Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Aszpirin írta:
2019.07.13., szomb. 20:05

A nagyfrekis susogás forrását megtaláltam. A számtógép csinálja, de csak ha standby-ban van. Teljesen kikapcsolt állapotban, vagy ha dolgozom rajta, nem csinálja. Na ez fura gondolkodik.gif

Viszont maradt a huszonvalahány másodpercenként rendszeresen ismétlődő kb két másodperces kercegés, ennek a forrását nem sikerült megtalálnom. Az biztos, hogy nem a Vincent, mert ha a phonokábelt az erősítő phono bemenetére kötöm, akkor is jön a kercegés és a susogás. Az is biztos, hogy nem a lemezjátszó/pickup, mert elég csak a másik végén szabad üres kábelt bedugni, és máris megjelenik. És nem is kábel-specifikus, mert három különböző kábelpárral is műveli.
Innentől tanácstalan vagyok. A zajforrásokat kell kiiktatni. Az egyik megvan, a másikat még keresem.
A GND nem kötelezően egyezik a készülékek burkolatához kötött PE védővezetővel, erről még nem győződtél meg. (ohm mérő kihúzott 230V tápkábellel). Az elvben hatásosabb az ilyen búgás zaj csökkentésére.

A PC tápod standby-ban kiadott zaj csökkentésre, ami bekapcsolt állapotban is hasznos lehet, egy passzív szűrőt kéne elé rakni, ami névleges árama 4A-nél ne legyen kisebb, mert a zajokat mindig a forrásnál lehet hatékonyabban csökkenteni. Teljesen eltüntetni nagyon nehéz.

A kercegés forrás felderítéshez érdemes lenne a lakás minden fogyasztóját lekacsolni-kihúzni, ha ezzel eltűnik, akkor egyenként vissza. Ha mégis marad a kercegés, akkor vagy szomszéd adja a hálózatra, vagy még mindig egyik hifi eszközöd produkálja.

Még egy próba a kercegéshez. Ha találtál passzív szűrőt, azt lepróbálnám külön csak a phono erősítő tápnál Omega és phono között, vagy úgy, hogy Omega nélkül. Van-e valami hatása?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5975

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

istvan01 írta:
2019.07.12., pén. 07:30
Egyenként, mindig a legkevesebb eszközzel rakd össze a rendszert. Tehát erősítő hangfal. Majd phono erősítő, majd lemez motor táp, mindezt Omega nélkül. Amikor először jelentkezik brumm vagy magasabb freki zaj, azokra kell gyanakodni.
A phonora lehet zavar forrás az Omega is, mert bizony az, amikor dolgozik, nagy áramokat-feszültségeket kapcsol.
Ma teljesen elemeire szedtem a rendszert, még az állványt is szétkaptam, hogy könnyebben menjen a dolog (Norstone Bergen állvány, üvegpolcok tüskében végződő lábakkal minden szinten, könnyű szétkapni és újra összerakni).

1. hangfalak erősítőre, erősítő elosztóba. Bekapcs, RECEIVER input kiválaszt, csutkára felteker, csend. Kikapcs.
2. Vincent táp elosztóba, phono előerősítő összekötése táppal, phono kimeneteinek összekötése erősítő RECEIVER bemeneteivel RCA-RCA kábelekkel. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, csend. Hangerő csutkára felteker, nagyon kis fehérzaj. Ez a phonoból jön, de ennyi teljesen normális. Erősítő kikapcs, phono kikapcs.
3. Thorens RCA-RCA phono kábelpár rádugása a phono inputra. GND bekötése, de csak a phono oldalon, a kábel minden túloldali csatlakozója szabad. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, és ahogy minden relé bekapcsol, búgás ezerrel + megön a nagyfrekvenciás susogás-kercegés zaj is. (ezt a kikapcs, szerel, bekapcs, vár dolgot már nem írom többé le, minden művelet után képzeljétek oda). Na, ennél a pontnál kipróbáltam még két másik RCA-RCA-kábelpárral is (a nappaliban lévő házimozi-erősítős rendszerből szedtem ki őket), egyik közülük láthatóan árnyékolt, mindegyiknél ugyanaz: ha a phono inputjaira kábelt dugok, szabad túlsó véggel, búgás és zaj van. Ha a kábel hidegpontját fogom, a zaj erősödik. Ha a melegponthoz nyúlok, nagy dobbanás. Végül a Thorens phono kábelt kötöm vissza, mert láthatóan mindegy a kábel a búgás szempontjából.
4. Phono és erősítő GND pontjainak összekötése egy külön dróttal. A búgás NEM szűnik meg!
5. Lemezjátszó csatlakoztatása, motortáp nélkül. Vagyis a Thorens phono kábelpár, amelynek egyik vége már a phono-ban van, csatlakoztatása a lemezjátszóra. GND még nincs bekötve a lemezjátszóra, csak az RCA-k. Búgás, zaj.
6. lemezjátszó GND-jének csatlakoztatása a phono GND-jével (ami még az erőstő GND-jével is össze van kötve). BÚGÁS MEGSZŰNIK. Nagyfrekis zaj marad.

