De ha meg nem vagy megvilágosodott tanító, akkor meg mit dumálsz itt mindenkinek?
Akkor ugyanolyan halandó vagy, mint az éretlen hifisták, és akkor milyen alapon vonod kétségbe az én tudásomat?
De ha meg nem vagy megvilágosodott tanító, akkor meg mit dumálsz itt mindenkinek?
MrCollector írta: ↑2025.08.03., vas. 10:08
Látod, már be is bizonyosodott amit írtam. Nem érted ami le van írva. Nem a saját rendszeremről írtam, hanem "akárkiéről".
Ha te egy rossz minőségű felvételnél nem hallod a hibát az a te "bajod" vagy szerencséd (nem tudom melyik a helyes jelen esetben). Van aki akár a "jó" felvételekben is meghallja a hibát. Azért mert Te nem, még nem kell azt hinni, hogy más sem.
Amúgy hallom a hibákat a jobb rendszeren is de kit érdekel, amikor van annyi szépség még ott. Szóval ahogy elnézem pont te nem érted.... Ezért megemlítem ismét, hogy nem a rendszer, hanem a felvétel hibáiról van szó! Mielőtt megint kevernéd/összemosnád.
Attól hogy becsomagolod a szart aranypapírba, még ugyanaz marad. Attól, hogy nem tetszik a stílus, még lehetne érteni. De még félre is van magyarázva sokminden, amiből nem a "szakértelmetek" látszik. Te is attól hogy lettek heedjaid, még csak a zene felszínét kapargatod. A Marantzot talán már legalább meg tudod ítélni valamennyire, de a pontos helyét még így sem fogod fel annak sem például.... Nemhogy a heedakét... Neked meg nem is adtam soha tanácsot, hogy mit vegyél. Az összes döntésed tőlem teljesen független. És teljesen hidegen hagy engem, hogy mit és hogyan hallgatsz. Csak a véleményed tudom véleményezni időként. :) És néha meg is teszem.... Hogy te ezt sértésnek, támadásnak, vagy tanácsnak veszed, azt meg ki szoktad fejezni.Alex_Aston írta: ↑2025.08.03., vas. 08:17Amit te írtál:
"Én vagyok a megvilágosodott kábel guru. Aki nem az én utamat követi, az nem ért a hifihez, és még sosem hallgatott zenét. Aki az arrogáns módon leírt tanács..., akarom mondani utasításaimat nem fogadja el azonnal, az amigy is reménytelen eset."
Ha esetleg más módon közelítenél a fórum társakhoz (is?), lehet, hogy nem csak süket fülekre találnál, és akár valós párbeszéd is kialakulhatna, az oldalakon at ívelő falra hányt borsó helyett.
Soha nem állítottam, hogy a Wireworld Platinum electra a világ teteje csak azt, hogy még nem hallottam jobbat és drágábbat itthon. Ez vonatkozik a dps-4 - re is. Azt meg kifelejtetted. Nem hibátlanok biztosan. Viszont együtt nagyon jók. Ha találok jobbat, nem kizárt, hogy veszek olyat.MrCollector írta: ↑2025.08.03., vas. 10:08Látod, már be is bizonyosodott amit írtam. Nem érted ami le van írva. Nem a saját rendszeremről írtam, hanem "akárkiéről".SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 02:52Aztán ha "kicsit" még fejlesztesz a rendszeren rájössz, amit próbálunk elmagyarázni, hogy azok a hallgathatatlan zenék is elkezdenek hallgathatók lenni mert már felfoghatóvá válik, hogy miről is szól. Ami sokkal több, mint csak a zene! Szóval ne add fel, van még mit csinálnod.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 22:43
SM milliószor leírta? Mit? Mert írt már ő annyi mindent, hogy szerintem jó páran már unják is.![]()
Egyébként pont ti vagytok ketten akinek időnként szelektív a szövegértelmezési képessége. Vagyis csak azt értitek meg amit akartok és csak arra reagáltok. Ugyan ez volt múltkor is mikor úgy idéztél valamit, hogy bele tudjál kötni.
Írtam én olyat, hogy a rossz felvétel egy jobb rendszeren nem szól jobban? Nem. Azt írtam, hogy ott jobban kijönnek a hibák.
Neked lehet nem a hibák tűnnek fel, de hidd el van olyan akinek meg pont az. És lehet pont ezért válik számára "hallgathatatlanná".
Ha te egy rossz minőségű felvételnél nem hallod a hibát az a te "bajod" vagy szerencséd (nem tudom melyik a helyes jelen esetben). Van aki akár a "jó" felvételekben is meghallja a hibát. Azért mert Te nem, még nem kell azt hinni, hogy más sem.
Nem adom fel, de köszönöm, hogy támogatsz. Igazán jól esik.
Tudod azért foglalkozom minden nap a kábeleimmel illetve az általam forgalmazott eszközökkel, hogy az olyan felhasználóknak, mint Te is, minél nagyobb élvezetet okozzon kedvenc zenéik hallgatása.
Na de evezzünk a topik vizeire.
Emlékszem múltkoriban azt írtad, a Wireworld Platinum (nem tudom hányas) tápkábel volt amit te eddig legjobbat hallottál, de nem birtokoltad, valamelyik ismerősödnél/barátodnál. Képzeld nekem van egy barátom, aki a kb. 40-50 milliós rendszerében (remélem nem sértődik meg, ha alábecsültem az összeget) nagyon sokáig Platinum 7-es kábeleket használt (illetve van is még neki). Aztán mikor kipróbálta (meghallgatta) egy másik gyártóét, akkor lényegében az összeset lecserélte ezekre. Táp illetve XLR analóg összekötőkről van szó. Azok a másikok is drága kábelnek minősülnek (noha a WW Platinumnak kb. a fele új áron) a meglévő két rendszerét nem akarta teljesen átkábelezni, inkább mindig cserélgeti ott ahol zenét hallgat.Pár napja mikor nála jártam, a phono-jában épp WW tápkábel volt bedugva. Miután végighallgattuk szintén a másik gyártótól származó tápkábelekkel, szinte rögtön kiszedte a másik rendszeréből a sajátjait és betette a phono-jába a WW helyett. A legmókásabb, hogy nem kellett órákon át hallgatózni, ezerféle zenén figyelni fület hegyezve milyen nuansznyi különbségek vannak.
Félreértés ne essék nem a WW Platinum lejáratása a cél. Előfordulhat, hogy egy másik rendszerben egy másik tulajdonosnál az ő hallásával és zenéivel nem ez lenne a végeredmény. De itt ez volt.
Igazából a WW Platinum tápkábel közel sem a világ teteje ettől függetlenül sem. Elnézve a jelenlegi kábelárakat, inkább csak a középmezőny tetején vagy a felső kategória alján van, ha kizárólag csak az árát nézzük is. Persze, mint a korábban leírtak is bizonyítják, az ár közel sem meghatározó minden esetben, de a legtöbb vásárló ez alapján választ első körben.
Egyébként én szívesen fogadok minden elméleti vagy gyakorlati tanácsot. Mivel nem ismerlek, sőt a rendszeredet sem (mert az olyan, mint Columbo felesége) nem merném kijelenteni, hogy a Te rendszered nem jobb, mint az enyém. Viszont, mivel Te úgy látom így gondolod, nagyon szívesen meghallgatnám, és talán ezzel nem is vagyok egyedül, ezt valamikor alkalomadtán. Hidd el amennyiben tényleg elképesztő hangzást fogok tapasztalni nálad, azt le fogom írni ide is. Talán ez hozzá is járulna ahhoz, hogy a többiek is komolyan vegyék az állításaidat, véleményeidet. Persze azt is le fogom írni, ha nem így van.![]()
Egy biztos, Te az enyémet bármikor meghallgathatod, ha eljössz hozzám.
Remélem erre reagálni fogsz és nem "siklasz" el felette véletlenül sem!
Látod, már be is bizonyosodott amit írtam. Nem érted ami le van írva. Nem a saját rendszeremről írtam, hanem "akárkiéről".SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 02:52Aztán ha "kicsit" még fejlesztesz a rendszeren rájössz, amit próbálunk elmagyarázni, hogy azok a hallgathatatlan zenék is elkezdenek hallgathatók lenni mert már felfoghatóvá válik, hogy miről is szól. Ami sokkal több, mint csak a zene! Szóval ne add fel, van még mit csinálnod.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 22:43
SM milliószor leírta? Mit? Mert írt már ő annyi mindent, hogy szerintem jó páran már unják is.![]()
Egyébként pont ti vagytok ketten akinek időnként szelektív a szövegértelmezési képessége. Vagyis csak azt értitek meg amit akartok és csak arra reagáltok. Ugyan ez volt múltkor is mikor úgy idéztél valamit, hogy bele tudjál kötni.
Írtam én olyat, hogy a rossz felvétel egy jobb rendszeren nem szól jobban? Nem. Azt írtam, hogy ott jobban kijönnek a hibák.
Neked lehet nem a hibák tűnnek fel, de hidd el van olyan akinek meg pont az. És lehet pont ezért válik számára "hallgathatatlanná".
Oke, de pl sr71- el is beszélhettem volna, tőle vettem egyszer egy Vio281- et. Szóval, nem ismerhetek mindenkit, aki hasonló kütyüket használ.
Amit te írtál:
Látod, írtam én ott, hogy falrahányt borsó....ANDS írta: ↑2025.08.03., vas. 07:36Te vagy a megvilágosodott tanító, a vezető, aki mutatja az éretlen hifistáknak a megvilágosodáshoz, a hifisták kánaánjához vezető utat? Jót értem?SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 05:00Segítek: ha már jót nem tudsz csinálni, megelészel az (el)tűrhetővel....
De legalább elismered, hogy a magad korlátozod magadat az elveiddel, hogy kábelre (vagy arra sem? :) ) adsz sok (elég? ) pénzt, hiába lépne szintet a rendszered. Sokan vannak úgy is, (te még talán csak azért mert azt a szintet sem érte el a rendszered), hogy fejlesztenek, fejlesztenek, majd mivel nem tudnak sok hibát eltüntetni (leginkább elfedni) a rendszerben, illetve a lemezekről csak egyre több hibát hallanak, nem előre, hanem vissza menekülnek/fejlesztenek, vissza térnek egy olyan szintre ami már tűrhetően szólt, de elfedte a hibákat, nem baj ha sokmindent nem is lehet aztán meghallgatni vele. Nincs is ezzel végülis baj addig, amíg nem akarnak megmagyarázni dolgokat, amiket nem értek el, hiszen útközben elakadtak, de rendesen.... Valószínűleg ezekkel hiába is próbáltam most (is) segíteni, nem sokat ért, hiszen oldalak szám nem sikerült ezt többedszerre sem elmagyarázni sem nekem sem másnak a többség számára, bár örülök, hogy vannak akik azért mégis megértik/kezdik megérten ezeket a dolgokat. Persze érthető, hogy nehezen megy, amit nem ért az ember/nem tapasztalt még, azzal nehéz szembesülni/felfogni/megérteni. De ha mond az valamit, hogy itt már nem csak arról van szó, hogy mennyi a magas, a mély, milyen magasra, mélyre megy, mennyi a mért torzítás.... Itt már a közvetített atmoszféra lehengerlő hatása játsza a fő szerepet. Nem a zene összhatása csak, hanem a résztvevő előadók aktuális érzelmei, érzelmi állapotai, annak az adott pillanatban való kifejezése általa/altaluk. És mindez tisztán, érezhetően, átélhetően..... Ez sokszor megismételhetetlen ugyanúgy.... Mintha ismernéd/megismernéd az előadót. Intim kapcsolódás.....magasztos dolog..... kvázi megvilágosodás....... Talán sikerült megfelelően körül írni.
Te vagy a megvilágosodott tanító, a vezető, aki mutatja az éretlen hifistáknak a megvilágosodáshoz, a hifisták kánaánjához vezető utat? Jót értem?SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 05:00Segítek: ha már jót nem tudsz csinálni, megelészel az (el)tűrhetővel....ANDS írta: ↑2025.08.03., vas. 03:39Szerinted ezzel a hsz- el most segítettél nekem valamiben?SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 03:00…
"Tipikus" "downgrade sztori". :)
De legalább te választottad mert nem adtok fel elveket és nem is foghatod másra..... Ez a gyógyulás, a kijózanodás, vagy a következő? :)Vagy az neked nem is célod?
Legalább azt áruld el, mit értesz az alatt, hogy tipikus downgrade sztori?
Tizedesből őrvezető lett a rendfokozatom?
