Taarzan írta: ↑2025.03.19., szer. 15:58
SoundMania írta: ↑2025.03.18., kedd 20:45
Kérdés mit jelent ez neked amit kérdezel!
Boccs, hogy írom, de volt előzménye - egyébként Rb330 / AT 760SLC
Ide másolom egy privát üzenetemet e témában, magam idézem (ebből kiderül tényleg nem tudom):
Egy kicsit az a gondom, hogy nem tudom "hova is kellene eljutnom"... mintha lövöldöznék, de nem tudom mi a cél.
Egy kicsit fedett volt, sok méllyel. Aztán megvettem a Jazz Sabbath Vol2. albumot... és a Tidal streaming jobban szólt. Nem volt közép a zongora csak haloványan emlékeztetett a hangszerre..
Ekkor - kb egy hete - kezdtem "beállítani", inkább elbarmolni.
Tudom nem egy top kategória, de sokan élnek vele, nem hinném, (ennyire) hallgathatatlannak. A VTA-t Rega-n nehéz állít(gat)ni.
Októberben vettem használtan (lejátszót / hangszedőt)... Az is lehet simán, hogy a tű járja a végét...
Környezetemben egy kolléga foglalkozik vinyl-lel, de nehéz összehasonlítani. (SonusFaber Sonetto III, Qualiton, Rega 3 - Cadenza Blue)... De az egy kellemes hang...
Az audioworld blogon nagyon részletesen le van írva minden beállítás, ajánlom figyelmedbe.
De úgy nagy általánossagban amit meg kelle csinálnod:
- legyen digitális tűmérleged, VTA-Azimuth sablon (ez egy skálázott műanyag hasáb), valamilyen hangszedő beállító sablon ( ezek általában Berwald-hoz vannak igazítva, de néha több is rajta van), vízmérték
- először beállítod a lejátszód vízszintbe
- kb beállítod a tűnyomást (az antiskating-et állítsd nullára)
- beállítod a VTA-t (Rega karnál nem egyszerű de nem lehetetlen. Ráadásul ilyen finom csiszolású tűvel elengedhetetlen lesz.)
- a beállító sablonnal beállítod a hangszedőt a megfelelő nullpontokon
- Azimuth (Rega karokon nem állítható, de ha nem jó, azt hallani fogod sajnos. Ebben az esetben kis papírlapot tehetsz a hangszedő fél oldala alá korrigálásképp. Nem profi megoldás, de működik.)
- ezután pontos tűnyomóerő
- antiskating
Ha ezután sem jó a hang, akkor az már nem beállítási probléma. Vagy valóban kopott a hangszedő, vagy rosszul illesztett, esetleg simán nem jön be a hangja.
Véleményem szerint minél tökéletesebben érdemes beállítani ezeket a tű és a lemezek védelmében egyaránt. Ezek elrontásával hangolni a fülünkhöz nem nagyon érdemes.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission