Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Ha valaki igényes, akkor igyekszik a csatlakozókat úgy megválasztani, hogy a két oldal azonos felület anyagú és minőségű legyen. Gyári szerelésű dolgokkal bajok vannak, készülék és kábel oldalon is. DIY-ben szabad a kéz. De ki az aki ezekre tényleg figyel?
Ezzel függ össze az a fizikai-kémiai jelenség, hogy két eltérő fém kontakt érintkezésekor kontakt potenciál jelenik meg, ami párás környezetben néhány párosításban korróziót és ion áramlást okoz. Hifi környezet nem szokott nagyon párás lenni, de soha nem 0% pára szintű. Tehát valamennyi nedvesség időnként mégis lehet a kontakt környezetben.
A kábel/vezeték oldal az még nehezebb kérdés. Ott felület anyag fajták kevesebb mint a csatlakozóknál. Réz és ezüst. Ott a manapság "divatba jött polírozás (jelentsen is akármit) nem számít. Forrasztás? Talán, de az meg más problémát okozhat.
Ezzel függ össze az a fizikai-kémiai jelenség, hogy két eltérő fém kontakt érintkezésekor kontakt potenciál jelenik meg, ami párás környezetben néhány párosításban korróziót és ion áramlást okoz. Hifi környezet nem szokott nagyon párás lenni, de soha nem 0% pára szintű. Tehát valamennyi nedvesség időnként mégis lehet a kontakt környezetben.
A kábel/vezeték oldal az még nehezebb kérdés. Ott felület anyag fajták kevesebb mint a csatlakozóknál. Réz és ezüst. Ott a manapság "divatba jött polírozás (jelentsen is akármit) nem számít. Forrasztás? Talán, de az meg más problémát okozhat.
A ródiumozott felületű csatlakozók, ezen logika alapján meg teljesen kakukktojások, mégis a csatlakozó gyártók legfelső polcos termékei, szinte mind ródium bevonatosak. A különböző bevonatú csatlakozókkal is el lehet zsonglőrködni, és még az sem biztos, hogy a "vegyesfelvagott" rossz lenne.
Hálózati csatlakozók esetében nekem a ródiumos bevonatúakkal van a legjobb tapasztalatom, számomra ezek adják a legkiegyenlítettebb, leginkább torzítatlan hangot.
Az összekötő kábeleim gyárilag aranyozott csatlakozoval vannak szerelve, így ezeken nem áll módomban változtatni.
Viszont a hangfalkábelemen könnyedén cserélhetőek a csatlakozók(Wireword Uni Term), így ezzel még futnom kell 1-2 kört, hogy az aranyozottal, vagy az ezüstözött csatlakozóval tetszik jobban.
Ehhez még kell találnom valami hazai forrást.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3238
A készülékek és hangsugarzók esetében a csatlakozók szinte kivétel nélkül aranyozottak, így kivetel nélkül aranyozott csatlakozókkal végigvihető a teljes rendszer. Viszont a kábelek esetében már bonyolult a kérdés. A kábelek nagyrészt rézből készülnek, de mivel a tiszta vörösréz csatlakozó előnytelen, így itt már megbukik az "anyagátmenet". Ezüst kábelek eseteben használhatunk ezüstözött csatlakozókat, de az meg a készülékek csatlakozóival nem fog egy nyomba vágni.istvan01 írta: ↑2024.11.11., hétf. 11:20Nem emlékszem, volt-e már téma kábelezés azon szempontjáról, hogy a kábelen csatlakozó dugó és fogadó aljzat eltérő vs azonos felület minőség hatása. A felület alatt aranyozott, ezüstözött és ródiumos a szokásos kivitel, (a felület kezeletlen réz nem ideális csatlakozó érintkezéshez, de előfordul) Menyire fontos, hogy az egymással érintkező felületek azonos fémbevonatosak legyenek? Ennek van egy másik aspektusa, hogy a dugó-aljzatok másik oldalán a vezetékek felület azonossága a csatlakozó elemek felületével? Ezt tovább lehet bontani úgy hogy ez a felület azonosság mennyire számít AC/230V, analóg kis feszültségű és digitális jel kontaktusoknál?
