Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 194

Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig

Hozzászólás Szerző: cisco »

Hiccusz írta:
2019.05.20., hétf. 17:51
Akár igaza is lehet Cisco-nak, bár nem teljesen értem, miért szükségszerű, hogy 30-50 cm-t eldobsz a szoba mélységéből, ha áteresztő vásznat veszel.
Arra gondoltam, hogy a sub is bekerül a falba teljesen. A 30-50 centi egy sacc per kb. Nyilván lehet 24cm és lehet 38cm is.

Ha beépíthető hangfalakat választ az ember nyilván keskenyebb kivitel is elég az előtétfalból, de ha az én pici zárt subomat veszem elő, akkor az 36cm-es kocka (svs sb-2000).

Én azt gondolom, hogy itt nem egy Mercedesz áráról beszélgetünk, így érdemesebb az alsóbb árkategóriából válogatni, ami nem egyenló az olcsó és a gagyival.

További észrevételek a kérdezőnek (minden infó egyéni vélemény, nem szentírás :) ):

Egy adott méretű vászon és ugyanazon méretű hangáteresztő vászon különbsége azért erősen megjelenik a bankszámlán - valaik 150e-t írt kb és akkor az még nem biztos, hogy ugyanazt a minőséget fogja tudni, mint a nem hangáteresztő.

Természetesen nagyon jó, amikor a képből szól a hang, de én ezért biztos nem rántanám magamra a hangáteresztős vászon+előtétfallal kapcsolatos megoldandó feladatokat. Nyilván lehet azt mondani, hogy de az semmi, viszont ahogy említették már, egy kis távolság minusz és a vetítő a) nem vetíti meg a képet, b) max zoomon, ahol esélyes az optikai rendszernek a hibáinak felbukkanása.

Lehet hogy tudod, lehet hogy nem, a vetítési távolság számításánál a készülék lencséjétől érdemes számítani (a "vetítő elejétől" - egyszerűen mondva), ezért ha egy vetítő 30cm mély vagy 50cm mély az ismét 20cm minusz. Tehát egy szoba hossza mondjuk 400cm, akkor egy 30cm mélységű projektornál a vetítési távolság 370cm, ebből újabb 30cm az előtét fal miatt már csak 340cm, ha még peched van és a vetítő hátán vannak a csatlakozók akkor a tápkábel és hdmi kábel újabb 5-7cm-t vehet el ebből. Pillanatok alatt olyan vetítési paramétereket határozol meg amihez már nehéz készüléket választani.

Ha megfogadod a korábbi hozzászóló tanácsát, akkor beszélj sok hozzáértővel. Keress fel cégeket, akár Hiccusz-t/Dreamcinema, akár mást. Érdemes megnézni a cégeket itt a fórumon és elég hamar összerakod, melyik felhasználó melyik céghez tartozik.

További tanácsokhoz nyilván érdemes meghatározni a keretet, de a tanácsok 80%-a arról fog szólni, hogy azt szorozd meg kettővel :) Ezt nem bántásból mondják, hanem mert nagyon el vannak szálva az árak, az elmúlt akár 5-7 évhez képest, és átalakult a piac, főleg projektorok tekintetében (300e-s kategória és 1 milliós kategória között "nincs készülék" újonnan, maximum használtban.)

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: SSDWOB »

Quetz írta:
2019.05.20., hétf. 22:45
SSDWOB írta:
2019.05.20., hétf. 22:22
Milyen "belépő" szintű szőtt vásznat ajánlanál? Gondolom szőtt és szőtt között van különbség, a kérdés, hogy hány év hány különböző házi mozi meghallgatása után tapasztanám/tapasztalja az ember... Szóval a reális keretek között ajánlasz valamit?

off:
Ez reklámozásnak számít? Ha igen akkor sry.. Nézzétek el, kezdő vok
Érdemes lehet elolvasni ezt a teszt dokumentációt: Projection Screen Material Report

Ha nem idegenkedsz a DIY keret készítéstől, akkor 2-300k a 3m széles vászon + amiből összerakod a keretet. A fenti dokumentációból a legolcsóbb ha jól tudom a centerstage sorozat amit amerikából kell behozatnod, emellett pedig van még megfizethető áron európából a dreamscreen és a lumene.
Köszi a tippet, de sajnos én nem az a DIX-es gyerek vagyok. ;)
Mindentől függetlenül természetesen elolvasom és köszönöm!

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

SSDWOB írta:
Milyen "belépő" szintű szőtt vásznat ajánlanál? Gondolom szőtt és szőtt között van különbség, a kérdés, hogy hány év hány különböző házi mozi meghallgatása után tapasztanám/tapasztalja az ember... Szóval a reális keretek között ajánlasz valamit?

off:
Érdemes lehet elolvasni ezt a teszt dokumentációt: Projection Screen Material Report

Ha nem idegenkedsz a DIY keret készítéstől, akkor 2-300k a 3m széles vászon + amiből összerakod a keretet. A fenti dokumentációból a legolcsóbb ha jól tudom a centerstage sorozat amit amerikából kell behozatnod, emellett pedig van még megfizethető áron európából a dreamscreen és a lumene.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

SSDWOB írta:
leborulok.gif
Köszönöm, sokat lehet belőle tanulni. És én "megvettem"! :D

Jogos feltételezés Te és DC közötti kapcsolat, logóból ítélve:D

off:
A feltételezés helytálló. :tutiok:
Minden cégnek más és más a “belépő” megoldása, de ettől még te mást érthetsz ez alatt. Ezért is lenne jó, ha írnál egy büdzsét. Akár itt, akár privátban, s én ugyanott fogok rá reflektálni. Menj el, nézd meg, amit lehet, beszélj akivel csak tudsz erről, s dönts belátásod, igényed és pénztárcád szerint! A DREAMCINEMA a Screen Research-öt és a Screen Excellence-t forgalmazza (importőrként) és képviseli itthon.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hiccusz 2019.05.20., hétf. 22:46-kor.

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hiccusz írta:
2019.05.20., hétf. 19:40
szepi0808 írta:
2019.05.20., hétf. 18:22
Hiccusz írta:

