Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4373
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 22:08
chord_ írta:
2025.07.10., csüt. 19:01
kaef2 írta:
2025.07.10., csüt. 08:10

Írtam egy blogposztot a tökéletes hangszerhang keresésésének mítoszáról, akadályairól.
Jó a cikk.
Ami tanulságos benne, számomra, hogy kergetjük a torzítatlanságot, meg az egyenletes spektrumot, meg a felhang-sérülésmentességet, közben meg gyakorlatilag bármilyen élő zenei koncerten ezek aránylag komoly, mérhető és dB-ekben kifejezhető harctéri veszteséget szenvednek.

Valószínűnek tartom, hogy az 'organikus' veszteségek és a tökéletlen rendszereink / kábeleink okozta veszteségek módfelett különböznek az észlelés szintjén.
Nem posztom chord mestert megvédeni - majd megteszi, ha akarja - de hasonlóan járt, mint pár napja én az Általában.
Kaef leírt egy tanulmányszerűséget, arra reflektált - levonva a konzekvenciát - kissé szerencsétlen módon.

Amit Kaef leírt, annak alapján az életben nem mennék koncertre. gondolkodik.gif Pedig sejthető, hogy még a 15. sorban ülve sem érnek akkora harctéri veszteségek, :D mint otthon hallgatni meg ugyan azt a középszerű rendszerünkön. ( Kinek, min.)
Ahogy erre utolsó mondatában chord célzott is.

Ettől függetlenül van más is, aki már többször leírta, hogy a számára elérhető koncerttermek által nyújtott élmény nem sarkalja őt arra, hogy kitegye a lábát otthonról.
Nyilván nem az Állami Operaházra gondolt.
Hogy vígaztalódjon, fotóztam neki Kondo drótokat. Legalább azt elmondhatja, hogy képen már látott :smile46:

LPz és egy ritkább, aminek csak egyszerűen KSL a neve (nulladik széria, talán jobb, mint az LPz, de sose meccseltettem őket, csak memóriából). Egy Avocado és mivel én tudom, hol keressem, spz is megvillan.
Boris Vian... eldöcög ezekkel...
20250710_221329.jpg
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1380

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

chord_ írta:
kaef2 írta:

Írtam egy blogposztot a tökéletes hangszerhang keresésésének mítoszáról, akadályairól.
Jó a cikk.
Ami tanulságos benne, számomra, hogy kergetjük a torzítatlanságot, meg az egyenletes spektrumot, meg a felhang-sérülésmentességet, közben meg gyakorlatilag bármilyen élő zenei koncerten ezek aránylag komoly, mérhető és dB-ekben kifejezhető harctéri veszteséget szenvednek.

Valószínűnek tartom, hogy az 'organikus' veszteségek és a tökéletlen rendszereink / kábeleink okozta veszteségek módfelett különböznek az észlelés szintjén.
Nem posztom chord mestert megvédeni - majd megteszi, ha akarja - de hasonlóan járt, mint pár napja én az Általában.
Kaef leírt egy tanulmányszerűséget, arra reflektált - levonva a konzekvenciát - kissé szerencsétlen módon.

Amit Kaef leírt, annak alapján az életben nem mennék koncertre. gondolkodik.gif Pedig sejthető, hogy még a 15. sorban ülve sem érnek akkora harctéri veszteségek, :D mint otthon hallgatni meg ugyan azt a középszerű rendszerünkön. ( Kinek, min.)
Ahogy erre utolsó mondatában chord célzott is, bár nem kötötte az orrunkra a vélelmezett minőségi sorrendet.
" Módfelett különböznek ".

Ettől függetlenül van más is, aki már többször leírta, hogy a számára elérhető koncerttermek által nyújtott élmény nem sarkalja őt arra, hogy kitegye a lábát otthonról.
Nyilván nem az Állami Operaházra gondolt.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

supravox írta:
2025.07.10., csüt. 20:16
Chord lukra futott 31_1_21.gif
Feri a szájába tett valamit, zsenikénk meg gondolkodás nélkül bekapta. Csak rá ne harapjon :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2535

Hozzászólás Szerző: supravox »

Chord lukra futott 31_1_21.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 762

Hozzászólás Szerző: ELEX »

chord_ írta:
2025.07.10., csüt. 19:34
Úgy tűnik, egy másik cikket olvasott ELEX...
Meg hogy a MÜPA 15. sorában nem ült életében sem, az bizonyos.
Ugyan ez már rég nem "kábelezés", csak akinek a véleménye az élő zenéről az, hogy a 15. sorban már "erős harctéri veszteséget szenved", az egyéb gaztettekre is képes.
Amúgy hirtelenjében két jegyemből egy kivágás. Nem 15. sor, de 13. és 12.
De valahogy semmiféle "harctéri veszteséget" nem éreztem, csak a csodás élő zene varázsát.
Csatolmányok
helyek.jpg
helyek.jpg (35.47 KiB) Megtekintve 493 alkalommal
20241020_202036.jpg

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1008

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Úgy tűnik, egy másik cikket olvasott ELEX...
Meg hogy a MÜPA 15. sorában nem ült életében sem, az bizonyos.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 762

Hozzászólás Szerző: ELEX »

chord_ írta:
.....közben meg gyakorlatilag bármilyen élő zenei koncerten ezek aránylag komoly, mérhető és dB-ekben kifejezhető harctéri veszteséget szenvednek.......
Ez azért nagyon beteg megállapítás.

Szerencsére kevés hifista jut el erre a szintre.
Neked sikerült.
Eddig is tudtuk, de innentől kezdve minden hozzászólásodat ez tökéletesen megmagyaráz (már akinek magyarázatra szorulnának).

Akinek az "élő zene" dB-ekben mérhető "harctéri veszteséget szenved", annak bármilyen véleménye bármiről erősen megkérdőjelezhető.
Valami álomvilágban élhetsz, ami totálisan módosította a valósághoz fűződő viszonyodat. Persze, ha neked ez így jó, miért ne élvezhetnéd a saját szürreális világodat.
Csak kérlek, ne minősíts másokat, ne ítéld meg a rendszereiket, kábeleiket, zenehallgatási szokásaikat.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

kaef2 írta:

Az írás alapját az ebben a topikban az elmúlt pár hétben általam írottak jelentették.

https://mediaengineering.medium.com/a-t ... 1d39a305af
Jó a cikk.
Kicsit rövid, lehetne pár merészebb következtetést levonni arról, amit pl. itt csinálunk, hifisek, a kábelekkel. :)

Rock60
Őslakos
Őslakos

chord_ írta:
2025.07.10., csüt. 14:43

Semmi különös, egy unalmas, már ezerszer megbeszélt válaszom lenne csak.
Akkor én arról lemaradtam, sajnos... sad.gif

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 10:20
Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 06:01
chord_ írta:
2025.07.09., szer. 23:10

Hajrá, és sok sikert, jó AN / Kondo kábelezést hozzá, erre bizonyosan jók lesznek...
Van valami konkrét, megfogalmazható problémád velük ?
Tényleg érdekelne. :smile53:
Semmi különös, egy unalmas, már ezerszer megbeszélt válaszom lenne csak.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 11:52
revox írta:
2025.07.10., csüt. 11:39

így ölik ki az életet, erőt egy felvételből... hasonlítsd össze az előzővel (lehetőleg fülessel)... megdöbbentő, hogy eltűnt az élő feeling... a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve, vagy, hogy is tartja az írás. Cserébe: jééé, ezt agyatlan zúzással is meg lehet hallani? de megám
Lapos, akusztika nélküli fos lett belőle, mi a toszt csináltak vele jószándékból ?
Azon kaptam magam, hogy a tegnapit végig tudtam hallgatni, ez viszont mindenhonnan nézve katasztrófa.
mert a tegnapit Kondo kábelekkel lejátszva vették fel :D ;peace; (de itt, most a két NiN videóról beszéltem, az 1994-es és a "feljavított" verzió)

megölték. a dobok megszűntek doboknak lenni,stb... de amit írsz, az eredetinek van egy akusztikai közege,bárhogy is csinálták, de elhiteti veled,hogy élő a zene. ez az ügyes hangmérnök megőrizte a zene lenyomatát. A másik jól felpumpálta az egészet és ölt ki belőle minden természetes mozzanatot.

