és mi derülne még ki, ha Nikola Tesla esne neki a témának, az éterből -antennákkal- szedett, sugárzásokból indukált árammal...
jó voltál, lájk
és mi derülne még ki, ha Nikola Tesla esne neki a témának, az éterből -antennákkal- szedett, sugárzásokból indukált árammal...

A Cat6-7-8 kábelekben van 4 csavart, külön árnyékolt érpár. Hogy kötötted be az usb dugóba? Az árnyékolásokat hova kötötted? Ha esetleg nem emlékszel, akkor hogy kötnéd be most?cables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.

Nahát, Feri, én már itt egy ideje mondogatom, hogy a fémvezetős digitális kábeleknek nem az átvitt bitek vagy az "okozott" (valójában nem okozott) jitter miatt van "hangjuk", hanem az antennahatás miatt, amit az analóg szekcióra gyakorolnak... erre tessék, van egy cikked, ami ezt mérésekkel alá is támasztja.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
Van a cikkben egy konkrét ethernet switch átalakítására vonatkozó mérés is.
https://medium.com/@mediaengineering/va ... 1c394e01da
Nem tudom, nem próbáltam.wasiliy888 írta: ↑2025.08.18., hétf. 09:54Olcsó "tuningnak" látszik a dolog.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.
Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
Az mennyire számít a hatékonyságnál, hogy passzentos legyen a kábelen, szóval, hogy ne lötyögjön rajta?

Olcsó "tuningnak" látszik a dolog. Csak egy ww kábelem van, és azt a végére raktam a láncnak az audio pc és a switch közé, úgy logikázva, ahogyan Aszpirin, hogy oda illik a "legjobb". Viszont előrébb vannak a nagyobb hosszaknál a router és mediakonverter között, meg a mediakonverter és switch között az alzás kábeleim, lehet, hogy érdemes venni ezekhez ilyen zavarszűrő ferriteket. Néztem, darabja vagy 5-600 Ft.kaef2 írta: ↑2025.08.18., hétf. 08:42Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 05:16Pont ezért kezdtem az általad is idézett tudományoskodó magyarázatomat azzal a kitétellel, hogy "ha eltekintünk a felvétel minőségétől"..juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében történik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
[
Részemről ennyi, és innentől már nem is kívánok ebben a "hifista"-keresztrefeszítésben részt venni.
Az írás és a mérés lényege nem az, hogy jobban szól-e majd XYZ rendszere majd a ferritgyűrűktől egy Ethernet kábel ilyen módon történő átalakítása esetében, hanem hogy az átvitel (és kisebb részben a hangzás) szempontjából általában fontosnak tartott mérhető jellemzőkben van-e változás ilyen esetben.
Az alábbi cikkben látható egy pár mérés egy ferritgyűrűkkel megbolondított cat7 kábel esetében mérhető pár jellemzőről.Aszpirin írta: ↑2025.08.18., hétf. 05:16Pont ezért kezdtem az általad is idézett tudományoskodó magyarázatomat azzal a kitétellel, hogy "ha eltekintünk a felvétel minőségétől"..juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében történik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
[
Részemről ennyi, és innentől már nem is kívánok ebben a "hifista"-keresztrefeszítésben részt venni.

Jujjcables írta: ↑2025.08.18., hétf. 06:21Semmit sem tudok arról, hogy a CAT kábelcsalád fejlődése mennyire javítja az audió hangzást az internet kábelezés területén. De elmesélnék egy személyes tapasztalatot ezzel kapcsolatban USB témában. Pár éve szerver szoba épült a munkahelyemen és az installáció során sok CAT kábel darab feküdt kidobva a folyóson. Ha jól emlékszem akkor a CAT 7 volt a legújabb haza vittem és csináltam ebből egy USB kábelt. Teljesen érdektelen, unalmas hangú kábel lett, ki is dobtam.

SupraRock60 írta: ↑ Kösz az infókat.
Már a kábel megvan egy ideje, csak érdekeltek az elvi különbségek, összefüggések.![]()
Az Akusztikában vásárolt - nem jut eszembe a skandináv márka- szürke kábel nagy előrelépés volt a gyárilag mellékelt sárga kanóc helyett, de a Viablue hamar kiszorította. Élettelibb, színesebb hang.
Nem volt olcsó - 40 ezres - de szerintem hifis mércével mérve teljesen emészthető.
Nem gyári szerelésű, az itthoni dieler konfekcionálta gyári technológiával.
Szerintem ez a sztereotípia - mármint, hogy a hifista nem tudja mit akar, de ha tudja, nyilván rosszul tudja, hiszen a rosszabbat hallja jobbnak, a jobbat meg rosszabbnak - rendkívül előítéletes, mondhatni rosszhiszemű megközelítés.juliush írta: ↑2025.08.17., vas. 23:30
DE…egyre inkább úgy látom, hogy a hifisták egy része számára a szubjektív “jóság” közel sem ezt jelenti. Élő hangokkal, koncert vagy stúdió környezetben szerzett tapasztalatok hiányában kialakított "ideák" hajszolása folyik, a minőségi alá- és fölérendeltség megfogalmazása kizárólag eszközök, rendszerek koordinátarendszerében folyik, gyakran támaszkodva referenciaként nyilvánvalóan színezett forrásanyagokra, vagy épp technológiákra.
Amivel nincs is baj, hiszen ez egy szubjektív hobbi, mindaddig, míg nem kezdik véleményüket általános igazságként tálalni.
Aztán jön az igazi csavar: mivel ez a hobbi egyben a "műszaki" tökéletességet, "high fidelity"-t tűzte szlogenként a zászlajára, jönnek a tudományoskodó magyarázatok a valójában színezett előadást produkáló eszközök műszaki felsőbbrendűségének igazolására. Amelyett, hogy belátnák, "lehet, hogy nem jobb műszakilag, talán még 'ront' is, de nekem így tetszik, és kész."
Kösz az infókat.wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 21:06Amit én tudok mondani neked e téren, hogy az egyszerű cat5 utp (árnyékolatlan), vagy ftp (árnyékolt) kábeleknél hallhatóan jobb Feri által is ajánlott néhány ezer forintos alzás kábel. Mivel te csak tv-hez használnád, talán nem érdemes sokkal többet áldozni rá.

Amit én tudok mondani neked e téren, hogy az egyszerű cat5 utp (árnyékolatlan), vagy ftp (árnyékolt) kábeleknél hallhatóan jobb Feri által is ajánlott néhány ezer forintos alzás kábel. Mivel te csak tv-hez használnád, talán nem érdemes sokkal többet áldozni rá. Talán a szintén Kaef-től kapott tipp az ftp->optika->ftp konverzió leolcsózva (most van használtba, talán még nem kelt el) szintén hallható, nem placebo ez biztos. De pl a wireworld starlight8 lan kábel meg nagyobbat javít, mint a "pc-s" utp és alzás közötti különbség az utóbbihoz képest. Igaz, hogy még használtan is drága, és tv-hez lehet, hogy nem érdemes megvenni. És ebben az az érdekes, hogy nem sodort érpáras, hanem egymás mellett futnak az ezüstözött ofc réz vezetőszálak, viszont többszörös árnyékolás van.Rock60 írta: ↑2025.08.17., vas. 19:15Mit jelent a számítástechnika szempontjából, és mit jelent a hifiben hangminőség szempontjából a cat 6, 7, vagy 8 ?wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 18:21Ja, néztem a telegartner honlapját, nekik is a legtöbb dugójuk cat6a, csak kettő van, ami cat8. Gondolom, nem olcsók.MrCollector írta: ↑2025.08.17., vas. 18:16
A réz az tömör vezetőszálakból áll és installációhoz ajánlja a Viablue.
Az ezüstözött réz sodrott, ebből készülnek a kábeleik.
Ne vegyél rá mérget, hogy a gyári csatlakozók lerontják a hangot.
Van valakinek konkrét tapasztalata e téren ?
Még nem.

Számítástechnikai szempontból egyre fokozottabb zavarvédelmet (sűrűbb ércsvarást, jobb, kettős vagy többbes árnyékolást, jobb mechanikai védelmet, jobb szigetelést, stb), ezért egyre nagyobb bitrátájú digitális jel egyre távolabbra és egyre kisebb veszteséggel való elvitelét, egyre nagyobb frekvencián. Tehát minél jobb a kábel, annál gyorsabb és annál alkalmasabb a sok zavarnak vagy nagy mechanikai behatások rizikójának kitett környezetben való használatra nem csomagismétlő protokollok (pl. UDP) számára is (pl iparban, gyárakban, de nem csak..)
Mit jelent a számítástechnika szempontjából, és mit jelent a hifiben hangminőség szempontjából a cat 6, 7, vagy 8 ?wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 18:21Ja, néztem a telegartner honlapját, nekik is a legtöbb dugójuk cat6a, csak kettő van, ami cat8. Gondolom, nem olcsók.MrCollector írta: ↑2025.08.17., vas. 18:16
A réz az tömör vezetőszálakból áll és installációhoz ajánlja a Viablue.

Ja, néztem a telegartner honlapját, nekik is a legtöbb dugójuk cat6a, csak kettő van, ami cat8. Gondolom, nem olcsók.MrCollector írta: ↑2025.08.17., vas. 18:16A réz az tömör vezetőszálakból áll és installációhoz ajánlja a Viablue.wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 16:43Megvan a talány. Méterre és dobon is kétféle változat létezik, a réz és az ezüstözött réz, mindkettő cat7. Viszont készre szerelve "csak" cat6a készül, mert a felhasznált csatik "lerontják".

A réz az tömör vezetőszálakból áll és installációhoz ajánlja a Viablue.wasiliy888 írta: ↑2025.08.17., vas. 16:43Megvan a talány. Méterre és dobon is kétféle változat létezik, a réz és az ezüstözött réz, mindkettő cat7. Viszont készre szerelve "csak" cat6a készül, mert a felhasznált csatik "lerontják".

Van olyan rj45-ös dugó, ami szerszámmentes? Valahogyan a vékony kis érintkező pengékkel szét kell préselni a vezetőszálakat.

Aki akár csak egy kicsit is konyít a gyártáshoz – pláne a tömeggyártás és a high-tech szintjéhez –, az pontosan tudja, hogy nincs ingyen ebéd. Ha valóban közelebb kerülünk az ’ideálishoz’, azt mindig valamilyen fejlesztési, anyag- vagy gyártástechnológiai stb... többletköltség kíséri. És ha ez így van, akkor a végtermék ára sem marad érintetlen – és totál mindegy, hogy éppen milyen termékről vagy iparágról beszélünk.

Az idézet mondat első fele igaz, a második fele nem. Nincs közvetlen kapcsolat a kábelek gyártás technológiája, ára és a minősége között.

Megvan a talány. Méterre és dobon is kétféle változat létezik, a réz és az ezüstözött réz, mindkettő cat7. Viszont készre szerelve "csak" cat6a készül, mert a felhasznált csatik "lerontják".

A saját élményeim alapján azt látom, hogy a PC tápegysége még meghatározóbb szerepet játszik, mint maga a számítógép, vagy annak tápkábele. Egy stabil, tiszta táp képes olyan szintű nyugalmat, dinamikát és térábrázolást biztosítani, amit maga a hardver önmagában sosem adna.MrCollector írta: ↑2025.08.16., szomb. 12:26Ez a számítógépes téma szöget ütött a fejembe.
Nekem egy kb. 400-500e -s gépem van, nem audio pc. Nem egy alap tápkábellel, hanem egy kezdeti kísérleti kábellel volt bedugva (mert nem akartam annak idején egy dobozba bedobni, majd megfeledkezni róla). Most a témán felbuzdulva lecseréltem az egyik legdrágább tápkábelemre (drágább, mint a PC), ha már lúd legyen kövér. Ténylegesen nem tudtam mi fog történni, hiszen egy Win alatt működő kommersz PC, de azért reménykedtem a csodában. Röviden, a kábel marad benne. Lényegében mindenféle "izgágaság" megszűnt, azonban a dinamika megnőtt, a tér és az elválasztás lényegesen nagyobb, a hangok tisztábbak. Még a Youtube-on is drasztikusan érzékelhető a különbség, nem csak a Tidal-on vagy a Qobuz-on.
Tanulság, már ma is megérte ide benézni.![]()