Bölcs meglátás. leborulok.gif

Perforáltat vagy mikroperforáltat nagy ívben kerüld!
Oszt mé? Sokan használnak microperforáltat és a kép is jobb rajta, mit az ilyen árkategóriás szőtteknek. Durva kijelentés volt szerintem.
Elfogadom, ha te így véled, mindazonáltal jómagam nem ajánlom, mert:
  • 1
a szőtt vászon a felület teljes területén áteresztő, míg a perforált - értelemszerűleg - csak a lyukakon át az. A lyukak - nagy átlagban - úgy 5-10 %-t ha kiteszik a teljes felületnek. Magyarán: a perforált felület 90-95%-ban nem az!
  • 2
az előző pontból fakadóan a szőtt vászon magas hangfrekvencián tapasztalható (5kHz felett) blokkolása/csillapítása - márkától és minőségtől függően - 0,5 - 1,5dB-ig terjed. Ez (majdnem) elhanyagolható. Ugyanakkor egy mikroperforáltnál ez már 3-5dB. Egy perforált esetén ez akár 6-9dB is lehet. Ugyan ezek a számok nem tűnnek nagyon soknak, csupán 3dB csillapítást az erősítő DUPLA teljesítmény leadása mellett képes csak kárpótolni (hogy ugyanakkora hangnyomásszint maradjon)! 6dB már 4x, 9dB közel 10x teljesítményre ösztökéli a rendszert. Hogy ez milyen torzítási, klippelési és hőtermelési problémákhoz vezet, azt mindenki el tudja képzelni.
  • 3
egy perforált/mikroperforált felület mögött elhelyezett hangsugárzókból kilépő hang csak a lyukakon át "jön át", a többi konkrétan visszaverődik a lyukak közötti felületről, s elkezd a hátfal és a felület között ide-oda "pattogni". Ez a reflexiós jelenség nem kívánatos. Márpedig a hang 90-95%-a visszaverődik a lyukak közötti NEM áteresztő anyagfelületről.
  • 4
az előző pont miatt egy szőtt felület mögé (akár majdnem) közvetlenül is lehet hangsugárzót helyezni, míg egy perforált/mikroperforált mögött illik 20-30 cm-t elhagyni! Nem hangzik katasztrófának, de ennyi már simán hazavághat egy vetítési távolságot. Egy moziszoba tervezésnél itt-ott elveszteni ennyit már igencsak fájó.
  • 5
egy perforált és mikroperforált vásznat képtelenség referencia távolságból nézni, mivel konkrétan láthatóak és ezáltal zavaróan hatnak a lyukak. Hátrébbről (egy bizonyos távolságon túl) persze már nem látszik a lyuk, de onnan reszeltek a mozis élménynek. Nem véletlenül léteznek ipari szabványok arra, hol kéne üljön a néző.
  • 6
egy perforált/mikroperforált felület lyukain áthaladó fény visszaverődve - szerencsétlen üléspozíció mellett - akár pont a néző szemébe is tükröződhet vissza (a DC nagy mozijában volt anno ilyenben részem). Rendkívül idegesítő "élmény", mert folyton azon jár az ember agya, hogy kerülje el a "vakulást".
  • 7
egy perforált/mikroperforált vászonfelületen könnyedén kialakulhat a moiré effektus, amely a vetített képen nem szép látvány. Gyenge minőségi szőttön is tetten érhető, a korrektség kedvéért! Ráadásul minél nagyobb a felbontása a vetítőnek, annál kisebbek a pixelekek, s annál nagyobb a moiré valószínűsége!
  • 8
a perforált/mikroperforált felület anyaga jellemzően pvc, amely sokkal kevésbé rezisztens a hőingadozásra (klíma, téli fűtés, stb.), mint a szőtt, ami - javarészt - nem az. Ebből következően az anyag idővel megnyúlhat, deformálódhat. Ez főként motoros vásznak esetében lehet (nagy) baj.
  • 9
a perforált/mikroperforált felület a tegnap technológiája. A maié a szőtt.
  • 10
Érdekes módon, mióta a legnagyobb vászongyártó is végre kijött (gyakorlatilag utolsóként!) a szőtt felületével, már nem istenítik a perforáltjukat annyira... :D
  • 10+1
attól, hogy a ScreenLine-nak nincs szőtt vászna, még nem lesz "ajánlott" a perforált felület.
leborulok.gif
Köszönöm, sokat lehet belőle tanulni. És én "megvettem"! :D

Jogos feltételezés Te és DC közötti kapcsolat, logóból ítélve:D

off:

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1484

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Cutler írta:
2019.05.20., hétf. 21:57
🤢

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

Szepi!
Ha nem nagy kérés, az általam idézett szöveget, ne írd már át a saját kényedre-kedvedre ;)
Az eszem megáll, de komolyan 36_1_10.gif
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cutler 2019.05.20., hétf. 22:03-kor.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2102

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Cutler írta:
2019.05.20., hétf. 21:06
10 nyomós és főleg szakmai érv, az "oszt mé"-re.
Gondolom most majd megint jön, hogy lenéző
és arrogáns a dumád, pedig szimplán csak informatív, amiből bárki tanulhat. :tutiok:
A kérdés nem az volt, hogy mit tud egy jó többszázezres szőt, hanem a microperforált áráért nem veszel olyat.
Nálunk nem csak screenline van, pont a thxfan álltal linkelt lumene is. Nálunk nem az a szokás, hogy rugdossuk, köpködjük és feljelengetjük a többi céget, hanem hogy partnerként együttműködünk.
JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Cutler
Beköltözött
Beköltözött

10 nyomós és főleg szakmai érv, az "oszt mé"-re.
Gondolom most majd megint jön, hogy lenéző
és arrogáns a dumád, pedig szimplán csak informatív, amiből bárki tanulhat. :tutiok:

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

szepi0808 írta:
2019.05.20., hétf. 18:22
Hiccusz írta:
SSDWOB írta:
2019.05.20., hétf. 15:08
Sziasztok,
Kezdő vagyok a vetítés, házi mozizásban. Annyira azért nem vagyok kezdő, hogy ne tudjam, érdemesebb a hozzáértőktől kérdezni, mint a saját káromon megtapasztalni :D
SSDWOB írta:
1, Milyen távolság és milyen képarány.

Remélem érthetően fogalmaztam, köszi előre is a válaszokat!
Oszt mé? Sokan használnak microperforáltat és a kép is jobb rajta, mit az ilyen árkategóriás szőtteknek. Durva kijelentés volt szerintem.
Elfogadom, ha te így véled, mindazonáltal jómagam nem ajánlom, mert:
  • 1
a szőtt vászon a felület teljes területén áteresztő, míg a perforált - értelemszerűleg - csak a lyukakon át az. A lyukak - nagy átlagban - úgy 5-10 %-t ha kiteszik a teljes felületnek. Magyarán: a perforált felület 90-95%-ban nem az!
  • 2
az előző pontból fakadóan a szőtt vászon magas hangfrekvencián tapasztalható (5kHz felett) blokkolása/csillapítása - márkától és minőségtől függően - 0,5 - 1,5dB-ig terjed. Ez (majdnem) elhanyagolható. Ugyanakkor egy mikroperforáltnál ez már 3-5dB. Egy perforált esetén ez akár 6-9dB is lehet. Ugyan ezek a számok nem tűnnek nagyon soknak, csupán 3dB csillapítást az erősítő DUPLA teljesítmény leadása mellett képes csak kárpótolni (hogy ugyanakkora hangnyomásszint maradjon)! 6dB már 4x, 9dB közel 10x teljesítményre ösztökéli a rendszert. Hogy ez milyen torzítási, klippelési és hőtermelési problémákhoz vezet, azt mindenki el tudja képzelni.
  • 3
egy perforált/mikroperforált felület mögött elhelyezett hangsugárzókból kilépő hang csak a lyukakon át "jön át", a többi konkrétan visszaverődik a lyukak közötti felületről, s elkezd a hátfal és a felület között ide-oda "pattogni". Ez a reflexiós jelenség nem kívánatos. Márpedig a hang 90-95%-a visszaverődik a lyukak közötti NEM áteresztő anyagfelületről.
  • 4
az előző pont miatt egy szőtt felület mögé (akár majdnem) közvetlenül is lehet hangsugárzót helyezni, míg egy perforált/mikroperforált mögött illik 20-30 cm-t elhagyni! Nem hangzik katasztrófának, de ennyi már simán hazavághat egy vetítési távolságot. Egy moziszoba tervezésnél itt-ott elveszteni ennyit már igencsak fájó.
  • 5
egy perforált és mikroperforált vásznat képtelenség referencia távolságból nézni, mivel konkrétan láthatóak és ezáltal zavaróan hatnak a lyukak. Hátrébbről (egy bizonyos távolságon túl) persze már nem látszik a lyuk, de onnan reszeltek a mozis élménynek. Nem véletlenül léteznek ipari szabványok arra, hol kéne üljön a néző.
  • 6
egy perforált/mikroperforált felület lyukain áthaladó fény visszaverődve - szerencsétlen üléspozíció mellett - akár pont a néző szemébe is tükröződhet vissza (a DC nagy mozijában volt anno ilyenben részem). Rendkívül idegesítő "élmény", mert folyton azon jár az ember agya, hogy kerülje el a "vakulást".
  • 7
egy perforált/mikroperforált vászonfelületen könnyedén kialakulhat a moiré effektus, amely a vetített képen nem szép látvány. Gyenge minőségi szőttön is tetten érhető, a korrektség kedvéért! Ráadásul minél nagyobb a felbontása a vetítőnek, annál kisebbek a pixelekek, s annál nagyobb a moiré valószínűsége!
  • 8
a perforált/mikroperforált felület anyaga jellemzően pvc, amely sokkal kevésbé rezisztens a hőingadozásra (klíma, téli fűtés, stb.), mint a szőtt, ami - javarészt - nem az. Ebből következően az anyag idővel megnyúlhat, deformálódhat. Ez főként motoros vásznak esetében lehet (nagy) baj.
  • 9
a perforált/mikroperforált felület a tegnap technológiája. A maié a szőtt.
  • 10
Érdekes módon, mióta a legnagyobb vászongyártó is végre kijött (gyakorlatilag utolsóként!) a szőtt felületével, már nem istenítik a perforáltjukat annyira... :D
  • 10+1
attól, hogy a ScreenLine-nak nincs szőtt vászna, még nem lesz "ajánlott" a perforált felület.

