Én ezt nem "önhibának" látom. És hagyják magukat félrevezetni is. Sőt az aktív "minőségellenesek" visszahúzzák a többieket is. Ez kb felér egy "merénylettel" a zenehallgatás ellen. Ezzel jár ha felhigul a rendszer. A készülékek, kábelek, de a résztvevők is ide tartoznak. És ezen felhigulások miatt a tapasztalatok is felhigulnak persze. És így csúszik lefelé az egész.... :(revox írta: ↑2025.08.19., kedd 08:48az túl komoly kifejezés lenne. Itt nem kábeltagadás van, inkább kábel nemismerés. És ezt most nem kritikaként mondom, csupán tény.Rock60 írta: ↑2025.08.18., hétf. 21:20revox írta: ↑2025.08.18., hétf. 13:29
Aztán, lehet a topicot át kellene nevezni valami másra, pl DrágakábelBoszorkányüldözőkParadicsoma, vagy hasomlóra. Mert kb kommentek 70-80%-a arról szól, mekkora átbaszása drága kábel és feleslegesA helyett, hogy inkább figyelnétek azokra,akiknek ilyen kábeleik vannak és hátha el tudtok valamit lesni, mert sajnos, sok esetben a drága kábel tényleg jobb. És akinek ilyen van, sok esetben ide eljutott, nem a lottón nyerte (aki igen,az xarik a hififórumokra), egy fejlődési folyamat része. De itt inkább fejlövési folyamat részesei lehetünk lassan(?)
![]()
![]()
Jó ez... Mennyivel jobban hangzik, mint a " kábeltagadó " .![]()
Rövidítve : DBP.![]()
ide jutottunk kb 25 év alatt. 25-30 éve, az index fórumon volt egy szem hifis topic, ott még az igazán keményf*úak voltak jelen. Aztán megjelent a hificity,ami már hígította a mezőnyt (persze,így terjedt az internet is, ez hozta magával,hogy egyre többen fértek hozzá a világsztrádához), de még ott is emlékszem, azon ment a szájkarate, a vdH First a jobb, vagy az AN-V. Tehát minőségi kábelekről folyt a sokszor ugyanúgy parttalan vita. A jelenlévők Conrad Johnson, Krell, Mark Levinson , persze, Audio Note, Jadis, Radford és hasonló neves berendezésekkel rendelkeztek és persze, magas szintű kábelekkel, kábelismerettel. Legaláb IC szinten sokan zászlóshajót,vagy egyel alatta szintet használtak, az volt a kérdés, a Siltech a befutó, vagy a Nordost, vagy a Kondo, vagy a vdH.
Már ott felütötte a fejét a gerillamarketing, amikor olcsó portékákkal haknizva akartak megélhetési hififórumosok érvényesülni, de a city még ezt kiröhögte (indexen meg se próbáltákaz volt az igazi kemény hely). A táptalaj adott volt, egy házimozis fórum, házimozi kiállítással. Jött egy másik generáció (nem biztos,hogy születési évben, de abban is). Megszűnt a HES (HighEndShow), az internet még jobban terjedt és ekkor jött el azok ideje, akik a hájendet aprópénzre akarták váltani és váltották is. Az itt jelenlévők sokan, ezekből az írásokból és bemutatókból tanultak és tökre örültek annak, hogy egy valójában csak kommersz szintű sztereó rendszer mennyivel jobb zenehallgatásra, mint házimozis társaik. És valóban, egy kommersz hifi, legyen bármi ráírva és mondjon a gerilla róla bármit, az kommersz marad, ami gatyamadzaggal is meglépi azt a referencialáncot, amit előtte birtokolt, ismert az immáron boldog hifista.
Nincs kellő referencia komoly rendszerekről, nincs kellő referncia komoly kábelekről és van egy hatalmas nyomás, ami persze rém népszerű, miszerint a drága egy átbaszás. A világ az egyszerűsödés felé tart folyamatosan, ami nem baj, csak ne gondoljuk, hogy az az alapvető szint, amiről itt kb beszélgetünk, amit 30-40 éve egy NAD3020 szintje volt, ezt lehozta, az a felső kopp. És ne gondoljuk, hogy a kácsás, vagy professional olcsó kábelek már a kábelgyártás csúcsa. Az elfogadható, hogy egy megfelelő kompromisszum, de ennyi, semmi több.
nem azért írtam le, hogy közutálat tárgya legyek, csak egyszerűen ezt így látom, de nem csak én, mindenki, aki ebben valaha élt és mozgott.
melyik a jobb? a Siltech vagy a Nordost ezüst? Estleg az SM AN-V-je? Ki tudja a választ? Ja,hogy szubjektív? Akkor arra a kérdésre hányan tudnak felelni, hogy nekik melyik tetszik jobban? Ja,hogy ezt megválszolni kellen ezeket ismerni? az lehet.
Kábel tagadók? Túl nemes kifejezés lenne. Legyen önhibájukon kívül félrevezetett, kábeleket nem ismerők![]()
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Re: Kábelezzünk
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2832
Nem csak az.Itt nem kábeltagadás van, inkább kábel nemismerés.

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
az túl komoly kifejezés lenne. Itt nem kábeltagadás van, inkább kábel nemismerés. És ezt most nem kritikaként mondom, csupán tény.Rock60 írta: ↑2025.08.18., hétf. 21:20revox írta: ↑2025.08.18., hétf. 13:29
Aztán, lehet a topicot át kellene nevezni valami másra, pl DrágakábelBoszorkányüldözőkParadicsoma, vagy hasomlóra. Mert kb kommentek 70-80%-a arról szól, mekkora átbaszása drága kábel és feleslegesA helyett, hogy inkább figyelnétek azokra,akiknek ilyen kábeleik vannak és hátha el tudtok valamit lesni, mert sajnos, sok esetben a drága kábel tényleg jobb. És akinek ilyen van, sok esetben ide eljutott, nem a lottón nyerte (aki igen,az xarik a hififórumokra), egy fejlődési folyamat része. De itt inkább fejlövési folyamat részesei lehetünk lassan(?)
![]()
![]()
Jó ez... Mennyivel jobban hangzik, mint a " kábeltagadó " .![]()
Rövidítve : DBP.![]()
ide jutottunk kb 25 év alatt. 25-30 éve, az index fórumon volt egy szem hifis topic, ott még az igazán keményf*úak voltak jelen. Aztán megjelent a hificity,ami már hígította a mezőnyt (persze,így terjedt az internet is, ez hozta magával,hogy egyre többen fértek hozzá a világsztrádához), de még ott is emlékszem, azon ment a szájkarate, a vdH First a jobb, vagy az AN-V. Tehát minőségi kábelekről folyt a sokszor ugyanúgy parttalan vita. A jelenlévők Conrad Johnson, Krell, Mark Levinson , persze, Audio Note, Jadis, Radford és hasonló neves berendezésekkel rendelkeztek és persze, magas szintű kábelekkel, kábelismerettel. Legaláb IC szinten sokan zászlóshajót,vagy egyel alatta szintet használtak, az volt a kérdés, a Siltech a befutó, vagy a Nordost, vagy a Kondo, vagy a vdH.
Már ott felütötte a fejét a gerillamarketing, amikor olcsó portékákkal haknizva akartak megélhetési hififórumosok érvényesülni, de a city még ezt kiröhögte (indexen meg se próbálták

Nincs kellő referencia komoly rendszerekről, nincs kellő referncia komoly kábelekről és van egy hatalmas nyomás, ami persze rém népszerű, miszerint a drága egy átbaszás. A világ az egyszerűsödés felé tart folyamatosan, ami nem baj, csak ne gondoljuk, hogy az az alapvető szint, amiről itt kb beszélgetünk, amit 30-40 éve egy NAD3020 szintje volt, ezt lehozta, az a felső kopp. És ne gondoljuk, hogy a kácsás, vagy professional olcsó kábelek már a kábelgyártás csúcsa. Az elfogadható, hogy egy megfelelő kompromisszum, de ennyi, semmi több.
nem azért írtam le, hogy közutálat tárgya legyek, csak egyszerűen ezt így látom, de nem csak én, mindenki, aki ebben valaha élt és mozgott.
melyik a jobb? a Siltech vagy a Nordost ezüst? Estleg az SM AN-V-je? Ki tudja a választ? Ja,hogy szubjektív? Akkor arra a kérdésre hányan tudnak felelni, hogy nekik melyik tetszik jobban? Ja,hogy ezt megválszolni kellen ezeket ismerni? az lehet.
Kábel tagadók? Túl nemes kifejezés lenne. Legyen önhibájukon kívül félrevezetett, kábeleket nem ismerők

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
revox írta: ↑2025.08.18., hétf. 13:29
![]()

Jó ez... Mennyivel jobban hangzik, mint a " kábeltagadó " .

Rövidítve : DBP.

Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 07:41Jujjcables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21Semmit sem tudok arról, hogy a CAT kábelcsalád fejlődése mennyire javítja az audió hangzást az internet kábelezés területén. De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.![]()

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
Természetesen szétszedtem a kábelt, mert csak arra voltam kíváncsi, hogy ezek a modern technológiával digitális jelek átvitelére készített huzalok jobb vagy rosszabb hangúak USB jelvezetékként, mint az amit én használok. Hát sokkal rosszabbak.fülelek írta: ↑2025.08.18., hétf. 12:08cables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
A Cat6-7-8 kábelekben van 4 csavart, külön árnyékolt érpár. Hogy kötötted be az usb dugóba? Az árnyékolásokat hova kötötted? Ha esetleg nem emlékszel, akkor hogy kötnéd be most?
Nem unod még, hogy állandóan engem piszkálsz, vizsgáztatsz? Akkor elmesélek valamit. Pár éve egyik teszt partneremnél megláttam az erősítődet. Ez jól szól? - kérdeztem. Igen de csak ha a te hálózatiddal használom- volt a válasz. De omolj össze ettől és főleg ne kóstolgass, mert kábel készítésről nincs sok fogalmad.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6097
Én sehogyan

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
Ja, és a végén kidobta, ahelyett, hogy meghagyta volna mementonak, amivel lehet riogatni az elsőbálozós hifista jelölteket.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 12:26Cables sokszor hangoztatta már, hogy az árnyékolás csak ront a hangon.fülelek írta: ↑2025.08.18., hétf. 12:08A Cat6-7-8 kábelekben van 4 csavart, külön árnyékolt érpár. Hogy kötötted be az usb dugóba? Az árnyékolásokat hova kötötted? Ha esetleg nem emlékszel, akkor hogy kötnéd be most?cables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
Ha következetes az elveihez, akkor szerintem sima UUTP-t használt, és az érpárok végeit összeforrasztotta, ami adja magát, mert az USB-ben 4 ér kellAz általa leírt eredményen így nincs mit csodálkozni
Ha meglátta volna egy Cat7 tipikusan SFTP vagy SSTP felépítését, rögtön kidobta volna![]()
De az, hogy "CAT kábelcsalád" (most tőle idéztem), elég sokat elárul, nem?![]()
Kíváncsi vagyok, egyáltalán válaszol-e cables, vagy sem? Ha nem, akkor az is sokatmondó.
És ti hogyan kötnétek be a cat7-est usb kábelnek?
mostanában nem olvastam,csak bele-belenéztem a topicba...
de mennyit tudtok ezen rugózni, mi mennyibe kerül... Nem mindegy? kell, vagy nem. Az elmélkedések röpködnek, hogy mi-mibe kerül, de elég ritka madár egy olyan hozzászólás, amiben egy rendszer komplett bekábelezéséről lenne szó. pontosabban nincs.
Aztán, lehet a topict át kellene nevezni valami másra, pl drágakábelBoszorkányüldözőkParadicsoma, vagy hasomlóra. Mert kb kommnetek 70-80%-a arról szól, mekkora átbaszása drága kábel és felesleges
A helyett, hogy inkább figyelnétek azokra,akiknek ilyen kábeleik vannak és hátha el tudtok valamit lesni, mert sajnos, sok esetben a drága kábel tényleg jobb. És akinek ilyen van, sok esetben ide eljutott, nem a lottón nyerte (aki igen,az xarik a hififórumokra), egy fejlődési folyamat része. De itt inkább fejlövési folyamat részesei lehetünk lassan(?)
félre ne menjen, én azt mondom, minden szinten van megfelelő kábelezési lehetőség és érdemes egy értelmes egyensúlyt tartani, de pl SM Vz-je, nem tudom, mert nekem már nincs, de nemrég elsétáltam egy barátomhoz a Vz fölött álló LPz kábellel és bekötöttük a maga által épített rendszerbe és valójában én is meglepődtem, mennyit hozott a rendszer hangján (kicsit én is szkeptikus voltam ezzel az überallesz kábeltémával,ezért is próbáltam ki, évekig tartó találgatás helyett). Teljesen más kategória szólalt meg, pedig ez csak egy IC volt a DAC és erősítő közé. Persze, ehhez az is kellett, hogy azok az épített dolgok jók legyenek, így csak kiaknáztuk,ami benne van és szerencsére (de ez biztos nem szerencse kérdése, szakértelemé) a rendszernek önmagában nem volt semmi bántó momentuma, így szabad volt az út a kiteljesedéshez. Nem olcsó kábel, nem is mondtam a barátomnak, hogy azonnal kezdje ilyenre gyűjteni, de Ő okos ember és tanult belőle és meglátott egy lehetőséget, ahol a rendszeren tud még majd hozni. Volt is a fiókban neki 5 vagy 6N 0,3mm-es ezüstszál, mutatta, hogy ezzel fog kísérletezni. Nagyon drukkolok Neki. De, ha nyerek a lottón, veszek neki ilyen drótokat, ne fonogasson, ezt megígérem nyilvánosan (csak venni kellene akkor lottót). Készüléket nem, mert akkor nem lenni mivel játszania, meg az van neki jó, saját. És csendben mondom, szerintem a full setup nem került neki 500-ba,hangfalastól, igaz, a szaktudást beletette, ami neki ingyen volt, vagyis kb 50 év fejlesztői tapasztalatban (akkor az mennyi is lenne forintosítva?
)
ja, szub és tápja. nálam,míg a tölcsér volt az 'A' rendszer, a szub is ugyanazt a kondo ezüst tápdrótot kapta,mint a készülékek. megköszönte. Majd most kap rezet. Mivel kiszedtem belőle az ezüst hangfaldrótokat, kétlem,hogy az ezüst tápkábel a leendő (majd,még félkész) réz kábelrendszerrel jól harmonizálna, de még az is megeshet. Egyelőre fiókba mentek. Nem fogok belehalni, ha réz kábelekkel kell hallgatnom, de ezüstökkel jobb volt, Ennyi ez. Megbeszéled magaddal, mi a szitu és nem gyártod az elméleteket, mitől átbaszás valami
de mennyit tudtok ezen rugózni, mi mennyibe kerül... Nem mindegy? kell, vagy nem. Az elmélkedések röpködnek, hogy mi-mibe kerül, de elég ritka madár egy olyan hozzászólás, amiben egy rendszer komplett bekábelezéséről lenne szó. pontosabban nincs.
Aztán, lehet a topict át kellene nevezni valami másra, pl drágakábelBoszorkányüldözőkParadicsoma, vagy hasomlóra. Mert kb kommnetek 70-80%-a arról szól, mekkora átbaszása drága kábel és felesleges

félre ne menjen, én azt mondom, minden szinten van megfelelő kábelezési lehetőség és érdemes egy értelmes egyensúlyt tartani, de pl SM Vz-je, nem tudom, mert nekem már nincs, de nemrég elsétáltam egy barátomhoz a Vz fölött álló LPz kábellel és bekötöttük a maga által épített rendszerbe és valójában én is meglepődtem, mennyit hozott a rendszer hangján (kicsit én is szkeptikus voltam ezzel az überallesz kábeltémával,ezért is próbáltam ki, évekig tartó találgatás helyett). Teljesen más kategória szólalt meg, pedig ez csak egy IC volt a DAC és erősítő közé. Persze, ehhez az is kellett, hogy azok az épített dolgok jók legyenek, így csak kiaknáztuk,ami benne van és szerencsére (de ez biztos nem szerencse kérdése, szakértelemé) a rendszernek önmagában nem volt semmi bántó momentuma, így szabad volt az út a kiteljesedéshez. Nem olcsó kábel, nem is mondtam a barátomnak, hogy azonnal kezdje ilyenre gyűjteni, de Ő okos ember és tanult belőle és meglátott egy lehetőséget, ahol a rendszeren tud még majd hozni. Volt is a fiókban neki 5 vagy 6N 0,3mm-es ezüstszál, mutatta, hogy ezzel fog kísérletezni. Nagyon drukkolok Neki. De, ha nyerek a lottón, veszek neki ilyen drótokat, ne fonogasson, ezt megígérem nyilvánosan (csak venni kellene akkor lottót). Készüléket nem, mert akkor nem lenni mivel játszania, meg az van neki jó, saját. És csendben mondom, szerintem a full setup nem került neki 500-ba,hangfalastól, igaz, a szaktudást beletette, ami neki ingyen volt, vagyis kb 50 év fejlesztői tapasztalatban (akkor az mennyi is lenne forintosítva?

ja, szub és tápja. nálam,míg a tölcsér volt az 'A' rendszer, a szub is ugyanazt a kondo ezüst tápdrótot kapta,mint a készülékek. megköszönte. Majd most kap rezet. Mivel kiszedtem belőle az ezüst hangfaldrótokat, kétlem,hogy az ezüst tápkábel a leendő (majd,még félkész) réz kábelrendszerrel jól harmonizálna, de még az is megeshet. Egyelőre fiókba mentek. Nem fogok belehalni, ha réz kábelekkel kell hallgatnom, de ezüstökkel jobb volt, Ennyi ez. Megbeszéled magaddal, mi a szitu és nem gyártod az elméleteket, mitől átbaszás valami

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Elektromágneses antenna hatás nincs üvegoptika kábeleknél. A rézalapú ethernet kábelek helyett 9um átmérő SM kábel lesz a közeljövő LAN ethernet hálózatoknál minden végpontig. A mellékelt kép 10km jitter hatás mérést mutat, amihez külső hatást csak villámlás okozhat, de az is csak légvezetéken.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 10:42
Nahát, Feri, én már itt egy ideje mondogatom, hogy a fémvezetős digitális kábeleknek nem az átvitt bitek vagy az "okozott" (valójában nem okozott) jitter miatt van "hangjuk", hanem az antennahatás miatt, amit az analóg szekcióra gyakorolnak... erre tessék, van egy cikked, ami ezt mérésekkel alá is támasztja.
- Csatolmányok
-
- 10gbps_10km_MM_SM.jpg (173.54 KiB) Megtekintve 822 alkalommal
Kritizálni könnyű. Egy készülék értékének a megállapítása már sokkal nehezebb. (Csináljatok Ti jobban, hajrá.)MrCollector írta: ↑2025.08.16., szomb. 10:09Az éppen aktuális témához.
Mindenki számára nyilvánvaló kellene legyen, hogy a készülékek, hangfalak/fejhallgatók "állítják elő" a zenét. Viszont legtöbb esetben a működésükhöz elengedhetetlen a kábelek használata. Minél több eszközből áll a rendszer, annál több kábelre van szükség és ekkor már hatványozottan számít az általuk adott "plusz" vagy mínusz.
Azonban teljesen egyetértek azokkal akik kritizálták ezt a 6x kábel ár vs. 3x készülék ár "tesztet".
Mivel én ismerem a szóban forgó rendszert a végeredményben semmi különöset nem találok. Miért? Mert egy 2500 €-s Naim Uniti HE All-in-One készülék állt szemben egy 20 éve 6500€-ba kerülő Esoteric dac-al (ami pár éve kapott egy "kis" tuningot). A Naim egy streamer-dac- elő-és fejhallgató erősítő. Ha csak 1/3 részként nézzük a dac-ot, az árának is kb. a 1/3-át kell venni. A különbség már is 8x a készülékeknél. Egyébként a jelenleg aktuális modell az Esoteric N-05 XD ami egy All-in-One készülék 12000€ körül mozog. És el tudom képzelni, hogy ha CD a forrás, akkor a 20 éves csak DAC ezt is leszólná.
Azonban a nagyobb probléma a kábellel van. Nem tudhatjuk (én igen, de nem írom le a tulaj miatt), hogy 2e vs. 12e vagy éppen 50e vs 300e Ft-os kábelről volt szó. Nyilván azzal a kábeltagadók is tisztában vannak, hogy az "olcsó" kategóriában a különbség sokszor csak a külsőségekben nyilvánul meg. Sőt az is, hogy egy 6000 Ft-os pro/stúdió kábel jobban szól, mint egy 24000 Ft-os "hifi" kábel. A különbségek pedig nem igazán előre, hanem inkább oldal lépések. Az egyik ebben jobb, a másik abban. A "drágább" kategóriában, normális esetben, már lényegesen nagyobb különbségeknek kell lennie minden téren. Nyilván az ár itt is csak támpontot adhat, hiszen szerintem már mindenki tapasztalhatta, hogy két gyártónál simán előfordulhat, hogy az olcsóbb kábel ezen az árszinten is jobban teljesít. Igaz ez 6x árkülönbség esetnén már nagyon durva lenne és valószínűleg ritkán is fordul elő. Volt szerencsém több esetben is megtapasztalni, hogy egy több komponensből álló rendszerben akár csak 1 kábel cseréje (mondjuk a 8-10-ből) is mekkora hangzásbeli változást okozhat. Konkrétan a "hallgathatatlan" és az élvezhető szinten is. Megértem, hogy ezt nehéz elképzelni valakinek aki ilyet még nem tapasztalt. Nekem is nehéz elképzelni, hogy valakinek van 1000 milliárd forintja.Azonban sajnos, vagy éppen szerencsére így van. Esetenként egy jó kábel beiktatása simán hozhat készülékszintű minőségjavulást.
Többen is kérdezték már (van aki rendszeresen), hogy mi kerül annyiba egy kábelben? Hiszen egy erősítőben vagy hangfalban sokkal több az anyag, bonyolultab a felépítés ezáltal magyarázható az esetleges magas ár. Erre mindig visszakérdezek, hogy mi a különbség egy 50e és egy 6 milliós hegedű vagy egy 200e és 27 milliós zongora között. A válasz nagyon egyszerű, a hangminőség amit biztosítani tudnak. Ha egy igazán jó és "drága" rendszert meghallgat valaki jó kábelezéssel (ami szintén drága) utána már akár az egy kategóriával lejjebb lépés is hiányérzetet hagyhat maga után. Annak aki ténylegesen a lehetőségeihez képest a legjobb minőségben szeretné hallgatni kedvenc zenéit, ez már bőven elég ahhoz, hogy ne is gondolkodjon melyiket válassza. Teljesen érthető, hogy van akinek ez nem annyira fontos. Lehet azért, mert éppen nem olyan jó a hallása és nem is hallja a különbségeket ilyen szinten. De ezért nem kell hülyének nézni aki igen. Futni is lehet 5e és 100e Ft-os cipőben is. De aki nem tud 1km-t sem lefutni annak az is mindegy.
A Naim másfél éves, most ér kb. 1500 eurót, így használtan. Újonnan kapható, 2500 euró. Nem tudni, ebből mennyit ér a dac, de 20 év alatt a dac- ok sokat fejlődtek… elvileg.
A Teac újkori ára egy dolog, de most kb. 1000 euró lehet a piaci értéke.
A 20 évvel korábbi árát ha figyelembe veszi valaki, akkor azt lehet korrigálni az inflációval, és akkor kijön egy 15.000 eurós ár. De ér ennyit ez a készülék? Adna érte bárki ennyi pénzt? Mert, ha nem, akkor ez nem reális kiindulási alap. Az újkori árat 20 év amortizációval ha csökkentjük, nullát kapunk (gyakorlatilag a számvitelben egy gép 5 év alatt elveszíti az értékét, nullára csökken, 20 év alatt pláne). Ekkor meg felesleges az inflációval korrigálni, mert 2*0=0, 10*0=0, szóval nulla a 20 éves korában a készülék amortizációval csökkentett értéke. Ennyiért már sokan szívesen megvennék, csak a piaci ár ettől eltér, ahogy a beszerzési értéktől is, és az inflációval korrigált beszerzési értéktől is.
A piaci árat meg rengeteg tényező befolyásolja, de minden eszköz annyit ér, amennyit a vevője kifizetett érte. És piaci árban jelenleg a két használt készülék között kb. 500 euró a különbség.
Nézhetitek másképpen, és majd szóljatok, ha jelentkezik valaki, hogy 12.000 euróért meg akarja venni a 20 éves dac- ot. Addig ez a fajta érvelés csak arra jó, hogy el lehessen mondani, ilyen számítási mód is létezik.
Amúgy, meg olyan készülékeket tudok összehasonlítani, ami van is itthon. Van 3 másik dac is, lehet végzek még egy összehasonlítást, azok hangját hogyan befolyásoljak a kábelek… de azt nem ígérem, hogy le is fogom írni, mert úgysem érdekel titeket.
A kábelek ára meg számomra sokszor valóban érthetetlen, mitől kerül egy kétméteres drót két dugóval a végén csilliárdokba….

Az ár megállapítása, hogy mi mennyit ér, attól függ, ki állapítja meg. Ez jól látszik az ábrán, és sajnos nem vicc.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.
“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.
Ha következetes az elveihez, akkor szerintem sima UUTP-t használt, és az érpárok végeit összeforrasztotta, ami adja magát, mert az USB-ben 4 ér kell
Az általa leírt eredményen így nincs mit csodálkozni 
Ha meglátta volna egy Cat7 tipikusan SFTP vagy SSTP felépítését, rögtön kidobta volna
De az, hogy "CAT kábelcsalád" (most tőle idéztem), elég sokat elárul, nem?
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Cables sokszor hangoztatta már, hogy az árnyékolás csak ront a hangon.fülelek írta: ↑2025.08.18., hétf. 12:08A Cat6-7-8 kábelekben van 4 csavart, külön árnyékolt érpár. Hogy kötötted be az usb dugóba? Az árnyékolásokat hova kötötted? Ha esetleg nem emlékszel, akkor hogy kötnéd be most?cables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
Ha következetes az elveihez, akkor szerintem sima UUTP-t használt, és az érpárok végeit összeforrasztotta, ami adja magát, mert az USB-ben 4 ér kell

Ha meglátta volna egy Cat7 tipikusan SFTP vagy SSTP felépítését, rögtön kidobta volna

De az, hogy "CAT kábelcsalád" (most tőle idéztem), elég sokat elárul, nem?

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
és mi derülne még ki, ha Nikola Tesla esne neki a témának, az éterből -antennákkal- szedett, sugárzásokból indukált árammal...
jó voltál, lájk

halfnote.hu
halfnote.hu
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5226
A Cat6-7-8 kábelekben van 4 csavart, külön árnyékolt érpár. Hogy kötötted be az usb dugóba? Az árnyékolásokat hova kötötted? Ha esetleg nem emlékszel, akkor hogy kötnéd be most?cables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
Gratula
(egyre gyűlik a parázs hifis vitákban linkelhető cikkeid száma)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Nahát, Feri, én már itt egy ideje mondogatom, hogy a fémvezetős digitális kábeleknek nem az átvitt bitek vagy az "okozott" (valójában nem okozott) jitter miatt van "hangjuk", hanem az antennahatás miatt, amit az analóg szekcióra gyakorolnak... erre tessék, van egy cikked, ami ezt mérésekkel alá is támasztja.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
Van a cikkben egy konkrét ethernet switch átalakítására vonatkozó mérés is.
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da
Gratula

(egyre gyűlik a parázs hifis vitákban linkelhető cikkeid száma)
Nem tudom, nem próbáltam.wasiliy888 írta: ↑2025.08.18., hétf. 09:54Olcsó "tuningnak" látszik a dolog.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.
Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
Az mennyire számít a hatékonyságnál, hogy passzentos legyen a kábelen, szóval, hogy ne lötyögjön rajta?
A cikk sem arról szól, hogy "jobb" lesz-e, csupán arról, hogy ethernet kábel esetében is van hatása az analóg tartományban mérhető jellemzőkre.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2025.08.18., hétf. 10:31-kor.
Ok: kép kiszedése
Ok: kép kiszedése
Az mennyire számít a hatékonyságnál, hogy passzentos legyen a kábelen, szóval, hogy ne lötyögjön rajta?
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 156
Olcsó "tuningnak" látszik a dolog. Csak egy ww kábelem van, és azt a végére raktam a láncnak az audio pc és a switch közé, úgy logikázva, ahogyan Aszpirin, hogy oda illik a "legjobb". Viszont előrébb vannak a nagyobb hosszaknál a router és mediakonverter között, meg a mediakonverter és switch között az alzás kábeleim, lehet, hogy érdemes venni ezekhez ilyen zavarszűrő ferriteket. Néztem, darabja vagy 5-600 Ft.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 05:16Pont ezért kezdtem az általad is idézett tudományoskodó magyarázatomat azzal a kitétellel, hogy "ha eltekintünk a felvétel minőségétől"..juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében történik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
[
Részemről ennyi, és innentől már nem is kívánok ebben a "hifista"-keresztrefeszítésben részt venni.
Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2025.08.18., hétf. 10:31-kor.
Ok: kép kiszedve
Ok: kép kiszedve
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 05:16Pont ezért kezdtem az általad is idézett tudományoskodó magyarázatomat azzal a kitétellel, hogy "ha eltekintünk a felvétel minőségétől"..juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében történik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
[
Részemről ennyi, és innentől már nem is kívánok ebben a "hifista"-keresztrefeszítésben részt venni.

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Jujjcables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21Semmit sem tudok arról, hogy a CAT kábelcsalád fejlődése mennyire javítja az audió hangzást az internet kábelezés területén. De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.

-
- Beköltözött
- Értékelés: 483
SupraRock60 írta: ↑ Kösz az infókat.
Már a kábel megvan egy ideje, csak érdekeltek az elvi különbségek, összefüggések.![]()
Az Akusztikában vásárolt - nem jut eszembe a skandináv márka- szürke kábel nagy előrelépés volt a gyárilag mellékelt sárga kanóc helyett, de a Viablue hamar kiszorította. Élettelibb, színesebb hang.
Nem volt olcsó - 40 ezres - de szerintem hifis mércével mérve teljesen emészthető.
Nem gyári szerelésű, az itthoni dieler konfekcionálta gyári technológiával.
Innen ismerjük egymást.
Ha kérdésed van: 20/3383456
Én azt hiszem tapasztalatok alapján, hogy a hifisták jól hallnak, és általában jól döntenek a hallásukra támaszkodva. Talán nem is kell ehhez sok "élő zene" hallgatása, főleg azért, mert egy koncert hang csak akkor mérvadó, ha erősítés nélküli.
Tegnap hozzászóltam egy témához, amely a modern gyártás felsőbbrendűségét hirdette a minél jobb hang-visszaadásban. Semmit sem tudok arról, hogy a CAT kábelcsalád fejlődése mennyire javítja az audió hangzást az internet kábelezés területén. De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
Tegnap hozzászóltam egy témához, amely a modern gyártás felsőbbrendűségét hirdette a minél jobb hang-visszaadásban. Semmit sem tudok arról, hogy a CAT kábelcsalád fejlődése mennyire javítja az audió hangzást az internet kábelezés területén. De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.
Szerintem ez a sztereotípia - mármint, hogy a hifista nem tudja mit akar, de ha tudja, nyilván rosszul tudja, hiszen a rosszabbat hallja jobbnak, a jobbat meg rosszabbnak - rendkívül előítéletes, mondhatni rosszhiszemű megközelítés.juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30
DE…egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében folyik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
Amivel nincs is baj, hiszen ez egy szubjektív hobbi, mindaddig, míg nem kezdik véleményüket általános igazságként tálalni.
Aztán jön az igazi csavar: mivel ez a hobbi egyben a "műszaki" tökéletességet, "high fidelity"-t tűzte szlogenként a zászlajára, jönnek a tudományoskodó magyarázatok a valójában színezett előadást produkáló eszközök műszaki felsőbbrendűségének igazolására. Amelyett, hogy belátnák, "lehet, hogy nem jobb műszakilag, talán még 'ront' is, de nekem így tetszik, és kész."
Biztosan akad ilyen is, de aki pár évtizede edzi az érzékeit e téren, talán nem mind ennyire süket, vagy ízlésficamos...

Milyen vélemények általános igazságként tálalására gondolsz ?
Kösz az infókat.wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 21:06Amit én tudok mondani neked e téren, hogy az egyszerű cat5 utp (árnyékolatlan), vagy ftp (árnyékolt) kábeleknél hallhatóan jobb Feri által is ajánlott néhány ezer forintos alzás kábel. Mivel te csak tv-hez használnád, talán nem érdemes sokkal többet áldozni rá.
Már a kábel megvan egy ideje, csak érdekeltek az elvi különbségek, összefüggések.

Az Akusztikában vásárolt - nem jut eszembe a skandináv márka

Nem volt olcsó - 40 ezres - de szerintem hifis mércével mérve teljesen emészthető.
Nem gyári szerelésű, az itthoni dieler konfekcionálta gyári technológiával.
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 156
Amit én tudok mondani neked e téren, hogy az egyszerű cat5 utp (árnyékolatlan), vagy ftp (árnyékolt) kábeleknél hallhatóan jobb Feri által is ajánlott néhány ezer forintos alzás kábel. Mivel te csak tv-hez használnád, talán nem érdemes sokkal többet áldozni rá. Talán a szintén Kaef-től kapott tipp az ftp->optika->ftp konverzió leolcsózva (most van használtba, talán még nem kelt el) szintén hallható, nem placebo ez biztos. De pl a wireworld starlight8 lan kábel meg nagyobbat javít, mint a "pc-s" utp és alzás közötti különbség az utóbbihoz képest. Igaz, hogy még használtan is drága, és tv-hez lehet, hogy nem érdemes megvenni. És ebben az az érdekes, hogy nem sodort érpáras, hanem egymás mellett futnak az ezüstözött ofc réz vezetőszálak, viszont többszörös árnyékolás van.Rock60 írta: ↑2025.08.17., vas. 19:15Mit jelent a számítástechnika szempontjából, és mit jelent a hifiben hangminőség szempontjából a cat 6, 7, vagy 8 ?wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 18:21Ja, néztem a telegartner honlapját, nekik is a legtöbb dugójuk cat6a, csak kettő van, ami cat8. Gondolom, nem olcsók.MrCollector írta: ↑2025.08.17., vas. 18:16
A réz az tömör vezetőszálakból áll és installációhoz ajánlja a Viablue.
Az ezüstözött réz sodrott, ebből készülnek a kábeleik.
Ne vegyél rá mérget, hogy a gyári csatlakozók lerontják a hangot.
Van valakinek konkrét tapasztalata e téren ?
Dynavox X4000
Még nem.
És nem is a tápķábel cserével fogom kezdeni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok