Alex_Aston írta: ↑2023.12.25., hétf. 12:45
De 6-hoz közel, vagy 6 alatt nálam a süllyesztő van. Nem tudok elképzelni olyat, ami miatt le kéne ülni ezeket megnézni, hisz annyi jó film van még, amire régóta nincs időm amúgy sem leülni.
Én nagyon vigyázok ezzel, nem véletlen, hogy nem idézgetem az IMDB-pontszámokat az ajánlóimban.
Az ugyanis egyfajta medián-ízlést tükröz, igen sajátságos súlyozási algoritmussal.
Mostanában már nem is nézem, annyiszor belefutottam, hogy valami, ami nagyon tetszett, az az IMDB-n 6-os alatt van, amit pedig nézhetetlennek találtam, az az IMDB-n 7,5 fölött volt. Ráadásul - főleg az új filmek - idővel igen komolyan "átárazódnak" az IMDB-n, pl. tisztán emlékszem, hogy még márciusban az idén a legnyjobb filmnek járó Oscar-t elnyerő
Everything Everywhere All at Once bőven 7,5 fölött volt (sőt emlékeim szerint 8-asnál járt) az Oscar megszerzését követően, most pedig épp 5,3-nál tart, és lefelé mutat a trendje - én aműgy nem bírtam végignézni.
De egy másik példám, és egyúttal friss Sci-fi élményem:
Landscape with Invisible Hand (Tájkép láthatatlan kézzel)
Tegnap néztem meg, és egyetlen percét sem untam. Egészen különleges sci-fi, gyakorlatilag klisémentes: a tulajdonképpen nem megszálló, hanem hosszú megfigyelésünk után velünk a kapcsolatot felvevő, technológiailag sokkal fejlettebb idegenek egyáltalán nem emberszerű anatómiájúak, nem ellenségesek, sőt, kifejezetten érdekes fajnak tartanak minket és be akarnak illeszkedni a maguk módján a gazdasági rendszerünkbe, bekapcsolódnak a szociális hálóinkba, oktatásunkba, stb, és maguk sem tudják, hogy a jószándékuk nyomort és boldogtalanságot okoz, mert ezeket a fogalmakat nem ismerik, vagyis van mit tanulniuk tőlünk is. A történet is nagyon különleges, gyakorlatilag ksizámíthatatlan (minispoiler: simán azt hiszed, egy tini szerelmi történet lesz egy apokaliptikus világban, gonosz idegenekkel, de gyorsan fordulatot vesz
nagyon másfelé....), és az egészet áthatja egy, sci-fikben ritkán tapasztalt hangulat. A CGI is nagyon rendben van, látunk nagy űrhajót is, fura idegeneket, akik nagon furán kommunikálnak, de készek mindent megtanítani nekünk, és mindent megtanulni tőlünk és rólunk. A filmzene egészen földöntúli, pedig egy nagyonis emberi hangszer, az elektromos hangszerek őse, a theremin hangja köré épül és zseniális.
Nem tökéletes a film, mert nagyon gyenge a casting, a főszereplő srác a bamba pofák vágásán kívül semmi színészi teljesítményre nem képes, és ez nagyjából minden színészre igaz az anyukát játszó fekete hölgy kivételével, mégis annyira újszerű, különleges és élvezhető volt a film számomra, hogy most megnéztem az IMDB-pontszámát, minimum 7,2-re saccoltam, erre mit látok: 5,9. Na bumm. Pedig istenbizony nagyon jó szórakozás volt, Neked is ajánlom. Ez egy gyöngyszem (szerintem!), és ha az IMDB-pontszáma alapján döntöttem volna, simán kihagyok egy gyöngyszemet.