sajnos drótok is képesek ilyenre (hogy maradjunk ON)
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 11:43
Revox

Inkább csak a Ligeti... :D
Még a laptopon is átjött, milyen dinamikus felvétel, ez szinte bármin jól szólna.

/ A 8 centisről csak állókép jött tegnap. Aranyos.../
nekem PC-ről, egy olcsó fülessel rém unalmasnak hat, nem tudtam végighallgatni. Könnyűnek tűnik és alapvetően vélhetően mindne rendszeren képes megszólalni,de vannak fokozatok.

pöcsszelfi (állókép) :D nagyon xar a telefonom mikorofnja, már nem szoktam vele felvenni. Az eddigikek is a jóízlést megcsúfolóan borzalmasak voltak, leálltam vele, mert elég téves képet ad a valós produkcióról. Szerintem kosz lehet a telóm mikrofonjában, vagy passzolok, de borzalmasan vesz fel

ja,az a mansonos videó ezeréves. Mondjuk a lényeg átjön rajta, de ahhoz is kell némi képzelőerő, milyen is lehet a valóságban. Nálam ez működik, tudok fejben modellezni, de nem mindenkinél működik.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.07.10., csüt. 12:03-kor.
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2025.07.10., csüt. 11:39

így ölik ki az életet, erőt egy felvételből... hasonlítsd össze az előzővel (lehetőleg fülessel)... megdöbbentő, hogy eltűnt az élő feeling... a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve, vagy, hogy is tartja az írás. Cserébe: jééé, ezt agyatlan zúzással is meg lehet hallani? de megám
Lapos, akusztika nélküli fos lett belőle, mi a toszt csináltak vele jószándékból ?
Azon kaptam magam, hogy a tegnapit végig tudtam hallgatni, ez viszont mindenhonnan nézve katasztrófa.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Revox

Inkább csak a Ligeti... :D
Még a laptopon is átjött, milyen dinamikus felvétel, ez szinte bármin jól szólna.

/ A 8 centisről csak állókép jött tegnap. Aranyos.../

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ez kemény...
[OFF - katt ide ha látni akarod]

youtu.be/OVDsfmPaTCI
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.07.10., csüt. 11:47-kor.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 11:02
revox írta:
2025.07.10., csüt. 10:05

... Csak az oldSchool hifisták a hangszerhangok kergetésével kezdik, holott az első, hogy nyerjük ki a zenében rejlő energiát.

edit: igen, az evidencia lemaradt. Ahol olyan felbontás van jelen, hogy az energiák megfelelően megjelennek ,ott a hangszerhangok rég rendben vannak, amennyire ez lehetséges.
Ok, ez összességében átjött.
Én is úgy gondolom, hogy a helyes hangszerhang feltétele a kiváló felbontás, a jó mikrodinamika, a pontos felharmonikusok és persze általában a dinamika, hogy ha az üstdobra ráb...nak, megfelelően szólaljon meg. / Ha a felvételen úgy van rajta./

Viszont, az nem OldShool, vagy NewShool kérdés szerintem, hogy hogyan kezd bele az ember a hifizésbe, ha a fentiek feltétele a sok nulla az árcédulán.
Nem mondhatja a halandó, hogy lemondok a hangszerhangról 20 évre, mert előbb energiára akarok spórolni... sad.gif

A "zúzósabb" rock zenével való demózással és teszteléssel az a bajom, hogy sokszor reménytelenül dinamikátlanok ezek a felvételek és így pont a lényeg hiányzik.
Valami félrement :rolleyes:
nem kell arról lemondani senkinek. a 22ezres NAVON mikro DVD is jó a maga egyszerű módján a gatyamadzagjaival(piros-fekete, leggagyibb). Csak ésszel kell válogatni. És a drótok között is lesz minden szinten ,ami ezt az irányt képviseli, csak meg kell találni. épp tegnap mutattam, hogy a 8 centis hangszóró is tudja,amit tudnia kell és amit vállahat.

Az erőt meg lehet jeleníteni minden szinten és ne keverjük a dobokkal. SM írta a furulyát,ami nagyon találó. Bár nem hallgatok furulyaműveket,de el tudok képzelni egy Coltrane szerű embert,aki furulyával műveli azt,amit C szaxival :D Ha az előadó kellően jó és nem csak lezenél valamit unalmasan a kottából, annak lesz ereje, bármi is legyen a hang szere.

Egyik haverom (ToMPi from TMP Audio) ha eljön, már tudom, hogy kereshetem a Ligeti György zongorajátékot, amiben valami cincinegér billentyű leütésében is olyan erő lakozik, hogy kiterít a kanapére. Kubvrick Eyes Wide Shut-jában is megszólal, melynek a filmzenéjét a Nine inch Nails vezérte, Trent Reznor állíltott össze (ennek a Kubricknak milyen havrjai vannak mán,he :rolleyes: ). Ki legyen a barátom? Kubrick haverjai, vagy a langyosvízsztenderdnek megfelelő zenei irányultságú egyének? választom a nyitottabakat, vagányabbakat, ami nem zárja ki, hogy szeretik pl a csemballózenét is, ha az kellően minőségi produkció (TJ már tudott olyan albumot mutatni). :smile53:

youtu.be/Ch-x7wZulYQ

NIN

youtu.be/GHPkJkBS1vE
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2025.07.10., csüt. 10:05

... Csak az oldSchool hifisták a hangszerhangok kergetésével kezdik, holott az első, hogy nyerjük ki a zenében rejlő energiát.

edit: igen, az evidencia lemaradt. Ahol olyan felbontás van jelen, hogy az energiák megfelelően megjelennek ,ott a hangszerhangok rég rendben vannak, amennyire ez lehetséges.
Ok, ez összességében átjött.
Én is úgy gondolom, hogy a helyes hangszerhang feltétele a kiváló felbontás, a jó mikrodinamika, a pontos felharmonikusok és persze általában a dinamika, hogy ha az üstdobra ráb...nak, megfelelően szólaljon meg. / Ha a felvételen úgy van rajta./

Viszont, az nem OldShool, vagy NewShool kérdés szerintem, hogy hogyan kezd bele az ember a hifizésbe, ha a fentiek feltétele a sok nulla az árcédulán.
Nem mondhatja a halandó, hogy lemondok a hangszerhangról 20 évre, mert előbb energiára akarok spórolni... sad.gif

A "zúzósabb" rock zenével való demózással és teszteléssel az a bajom, hogy sokszor reménytelenül dinamikátlanok ezek a felvételek és így pont a lényeg hiányzik.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1219

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2025.07.10., csüt. 10:20
Rock60 írta:
chord_ írta:

Hajrá, és sok sikert, jó AN / Kondo kábelezést hozzá, erre bizonyosan jók lesznek...
Erre biztosan nem fogsz tőle választ kapni.
Ha valaki azt sem tudja mit nem tud, hogyan is tudna bármit megfogalmazni egy számára nem is létező dologról, témáról, világról.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Rock60 írta:
chord_ írta:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

cables írta:
2025.07.10., csüt. 06:30
revox írta:
2025.07.09., szer. 22:37

... Csak az oldSchool hifisták a hangszerhangok kergetésével kezdik, holott az első, hogy nyerjük ki a zenében rejlő (mindben van, akár egy húr megpendítésében is, sőt!!!) energiát. Ha ez megvan,lehet tovább simogatni. De míg nem jön az erő, nem jön a zene komplexitása sem."
Sokkal nehezebb jó hangszer és ének hangokat elérni kábelekkel, mint energiát. Az energiához jó részletek nélkül csak sok huzal kell, attól lesz TESTE a hangnak, csak az a baj, hogy ez a TEST nincs a zenében, ez úgy keletkezik, hogy a finom részletek energiája az eltorzult jelalak miatt lekerül alsóbb tartományba.
szerintem ez eléggé félrement. Ahhoz, hogy az energia megjelenjen a hangreprodukcióban, pont az a lényeg, hogy a berendezések és főleg a kábelek igen nagy felbontással rendelkezzenek. Az energia <> (nem egyenlő) a veretéssel. Az energiák szárnyalnak légyfinghalkan is és az erre megfelelő drótok nélkül ez nem fog, vagy csak kevésbé sikerülni. Mivel minden létező hangnak van energiája, így ezt vizsgálni teljesen műfajfüggetlen jelenség, cserébe teljesen alkalmatlanok erre az olyan zenei anyagok, amelyek max a középszert érik el a maguk műfajában (unalmas, lapos, xar, még ha a felvétel ki is van hegyezve. ott nem lesz energia,ahol a művész nem teszi bele). Ezért kell a drótokat letesztelni erősebb zenével is, mert ott az energia triplán jelen van és ez nem összetévesztendő egy PA hangosítás 500Wattjával. Csak szólok, nagyon kevés olyan drót van, ami megfelelő komplexitással képes lesugározni az ilyen hirtelen tempó és ritmusváltásokkal dolgozó zenéket, mint a zúzósabb rock (persze,van kompromisszumos megoldás és élet az alsó végeken is). De alapvetően a rockban nem csak zúzás van, hanem olyan hangok és felhangok megjelennek, ami szintén igényli a komoly átvitelt. Pl a ZYX hangszedők ajánlásában a nagyobb felbontással bíró ezüstcsévés (paralel a kábelekkel) pickUpöket rock és komolyzenei művekhez ajánlják, míg a rézhuzalozásút általánosabb, hifis tötymörgéshez. Nem hülyék ,tudják, hogy a hifisták zöme azt keresi, ha a közepe erőteljesebb, prezenszesebb(nek hat)de az csak egyszerűen a rézdrót torzítása az ezüsthöz képest. De nem kell megijedni ,azért vannak jó rezesek is. Nekem is van réz is, ezüst is, néha a kevesebb a több, ha a többi komponens nem támogatja az ezüsthuzalozást (abból lesz egy olyan hang,mintha valami ülepítő pöcegödörbe lépne a produkció menet közben, ahol büdös lesz, lomha és xar. Átemelhető kábelekre is a megállapítás)

halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1219

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
2025.07.10., csüt. 08:41
SoundMania írta:
2025.07.10., csüt. 06:39

Chord szerintem te soha nem hallottál normálisan megszólaló rendszert. Sem AN-t, sem mást. Fogalmad nincs miről ír Revox, nemhogy ilyet meghallanál, megértenél, ha megszólalna egy rendszerből, mert nem vagy hozzászokva. Nagyon máshoz vagy szokva. Amivel nincs is baj. A baj azzal van, hogy ezt te még hirdeted is.
SM, szerintem te életedben nem hallottál még olyan rendszert, vagy kábelt, amely 'zenél', nem pedig hifizik. Ami a zene 'belsejéről' szól.
Ha hallanád, megértenéd, hogy miről megy itt a szövegelés. Bár szerintem azt sem tudod, mit kellene hallani.
Máshoz vagy szokva, nincs ezzel baj. Hogy hirdeted, az meg egyenesen következik a hitedből.
Azt nem tudom neked mit jelent a "zenél" meg a "zene belseje" a Spendoroddal meg a zincifinci kábeleddel, mert télleg nem tudom azoktól hogy is lehetne ilyet elvárni, vagy meghallani. Hogy sok másnak mit jelent a "zenél" azt kb tudom. És köszönöm nem kérek belőle. Inkább pár olyan ember véleményére adok, akiknek van legaláb némi fogalmuk ezekről és tudnak is mutatni olyan dolgokat amikkel legalábbis abba az irányba haladnak az otthoni zenehallgatásban.....

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6205

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

"Kábelezzünk" gondolkodik.gif
Illetve: kábelezzetek.
Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

SoundMania írta:
2025.07.10., csüt. 06:39

Chord szerintem te soha nem hallottál normálisan megszólaló rendszert. Sem AN-t, sem mást. Fogalmad nincs miről ír Revox, nemhogy ilyet meghallanál, megértenél, ha megszólalna egy rendszerből, mert nem vagy hozzászokva. Nagyon máshoz vagy szokva. Amivel nincs is baj. A baj azzal van, hogy ezt te még hirdeted is.
SM, szerintem te életedben nem hallottál még olyan rendszert, vagy kábelt, amely 'zenél', nem pedig hifizik. Ami a zene 'belsejéről' szól.
Ha hallanád, megértenéd, hogy miről megy itt a szövegelés. Bár szerintem azt sem tudod, mit kellene hallani.
Máshoz vagy szokva, nincs ezzel baj. Hogy hirdeted, az meg egyenesen következik a hitedből.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3638

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

cables írta:
2025.07.10., csüt. 06:30
revox írta:
2025.07.09., szer. 22:37

... Csak az oldSchool hifisták a hangszerhangok kergetésével kezdik, holott az első, hogy nyerjük ki a zenében rejlő (mindben van, akár egy húr megpendítésében is, sőt!!!) energiát. Ha ez megvan,lehet tovább simogatni. De míg nem jön az erő, nem jön a zene komplexitása sem."
Sokkal nehezebb jó hangszer és ének hangokat elérni kábelekkel, mint energiát. Az energiához jó részletek nélkül csak sok huzal kell, attól lesz TESTE a hangnak, csak az a baj, hogy ez a TEST nincs a zenében, ez úgy keletkezik, hogy a finom részletek energiája az eltorzult jelalak miatt lekerül alsóbb tartományba.
Az írás alapját az ebben a topikban az elmúlt pár hétben általam írottak jelentették.

https://mediaengineering.medium.com/a-t ... 1d39a305af

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 420

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

cables írta:
2025.07.10., csüt. 01:14
PgSpa írta:
2025.07.09., szer. 23:24

... Ilyenkor jó elővenni egy nem igazán szeretett, de hatásosan durva, zúzós felvételt, és ha ez is jó, akkor biztosan nem hangolódtunk el. ...
Egy hangfal kábel akkor jó. ha minél kevesebb torzítással viszi át a hangjelet. Ezt durva, zúzós felvételen nem lehet megítélni.
Amit akkor tapasztal valaki az a zene hatása az érzelmeire. Annak meg nem sok köze van a tiszta hangzáshoz.
Persze mindenki olyan zenét hallgat amire a lelkének éppen szüksége van. A lelki állapotok pedig nagymértékben különböznek, ezért érezzük sokszor, hogy valaki számunkra kibírhatatlan zenét hallgat. Nekünk kibírhatatlan, neki, az ő lelkének pont akkor épp az a zene, az a rezgés kell.
Én azt gondolom egy kábel, vagy egy rendszer hangjának megítéléséhez elsősorban igen jó minőségű felvétel kell, és ez nem a zúzós zene kategória.
Nem akarok OFF-olni, de lehet, hogy nem írtam le elég részletesen a módszertant, a kedvenc jó felvételek után -amelyek véletlenül sem mindenféle összeállított csin-bumm cirkusz gyári tesztalbumok- következik "ellenpróbaként" a zúzósabb zene. Azt az embert meg szívesen megnézném, aki nem azért hallgat zenét, mert hatással van az érzelmeire... :smile29:
Éppen ezért volt csalódás nekem a cérna kábelecske, mert számomra semmilyen érzelmi pluszt nem közbvetített sem rövid, sem hosszútávon. Persze, biztosan nem elég jó a rendszerem hozzá....

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”