Na itt tartunk. Innen aztán összeraktam megint a teljes rendszert, SACD-t, Omegát is bekötöttem, mert ezek láthatóan "ártatlanok".

A nagyfrekis susogás forrását megtaláltam. A számtógép csinálja, de csak ha standby-ban van. Teljesen kikapcsolt állapotban, vagy ha dolgozom rajta, nem csinálja. Na ez fura gondolkodik.gif

Viszont maradt a huszonvalahány másodpercenként rendszeresen ismétlődő kb két másodperces kercegés, ennek a forrását nem sikerült megtalálnom. Az biztos, hogy nem a Vincent, mert ha a phonokábelt az erősítő phono bemenetére kötöm, akkor is jön a kercegés és a susogás. Az is biztos, hogy nem a lemezjátszó/pickup, mert elég csak a másik végén szabad üres kábelt bedugni, és máris megjelenik. És nem is kábel-specifikus, mert három különböző kábelpárral is műveli.
Innentől tanácstalan vagyok. A zajforrásokat kell kiiktatni. Az egyik megvan, a másikat még keresem.

Köszi mégegyszer a tippet a rendszer újra-összerakásával kapcsolatban! Tanultam belőle. A jelenségeket viszont csak részben tudom magyarázni. Te nagyobb szakértő vagy, hátha van ezek után magyarázatod. És bocs, hogy ezzel zargatlak. leborulok.gif
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Hurby
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hta-30

Hozzászólás Szerző: Hurby »

Hello srácok..
Valaki tud esetleg olyan erősítő építöt aki mínőségin meg tudja építeni a HTA-30 VÉGFOK változatát????

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2019.07.12., pén. 09:33

Köszi a hasznos tanácsot!
Amit még ehhez.
A kényes pont nálad az MM pickup és phono erősítő bemenete, ami nem ideális illesztésű. Miként mi a baj vele, azt persze nem tudhatom.

Nekem van egy DIY építésű MC-pre-RIAA erősítőm, ami MC trafó nélkül erősít, dual FET bemenetű, és műveleti erősítővel közvetlen végerősítőre dolgozik 0dB->1,5V-RMS szinten. /nekem nincs előerősítőm, se hangerő állításom./ Bemeneti érzékenysége és impedanciája cserélhető elemekkel variálható, volt már rajta 3uV-os Ortofon MC10 és most egy 600uV-os Van den Hul. Mindkét illesztési beállításban se brumm, se nagyfrekis susorgás. Érdekes módon, ennek az MC erősítőnek pickup oldali bemenetét, kihúzott kábellel nyugodtan fogdoshattam a meleg és hideg pontján is, enyhe brumm ekkor persze megjelenik a hangszórón, továbbá halkan megszólalt a KH Kossuth, mint fals demoduláció. Természetesen amikor nem fogdosom vagy rendesen csatlakozik a bemenetére a pickup, akkor egyik zavar jel sem jelenik meg. /Az már egy másik történet, leszoktam az LP-zésről/
Tegyél egy olyan próbát, húzd szét phono kábelt, és így lezáratlan módon mekkora-milyen a zaj, aztán mi van akkor, ha kézzel érintet a kábel meleg-hideg pontjait kézzel. Először persze halkítsd le az erősítőt.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Sokadjára írom le - a három készülék összekötött GND vezetékét a védőföldre le kell kötni!
Amennyiben az LP játszó bármelyik fémrészéhez hozzáérsz és bármilyen zajt tapasztalsz, akkor a készülék NINCS(!) földpotenciálon. Az összes többi emlegetett jelenség azonnal megszünik, ha az LP játszó és a hozzá tartozó készülékek le vannak a földre kötve...Ezt ha családi házban laksz, akkor egy szakember az ablakod alatt egy védőföld szondával kialakítja. Onnan vezetékkel becsatlakozol a Denon erősítő GND csavarjához és megjön az "audió nirvana" :smile53:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