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút

thxfan írta:
2019.05.20., hétf. 17:43
SSDWOB írta:

Szerintetek, inkább egy 21:9 es vászon ami 250 széles és 110 magas vagy jobb erről a nézési távolságról 250 x 15x. 16:9 arány.

2, Hangáteresztős vászon ami sok sok százezer ér e annyit szerintetek hogy gyűjtsek és vegyek egy 350x14x (21:9) vagy 350x17x (16:9)-t?

Mekkora képet tud a projektorod max. kivetíteni 4 m-ről? Megfelelő-e neked kimaxolva a 1:1 nézési-vászon szélesség arány, nem érzed-e túl nagynak? A képaránynál fontos, hogy mit nézel, ahogy előttem is írták, pl. sorozatra, TV-r, PS-re, XBox-ra 16:9 inkább.

Egy normálisabb minőségű fix, bársonykeretes vászon sem olcsó. Pl. egy Lumene vászon esetében 300 cm szélességnél 140e Ft a felára a szőtt hangáteresztő változatnak, a nagyobb kép és a vászon mögött elhelyezett hangfalak miatti egységesebb frontoldal hangkép simán megérhet ennyit, mert mással nem tudod ezt meglépni.
https://www.hangkepstudio.hu/hazimozi/v ... itovaszon/
KÖSZÖNÖM a válaszokat.
Hogy mire szeretném...
Elsődlegesen filmek. A mai filmek, és sorozatokat.
Másodlagosan XBOX :D

Projektorom :D Mondjam azt, hogy a keret van meg. :D Megvan a szoba, hanggátolós falak aljzat, mennyezet, és van egy fekete falam ill részben fekete oldalfalam :D.

Nyilván nem lenne rossz bemenni agy házimozi kereskedőhöz, és otthagyni 3-5 millát, de az nem ez az év lesz. Viszont... Ott a keret, mármit a szoba. Csak gugliozk itt a fórumon vmi projektort. Ezért is érdekel, hogy 21:9 v 16:9 vs nézési távolság. :)

Az a vászon amit linkeltél nem is olyan sokkolóan sok. Láttam 1,4 millióért is... Nyilván viszonyítás kérdése.

szepi0808
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 2102

Hozzászólás Szerző: szepi0808 »

Hiccusz írta:
SSDWOB írta:
Sziasztok,
Kezdő vagyok a vetítés, házi mozizásban. Annyira azért nem vagyok kezdő, hogy ne tudjam, érdemesebb a hozzáértőktől kérdezni, mint a saját káromon megtapasztalni :D
SSDWOB írta:

JVC DILA X30
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000

Szepi házimozi: viewforum.php?f=46

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

SSDWOB írta:
Sziasztok,
SSDWOB írta:

A nézési távolság: 320-340 cm
A projektor max 400 cmről vetíthet
A fal, 350 cm széles.