De legalább elismered, hogy a magad korlátozod magadat az elveiddel, hogy kábelre (vagy arra sem? :) ) adsz sok (elég? ) pénzt, hiába lépne szintet a rendszered. Sokan vannak úgy is, (te még talán csak azért mert azt a szintet sem érte el a rendszered), hogy fejlesztenek, fejlesztenek, majd mivel nem tudnak sok hibát eltüntetni (leginkább elfedni) a rendszerben, illetve a lemezekről csak egyre több hibát hallanak, nem előre, hanem vissza menekülnek/fejlesztenek, vissza térnek egy olyan szintre ami már tűrhetően szólt, de elfedte a hibákat, nem baj ha sokmindent nem is lehet aztán meghallgatni vele. Nincs is ezzel végülis baj addig, amíg nem akarnak megmagyarázni dolgokat, amiket nem értek el, hiszen útközben elakadtak, de rendesen.... Valószínűleg ezekkel hiába is próbáltam most (is) segíteni, nem sokat ért, hiszen oldalak szám nem sikerült ezt többedszerre sem elmagyarázni sem nekem sem másnak a többség számára, bár örülök, hogy vannak akik azért mégis megértik/kezdik megérten ezeket a dolgokat. Persze érthető, hogy nehezen megy, amit nem ért az ember/nem tapasztalt még, azzal nehéz szembesülni/felfogni/megérteni. De ha mond az valamit, hogy itt már nem csak arról van szó, hogy mennyi a magas, a mély, milyen magasra, mélyre megy, mennyi a mért torzítás.... Itt már a közvetített atmoszféra lehengerlő hatása játsza a fő szerepet. Nem a zene összhatása csak, hanem a résztvevő előadók aktuális érzelmei, érzelmi állapotai, annak az adott pillanatban való kifejezése általa/altaluk. És mindez tisztán, érezhetően, átélhetően..... Ez sokszor megismételhetetlen ugyanúgy.... Mintha ismernéd/megismernéd az előadót. Intim kapcsolódás.....magasztos dolog..... kvázi megvilágosodás....... Talán sikerült megfelelően körül írni.
Segítek: ha már jót nem tudsz csinálni, megelészel az (el)tűrhetővel....ANDS írta: ↑2025.08.03., vas. 03:39Szerinted ezzel a hsz- el most segítettél nekem valamiben?SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 03:00…
De legalább te választottad mert nem adtok fel elveket és nem is foghatod másra..... Ez a gyógyulás, a kijózanodás, vagy a következő? :)Vagy az neked nem is célod?
Legalább azt áruld el, mit értesz az alatt, hogy tipikus downgrade sztori?
Tizedesből őrvezető lett a rendfokozatom?
Tessék ANDS, itt van " szövegkörnyezettel " együtt, nehogy már az kerekedjen ki belőle, hogy szándékosan manipulálom a mondanivalót.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:01
Milyen kétféle dolog? Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat. A rendszer hibáit lehet orvosolni (tompa hangú hangfal-fényes hangú kábel), de ha megszüntetni akarja le kell cserélni a "hibás" elemet. A felvétel hiányosságaival nincs mit kezdeni.
Milyen zene tetszik? Gondolom mindenkinek más és más. És teljesen mindegy milyen csúcs hangrendszerem van, akkor sem hallgatok meg rajta olyan zenét ami nem tetszik (szórakozásképpen, nem teszteléskor). Tudod miért? Mert az ilyen emberek általában azok akik a hihetetlenül tiszta (vagy éppen annak tartott) hangokat akarják hallani és nem a zenét. Ez is egy természetes evolúciós folyamat a hifi-ben, csak valaki leragad itt.
Ezt olvastam valahol, nem tudom pontosan idézni: valaki a rendszerét használja zenehallgatásra, van aki meg a zenéket a rendszere hangjának hallgatására. Mindenki döntse el hova tartozik!![]()
Lehet, keresd meg őket privátban, legalább nem kell a " hülyékkel " foglalkoznod.
Szerinted ezzel a hsz- el most segítettél nekem valamiben?SoundMania írta: ↑2025.08.03., vas. 03:00…
De legalább te választottad mert nem adtok fel elveket és nem is foghatod másra..... Ez a gyógyulás, a kijózanodás, vagy a következő? :)
Nem ez a gond. A Vio 281- essel hallgatni egy Meze- t, ehhez kevesen tudnak érdemben hozzászólni, hogy akkor a Vio elé milyen kábel kellene, ha egy Naim Uniti Atom HE van előtte, mint dac.
"Tipikus" "downgrade sztori". :)ANDS írta: ↑2025.08.03., vas. 02:08Sajnos, a jó felvételek hibái is jobban kijönnek egy jó rendszeren…Meg a rendszer összes gyengeségét is ki lehet ám hozni sokkal jobban.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 22:43…
….