istvan01 írta:
2019.07.12., pén. 07:30
Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 22:49
alto írta:
2019.07.11., csüt. 22:36
Próbáltad a lemezjátszó és phono előerősítő közötti kábelt kicserélni másikra?
Ezt még sajnos nem (nincs másik...).
Ezt talán nem is kéne mondani. Egyenként, mindig a legkevesebb eszközzel rakd össze a rendszert. Tehát erősítő hangfal. Majd phono erősítő, majd lemez motor táp, mindezt Omega nélkül. Amikor először jelentkezik brumm vagy magasabb freki zaj, azokra kell gyanakodni.
A phonora lehet zavar forrás az Omega is, mert bizony az, amikor dolgozik, nagy áramokat-feszültségeket kapcsol.
Köszi a hasznos tanácsot!
Az Omega kevésbé valószínű, mint zavarforrás, mert kikapcsolt állapotában is jelentkezik a zaj (igaz, nem szedtem ki az Omegat, csak kikapcsoltam).
De a módszereddel el fogok jatszadozni a hétvégén. Úgyis ideje volt már teljesen szétszedni az állványt és széthúzni minden eszközt, takarítani egyet, rendezni kicsit a kábeltengert, és újra összerakni...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tunerman írta:
2019.07.12., pén. 06:50
1. A három készülék GND pontját összekötő vezetéket le kell kötni földre
2. Evidencia, hogy vagy a zavar szintjét kell csökkenti, vagy ha az nem lehetséges, akkor a készülékek védettsegét kell növelni
3. A digi készülékek "stand by" üzemmódja alatt is működhet a kapcsoló üzemű tápegységük
4. Az LP játszók karja + a benne lévő lévő pick up vevőantennaként műkődhet, ha nincsenek földpotenciálon
5. További gond lehet, ha a pick up teste pl. műanyagból van és nem fémből, tehát nagyfrekvenciás szempontból árnyékolatlannak számit
TJ.
1. Úgy érted, a hálózati védőföldre? De ha ez már valamelyik készülékben nem történt meg, akkor hogy alakulhatott ki földhurok? És ha már itt tartunk: az miért van, hogy elég gyakori, hogy nem használják a hifi-készülékek a védőföld-vezetéket? Mi több, nincs is ilyen a (z egyébként IEC-formájú és méretű, IEC-végű kábelekkel kompatibilis) tápcsatlakozójukban? Ez a Denon PMA-1600NE erősítő ugyan nem egy csúcstermék, de azért a maga 450ezer forintos új árával nem is a leggagyibb cucc... és nincs védőföld-csatlakoztatása. Gondolom ez csak szándékos lehet, nem?
2. A zavarforrást keresem még. Egyelőre a szobában lévő digitális eszközök (számítógép, lézernyomtató) kizárva, ezeket még áramtalanítottam is, úgyis jelentkezik a zaj. Hasonlóképp nem az SACD-lejátszó, ezt is kihúztam, nincs változás. Az Omega kikapcsolt állapotában (amikor csak átengedi a tápot) szintén jelentkezik a zaj. Az erősítőben a digitális rész teljesen kikapcsolva. A lemezjátszó tápja sem lehet a gond, három tápot is kipróbáltam, nagyon nem valószínű, hogy mindhárom pont ugyanazt a zajt produkálja.
Bármi is szórja a zavaró “adást”, az biztos, hogy a lemezjátszó gyűjti össze a zajt. A lemezjátszó alján van egy fekete doboz szerűség, ahol a csatlakozók (2xRCA, GND, DC in) ki vannak alakítva. Na, ha ezen doboz alá helyezem a kezemet (nem kell hozzáérjek, csak alányúlok), akkor a zaj több decibellel felerősödik. Talán ezt a részt kellene valahogy árnyékolni? Eléggé hajlok erre, bár azt nem tudom, hogyan lehet szakszerűen ezt elvégezni. Valszeg szakember kell, ha ez a gond.
4. hmm... valahogy meg tudom állapítani, hogy földpotenciálon van-e a kar? Gondolom ehhez meg kellene bontani a lemezjátszó alját...
5. Sajnos nem tudom, hogy műanyag, vagy fém-e, csak annyit látok hogy fekete. Műanyagnak néz ki ránézésre, de hogy mi van benne... Egy Goldring 2200-ról van szó. Beszerelve, beállítva stb a Stream Audionál volt, ahol magát a lemezjátszót is vettem.

Biztosan az lenne a tuti, ha el tudna jönni hozzám egy hozzáértő szaki... falun lakom, BP-től 50km-re...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 22:49
alto írta:
Ezt talán nem is kéne mondani. Egyenként, mindig a legkevesebb eszközzel rakd össze a rendszert. Tehát erősítő hangfal. Majd phono erősítő, majd lemez motor táp, mindezt Omega nélkül. Amikor először jelentkezik brumm vagy magasabb freki zaj, azokra kell gyanakodni.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

1. A három készülék GND pontját összekötő vezetéket le kell kötni földre
2. Evidencia, hogy vagy a zavar szintjét kell csökkenti, vagy ha az nem lehetséges, akkor a készülékek védettsegét kell növelni
3. A digi készülékek "stand by" üzemmódja alatt is működhet a kapcsoló üzemű tápegységük
4. Az LP játszók karja + a benne lévő lévő pick up vevőantennaként műkődhet, ha nincsenek földpotenciálon
5. További gond lehet, ha a pick up teste pl. műanyagból van és nem fémből, tehát nagyfrekvenciás szempontból árnyékolatlannak számit
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

alto írta:

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3150
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 21:13
tunerman írta:
2019.07.11., csüt. 16:27
1. Túl sok a kütyű :D
2. Mivel a Denon erősítővel az LP játszó és RCA kábele OK volt, egyértelmű probléma lehet a Vincent phono bemenetének elégtelen nagyfrekvenciák elleni védettsége
3. A szobában minden digi kütyűt kikapcsolsz (PC, TV, WIFI, router, mobil töltő, stb:) mivel ezek NEM támogatják az analóg zenehallgatást
4. Megírod ide a tapasztalataidat.
TJ.
1. :D :D Azért ez nem olyan sok. Egy lemezjátszó, egy phono, egy SACD-lejátszó meg egy integrált erősítő. Ja, ezek tápegységgel is rendelkeznek, c'est la vie. Az Omega pedig azért kell, mert nagyon "szennyezett" az áram nálunk... Elég jól érzékelhető a hatása.
2. hmmmm.... az igazság, hogy korábban sem volt minden OK. Búgás nem volt, de a nagyfrekis zaj ugyanúgy volt. Csak a beépített (valószínűleg olcsó) phono-fokozatnak tulajdonítottam, és tudtam, hogy úgyis előbb-utóbb lesz egy rendesebb phono-m, szóval nem idegesítettem magam vele. De így, hogy az új phono-val is ott van, már bosszant.
3. Köszi a tippet. A szobában (ami az otthoni dolgozószobám) két digitális eszköz van, lényegében a túlsó végében: egy 27 colos iMac és egy Canon lézernyomtató. Tévé, modem, egyebek nincsenek. A tippedre kikapcsoltam mindent. Teljesen. nem csak standby... és sajnos ez sem oldotta meg (pedig akkora de akkora reményt adtál ezzel a tippel, hogy megkerül a rejtélyes zaj forrása... :smile53: )
4. íme :rolleyes:
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

tunerman írta:
2019.07.11., csüt. 16:27
2. Mivel a Denon erősítővel az LP játszó és RCA kábele OK volt, egyértelmű probléma lehet a Vincent phono bemenetének elégtelen nagyfrekvenciák elleni védettsége
3. A szobában minden digi kütyűt kikapcsolsz (PC, TV, WIFI, router, mobil töltő, stb:) mivel ezek NEM támogatják az analóg zenehallgatást
TJ.
1. :D :D Azért ez nem olyan sok. Egy lemezjátszó, egy phono, egy SACD-lejátszó meg egy integrált erősítő. Ja, ezek tápegységgel is rendelkeznek, c'est la vie. Az Omega pedig azért kell, mert nagyon "szennyezett" az áram nálunk... Elég jól érzékelhető a hatása.
2. hmmmm.... az igazság, hogy korábban sem volt minden OK. Búgás nem volt, de a nagyfrekis zaj ugyanúgy volt. Csak a beépített (valószínűleg olcsó) phono-fokozatnak tulajdonítottam, és tudtam, hogy úgyis előbb-utóbb lesz egy rendesebb phono-m, szóval nem idegesítettem magam vele. De így, hogy az új phono-val is ott van, már bosszant.
3. Köszi a tippet. A szobában (ami az otthoni dolgozószobám) két digitális eszköz van, lényegében a túlsó végében: egy 27 colos iMac és egy Canon lézernyomtató. Tévé, modem, egyebek nincsenek. A tippedre kikapcsoltam mindent. Teljesen. nem csak standby... és sajnos ez sem oldotta meg (pedig akkora de akkora reményt adtál ezzel a tippel, hogy megkerül a rejtélyes zaj forrása... :smile53: )
4. íme :rolleyes:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

alto írta:
2019.07.11., csüt. 19:02
A nagyfrekis zaj nehezebb eset, próbáltad a lemezjátszó eredeti tápjával is?
Igen, próbáltam azzal is, nem segít.

Ma felvettem a nagyfrekis zajt, de érdekes módon nem olyan mint a tegnap... a tegnap még amolyan "rádiós susogás" volt, most meg konstans hangerejű széles spektrumú fehérzajt hallok... plusz egy időnként bejövő egykét másodperces kercegést.
A fehérzaj normál hangerőn cseppet sem zavaró, de ez a kercegés sajnos normál hangerőn is hallatszik valamennyire. És hova tűnt a tegnapi susogás? gondolkodik.gif

Na, megosztom a felvett zajt. Majdnem csutkára feltekert hangerőnél, az egyik hangsugárzótól kb fél méterre kézben tartott iPhone-nal vettem fel. Figyeljétek meg a 0:04-nél, 0:31-nél, 0:59-nél és 1:25-nél hallható kercegést.

https://www.dropbox.com/sh/xp0zpy2zhcdb ... fYNVa?dl=0

És persze mindenkinek nagyon köszönöm az eddigi és elkövetkező segítő szándékú hozzászólást! leborulok.gif

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tunerman írta:
2019.07.11., csüt. 19:38
Ebből a rajzból az derül ki, hogy az LP játszó+Vincent phono+Denon erősítő fémrészei (GND) össze vannak kötve, de úgy látszik, hogy nincsenek leföldelve.
Igazából csak a Denont kell a hálózati földpotenciálra hozni, utána a GND vezetékek végigviszik a földet....más nem kell.
TJ.
Igen, a jelölt zöld vezeték erősítő és fono-lemezjátszó között éppen hogy a földeletlenséget oldja meg, de nem úgy, hogy közben az erősítő nincs földön (PE védővezetőn).
Földhurok ettől még lehet. A GND-k és a készülékek PE galvanikus kapcsolata és körbe járása adhatja. Ezeket tápból kihúzott készülékekkel ohmérővel ki lehet fütyülni. Nagyfrekis zaj, azt talán a pickup, kábel és fono erősítő együtt szedi össze.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Ebből a rajzból az derül ki, hogy az LP játszó+Vincent phono+Denon erősítő fémrészei (GND) össze vannak kötve, de úgy látszik, hogy nincsenek leföldelve.
Igazából csak a Denont kell a hálózati földpotenciálra hozni, utána a GND vezetékek végigviszik a földet....más nem kell.
TJ.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3150
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 18:16
istvan01 írta:
2019.07.11., csüt. 17:01
50Hz-es búgás egyértelműen földhurok. Mivel rengeteg eszköz-kötést írtál, így szöveg szerűen nem látjuk át a dolgot. Rajzold le magadanak a 230V-os tápokat, és az összes kábel GND vezetéseit. A gnd-k esetek nagy részében a védővezetővel galvanikusan összekötöttek, több berendezés pedig pilanatok alatt képes föld-gnd hurkot csinálni. Persze hogy a phono erre a legérzékenyebb.
Na, gyorsan lerajzoltam (egyáltalán nem szakszerű, de talán így érthető).
Sárgával emeltem ki a védőföldet, zölddel a GND-csatlakoztatásokat készülékek között, kékkel pedig az alacsonyfeszültségű DC negatívját. Ha a nyíllal megjelölt összekötés ott van, nem búg. Ha nincs ott, NAGYON búg (50 Hz).

Az AVA KZH-8 egy zavarszűrős elosztó.

A Vincent phono és a tápja között 5-lábas DIN-csatlakozós kábel van, tehát nem tudom, mi folyik még ott... De itt egy link, amin vannak nagyítható képek a phono és a tápja belsejéről is, hátha valami ebből kideríthető: https://www.audioadvisor.com/prodinfo.asp?number=VIPHO8
Én ezen úgy látom, hogy a Vincent tápjában az 230V-os IEC csatlakozó védőföldje egy zsugorcsővel tarkart hengeres elemen keresztül (biztosíték?) rá van csavarozva az alu házra egy vastagabb dróttal. De lehet, hogy nem látom jól...

201907111753_0001.jpg
A földhurokra tökéletes megoldást találtál, ez pipa, nincs több dolog vele.
A nagyfrekis zaj nehezebb eset, próbáltad a lemezjátszó eredeti tápjával is?
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

istvan01 írta:
2019.07.11., csüt. 17:01
50Hz-es búgás egyértelműen földhurok. Mivel rengeteg eszköz-kötést írtál, így szöveg szerűen nem látjuk át a dolgot. Rajzold le magadanak a 230V-os tápokat, és az összes kábel GND vezetéseit. A gnd-k esetek nagy részében a védővezetővel galvanikusan összekötöttek, több berendezés pedig pilanatok alatt képes föld-gnd hurkot csinálni. Persze hogy a phono erre a legérzékenyebb.
Na, gyorsan lerajzoltam (egyáltalán nem szakszerű, de talán így érthető).
Sárgával emeltem ki a védőföldet, zölddel a GND-csatlakoztatásokat készülékek között, kékkel pedig az alacsonyfeszültségű DC negatívját. Ha a nyíllal megjelölt összekötés ott van, nem búg. Ha nincs ott, NAGYON búg (50 Hz).

Az AVA KZH-8 egy zavarszűrős elosztó.

A Vincent phono és a tápja között 5-lábas DIN-csatlakozós kábel van, tehát nem tudom, mi folyik még ott... De itt egy link, amin vannak nagyítható képek a phono és a tápja belsejéről is, hátha valami ebből kideríthető: https://www.audioadvisor.com/prodinfo.asp?number=VIPHO8
Én ezen úgy látom, hogy a Vincent tápjában az 230V-os IEC csatlakozó védőföldje egy zsugorcsővel tarkart hengeres elemen keresztül (biztosíték?) rá van csavarozva az alu házra egy vastagabb dróttal. De lehet, hogy nem látom jól...
201907111753_0001.jpg
201907111753_0001.jpg (1.16 MiB) Megtekintve 2656 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