Szerintetek, inkább egy 21:9 es vászon ami 250 széles és 110 magas vagy jobb erről a nézési távolságról 250 x 15x. 16:9 arány.

2, Hangáteresztős vászon ami sok sok százezer ér e annyit szerintetek hogy gyűjtsek és vegyek egy 350x14x (21:9) vagy 350x17x (16:9)-t?

Akár igaza is lehet Cisco-nak, bár nem teljesen értem, miért szükségszerű, hogy 30-50 cm-t eldobsz a szoba mélységéből, ha áteresztő vásznat veszel. Ha arra az esetre gondolt, amikor az előtétfalban ilyen mélység igényű hangsugárzó van (pld. szub), akkor minden bizonnyal! Amúgy nem, hisz pld. egy sima gipszkarton falba süllyeszthető sugárzó mélysége 7-15 cm.
Ha igazán mozis élményre vágysz, akkor 3 m széles áteresztő vásznat veszel és kb. 3 m-ről nézed. A nézési távolságot ugyanis a vetített cinemascope (2.39:1) képmagasság szabja meg, ahol is annak 1,5-3x-ról kellene nézned a képet (full hd esetén!). Ha UHD a felbontás, akkor ennek a 70%-ról. 300 cm képszélesség esetén a magasság ugye 125 cm, tehát ezt 188 - 375 cm közöttről kéne a full hd-t pislantanod. Ebben az esetben 53 fokos horizontális betekintési szöged lesz, ami "immersive". Ha jó a vászon minősége, a felület (szőtt) struktúráját nem fogod látni. Perforáltat vagy mikroperforáltat nagy ívben kerüld! 1.78:1 képarányt akkor javaslok neked, ha sok régebbi (2000 előtti) filmet nézel, mivel azok (16:9-en túl) sokszor 1.85:1 arányúak voltak. Az 60-70' években sok volt a 1.66:1, előtte meg az 1.37:1. Koncert és sorozat kivétel nélkül 16:9 illetve az animációs filmek többsége is az. A változó képarányú filmekről nem is beszélve (több tucat). A 2.35:1 képarány is nagyszerű út, hisz ott nincs fekete csík (cinemascope tartalom esetén), viszont azon a 16:9 vagy kicsi (hisz oldalt orbitális nagy fekete sáv keletkezik) vagy nem, de akkor kroppolnod kell (s így kukázol kb. 30%-nyi infót alul-felül). Ha 16:9 felé hajlasz, érdemes átgondolni, hogyan maszkolhatnád esetleg.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1200

Hozzászólás Szerző: thxfan »

SSDWOB írta:
2019.05.20., hétf. 17:39

Érdekes, hogy el kell hagyni 30-50 cm.... Józan ésszel akár értem is, de tényleg? Nem tehetem mondjuk 10 cmre a hangszórótól?
Egy szőtt hangáteresztő vászonnál teheted közvetlenül mögé a hangfalakat, annyi hely kell, amilyen mély a hangfal.
Egy perforált hangáteresztőnél érdemes lehet hagyni egy kis plusz helyet.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1200

Hozzászólás Szerző: thxfan »

SSDWOB írta:

Mekkora képet tud a projektorod max. kivetíteni 4 m-ről? Megfelelő-e neked kimaxolva a 1:1 nézési-vászon szélesség arány, nem érzed-e túl nagynak? A képaránynál fontos, hogy mit nézel, ahogy előttem is írták, pl. sorozatra, TV-r, PS-re, XBox-ra 16:9 inkább.

