scaurus írta: ↑2024.10.25., pén. 01:04
Ellenben a véleményed (Te vagy az a nagyon kevés, akinek adok a véleményére) elgondolkodtatott.
Köszönöm a bizalmat, annak ellenére, hogy az eddigiekben több esetben is másként értékeltük a látottakat, még ha nem is írtam le minden esetben, amit gondolok az általad felvetettekről, azért sok dologban egyetértünk, és jónéhányban nem (nem csak a Gyűrűk Uráról van szó, én is mindig elolvasom az általad írtakat, mert sokkal több időd van filmeket/sorozatokat nézni, mint nekem, és mivel nem értek egyet minden véleményeddel - de azért én is adok rájuk-, természetesen nem várom el, hogy más egyetértsen az enyémmel), én azért javasolnám, hogy nézd meg, vagy legalábbis állj neki, aztán meglátod, hogy szerinted érdemes-e.
A Wikipedia angol nyelvű oldala viszonylag részletesen foglalkozik a sorozat előzményeivel, és a forgatókönyv elkészültének körülményeivel, szerintem érdemes elolvasni (lehet már megttted), és utánamenni a háttérnek, esetleg a sorozat fölött "lektorkodó", abba igen komoly beleszólási és vétójoggal rendelkező, Tolkien szellemi hagyatékát kezelő szervezetnek (The Tolkien Estate, amely igen jelentős részben a Tolkien-leszármazottakból áll). A Wikipedia-oldalon egyértelműen le van írva, hogy a Tolkien-estate végig részt vett a sorozat elkészítésében (nem úgy, mint a két filmtrilógia esetében) kész volt megvétózni mindent, ami ellentmond a Tolkien-hagyatéknak, de egyebekben elég sok alkotói szabadságot hagyott a készítőknek. Kitér arra is, hogy a tolkieni másodkor eseményeiből miért pont azok kerültek a sorozatba, amik: mert a kiindulópontok a Gyűrűk Ura-könyv magyarázó lábjegyzetei voltak, és ez érthető, ha előzménytörténetet akartak a Gyűrűk Urához. A cél tehát nem a Szilmarilok megfilmesítése volt, hanem azon előzményeké, amik a Gyűrűk Ura történetéhez vezetnek. Ennek fényében az is megmagyarázott (és benne is van a Wikipedia-cikkben, szerintem jogos és logikus is), hogy az eredeti történeti idővonal átlapolására (ami valószínűleg a hardcore Tolkien-fanok egyik legnagyobb problémája a sorozattal) miért volt szükség: a történet maga több ezer évet ölel fel az eredeti műben, de az emberek Tolkien világának összes teremtménye közül a legrövidebb ideig élők, egy tünde életéhez képest pl. egy ember élete csak egy villanás, és így túl gyakran kellett volna cserélgetni az emberi szereplőket, ami értelemszerűen nem tett volna jót a sorozatnak... ez érthető).
A Hatalom Gyűrűi látványvilága egyértelműen a Peter Jackson-féle látványvilágára épül, ez kifejezett törekvés volt, és szerintem nagyon jól sikerült. A tájak és az azokat benépesítő lények pont úgy néznek ki, mint a trilógiákban, amennyire meg tudtam állapítani, a kosztümök is nagyon hajaznak azokra (de ha eltérnek, akkor is érthető és magyarázható, mert többezer évvel a Gyűrűk Ura története előtt játszódik a Hatalom Gyűrűi), talán egyetlen kivétellel (spoiler) aki a feketebőrű és göndör hajú tünde - a mai kor megszokott szellemiségének megfelelően - de ez tudtommal nem mond ellent a Tolkien-hagyatéknak, és szerintem üde színfolt... Ami pedig a csatajeleneteket illeti - szerintem pont olyan mellbevágóan katartikusak, mint a Peter Jackson-féle trilógiában.
Amint már említettem, a második évad első felében van egy olyan érzés, mintha nem akarna magára találni a sorozat az első évad után - de aztán minden nagyonis a helyére kerül Középföldén, nagy kérdésekre kapunk választ, és egy tényleg grandiózus ostromnak/csatának lehetünk tanúi, amibe mindent beleadtak a készítők, elsősorban nem kevés pénzt, az tuti
A númenori szál ebben az évadban eléggé mellékes, de azért történnek itt is jelentős dolgok... mindazonáltal Númenor valószíűleg sokkal nagyobb szerephez jut a továbbiakban, mert ugye be kell mutatni azt, hogy hogyan tűnt el Középfölde térképéről - ahogyan még nagyon sok egyéb dolog is bemutatásra vár, amíg eljutunk a Gyűrűk Ura (illetve a Hobbit) alapfelállásáig. A végét kitalálni nem kell nagy jóstehetség - a másodkor-végi nagy győzedelmes csata lesz az, amiben Szauront legyőzik... de addig még igen jelentős dolgoknak kell megtörténniük, Númenor bukása, Gondor és az emberek birodalmának felemelkedése, az Egy Gyűrű elkészítésének története,stb...
Szóval, lesz még mit nézni, és ha tartják az eddigi színvonalat, akkor én örömmel fogom nézni. Az eredeti tervek mentén még három évadnak kell következnie.