A ródiumozott felületű csatlakozók, ezen logika alapján meg teljesen kakukktojások, mégis a csatlakozó gyártók legfelső polcos termékei, szinte mind ródium bevonatosak. A különböző bevonatú csatlakozókkal is el lehet zsonglőrködni, és még az sem biztos, hogy a "vegyesfelvagott" rossz lenne.
Hálózati csatlakozók esetében nekem a ródiumos bevonatúakkal van a legjobb tapasztalatom, számomra ezek adják a legkiegyenlítettebb, leginkább torzítatlan hangot.
Az összekötő kábeleim gyárilag aranyozott csatlakozoval vannak szerelve, így ezeken nem áll módomban változtatni.
Viszont a hangfalkábelemen könnyedén cserélhetőek a csatlakozók(Wireword Uni Term), így ezzel még futnom kell 1-2 kört, hogy az aranyozottal, vagy az ezüstözött csatlakozóval tetszik jobban.
Ehhez még kell találnom valami hazai forrást.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Ja, szerkeszteni akartam, csak kikéstem.

Igen, a berilium nem felületen van, hanem berilium-rézből készült anyagon van a platina és palladium bevonat. / Pl. Oyaide 004 /
Az egy érdekes kérdés, hogy a mezei réz érintkezős kommersz konnektorokba és a készülék szabványos, kitudja milyen fémből készített IEC aljzatába dugva hogy is fejtik ki hatásukat ezek a speciálisan kifejlesztett dugók.

Gondolom, nem lenne hátrány, ha a dugóval megegyező anyagból lennének az aljzatok is, asszem nálam soha nem lesz ilyen...
Beryllium felületen biztosan nem jellemző. Rendkívül mérgező, és felület anyagról mikro mennyiség lekophat. A platinum és palládium előfordul. De a kérdés lényege ezzel nem változik.
Nem emlékszem, volt-e már téma kábelezés azon szempontjáról, hogy a kábelen csatlakozó dugó és fogadó aljzat eltérő vs azonos felület minőség hatása. A felület alatt aranyozott, ezüstözött és ródiumos a szokásos kivitel, (a felület kezeletlen réz nem ideális csatlakozó érintkezéshez, de előfordul) Menyire fontos, hogy az egymással érintkező felületek azonos fémbevonatosak legyenek? Ennek van egy másik aspektusa, hogy a dugó-aljzatok másik oldalán a vezetékek felület azonossága a csatlakozó elemek felületével? Ezt tovább lehet bontani úgy hogy ez a felület azonosság mennyire számít AC/230V, analóg kis feszültségű és digitális jel kontaktusoknál?
- zoli73
- V.I.P.
Ebben az a legnehezebb, hogy egy komplett rendszerből kiszűrjük a hátráltató tényezőt. Ez sokszor csak segítséggel megy.Voyager írta: ↑2024.11.11., hétf. 09:18Egyetértek, ez nagyon jó meglátás.MrCollector írta: ↑2024.11.09., szomb. 21:55Az én véleményem az, hogy sokan ott követik el a hibát, hogy nagyon ragaszkodnak 1-1 komponenshez a rendszerükben. Lehet ez készülék, de akár kábel is. Ennek több oka is lehet, de nem ez a lényeges. Lehet pont az adott egység hibáit próbálja kiküszöbölni az ember, a helyett, hogy attól szabadulna meg ami a "hiba" forrása. Sajnos a marketing, illetve az érdektesztelők lelkesedése sok ember bevitt már az erdőbe. Ha van egy hangfal aminek nem tetszik a hangja , azt én nem kábelezném át. Ami jó (tetszik) azzal érdemes foglalkozni. Persze rendszerszinten elég összetett a dolog és kiszűrni a hibát nem egyszerű feladat. Persze a tapasztalat ilyenkor jól jöhet, na meg a szakértő segítség.
Sokszor az egyes komponensekhez való ragaszkodás vezethet vakvágányra, mivel ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a rendszer egy másik részéhez próbálunk alkalmazkodni kiegészítésekkel, például kábelekkel vagy hangolásokkal, ahelyett, hogy megszabadulnánk a valós probléma forrásától.
