istvan01 írta: ↑2019.07.12., pén. 07:30
Egyenként, mindig a legkevesebb eszközzel rakd össze a rendszert. Tehát erősítő hangfal. Majd phono erősítő, majd lemez motor táp, mindezt Omega nélkül. Amikor először jelentkezik brumm vagy magasabb freki zaj, azokra kell gyanakodni.
A phonora lehet zavar forrás az Omega is, mert bizony az, amikor dolgozik, nagy áramokat-feszültségeket kapcsol.
Ma teljesen elemeire szedtem a rendszert, még az állványt is szétkaptam, hogy könnyebben menjen a dolog (Norstone Bergen állvány, üvegpolcok tüskében végződő lábakkal minden szinten, könnyű szétkapni és újra összerakni).
1. hangfalak erősítőre, erősítő elosztóba. Bekapcs, RECEIVER input kiválaszt, csutkára felteker, csend. Kikapcs.
2. Vincent táp elosztóba, phono előerősítő összekötése táppal, phono kimeneteinek összekötése erősítő RECEIVER bemeneteivel RCA-RCA kábelekkel. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, csend. Hangerő csutkára felteker, nagyon kis fehérzaj. Ez a phonoból jön, de ennyi teljesen normális. Erősítő kikapcs, phono kikapcs.
3. Thorens RCA-RCA phono kábelpár rádugása a phono inputra. GND bekötése, de csak a phono oldalon, a kábel minden túloldali csatlakozója szabad. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, és ahogy minden relé bekapcsol, búgás ezerrel + megön a nagyfrekvenciás susogás-kercegés zaj is. (ezt a kikapcs, szerel, bekapcs, vár dolgot már nem írom többé le, minden művelet után képzeljétek oda). Na, ennél a pontnál kipróbáltam még két másik RCA-RCA-kábelpárral is (a nappaliban lévő házimozi-erősítős rendszerből szedtem ki őket), egyik közülük láthatóan árnyékolt, mindegyiknél ugyanaz: ha a phono inputjaira kábelt dugok, szabad túlsó véggel, búgás és zaj van. Ha a kábel hidegpontját fogom, a zaj erősödik. Ha a melegponthoz nyúlok, nagy dobbanás. Végül a Thorens phono kábelt kötöm vissza, mert láthatóan mindegy a kábel a búgás szempontjából.
4. Phono és erősítő GND pontjainak összekötése egy külön dróttal. A búgás NEM szűnik meg!
5. Lemezjátszó csatlakoztatása, motortáp nélkül. Vagyis a Thorens phono kábelpár, amelynek egyik vége már a phono-ban van, csatlakoztatása a lemezjátszóra. GND még nincs bekötve a lemezjátszóra, csak az RCA-k. Búgás, zaj.
6. lemezjátszó GND-jének csatlakoztatása a phono GND-jével (ami még az erőstő GND-jével is össze van kötve). BÚGÁS MEGSZŰNIK. Nagyfrekis zaj marad.
Na itt tartunk. Innen aztán összeraktam megint a teljes rendszert, SACD-t, Omegát is bekötöttem, mert ezek láthatóan "ártatlanok".
A nagyfrekis susogás forrását megtaláltam. A számtógép csinálja, de csak ha standby-ban van. Teljesen kikapcsolt állapotban, vagy ha dolgozom rajta, nem csinálja. Na ez fura
Viszont maradt a huszonvalahány másodpercenként rendszeresen ismétlődő kb két másodperces kercegés, ennek a forrását nem sikerült megtalálnom. Az biztos, hogy nem a Vincent, mert ha a phonokábelt az erősítő phono bemenetére kötöm, akkor is jön a kercegés és a susogás. Az is biztos, hogy nem a lemezjátszó/pickup, mert elég csak a másik végén szabad üres kábelt bedugni, és máris megjelenik. És nem is kábel-specifikus, mert három különböző kábelpárral is műveli.
Innentől tanácstalan vagyok. A zajforrásokat kell kiiktatni. Az egyik megvan, a másikat még keresem.
Köszi mégegyszer a tippet a rendszer újra-összerakásával kapcsolatban! Tanultam belőle. A jelenségeket viszont csak részben tudom magyarázni. Te nagyobb szakértő vagy, hátha van ezek után magyarázatod. És bocs, hogy ezzel zargatlak.