TJ.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

dixie-chicken írta:
2019.07.11., csüt. 13:29
igen erre goldoltam..de akkor a phono vonalon van a hiba..villásdugó forgatás (szeparált phononál)?..
Elfelejtettem ugyan írni, de ez volt az első dolog, amit kipróbáltam.
Nem segített, sajnos nem ez a gond.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 13:10
dixie-chicken írta:
2019.07.11., csüt. 12:57
de van benne egy sokkal halkabb nagyfrekvenciás susogó zaj plusz időnként egy halk kercegés-szerű, ami persze akkor hallatszik igazán, ha feltekerem a hangerőt.
más forrásnál is van ilyen jelenség?
Úgy érted, hogy pl. az SACD-játszónál? Ott nincs. Teljesen zajtalan.
Az SACD lejátszón és a Vincent phono előerősítőn kívül nincs más az erősítő analóg bemenetein.
Az erősítőnek ban beépíettt USB-DAC-ja is, amire egy Mac-ről szoktam Tidal-ról Audirvana-val streamelt vagy saját lemezegységen tárolt digitális zenét küldeni. Ez is teljesen zajtalan.
De az erőstő digitális szekcióját teljesen kli lehet kapcsolni ("Analog mode"-nak hívják a kikapcsolt digitális szekciójú állapotot, egyetlen gombnyomás), és amikor az SACD lejátszót vagy a lemezjátszót használom, akkor ezt mindig megteszem.
igen erre goldoltam..de akkor a phono vonalon van a hiba..villásdugó forgatás (szeparált phononál)?..
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Indy írta:
2019.07.11., csüt. 13:03
Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 12:27

Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de leírom: Az erősítő 230V tápcsatlakozóján nincs védőföld-csatlakozó. A lemezjkátszó motorját nem a hozzáadott tápegységgel, hanem egy külön vett kisteljesítményű (15W) lineáris táppal hajtom, amelyen sztenderd védőföldes IEC 230V hálózati tápcsatlakozó van.

Tegnap beszereztem egy külön phono előerősítőt: Vincent PHO-8, amelynek szintén különálló tápegysége van, ezen is sztenderd védőföldes IEC-csatlakozó van.

Kérdésem: szerintetek hol lehet a gond? A phono kábel? Próbáljak beszerezni egy másik phono kábelt? Vagy a lemezjátszóban (a karban) futó kábelezés lehet a ludas? Valami egyéb?
Egy próba erejéig külön-külön, kezdve a Vincenttel, ragaszd le egy kis darabka szigetelőszalaggal a dugónál a földpontot és nézd meg hogy megvan a búgás, illetve a magas frekvenciás zaj.
Köszi, ez jó ötlet, kipróbálom ma este, amint hazaérek!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

dixie-chicken írta:
2019.07.11., csüt. 12:57
de van benne egy sokkal halkabb nagyfrekvenciás susogó zaj plusz időnként egy halk kercegés-szerű, ami persze akkor hallatszik igazán, ha feltekerem a hangerőt.
Úgy érted, hogy pl. az SACD-játszónál? Ott nincs. Teljesen zajtalan.
Az SACD lejátszón és a Vincent phono előerősítőn kívül nincs más az erősítő analóg bemenetein.
Az erősítőnek ban beépíettt USB-DAC-ja is, amire egy Mac-ről szoktam Tidal-ról Audirvana-val streamelt vagy saját lemezegységen tárolt digitális zenét küldeni. Ez is teljesen zajtalan.
De az erőstő digitális szekcióját teljesen kli lehet kapcsolni ("Analog mode"-nak hívják a kikapcsolt digitális szekciójú állapotot, egyetlen gombnyomás), és amikor az SACD lejátszót vagy a lemezjátszót használom, akkor ezt mindig megteszem.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

Aszpirin írta:
2019.07.11., csüt. 12:27

Nem tudom, hogy van-e jelentősége, de leírom: Az erősítő 230V tápcsatlakozóján nincs védőföld-csatlakozó. A lemezjkátszó motorját nem a hozzáadott tápegységgel, hanem egy külön vett kisteljesítményű (15W) lineáris táppal hajtom, amelyen sztenderd védőföldes IEC 230V hálózati tápcsatlakozó van.

Tegnap beszereztem egy külön phono előerősítőt: Vincent PHO-8, amelynek szintén különálló tápegysége van, ezen is sztenderd védőföldes IEC-csatlakozó van.

Kérdésem: szerintetek hol lehet a gond? A phono kábel? Próbáljak beszerezni egy másik phono kábelt? Vagy a lemezjátszóban (a karban) futó kábelezés lehet a ludas? Valami egyéb?
Egy próba erejéig külön-külön, kezdve a Vincenttel, ragaszd le egy kis darabka szigetelőszalaggal a dugónál a földpontot és nézd meg hogy megvan a búgás, illetve a magas frekvenciás zaj.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2638

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”