A kiegyensúlyozott és jól összeállított rendszer sokszor kevesebb kiegészítést kíván, mint amennyit egy-egy gyengébben illeszkedő komponens korrigálása megkövetel.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2112
Egyetértek, ez nagyon jó meglátás.MrCollector írta: ↑2024.11.09., szomb. 21:55Az én véleményem az, hogy sokan ott követik el a hibát, hogy nagyon ragaszkodnak 1-1 komponenshez a rendszerükben. Lehet ez készülék, de akár kábel is. Ennek több oka is lehet, de nem ez a lényeges. Lehet pont az adott egység hibáit próbálja kiküszöbölni az ember, a helyett, hogy attól szabadulna meg ami a "hiba" forrása. Sajnos a marketing, illetve az érdektesztelők lelkesedése sok ember bevitt már az erdőbe. Ha van egy hangfal aminek nem tetszik a hangja , azt én nem kábelezném át. Ami jó (tetszik) azzal érdemes foglalkozni. Persze rendszerszinten elég összetett a dolog és kiszűrni a hibát nem egyszerű feladat. Persze a tapasztalat ilyenkor jól jöhet, na meg a szakértő segítség.
Sokszor az egyes komponensekhez való ragaszkodás vezethet vakvágányra, mivel ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a rendszer egy másik részéhez próbálunk alkalmazkodni kiegészítésekkel, például kábelekkel vagy hangolásokkal, ahelyett, hogy megszabadulnánk a valós probléma forrásától.
A kiegyensúlyozott és jól összeállított rendszer sokszor kevesebb kiegészítést kíván, mint amennyit egy-egy gyengébben illeszkedő komponens korrigálása megkövetel.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Azért jó a Velociped.revox írta: ↑2024.11.10., vas. 11:01
analógiának nézzünk pl egy versenybiciklit, ami felosztható 3 fő részre: váz, kerékszett, groupszett(hajtás váltás). ha ez nincs egyensúlyban, lehet könnyebben érthető mi van és az is belátható, hogy a 3 fő egységből egyet ha kihegyezünk, azzal nem tudjuk a másik kettő hiányosságait pótolni és lehet nem leszünk felhőtlenül boldogok... igen, a +1, a beállítás, testreszabás, ma divatos szóval bikefiting....

Ott nincsen semmi kihegyezve, minden képesség arányban áll egymással, nincsen problémád a váltással, gyárilag testreszabott, valamint a láncot és a kábeleket sem kell kenni...

Re: QED Performance J2P kábel szag
Én egyszer még régen vettem egy lemezjátszót. Valami Dual volt, a számára már nem emlékszem. Szerencsére nagyon olcsó volt, mivel a sokadik rendszerbe vettem régi magyar lemezek lejátszására. Nagyon büdös volt. Olyan pinceszaga. Penész stb ... Mindent megpróbáltam. Mostam kentem-fentem jóég tudja mit ki nem próbáltam ... Nem múlt el a szag, pedig jó sokáig próbálkoztam. Végül ment a veszélyes hulladék telepre. (Már csak a szaga miatt is ... )grindlock írta: ↑2024.11.08., pén. 14:22Üdv Mindenkinek
Vettem egy ilyen kábelt, és kibontás után maró szagot áraszt.
Olyan, mintha dohányfüstben aszalták volna évekig, vagy mint a nagypapa szekrényéből 40 év után kivett Zárai-Vámosi bakelit: maró, szúrós, nehéz szag.
Mivel lehet ezt eltüntetni? Szellőztetés, szappanos vizes lemosás nem segített.
