Én nagyon vigyázok ezzel, nem véletlen, hogy nem idézgetem az IMDB-pontszámokat az ajánlóimban.Alex_Aston írta: ↑2023.12.25., hétf. 12:45De 6-hoz közel, vagy 6 alatt nálam a süllyesztő van. Nem tudok elképzelni olyat, ami miatt le kéne ülni ezeket megnézni, hisz annyi jó film van még, amire régóta nincs időm amúgy sem leülni.
Az ugyanis egyfajta medián-ízlést tükröz, igen sajátságos súlyozási algoritmussal.
Mostanában már nem is nézem, annyiszor belefutottam, hogy valami, ami nagyon tetszett, az az IMDB-n 6-os alatt van, amit pedig nézhetetlennek találtam, az az IMDB-n 7,5 fölött volt. Ráadásul - főleg az új filmek - idővel igen komolyan "átárazódnak" az IMDB-n, pl. tisztán emlékszem, hogy még márciusban az idén a legnyjobb filmnek járó Oscar-t elnyerő Everything Everywhere All at Once bőven 7,5 fölött volt (sőt emlékeim szerint 8-asnál járt) az Oscar megszerzését követően, most pedig épp 5,3-nál tart, és lefelé mutat a trendje - én aműgy nem bírtam végignézni.
De egy másik példám, és egyúttal friss Sci-fi élményem: Landscape with Invisible Hand (Tájkép láthatatlan kézzel)
Tegnap néztem meg, és egyetlen percét sem untam. Egészen különleges sci-fi, gyakorlatilag klisémentes: a tulajdonképpen nem megszálló, hanem hosszú megfigyelésünk után velünk a kapcsolatot felvevő, technológiailag sokkal fejlettebb idegenek egyáltalán nem emberszerű anatómiájúak, nem ellenségesek, sőt, kifejezetten érdekes fajnak tartanak minket és be akarnak illeszkedni a maguk módján a gazdasági rendszerünkbe, bekapcsolódnak a szociális hálóinkba, oktatásunkba, stb, és maguk sem tudják, hogy a jószándékuk nyomort és boldogtalanságot okoz, mert ezeket a fogalmakat nem ismerik, vagyis van mit tanulniuk tőlünk is. A történet is nagyon különleges, gyakorlatilag ksizámíthatatlan (minispoiler: simán azt hiszed, egy tini szerelmi történet lesz egy apokaliptikus világban, gonosz idegenekkel, de gyorsan fordulatot vesz nagyon másfelé....), és az egészet áthatja egy, sci-fikben ritkán tapasztalt hangulat. A CGI is nagyon rendben van, látunk nagy űrhajót is, fura idegeneket, akik nagon furán kommunikálnak, de készek mindent megtanítani nekünk, és mindent megtanulni tőlünk és rólunk. A filmzene egészen földöntúli, pedig egy nagyonis emberi hangszer, az elektromos hangszerek őse, a theremin hangja köré épül és zseniális.
Nem tökéletes a film, mert nagyon gyenge a casting, a főszereplő srác a bamba pofák vágásán kívül semmi színészi teljesítményre nem képes, és ez nagyjából minden színészre igaz az anyukát játszó fekete hölgy kivételével, mégis annyira újszerű, különleges és élvezhető volt a film számomra, hogy most megnéztem az IMDB-pontszámát, minimum 7,2-re saccoltam, erre mit látok: 5,9. Na bumm. Pedig istenbizony nagyon jó szórakozás volt, Neked is ajánlom. Ez egy gyöngyszem (szerintem!), és ha az IMDB-pontszáma alapján döntöttem volna, simán kihagyok egy gyöngyszemet.