HoriTon írta: ↑2025.10.12., vas. 15:06Szia!severance írta: ↑2025.10.12., vas. 11:40Ha már ennyire golyóálló vagy, én is odapörkölök ;-) Az építőiparban tevékenykedek, és sohasem értettem, ahogy az építészek el vannak ájulva egymás remekeitől - de mindig csak az épület homlokzatát mutogatják, és ritka kivételtől eltekintve egy szó sem esik a mögöttes megfontolásokról, a műszaki megoldásokról. Sajnálatos, hogy a legtöbb embernek ennyi elég is belőle, de szerintem így ez ebben a formában minden, csak nem szakma, és nem hobbi - legfeljebb felületes élvezkedés. Én speciel mindig próbálok átadni információt a saját elképzeléseimről is, ezzel egyben vitára bocsátva azt. Ha nem veszed zokon, ez esetben biztatnálak erre![]()
Akkor ide is bemásolom a más csoportban megosztott leírást az erősítővel kapcsolatban.
"
Sziasztok!
Akik ismernek azok tudják, hogy rendelésre nem szoktam csinálni erősítőt. Jön egy ötlet és máris beindul a hifibogár. Az elképzelést hamarosan a tettek követik. Az elkészült erősítőt néhány hónapig örömködve használom, majd eladom, mert ismét beindul a fantáziám.
Néhány hónappal ezelőtt, megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy tudnék-e olyat, vagy még jobbat csinálni, mint az Audio Note Conqueror SE triódás 300B-s erősítőm.
Röviden a válasz: igen. Sőt!
A projekt januárban a dizájn kitalálásával kezdődött, amelynél figyelembe vettem az alkatrészek egymásra gyakorolt hatását a rezgés és a hő elvezetését. Számomra mindig nagyon fontos volt az esztétikum és a szerelés minősége. Kezdetben megelégedtem az átlagos minőségű alkatrészekkel, de mára már elsőbbséget élvez a jobb, audió célra gyártott elemek felhasználása.
Ami a dizájnt illeti, törekedtem arra, hogy olyan formát keressek, ami nem hétköznapi. Úgy érzem, hogy a hagyományos rack formából már nem lehet többet kihozni. Gyakorlatilag az már teljesen ki van maxolva. Így más formát kellett keresnem. Az ihletet a Gamer PC szolgáltatta. Az elkészült erősítő lehet, hogy első ránézésre kicsit idegen a hifi világában, de nekem bejön (a feleségemnek viszont, nagyon nem tetszik). Igen, azt elismerem, hogy megosztó lett a látványa.
A tervrajzokat elkészítettem, már csak egy ügyeskezű lakatosra volt szükségem.
A dobozhoz felhasznált anyagok: 1,5mm vastag acéllemez, 2mm szálra csiszolt rozsdamentes acéllemez, 1,5-s polírozott rozsdamentes acéllemez, 1,5mm furatos lemez, 10mm füstszínű akrillap, valamint cseresznyefa betétek, amelyek bordó és lakk bevonatot kaptak.
A kapcsolási rajz rendelkezésemre állt, ami megegyezik az Audio Note Conqueror kapcsolásával. Az erősítő elkészítésénél a tanácsaival, Takiszer Ati állt a rendelkezésemre.
Minden megvolt ahhoz, hogy megcsináljam az eddigi legjobb triódás SE csöves erősítőmet.
Megkezdődött az alkatrészek beszerzése. Ellenállásoknak ismét a jól bevált PRP-ket választottam. A kimenő trafók, Biczó féle hiperszil kivitelűek. A tápoknál 3db trafóra volt szükségem, (közülük az egyik Sizel) külön a fűtésekhez az anódhoz és a hangerő távkapcsolóhoz. A kondik Philips, TAD típusúak. A csatoló kondenzátor pár Godina Audio. A fojtó szintén a lengyel Sizel gyártmánya. Kábelek, csatlakozók, foglalatok a Kácsa audiótól jöttek. A hangerő szabályzó motoros Alps poti. A 300B csövek Psvane, a 6SN7GTB Tung-sol, valamint az egyenirányító cső JAN-CAHG 5R4WGA (5U4G).
Tehát 5 hónap elteltével, elkészült.
Elsőre nagyon biztatóak a hallottak. Döbbenet az a hangtömeg, amit ezek a kimenők kipréselnek magukból. Csuklóból, könnyedén hozza a legmélyebb hangokat is. A felbontásában sem találok kivetnivalót. Most a tesztelések, mérések időszaka jön.
Az első benyomásom alapján (halkan) kijelenthetem, hogy a bejáratás után eléri, de lehet, hogy le is kerüli hangban az AN erősítőmet és akkor leszek majd igazán bajban.
Mert csak 1 maradhat! ;-) "
Szóval, ezek a sorok három éve íródtak. Azóta sem okozott csalódást az erősítő.
Ez konkrétan nagyon a felső liga