Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1230

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

KLajos írta:
2025.03.21., pén. 10:14
SoundMania írta:
2025.03.21., pén. 09:49
KLajos írta:
2025.03.21., pén. 08:29

Megnyugodtam, az általad leírtak alapján a hangszedő toronymagasan a legfontosabb láncszem a lemezjátszásban.
Nem egészen. Ugyanis csak a karral együtt értelmezhető egy hangszedő.
A kar meg csak a sasszival együtt ...

Az általad írt hangkar és hangszedő árarány 1:6-hoz. És mennyi ez a kar és a sasszi viszonylatában?
Azt gondolod, hogy ezt így kell számolni? :)
Szerintem úgy, hogy honnantól lehet /érdemes hallgatni.
Jó lenne ha nem lenne senkinek rosszabb mint Rega3+Rb300+Denon 103r. Ennek kellene a minimum szintnek lenni. Ezt már elérik a jobb dd futóművek jobb/csilivili/drága karokkal, hasonló szintű hangszedővel mint a 103r...
Systemdek llx900+RB300+Ania már sokkal több örömet okoz. Ez már talán az értelmes zenehallgatás szintje.
Roksan Tabriz zi-vel meg egy jóféle mc hangszedővel, már a highendben jár jócskán az ember. Innen csak futómű cserével továbblépni, egy Linn Sondek már kevés. :)

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 69

Hozzászólás Szerző: KLajos »

SoundMania írta:
2025.03.21., pén. 09:49
KLajos írta:
SoundMania írta:
2025.03.21., pén. 07:19

A futómű, "már csak egy alátét".... Systemdek 200 ezer ft-s karral meg 3000 euros hangszedővel nagyon jól szól! Amígy Rega kar volt rajta 1500 eurós hangszedővel, akkor is egész jó volt. De így most sokkal jobb. Jó a hangszedő, jó a kar és az "alátét" sem rossz! :)
Megnyugodtam, az általad leírtak alapján a hangszedő toronymagasan a legfontosabb láncszem a lemezjátszásban.
A kar meg csak a sasszival együtt ...

Az általad írt hangkar és hangszedő árarány 1:6-hoz. És mennyi ez a kar és a sasszi viszonylatában?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
SoundMania írta:

A futómű, "már csak egy alátét".... Systemdek 200 ezer ft-s karral meg 3000 euros hangszedővel nagyon jól szól! Amígy Rega kar volt rajta 1500 eurós hangszedővel, akkor is egész jó volt. De így most sokkal jobb. Jó a hangszedő, jó a kar és az "alátét" sem rossz! :)

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1394

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

pärt írta:
2025.03.20., csüt. 14:29

Köszi! Az elektronika egy kis dobozkában volt a motor mögött, felszínre szerelve, azt az alaplapba süllyesztettem. Készítettem egy alu keretet, meg a bánatos matt felületeket fényesre festettem.
A kar egy karbon Pro-ject 9c, ami most egy Townshend Avalonon van, amit pár éve vettem kíváncsiságból. Valamelyiknek majd mennie kell...
Tényleg nagyon pöpecül néz ki, egy kategóriával drágább gép benyomását kelti... :smile53:
Nem csoda, hogy ennyi átalakítás után nem ismertem rá, mikor gugliztam utána. gondolkodik.gif
Kíváncsi vagyok az Avalonos összehasonlítás eredményére.
A fél nap eltérés miatt nem lesz annyira egyszerű, vakteszt sem lesz, viszont könnyű lesz eltalálni, melyik szól. / Amelyiken van kar./ :D

Régebben tettél fel képet a falikonzol tunning kapcsán.
Akkor már az Avalon volt rajta ? Mintha másra emlékeznék... gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

tunerman írta:
2025.03.21., pén. 09:09
Rock60 írta:
2025.03.21., pén. 09:02
KLajos írta:
Meg a futómű, meg a kar... :D
Nem.
(Az ember aki beállítja.)
TJ.
Tonképpen nem is kell lemezjátszó.
Elég az ember, aki jól beállít... :D
:fekverohog:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2777

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Rock60 írta:
2025.03.21., pén. 09:02
KLajos írta:
SoundMania írta:

Nem.
(Az ember aki beállítja.)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Rock60
Őslakos
Őslakos

KLajos írta:
SoundMania írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos

trane írta:
2025.03.20., csüt. 18:01
Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 12:53
...Ha már hivatkozol rá színesben, legalább nézd meg, hogy mit írt ! :smile51:
...
Csak zárjuk már le. :smile53:
sajna nem olvastál előrébb, de :noproblemo: :cheers1:

Nem ér az egész ennyit... :smile32:
:cheers1:

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
2025.03.21., pén. 06:31
pärt írta:
2025.03.20., csüt. 17:37
KLajos írta:
2025.03.20., csüt. 15:54

És hová lett az eredeti, 9"-os alu karcsöves szerkezet? Kidobtad?
De ki ám, csak úgy csengett a kuka alján! :trash:
Aztán megsajnáltam, kiszedtem, meghirdettem és eladtam.
Azért egy akkoriban 60 ezres (én annyiért vettem huszonéve) lemezjátszóra egy 200+ ezres kar ... :-o

Nem többet jelentett volna minőségben egy jobb hanszedőre áldozni azt az összeget?

A képeket elnézve a lemezjátszód csak nyomokban Pro-ject 6, (szemre) a rugók és a felső szerelvénytartó lap kivételével semmi sem eredeti rajta. gondolkodik.gif

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

pärt írta:
2025.03.20., csüt. 17:37
KLajos írta:

Azért egy akkoriban 60 ezres (én annyiért vettem huszonéve) lemezjátszóra egy 200+ ezres kar ... :-o

Nem többet jelentett volna minőségben egy jobb hanszedőre áldozni azt az összeget?

A képeket elnézve a lemezjátszód csak nyomokban Pro-ject 6, (szemre) a rugók és a felső szerelvénytartó lap kivételével semmi sem eredeti rajta. gondolkodik.gif

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2881

Hozzászólás Szerző: trane »

Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 12:53
...Ha már hivatkozol rá színesben, legalább nézd meg, hogy mit írt ! :smile51:
...
sajna nem olvastál előrébb, de :noproblemo: :cheers1:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5031

Hozzászólás Szerző: pärt »

KLajos írta:

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

pärt írta:
2025.03.20., csüt. 14:29
Köszi! Az elektronika egy kis dobozkában volt a motor mögött, felszínre szerelve, azt az alaplapba süllyesztettem. Készítettem egy alu keretet, meg a bánatos matt felületeket fényesre festettem.
A kar egy karbon Pro-ject 9c, ami most egy Townshend Avalonon van, amit pár éve vettem kíváncsiságból. Valamelyiknek majd mennie kell, mert a stream miatt amúgy is kevesebbet hallgatok már analógot, de még nem tudom, melyiknek, mert mindkettő jó darab.

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Végre!
Nagyon pörög a topic napok óta, sok jó hozzászólás, jó link-ek!
Minimális személyeskedés :D
Jó olvasni, mondhatni élvezet ;peace;
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 12:30

Külsejét tekintve min változtattál ?
Nagyon jól néz ki... :smile53:

Milyen kar lesz rajta ?
A kar egy karbon Pro-ject 9c, ami most egy Townshend Avalonon van, amit pár éve vettem kíváncsiságból. Valamelyiknek majd mennie kell, mert a stream miatt amúgy is kevesebbet hallgatok már analógot, de még nem tudom, melyiknek, mert mindkettő jó darab.

Rock60
Őslakos
Őslakos

trane írta:
2025.03.20., csüt. 12:19
Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 12:03

Taarzan semmit nem tapasztalt, ami alátámasztaná a TE " hangszedőt előbbrehúzod, attól hátradől a hangszedő " - elméletedet...
Szerző: Taarzan » 18 márc. 2025 10:57

Állítottam a hangszedőn. Nagyon alul volt állítva...
Még a Stevenson sablonhoz is előrébb kellett húznóm - amennyiben jól csináltam - kb 2mm-t.
Létezik? gondolkodik.gif
Most sokkal jobban kinyílt a közepe, jobb lett a tér, viszont mélyeket veszített...
:smile49:
Istenem !

Azt írtam, hogy olyat nem írt/tapasztalt, ami alátámasztaná az állításodat.
Ha már hivatkozol rá színesben, legalább nézd meg, hogy mit írt ! :smile51:
Azt írta szerinted - amit Te hajtogatsz - hogy az előrehúzástól hátrébb dőlt a hangszedő és emiatt dúsabb lett a mélye ?
De nem ám...
Azt Te vizionáltad hozzá. Pont az ellenkezőjét írta - kinyílt a közepe, jobb lett a tér, viszont mélyeket veszített - és ezen felbuzdulva lőhetted el a többször idézett sületlenséget. :smile49: gondolkodik.gif
Gondoltad, hogy ha még előrébb húzza, akkor megfordul a trend, hanyatt esik a hangszedő és megjön a mély ? gondolkodik.gif

De, tudod mit ?
Maradjunk annyiban, hogy én nem értem miért erőlködsz ezen, mit akarsz ebből kihozni, Te pedig nem akarod megérteni a nyilvánvalót.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pärt írta:
2025.03.20., csüt. 09:52

Ez egy Pro-ject 6, nálam kb. 25 éve van, de tán '97-es típus.
Ez már házilag enyhén pimpelt jószág: akril tányér, megerősített csapágy, meg most az áznézésnél optikailag is megtámogattam. Funkcionális kis szürke egér volt, így már kicsit urasabb.
Külsejét tekintve min változtattál ?
Nagyon jól néz ki... :smile53:

Milyen kar lesz rajta ?

Antistati
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 42

Hozzászólás Szerző: Antistati »

revox írta:
2025.03.20., csüt. 09:49
Antistati írta:
2025.03.19., szer. 19:58
MM vs MC kérdésem az lenne, hogy
- pro kontra mi szól az MM vagy MC mellett?
- Ki melyik irányt használja és miért illetve miért jobb illetve miben egyik-másik?
- MM ben lépkedjek felfelé vagy MC re lépjek tovább?

Jelenleg MM hangszedőt használok pontosabban SUMIKO WELLFLEET-et használok, alapvetően a melegebb tónust kedvelem.

Hálás köszönet az iránymutatásokért....
erről biztos mindenkinek van saját véleménye,ami lehet nem minden pontban fog egyezni, de ha többen mesélnek,tudsz szemezgetni

amit én látok, az MC előnye mindenképp a jobb felbontás, de ezzel az jár,hogy macerásabb is. az olcsó MC-k nem teljesen tudják hozni azt az előnyt,amit elvárunk tőle és az is előfordulhat, hogy a túlzott finomkodás nem tetszik valakinek. Felvételek közti eltéréseket jobban megmutatja, de jellemzően ami nem túl jó felvétel hifis szempontból,azt se dobja le a lemezjátszóról. Amit látok, de nem biztos,hogy így van, mióta áttértem MC-re, csak azzal találkozok, éppen, kinek fingott ki a túszár csillapítása és nem győzik javításra,cserére hordani. Ami mondom, lehet nem így van, de míg MM-eztem, ilyennek nyomát se láttam, az MC-k esetén meg sorba botlok abba, hogy elment a felfüggesztés (nálam felfüggesztés gyanúval kb 3 MC van a polcon, tűcserére vár kb 4 (ezek egy része a véletlen balesetek áldozata,melyeket sose sikerült kinyomzni,ki okozott, tűszár elhajlott) és ezeknek van metszete is,mert legalább kettő mindkettővel szenved :D szerencsére van hibátlan is, az a fura,azok az olcsóbbak :D ).

Az MM-ek nem annyira finom felbontással bírnak, de alapvetően azt látom, ez a jó értelemben vett igénytelenség azoknak kedvez,akik feldobnak egy lemezt, nagyjából stlíusfüggetlenül és élvezettel hallgatják.

nálam van MM és MC is. Az MM-es lemezjátszót így is csúfolom, a hétköznapi. Hazamegyek munkából, feldobok egy lemezt,teszek.veszek és nagyjából azt is lexarja, mennyire van bemelegedve a rendszer, egyből szól. Persze, a hangja maximumát az is jól bemelegedve éri el,de hidegen se elviselhetetlen, igénytelen. Nekem ebben Golring 1012GX van, ami árban eléggé elmarad a Tiedtől, de alapvetően nem érzem,hogy nekem ezen a fronton lépnem kellene komolyabb hangszedőre.

Az MC esetén is van egy "hétköznapibb" karom,amiben csak egy kisebb ZYX van (line contact tűprofil) réz karkábellel. Ez van a karban eredetileg. van egy szett ezüstöm,ami be van forrasztva egy ezüst interkonnektbe,de nem érdekel,hogy kicseréljem, ez így hasonlóan hétköznapiasabban igénytelen,mint az MM-es megoldás, csak nyilván jobban szól ,de már a melegedési időt jobban igényli és macrásabb beállítani, d enem ördöglakat. A vége egy full ezüsttel bedrótozott másik kar magasabb szintű ZYX-eket cserélgetek benne (micro ridge tűprofil mind), ez inkább a játszó karom még egyelőre, nincs benne a végleges PU, de ez a legháklisabb beálíltásra és a melegedésre. De ugyanígy a lemezek vastagságára, a vágási szögre, amiket ELEX emlegetett.

xal ha megnézed, a sor egy fordított arányosság,ahogy csökken az igénytelenség, úgy nő a hang minősége, de ezzel a fejfájás is, ha nincs jól belőve. Ezt kell kitalálnod, mi a fontosabb. Ha elmélyülten, nagyon belefeledkezve akarsz zenét hallgatni nagyrészt, akkor egy jobb MC, ha az idő nagyobb százalékában csak úgy hallgatsz valamit MM, vagy akár a nemrég kitárgyalt Hana alsópolcos MC hangszedői is szóba jöhetnek. Ha akarsz egy kicsit ezt,egy kicsit azt, én a Hana EL-t javaslom ,aminek elliptikus a tűprofilja, ami azért igénytelenebb, de tud finom is lenni. Ez nem is drága, a maradék pénzt inkább betolom egy jó phonoba vagy egy varancskosabb futóműbe, ott érzésem szerint többet lehet nyerni (bár nem tudjuk,mi a futómű és mi a kar)

a feketeöveseknek mondom, én azt erősen figyelembe veszem, hogy aki kérdez, nem biztos, hogy fekteöves beállító és magam bőrén tapasztalom (ugye a tegnapi kirohanásom szegény @tarzaan irányába, hogy már baromira unom a dolgot... egyszerűen annyi xart bevállalok (meló után), nem érem utol magam és ezt nem hivatásszerűen,pénzért teszem, csak úgy, mert azt érzem, segteni kell... tegnap szekrényt pakoltam, ma egy hétvégi kerékpárversenyen lerongyolt kereket kell megnézzek (ja,több malomban őrlök), de a héten már kétszer hajnal 2kor feküdtem, egy hangfal projeknek köszönhető "tervezgetés" okán... Supravox észrevétele jogos volt, így utólag elolvasva, amikor írtam, nem éreztem, hogy ez úgy is érthető, inkább egy kis önirónia volt, hogy túlvállaom magam és lassan kezdi nem bírni a farkam... bocsi... :smile53:

Szóval,azt látom, sokan azt keresik inkább,hogy egyszer beteszik a rendszerbe és míg meg nem hal (elkopik) egy hangszedő, hozzá se kell nyúlni. Egy egyszerű és kompakt megoldást akarnak, mindenféle hókuszpók nélkül. Így, aki MC-be vág és ott komolyabb csiszolásba, gondolja át, mennyire fogja tudni azt "menedzselni" :smile53:
Köszönöm vàlaszod! MM és MC pickup-ok ba valoʻ a kèrdèsem mint kiderült igy ott olvashatod, hogy Pointe MM phono, Sumiko Wellfeet van RegaP8 on.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 12:03
Megint csúsztatsz...
Taarzan semmit nem tapasztalt, ami alátámasztaná a TE " hangszedőt előbbrehúzod, attól hátradől a hangszedő " - elméletedet...
Szerző: Taarzan » 18 márc. 2025 10:57

...
Állítottam a hangszedőn. Nagyon alul volt állítva...
Még a Stevenson sablonhoz is előrébb kellett húznóm - amennyiben jól csináltam - kb 2mm-t.
Létezik? gondolkodik.gif
Most sokkal jobban kinyílt a közepe, jobb lett a tér, viszont mélyeket veszített...

:smile49:

Rock60
Őslakos
Őslakos

trane írta:
2025.03.20., csüt. 10:07
Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 09:22

Ha vízszintes a kar, akkor tök mindegy, hova tologatod és mennyit a hangszedőt, 0 fokot fog dőlni hátra.( Meg előre is. )

Mind ebből látszik, hogy egy kezdő számára adott tanács, miszerint " a hangszedőt előrehúzni nem akkora ördöngősség, az előrehúzás tkp.-en a hangszedőt hátrabillenti ", mennyire megtévesztő és félrevezető. :kiss:
utóljára tényleg, mert úgy tűnik, bár azt gondoltam, számodra ez nyilvánvaló, de mégsem érted gondolkodik.gif : nem a hangszedő a lényeg :ohnoohnoohno: , hanem a , és azon a pinduri felületen történik a szög-beni változás, ami, mivel hallható, érdemi :smile53:

s szerencsére utóbbit nem kell külön bizonygatnom sem, mert Taarzan megtapasztalva lentebb már leírta :kiss:
Megint csúsztatsz.

Taarzan semmit nem tapasztalt, ami alátámasztaná a TE " hangszedőt előbbrehúzod, attól hátradől a hangszedő " - elméletedet, egyrészt, mert tapasztalat híján csak kérdezett, másrészt vízszintes kar esetén ilyen nincsen, nem dől semmi sehova. Előre lejtő kar esetében mindenképpen előre dől a hangszedő, akárhova tologatod, legfeljebb a mértéke változik 1%-ban, hátra lejtő kar esetében, ha előrehúzod a hangszedőt, akkor csökken a hátradőlése, nem nő.
NINCSEN olyan kombináció, variáció, hogy ha előrehúzod a hangszedőt, akkor hátrébb dőlne, ha csak nem görbül felfelé a kar. :D
/ Előbb levezettem. :smile49: /
A hangszedő és a tű össze van szerelve :D ezért az állítgatás során együtt mozdulnak, ezért a " hangszedőt " nyugodtan helyettesítsd a " tűvel", semmit nem változtat a lényegen.
:car-motor:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

zoli73 írta:
2025.03.20., csüt. 09:12
pärt írta:
2025.03.20., csüt. 07:31
zoli73 írta:
2025.03.20., csüt. 06:48
Karliftbe ez vált be.: https://jakomodell.hu/szilikon-olaj-tornado-500-000-cst
Ugyan olajként említi, de az ilyen magas viszkozitású, más sokkal inkább zsír, abból is a sűrű, ragacsos. Hogy a függesztett vázas géped csillapításába megfelelő-e ez a sűrűség, azt nem tudom, de elég nagy választékban kaphatók ennél hígabbak, de még sűrűbb is.
Nekem is harmadik próbálkozásra sikerült eltalálni a karliftbe valót, és végül az 500000CST-s lett a tuti.
Köszönöm, valószínűleg jó lesz. Sűrűnek kell lenni, pár kilónyi tömeg imbolygását kell csillapítania. Esetleg majd rendelek mellé más értéket is. Ez az 500000-es nagyjából hogy írható le? Mint egy hígabban vagy egy sűrűbben folyó méz (akác/virág)?
Nem, a méznél sokkal sűrűbb, inkább már mint valami ragasztó. Egyáltalán nem folyik, ha a dobozát oldalra fordítom, meg sem mozdul benne.
Ezen kívül vettem még 100000, és 250000CST vizkozitásút, a 100000-es kb. olyan, mint egy sűrűbb méz. Ezek sajnos a karliftbe nem voltak elég sűrűek, a 100000-es simán kifolyt, a 250000-es is kiszivárgott a karlift dugattyú alján, de nem csöppent le. Ide az 500000-es a tuti.
Az 1 000 000 CST már majdnem olyan mint a gyurma. De mivel ezeket jól lehet keverni, ezért én mindig többféléből állítom össze a kívánt tulajdonságot.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Rock60 írta:
2025.03.20., csüt. 09:22
Próbálsz kitolatni a magad fúrta zsákutcából... :D :car-fiat: :napsut:

Nem lesz " AKKORA ".
És mindez CSAK akkor, ha a kar NEM vízszintesre van állítva.

Ha vízszintes a kar, akkor tök mindegy, hova tologatod és mennyit a hangszedőt, 0 fokot fog dőlni hátra.( Meg előre is. )

...

Mind ebből látszik, hogy egy kezdő számára adott tanács, miszerint " a hangszedőt előrehúzni nem akkora ördöngősség, az előrehúzás tkp.-en a hangszedőt hátrabillenti ", mennyire megtévesztő és félrevezető. :kiss:
utóljára tényleg, mert úgy tűnik, bár azt gondoltam, számodra ez nyilvánvaló, de mégsem érted gondolkodik.gif : nem a hangszedő a lényeg :ohnoohnoohno: , hanem a , és azon a pinduri felületen történik a szög-beni változás, ami, mivel hallható, érdemi :smile53:

s szerencsére utóbbit nem kell külön bizonygatnom sem, mert Taarzan megtapasztalva lentebb már leírta :kiss:

na mentem :lbunny:

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

dixie-chicken írta:
2025.03.20., csüt. 08:04

nagy választékban itt is van:

https://sgmodell.hu/shop_search.php?sea ... likon+olaj

(UI milyen pörgető,ha nem titok,a megoldást kevés gyártó használta ?)
Köszi! Úgy látom, itt mindenből van készleten, a mások boltnál csak néhányból. Zoli leírása alapján valószínűleg a 100000 illetve a 250000 közül lesz valamelyik a befutó.
Ez egy Pro-ject 6, nálam kb. 25 éve van, de tán '97-es típus. Dícsértek, egyik tesztben úgy írtak róla, mint a "szegény ember Oracle-je", amely összetétel első tagja mindenképp igaz volt az akkori vagyoni helyzetemet figyelembe véve. 31_1_21.gif A másik fele, passz. Mindenesetre jól kitalált, sallangmentes precíz futómű, szíjas létére meglepően alacsony ingadozással. Most mértem, 33: 0,07%, 45: 0,04% Wow (2-Sigma).
Ez már házilag enyhén pimpelt jószág: akril tányér, megerősített csapágy, meg most az áznézésnél optikailag is megtámogattam. Funkcionális kis szürke egér volt, így már kicsit urasabb.
Csatolmányok
IMG20250320083827.jpg

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4418
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

Antistati írta:
2025.03.19., szer. 19:58
MM vs MC kérdésem az lenne, hogy
- pro kontra mi szól az MM vagy MC mellett?
- Ki melyik irányt használja és miért illetve miért jobb illetve miben egyik-másik?
- MM ben lépkedjek felfelé vagy MC re lépjek tovább?

Jelenleg MM hangszedőt használok pontosabban SUMIKO WELLFLEET-et használok, alapvetően a melegebb tónust kedvelem.

Hálás köszönet az iránymutatásokért....
erről biztos mindenkinek van saját véleménye,ami lehet nem minden pontban fog egyezni, de ha többen mesélnek,tudsz szemezgetni

amit én látok, az MC előnye mindenképp a jobb felbontás, de ezzel az jár,hogy macerásabb is. az olcsó MC-k nem teljesen tudják hozni azt az előnyt,amit elvárunk tőle és az is előfordulhat, hogy a túlzott finomkodás nem tetszik valakinek. Felvételek közti eltéréseket jobban megmutatja, de jellemzően ami nem túl jó felvétel hifis szempontból,azt se dobja le a lemezjátszóról. Amit látok, de nem biztos,hogy így van, mióta áttértem MC-re, csak azzal találkozok, éppen, kinek fingott ki a túszár csillapítása és nem győzik javításra,cserére hordani. Ami mondom, lehet nem így van, de míg MM-eztem, ilyennek nyomát se láttam, az MC-k esetén meg sorba botlok abba, hogy elment a felfüggesztés (nálam felfüggesztés gyanúval kb 3 MC van a polcon, tűcserére vár kb 4 (ezek egy része a véletlen balesetek áldozata,melyeket sose sikerült kinyomzni,ki okozott, tűszár elhajlott) és ezeknek van metszete is,mert legalább kettő mindkettővel szenved :D szerencsére van hibátlan is, az a fura,azok az olcsóbbak :D ).

Az MM-ek nem annyira finom felbontással bírnak, de alapvetően azt látom, ez a jó értelemben vett igénytelenség azoknak kedvez,akik feldobnak egy lemezt, nagyjából stlíusfüggetlenül és élvezettel hallgatják.

nálam van MM és MC is. Az MM-es lemezjátszót így is csúfolom, a hétköznapi. Hazamegyek munkából, feldobok egy lemezt,teszek.veszek és nagyjából azt is lexarja, mennyire van bemelegedve a rendszer, egyből szól. Persze, a hangja maximumát az is jól bemelegedve éri el,de hidegen se elviselhetetlen, igénytelen. Nekem ebben Golring 1012GX van, ami árban eléggé elmarad a Tiedtől, de alapvetően nem érzem,hogy nekem ezen a fronton lépnem kellene komolyabb hangszedőre.

Az MC esetén is van egy "hétköznapibb" karom,amiben csak egy kisebb ZYX van (line contact tűprofil) réz karkábellel. Ez van a karban eredetileg. van egy szett ezüstöm,ami be van forrasztva egy ezüst interkonnektbe,de nem érdekel,hogy kicseréljem, ez így hasonlóan hétköznapiasabban igénytelen,mint az MM-es megoldás, csak nyilván jobban szól ,de már a melegedési időt jobban igényli és macrásabb beállítani, d enem ördöglakat. A vége egy full ezüsttel bedrótozott másik kar magasabb szintű ZYX-eket cserélgetek benne (micro ridge tűprofil mind), ez inkább a játszó karom még egyelőre, nincs benne a végleges PU, de ez a legháklisabb beálíltásra és a melegedésre. De ugyanígy a lemezek vastagságára, a vágási szögre, amiket ELEX emlegetett.

xal ha megnézed, a sor egy fordított arányosság,ahogy csökken az igénytelenség, úgy nő a hang minősége, de ezzel a fejfájás is, ha nincs jól belőve. Ezt kell kitalálnod, mi a fontosabb. Ha elmélyülten, nagyon belefeledkezve akarsz zenét hallgatni nagyrészt, akkor egy jobb MC, ha az idő nagyobb százalékában csak úgy hallgatsz valamit MM, vagy akár a nemrég kitárgyalt Hana alsópolcos MC hangszedői is szóba jöhetnek. Ha akarsz egy kicsit ezt,egy kicsit azt, én a Hana EL-t javaslom ,aminek elliptikus a tűprofilja, ami azért igénytelenebb, de tud finom is lenni. Ez nem is drága, a maradék pénzt inkább betolom egy jó phonoba vagy egy varancskosabb futóműbe, ott érzésem szerint többet lehet nyerni (bár nem tudjuk,mi a futómű és mi a kar)

a feketeöveseknek mondom, én azt erősen figyelembe veszem, hogy aki kérdez, nem biztos, hogy fekteöves beállító és magam bőrén tapasztalom (ugye a tegnapi kirohanásom szegény @tarzaan irányába, hogy már baromira unom a dolgot... egyszerűen annyi xart bevállalok (meló után), nem érem utol magam és ezt nem hivatásszerűen,pénzért teszem, csak úgy, mert azt érzem, segteni kell... tegnap szekrényt pakoltam, ma egy hétvégi kerékpárversenyen lerongyolt kereket kell megnézzek (ja,több malomban őrlök), de a héten már kétszer hajnal 2kor feküdtem, egy hangfal projeknek köszönhető "tervezgetés" okán... Supravox észrevétele jogos volt, így utólag elolvasva, amikor írtam, nem éreztem, hogy ez úgy is érthető, inkább egy kis önirónia volt, hogy túlvállaom magam és lassan kezdi nem bírni a farkam... bocsi... :smile53:

Szóval,azt látom, sokan azt keresik inkább,hogy egyszer beteszik a rendszerbe és míg meg nem hal (elkopik) egy hangszedő, hozzá se kell nyúlni. Egy egyszerű és kompakt megoldást akarnak, mindenféle hókuszpók nélkül. Így, aki MC-be vág és ott komolyabb csiszolásba, gondolja át, mennyire fogja tudni azt "menedzselni" :smile53:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”