Kb. 2 hónapja mondtad, hogy ha már egyszer van egy dedikált fejes erősítőm, akkor kössem be a Naim után. Megtettem, azóta oda a nyugalmam. Addig elégedetten hallgattam a Naim - et, de a Vio- val persze sokkal jobb a jelenlétérzet, a felbontás, a dinamika. És az összekötő xlr kábelt ki kellett cserélnem, hogy elviselhető legyen a hangzás. Mostanra jutottam el oda, hogy minden paraméter jobb lett. Több, mint 300 km autózás, kábeleket kölcsönkérni, aztán visszavinni, közben zenehallgatás helyett a kábeleket próbálgatni… fárasztó.
Réz, ezüst, ezüstözött réz, különböző dugókkal variálni….brrr. Rémálom.
Választhattam, hogy vagy kábelrendszert cserélek kb. 2 millióért, vagy feladom az elvemet, és keresek egy olyan kábelt, ami passzol bele. Persze, be vagyok oltva a drága kábelek ellen, szóval olcsó kábelt kellett hazavinni. Most kezdek lenyugodni.
Amit az idézésről írsz, az meg sajnos telitalálat. Ha kiragadnak egy vagy több részletet a szövegkörnyezetből, akkor az idézett szöveg jelentése megváltozhat, és ezt ők valóban művészi szinten művelik néha.
Az meg, hogy SM mit ír le, és hányszor, az teljesen mindegy. (“ itt mindenki hülye…” )
A kicsi megnő, a beteg meggyógyul, a részeg kijózanodik, de a hülye hülye marad.
Aztán ha "kicsit" még fejlesztesz a rendszeren rájössz, amit próbálunk elmagyarázni, hogy azok a hallgathatatlan zenék is elkezdenek hallgathatók lenni mert már felfoghatóvá válik, hogy miről is szól. Ami sokkal több, mint csak a zene! Szóval ne add fel, van még mit csinálnod.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 22:43SM milliószor leírta? Mit? Mert írt már ő annyi mindent, hogy szerintem jó páran már unják is.Rock60 írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:54A lényeget tekintve nem így van szerintem ( sem ), SM már milliószor leírta.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:01... Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat.
Ez a félig üres pohár megközelítés.![]()
Minél jobb egy rendszer, annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek és a rosszabb minőségűek is.
Ez a félig teli pohár megközelítés.
Az igazán jó rendszereknél a gyengébb felvételeknél nem azok hibája fog feltűnni, hanem az, hogy milyen jól szól ahhoz képest, hogy milyen vacak.![]()
Nyilván a jó rendszerek sem egyformán tolerálják, kezelik, aknázzák ki a gyengébb felvételekben lévő potenciált, az AN - t nyomokban tartalmazóknak ez jól megy.![]()
![]()
Sajnos, a jó felvételek hibái is jobban kijönnek egy jó rendszeren…Meg a rendszer összes gyengeségét is ki lehet ám hozni sokkal jobban.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 22:43…
….
SM milliószor leírta? Mit? Mert írt már ő annyi mindent, hogy szerintem jó páran már unják is.Rock60 írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:54A lényeget tekintve nem így van szerintem ( sem ), SM már milliószor leírta.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:01... Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat.
Minél jobb egy rendszer, annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek és a rosszabb minőségűek is.
Az igazán jó rendszereknél a gyengébb felvételeknél nem azok hibája fog feltűnni, hanem az, hogy milyen jól szól ahhoz képest, hogy milyen vacak.![]()
Nyilván a jó rendszerek sem egyformán tolerálják, kezelik, aknázzák ki a gyengébb felvételekben lévő potenciált, az AN - t nyomokban tartalmazóknak ez jól megy.![]()
Szólj Nagy Ferónak. Az csont nélkül felénekli a holdfény szonátára a Sandokant
kaef2 írta: ↑2025.08.02., szomb. 11:22"A progresszív rock hangzásáról Robert Fripp, a King Crimson alapítója és gitárosa több interjúban és írásában is beszélt, különösen a zenekar felvételeinek technikai és művészi aspektusait illetően. Fripp számára a progresszív rock hangzása szorosan összefügg a zenei innovációval, a komplex hangszereléssel és a technikai precizitással, amely lehetővé teszi a zenei elképzelések teljes kifejezését.dixie-chicken írta: ↑2025.08.02., szomb. 07:54kicsit túlspilázott,nagyon sok ahitat,és tömjénezett megközelités a zene felé...Amiből hiányoznak, csak sorolom: a felharmonikusok nagy része, a sávszélek nagy része, a hangszertest-rezgések, az akusztika maga, amely körbeveszi az akusztikus hangszereket, valami miatt ez is a nevük,:), a természetes lecsengések, a pendített húr természetes csillapodása, a legfelső tartományban lévő lélegző aura, ami körbeveszi a megszólaló hangszerhangokat, az összecsengések finom összjátéka, az igazán jó énekesek hangjának a furcsa felső-csillogása, az természetes mechanikus zörejek, feszülések, nyikkanások kavalkádja, maga a 'természetes' hangi megszólalás, a normális visszhangok, a nagyon halk megszólalás élvezhetősége, stb.. stb..
Az "Islands" felvételét ismered a Crimsonak ?..a hard core rajongóbátornál,az kilóg a sorbol...
https://en.wikipedia.org/wiki/Islands_( ... son_album)
Additional musicians
Harry Miller – double bass (1)
Keith Tippett – piano (1, 6)
Paulina Lucas – soprano vocals (1)
Robin Miller – oboe (5)
Mark Charig – cornet (6)
Wilf Gibson – violin, string orchestra leader (1, 5, 6 (hidden track only)) (uncredited)[26]
Uncredited musicians – strings (1, 5, 6 (hidden track only))
ha 1 Crimson lemezt kéne csak megtartanom,valamilyen oknál fogva,az "Islands" lenne![]()
chord_ írta: ↑2025.08.02., szomb. 09:54OK, tegyük ide mindkettőt, amiről szó volt.revox írta: ↑2025.08.02., szomb. 08:48
Az nem tudom,bárki tudja e, milyen csembalólemzről megy az értekezés. Telón lusta vagyok keresni, de egy csaj játszik Bachot. Engem nem köt le,nem Rubinstein. A felvétel profinak mondható, de ez egy abszolute "egy csaj, egy gitár" történet,csak egy csaj, egy csembaló, de csaj nélkül (vagyis amíg én eljutottam a lemezzel, nem szólalt meg a mucus)
Nem bonyolult, nincs benne sok kihívás.
youtu.be/aXTCDB70Qgo
A 'nem kihívós' csaj-gitárral:
youtu.be/-slaxqiFfOE
Ez utóbbihoz csak pár gondolat:
- jó rendszeren hallatszik az, hogy az egyik manuál az egy bronzhúros regiszter, a másik pedig egy bélhúros sor, ezek szándékolt összeeresztése az adott pontokon egy harmadik / sokadik színezetet ad
- a hangszer-karosszéria sajátrezgései, - amit a hifiben a dobozoknál kiirtanak - szépen interferálnak olykor a húrokkal, ezt Bach és a 'csaj' is tudatosan spillázza, ennél a hangszernél ez igen speciális
- kicsit gyakorlottabb figyelemmel folyamatos ritmus-eltolódások észlelhetők, egyfajta 'direkt-jitter', a gyanútlanok gondolják, hogy 'béna', nem tudja tartani az ütemet; - itt úgy hívjuk, hogy 'izoritmia', ez egy díszítés-verzió, amely az 1300-as években bevett gyakorlat volt, hihetetlenül nehéz, még merészebben is volt akkoriban, Bach idejében ez már tilos volt. Tehát a 'csaj' egy renitens.:)
A kábelekkel az első kettőnél nagyon-nagyon kell vigyázni; az akár 'jóindulatú' picit is színezősebbek ezeket simán átrakják valami olyanná, hogy 'semmi különös'.
Nagyon-nagyon bonyolult feladat, óriási a kihívás.
Akinek ez mégis kinyílik, az meg fogja jegyezni ezt a hangi gyönyörűséget, még akkor is, ha nem szereti sem Bachot, sem a csembalót, sem a 'szomorúzenét'.
Akinek meg nem, annak egy kb. jó felvétel, főleg egy olcsó Naxos nyomásban, de 'semmi különös'.
SoundMania írta: ↑2025.08.02., szomb. 13:42Neked meg nem kellene drótokat fonni.cables írta: ↑2025.08.02., szomb. 10:30Ilyet nem illene leírni!SoundMania írta: ↑2025.08.02., szomb. 09:45
... Ez sokkal többről szól. Amit te még nem értesz. Hogy "még" - e? Majd meglátjuk. Tálán 1x még felgyúl' majd a fény!
Teljesen egyetértek.Rock60 írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:54A lényeget tekintve nem így van szerintem ( sem ), SM már milliószor leírta.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:01... Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat.
A lényeget tekintve nem így van szerintem ( sem ), SM már milliószor leírta.MrCollector írta: ↑2025.08.02., szomb. 16:01... Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat.