Rock60 írta: ↑2025.08.17., vas. 19:15
Mit jelent a számítástechnika szempontjából, és mit jelent a hifiben hangminőség szempontjából a cat 6, 7, vagy 8 ?
Számítástechnikai szempontból egyre fokozottabb zavarvédelmet (sűrűbb ércsvarást, jobb, kettős vagy többbes árnyékolást, jobb mechanikai védelmet, jobb szigetelést, stb), ezért egyre nagyobb bitrátájú digitális jel egyre távolabbra és egyre kisebb veszteséggel való elvitelét, egyre nagyobb frekvencián. Tehát minél jobb a kábel, annál gyorsabb és annál alkalmasabb a sok zavarnak vagy nagy mechanikai behatások rizikójának kitett környezetben való használatra nem csomagismétlő protokollok (pl. UDP) számára is (pl iparban, gyárakban, de nem csak..)
A(z otthoni) HiFi-ben - egy-két nagyon elvetemült használati esettől eltekintve, ami a kb 99,99%-unk számára nem releváns) messze nincsenek sem akkora bitráták, sem olyan távolságok (itt 100méterekről beszélünk), sem olyan igénybevétel, ami számítástechnikai szempontból indokolná a jeltovábbítás Cat5e fölötti védelmét (nekem van itthon egy Cat5e-be sorolt kábelem, ami 20m-en simán átviszi a 2Gbps-t, és ez több nagyságrenddel a HiFi-igények fölött van). A protokoll is jelismétlő már kb minden esetben (még a Roon is áttért TCP-re)... Ami azt jelenti, hogy a bitek egy sima Cat5-ön is gyakorlatilag veszteségmentesen át fognak menni, csomagismétlés nem vagy csak minimális lesz, a jitter jellemzően nem a fémvezetőjű kábelek problémája, hanem a forrásé és a célé... és általában a céloldalon a komolyabb készülékek tesznek is ellene eleget.
Ugyanakkor véleményem szerint a HiFi-ben a Cat 7 és Cat8 jelentősége, hogy egy jól árnyékolt kábel (Cat7 esetében már érpáronkénti árnyékolással is) sokkal kevésbé szórja a környezetét, ezért ha van nagyon "mikrofóniás" elemed az analóg szekcióban (jellemzően csöves erősítő előfoka, vagy méginkább egy csöves phono esősítő), vagy nagy kábelerdőn kell átverekedje magát az ethernet-kábel, akkor a rendszered meghálálja a jóminőségűt (minél jobb, annál jobb

határ a csillagos ég)
Ha igaz ez az elméletem, akkor ebben a logikában az ethernet "vonal" utolsó szegmense a kritikus, azaz az utolsó switchtől a készülékig. Ha több készülék van, akkor mindegyik kábel kritikus lesz, amelyik ezekbe megy.
Hasonló okokból nem árt a switchet kissé távolabb helyezni a többi komponenstől, főleg ha kapcsolóüzemű tápból kapja a naftát - de ez kb minden műanyag dobozba épített tehát nem vagy gyengén árnyékolt kapcsolóüzemű tápra igaz, nem csak a switchet táplálóra.
Én Supar Cat7-et használok az utolsó switchtől az M33-ig durván 4m távolságon, és bár nálam kb bolhafasznyi az emiatt tettenérhető javulás (lehet csak placebo, de én határozottan hallani véltem), az "tisztaságban", "légiességben", nyugodtabb, de jobban definiált magasokon érhető tetten. Én ilyen "feszesebb basszus" meg "jobb dinamika" dolgokat hasonlókat Ethernet kábellel nem tapasztaltam.
Aztán majd megcáfolnak