Egy normálisabb minőségű fix, bársonykeretes vászon sem olcsó. Pl. egy Lumene vászon esetében 300 cm szélességnél 140e Ft a felára a szőtt hangáteresztő változatnak, a nagyobb kép és a vászon mögött elhelyezett hangfalak miatti egységesebb frontoldal hangkép simán megérhet ennyit, mert mással nem tudod ezt meglépni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára thxfan 2019.05.20., hétf. 17:46-kor.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút

cisco írta:
2019.05.20., hétf. 15:41
SSDWOB írta:
Sziasztok,

A fal, 350 cm széles.

- Hangáteresztő vászon kérdése, hogy a hangfalak megvannak-e már és ha igen azok milyenek (beépíthetőek-e), vagy ha nincs meg, akkor olyat választanál-e?
- Ha hangáteresztő vászon lesz, akkor 30-50cm-t bukni fogsz a szobából, ergó a vetítőnek ezt a távolságot kell megvetítenie.

- Én 16:9-es vászont választanék, mert ha sok koncertet, sorozatot nézel, akkor azok mind kisebbek lesznek 21:9-es vászonnál és így a betekintési szög is kisebb lesz.
Köszönöm a választ.
Még nincs! :) Mielőtt megvennék ezt azt, előtte informálódni szeretnék olyanoktól akiknek nem az az érdeke, hogy minél drágábbat cuccot vegyél aminek az előnyét úgyse érzed, látod, adja ki stb.. Ezzel nem azt mondom, h a kereskedő megvezet, de azért kereskedő csak kereskedő :D

Hangfalat mindenképpen falra tehetőt választanék, ha a hangáteresztős verziót valósítom meg (nyilván nem hnap megyek azt rendelek x millióért, csak h tudjam mire gyűjtők :))

Érdekes, hogy el kell hagyni 30-50 cm.... Józan ésszel akár értem is, de tényleg? Nem tehetem mondjuk 10 cmre a hangszórótól?

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1686

Hozzászólás Szerző: -KP- »

cisco írta:
2019.05.20., hétf. 15:41
- Hangáteresztő vászon kérdése, hogy a hangfalak megvannak-e már és ha igen azok milyenek (beépíthetőek-e), vagy ha nincs meg, akkor olyat választanál-e?
miért kell at vászonhoz kötelezően beépíthető hf?

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

SSDWOB írta:
Sziasztok,

A fal, 350 cm széles.

- Ha hangáteresztő vászon lesz, akkor 30-50cm-t bukni fogsz a szobából, ergó a vetítőnek ezt a távolságot kell megvetítenie.

- Én 16:9-es vászont választanék, mert ha sok koncertet, sorozatot nézel, akkor azok mind kisebbek lesznek 21:9-es vászonnál és így a betekintési szög is kisebb lesz.

SSDWOB
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok,

A fal, 350 cm széles.

csacsumicsa
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hozzászólás Szerző: csacsumicsa »

Lemmy9 írta:
2019.05.16., csüt. 16:36
Aki válaszolt megcsinálja neked tudtommal, az időt amit így nyersz töltsd a szeretteiddel, ami pénz marad, add a gyerek(ek)nek. :D :smile32:

Nagyon igaz ès bölcs gondolat leborulok.gif

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

Minden műszer, szerszám annyit ér amennyi a tudása az azt használónak..

Attól hogy tud az ember venni villáskulcsot még nem szerzett tudást autószerelésből.

Más kérdés hogy szórakozásból vennnél egy műszert és kalibrálgatsz, de ha jót akarsz inkább bízd profira! Pl Hiccuszra ha ráér, és rá tudod venni! :D

Szalon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1506

Hozzászólás Szerző: Szalon »

Hiccusz írta:
2019.05.16., csüt. 15:18
Van a HCFR program, ami ingyenes. Ha érzel magadban kellő spirituszt, meg tudod tanulni. Nézel hozzá egy kompatibilis mérőműszert (colorimetert vagy spectraradiometert), "megszerzed" valahonnan a tesztábrákat, s már mehet is a kalibra! :tutiok:
Colorimeter használtan is vehető, de kérdéses, milyen márka, milyen típus, de legfőképp, hogy mikor kalibrálták be utoljára a "lapkáit" (s erről nem árt, ha van ún. "Certificate of Performance" igazolás!), hisz enélkül sz...t sem ér, s ott vagy, ahol a part szakad. Ez a szűk százezres móka.
Egy Epson TW-9300 projektorról lenne szó, kb 180 óra van benne, kalibrálva nem volt, én bontottam ki. Screenline Othello 244x137 home vision 4K, 1.0 vászon. Jelenleg van egy Egreat A10 lejátszóm, valamint egy kis időre egy Dune HD Ultra 4K is.

Természetesen elsősorban a kihívok valakit érdekelne, csak nem tudom Győrben van-e ilyen, vagy olyan, aki ugye eljönne és megcsinálná akár Pestről.

A szűk százezres móka még akár bele is férhet, de ehhez megköszönnék 1-2 konkrét mérőműszert, valamint irodalom ajánlást is :)
Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Szalon írta:
2019.05.16., csüt. 14:26
Tudnátok ajánlani olyan embert, aki Győrben vállal projektor kalibrálást? (jöhet priviben is akár)

B opciónak mennyire reális szerintetek, hogy beszerzek egy műszert, tanulok, olvasgatok és megcsinálom magamnak? :rolleyes:
Milyen eszköz szükséges hozzá, amivel már normálisan be lehetne állítani? Nyilván itt a gazdasági része számomra a kérdéses, tanulástól nem riadok vissza!
Van a HCFR program, ami ingyenes. Ha érzel magadban kellő spirituszt, meg tudod tanulni. Nézel hozzá egy kompatibilis mérőműszert (colorimetert vagy spectraradiometert), "megszerzed" valahonnan a tesztábrákat, s már mehet is a kalibra! :tutiok:
Colorimeter használtan is vehető, de kérdéses, milyen márka, milyen típus, de legfőképp, hogy mikor kalibrálták be utoljára a "lapkáit" (s erről nem árt, ha van ún. "Certificate of Performance" igazolás!), hisz enélkül sz...t sem ér, s ott vagy, ahol a part szakad. Ez a szűk százezres móka.
Egy spectraradiometer árát szerintem nem akarod tudni. :D
A másik módszer kicsit drágább, s valószínűleg meghaladja már a hobbista igényét. A Portrait Display-től vagy a Chromapure-tól vagy a Light Illusion cégtől "csomagban" megveszel mindent, ami kell a mutatványhoz (hardver, szoftver, jelgenerátor, licenszek). Ez a kb. több százezres móka, kivéve, ha spectraradiométert vennél, mert az többmillás.
A harmadik, amit írtál elsőnek, hogy kihívsz valakit.

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

cisco írta:
2019.05.16., csüt. 14:59

cisco
Törzsvendég
Törzsvendég

Szalon írta:
2019.05.16., csüt. 14:26
Tudnátok ajánlani olyan embert, aki Győrben vállal projektor kalibrálást? (jöhet priviben is akár)

B opciónak mennyire reális szerintetek, hogy beszerzek egy műszert, tanulok, olvasgatok és megcsinálom magamnak? :rolleyes:
Milyen eszköz szükséges hozzá, amivel már normálisan be lehetne állítani? Nyilván itt a gazdasági része számomra a kérdéses, tanulástól nem riadok vissza!
Ha egy eszközt be szeretnél állítani egy alkalommal, akkor nagyon túlzó ezt meglépni. Egy eszköz újonnan 70-80e (x-rite), plusz nagyon sok tanulás és gyakorlat kell hozzá, hogy jól be lehessen kalibrálni.
Ennek töredékéből elvégzi neked valaki a kalibrálást. Az már más kérdés hogy a lámpa öregedésével érdemes újrakalibrálni a gépet, pár 100 óránként.

Az még szerintem segíthet, hogy milyen projektorról van szó? (melyik típus)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cisco 2019.05.16., csüt. 15:03-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”