Köszi a tippeket.
a hifi rendszerek 3 fő részre bonthatók: készülékek, kábelezés, izoláció. a +1 a szaki, aki be is tudja állítani.
analógiának nézzünk pl egy versenybiciklit, ami felosztható 3 fő részre: váz, kerékszett, groupszett(hajtás váltás). ha ez nincs egyensúlyban, lehet könnyebben érthető mi van és az is belátható, hogy a 3 fő egységből egyet ha kihegyezünk, azzal nem tudjuk a másik kettő hiányosságait pótolni és lehet nem leszünk felhőtlenül boldogok... igen, a +1, a beállítás, testreszabás, ma divatos szóval bikefiting....
ha a bringa unbalance, akkor is elgurul A-ból B-be, akár rengeteg örömteli percet is okozhat, de előbb-utób ki fog lógni a lóláb,....vagy nem
ha a bringa unbalance, akkor is elgurul A-ból B-be, akár rengeteg örömteli percet is okozhat, de előbb-utób ki fog lógni a lóláb,....vagy nem

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
-
- Beköltözött
- Értékelés: 483
Az én véleményem az, hogy sokan ott követik el a hibát, hogy nagyon ragaszkodnak 1-1 komponenshez a rendszerükben. Lehet ez készülék, de akár kábel is. Ennek több oka is lehet, de nem ez a lényeges. Lehet pont az adott egység hibáit próbálja kiküszöbölni az ember, a helyett, hogy attól szabadulna meg ami a "hiba" forrása. Sajnos a marketing, illetve az érdektesztelők lelkesedése sok ember bevitt már az erdőbe. Ha van egy hangfal aminek nem tetszik a hangja , azt én nem kábelezném át. Ami jó (tetszik) azzal érdemes foglalkozni. Persze rendszerszinten elég összetett a dolog és kiszűrni a hibát nem egyszerű feladat. Persze a tapasztalat ilyenkor jól jöhet, na meg a szakértő segítség.
Ha kérdésed van: 20/3383456
A szubbal kiegészítettnél már megadtuk jobban a módját, ahogy írtam is.
A hóbagoly belső kábelezése a legolcsóbb pro audióban ezer kilométer számra használt kábel. Kb 150-200 Ft métere. Ha termék lesz belőle valaha is, akkor valamilyen (tömör?) OCC réz belső kábelezése lesz, valószínűleg Neotech. Még nem áll ott fejlesztés, hogy ezzel foglalkozni kellene.
A szélessávú un "kék" hangsugárzó kábelezése kb villanydrót. Mivel ugye prototípusról van szó.zoli73 írta: ↑2024.11.09., szomb. 10:48Azért nyugtass meg, mikor belevágtatok ebbe a projectbe, bennetek(nem tudom hányan voltatok) sem merült fel, hogy a belső kábelezést elütitek valami olcsó "tyúkbéllel"? Mondván nem olyan fontos az.kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:56A nagy végfok két oldalán látható cipős doboz formátumú 2x 200W, 2x 800W (full szimmetrikus), DSP-s erősítővel volt a két egyutas+szub meghajtva. Így aztán a keresztváltó alkatrészek nem játszottak szerencsére.zoli73 írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:02
Sajnos a kvadrofon bemutatótok nekem kimaradt. Olyan tömeg volt, hogy még az ajtót sem tudtam megközelíteni, nemhogy beüljek megfelelő helyre.
A belső kábelezésre egy egyedi építésű, vagy kisszériás gyártás esetében rend szerint adnak. Legalábbis amivel én találkoztam, azoknál igen. Ebben semmi meglepő nincs, mert egy kisszériás gyártónak bele kell adjon apait-anyait, hogy piacképes legyen, a csak egy szűk réteg által ismert terméke. Így a belső kábelezést, és a hangváltó alkatrészeket sem hanyagolhatja el, sőt, ezek sokszor kiemelt figyelmet kapnak, ami a magamfajták szemében respektálható.![]()
A forrás egy Fiio M15s DAP és annak a 64 GB SSD belső háttértára illetve az azon futó Apple Music, Tidal, Spotify alkalmazások voltak.
Igen, demóztunk Spotify-ról is.![]()
Na és a "hóbagollyal" mi a helyzet kábelezés terén? Persze csak ha publikus. Tudom, az aktív rendszer, de a belső elektronikákat a hangszóróval azért össze kell kábelezni.
A szubbal kiegészítettnél már megadtuk jobban a módját, ahogy írtam is.
A hóbagoly belső kábelezése a legolcsóbb pro audióban ezer kilométer számra használt kábel. Kb 150-200 Ft métere. Ha termék lesz belőle valaha is, akkor valamilyen (tömör?) OCC réz belső kábelezése lesz, valószínűleg Neotech. Még nem áll ott fejlesztés, hogy ezzel foglalkozni kellene.
- GTomi
- V.I.P.
- Értékelés: 671
Ez is egyfajta mókuskerék, és itt sem napok, vagy hetek kérdése amíg rátalálunk a nekünk tetsző hangra a rendszerben. Plusz ebben is benne van, ahogy más területén ennek a hobbinak, hogy éppen akkor tetszik, aztán van egy rossz hangulatom, napom, megint hallgatom, és azt mondom, ez a kábel mégsem annyira jó. Vagy lehet erősítőt, vagy hangfalat kellen cserélnikaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 08:06zoli73 írta: ↑2024.11.08., pén. 21:47
Felhoznék egy saját példát. Volt egy kábelem, amiben nagyon bíztam, sokan dícsérik, sok jót olvastam róla, ezért is vettem meg én is. Cserélődtek körülötte a készülékek, de valahogy mégis mindig volt egyfajta hiányérzetem, de a kábelre nem gyanakodtam. Aztán egyre inkább kezdett gyanúba keveredni az ominózus kábel, mert már a készülékek kicserélődtek mellette, de a bántó karakter, a hiányérzet megmaradt. Végül ki is derült, hogy ez a kábel volt a ludas! Konstatáltam is, hogy e körűl bizony cserélgethettem volna a készülékeket, mert ez a zavaró karakter mindig megmardt volna.
Tehát részemről nem tartom jó koncepciónak, hogy csak a készülékekre öszpontosítunk, a kábeleket sem szabad elhanyagolni, meg kell találni az arányokat.
Sokáig ellenáltam én is a kábelfejlesztésnek, és csak olcsó, ill. saját készítésű kábeleket használtam, majd jött az a helyzet, hogy megtaláltam a számomra nagyon tetsző karakterű készülékeket, amiket már nem szívesen cserélnék le, így maradt a kábelekkel való "zsonglőrködés", és be kellett lássam, hogy a jó kábelezés nem megkerülhető, megúszható, és bőven hoz annyit, hogy meg se forduljon a fejemben a készülékcsere.

Évekig nem foglalkoztam rendszerem változtatással, se így, se úgy, most valamilyen szinten megint belenyúltam, és most ott tartok, hogy az én qrv@anyámat, minek kellett elkezdenem.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ
Na és a "hóbagollyal" mi a helyzet kábelezés terén? Persze csak ha publikus. Tudom, az aktív rendszer, de a belső elektronikákat a hangszóróval azért össze kell kábelezni.
- zoli73
- V.I.P.
Azért nyugtass meg, mikor belevágtatok ebbe a projectbe, bennetek(nem tudom hányan voltatok) sem merült fel, hogy a belső kábelezést elütitek valami olcsó "tyúkbéllel"? Mondván nem olyan fontos az.kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:56A nagy végfok két oldalán látható cipős doboz formátumú 2x 200W, 2x 800W (full szimmetrikus), DSP-s erősítővel volt a két egyutas+szub meghajtva. Így aztán a keresztváltó alkatrészek nem játszottak szerencsére.zoli73 írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:02Sajnos a kvadrofon bemutatótok nekem kimaradt. Olyan tömeg volt, hogy még az ajtót sem tudtam megközelíteni, nemhogy beüljek megfelelő helyre.
A belső kábelezésre egy egyedi építésű, vagy kisszériás gyártás esetében rend szerint adnak. Legalábbis amivel én találkoztam, azoknál igen. Ebben semmi meglepő nincs, mert egy kisszériás gyártónak bele kell adjon apait-anyait, hogy piacképes legyen, a csak egy szűk réteg által ismert terméke. Így a belső kábelezést, és a hangváltó alkatrészeket sem hanyagolhatja el, sőt, ezek sokszor kiemelt figyelmet kapnak, ami a magamfajták szemében respektálható.![]()
A forrás egy Fiio M15s DAP és annak a 64 GB SSD belső háttértára illetve az azon futó Apple Music, Tidal, Spotify alkalmazások voltak.
Igen, demóztunk Spotify-ról is.![]()
Lehetetlen, mert ha PVC burkolata van, vagy nincs kígyóbőrben, illetve nem karomnyi vastag nem lehet jó.chord_ írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:25Meg emlékeztek?, volt egy urban legend, hogy valamelyik nagy kiállításon, talán valahol Skandináviában, az egyik szobában ott volt a horror drága rendszer, és valami kavarodás / veszekedés volt a horror drága hálózati vezetékkel, vagyis, nyitás előtt 10 perccel egyszerűen ki kellett venni a csúcsdrótot, OK, telefon, egy másik dróttal kocsiba vágta magát valaki a város másik végén, és robogott vele, de dugó volt,
addig, kínjukban, hogy megszólaljon a rendszer, a szomszédos építkezésnél ott volt egy betonkeverő, azzal a világítós zöld dróttal, és azt betették, és az első órában azzal ment a rendszer,
és mindenki odavolt, milyen q..vajó hang, és a zöld drót az biztosan egy prototípusa valami új fejlesztésnek, mert nevetségesen vékony, meg nem volt rajta semmi felirat, akkor ez nyilván valami űrtechnika, vagy nano-kvantumcucc, szóval, dőlt a marhaság, és még hetekkel később is érkeztek levelek, hogy vásárolnának az új drótból, a vékony zöldből, ennyi meg ennyi métert, és ha lehet, ilyen meg ilyen csatlakozókkal...

Amúgy meg tuti mese. Vagy nem. De lehet, hogy mégis.
Olvasd végig a topicot, biztosan mondanak jobbat.kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 08:06
A hifishows képen látható egy utas + szub hangsugárzó belső kábelezése a Neotech KS-11275 lett, mind a szélessávú, mind a szub részhez. Drágább (és persze olcsóbb) kábelekkel is folytatott kisérletek után ez adta a legegységesebb hangot. Biztosan lett volna, akinek a drágábbakkal jobban tetszene, de itt mégis valahogy ez vált be legjobban. Sok idő sajnos nem volt a kísérletezésre, a hangszórók sem igazán vannak bejáródva még, majd ha túl lesz pár száz órán futnak a fiúk vele még egy kört.

Talán Kondo mester mondta, hogy belső kábelnek egy 9497-es Beldennél nincs értelme jobbnak. Persze ki mit keres. Nagyobb teret, több magasat, kerekebb hangot.... Így él meg ennyi gyártó. Vagy címkéző. Tökmindegy.

Igen, demóztunk Spotify-ról is.
A nagy végfok két oldalán látható cipős doboz formátumú 2x 200W, 2x 800W (full szimmetrikus), DSP-s erősítővel volt a két egyutas+szub meghajtva. Így aztán a keresztváltó alkatrészek nem játszottak szerencsére.zoli73 írta: ↑2024.11.09., szomb. 09:02Sajnos a kvadrofon bemutatótok nekem kimaradt. Olyan tömeg volt, hogy még az ajtót sem tudtam megközelíteni, nemhogy beüljek megfelelő helyre.kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 08:06zoli73 írta: ↑2024.11.08., pén. 21:47
Sokáig ellenáltam én is a kábelfejlesztésnek, és csak olcsó, ill. saját készítésű kábeleket használtam, majd jött az a helyzet, hogy megtaláltam a számomra nagyon tetsző karakterű készülékeket, amiket már nem szívesen cserélnék le, így maradt a kábelekkel való "zsonglőrködés", és be kellett lássam, hogy a jó kábelezés nem megkerülhető, megúszható, és bőven hoz annyit, hogy meg se forduljon a fejemben a készülékcsere.
Kompromisszum volt, ami az adott környezetben pont szükséges és elégséges volt. Otthoni környezetben lehet, hogy ez a csere már nem jött volna be.
A belső kábelezésre egy egyedi építésű, vagy kisszériás gyártás esetében rend szerint adnak. Legalábbis amivel én találkoztam, azoknál igen. Ebben semmi meglepő nincs, mert egy kisszériás gyártónak bele kell adjon apait-anyait, hogy piacképes legyen, a csak egy szűk réteg által ismert terméke. Így a belső kábelezést, és a hangváltó alkatrészeket sem hanyagolhatja el, sőt, ezek sokszor kiemelt figyelmet kapnak, ami a magamfajták szemében respektálható.

Igen, demóztunk Spotify-ról is.

Meg emlékeztek?, volt egy urban legend, hogy valamelyik nagy kiállításon, talán valahol Skandináviában, az egyik szobában ott volt a horror drága rendszer, és valami kavarodás / veszekedés volt a horror drága hálózati vezetékkel, vagyis, nyitás előtt 10 perccel egyszerűen ki kellett venni a csúcsdrótot, OK, telefon, egy másik dróttal kocsiba vágta magát valaki a város másik végén, és robogott vele, de dugó volt,
addig, kínjukban, hogy megszólaljon a rendszer, a szomszédos építkezésnél ott volt egy betonkeverő, azzal a világítós zöld dróttal, és azt betették, és az első órában azzal ment a rendszer,
és mindenki odavolt, milyen q..vajó hang, és a zöld drót az biztosan egy prototípusa valami új fejlesztésnek, mert nevetségesen vékony, meg nem volt rajta semmi felirat, akkor ez nyilván valami űrtechnika, vagy nano-kvantumcucc, szóval, dőlt a marhaság, és még hetekkel később is érkeztek levelek, hogy vásárolnának az új drótból, a vékony zöldből, ennyi meg ennyi métert, és ha lehet, ilyen meg ilyen csatlakozókkal...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
A belső kábelezésre egy egyedi építésű, vagy kisszériás gyártás esetében rend szerint adnak. Legalábbis amivel én találkoztam, azoknál igen. Ebben semmi meglepő nincs, mert egy kisszériás gyártónak bele kell adjon apait-anyait, hogy piacképes legyen, a csak egy szűk réteg által ismert terméke. Így a belső kábelezést, és a hangváltó alkatrészeket sem hanyagolhatja el, sőt, ezek sokszor kiemelt figyelmet kapnak, ami a magamfajták szemében respektálható.
- zoli73
- V.I.P.
Sajnos a kvadrofon bemutatótok nekem kimaradt. Olyan tömeg volt, hogy még az ajtót sem tudtam megközelíteni, nemhogy beüljek megfelelő helyre.kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 08:06zoli73 írta: ↑2024.11.08., pén. 21:47Ezt szinte mindenki máshogyan közelíti meg. Van aki a preferenciái alapján dönt, hogy mitől várja a hangminőség javulását, más a tapasztalatai alapján dönt, megint más, csak teljesen találomra fejleszti a rendszerét, mit dob a piac, stb.juliush írta: ↑2024.11.08., pén. 10:44Lehet, hogy butaságot kérdezek, de az eszközök közötti összeköttetésekkel kapcsolatban rendszeresen vitatéma az, hogy inkább a berendezésekbe érdemes-e fektetni, vagy a kábelekbe. A hangfalak belső kábelezésénél nem merül fel ugyanez a kérdés az adott költség/tervezett bevétel büdzséből dolgozó tervezők/gyártók részéről? Mármint hogy nem érdemesebb-e mondjuk magasabb specifikációjú hangszórókba fektetni a kábelezés helyett?
Nyílván a kábelekbe ölt pénzt, a készülékekre is lehet költeni, de szerintem egy idő után teljesen aránytalanná válhat a rendszer. Csúcs közeli készülékekből, és alapszintű kábelekből álló rendszer szerintem nem túl életszerű.
Ha mégis ezt az utat választjuk, akkor egy idő után oda jutunk, hogy a feljebblépéshez pl. márkán belül is, súlyos százezreket, netán milliót kell leszurkolni a következő lépcsőfokért.
Mégha a kábeleket bolygatjuk, akkor ennél jóval olcsóbban is, jól hallható eredményt érhetünk el.
Aztán még nem beszéltünk arról, amit már nemegyszer hallottam, hogy a kábelcsere sokszor olyan jellegű hatással van, amit készülékcserével nem is érhetünk el.
Felhoznék egy saját példát. Volt egy kábelem, amiben nagyon bíztam, sokan dícsérik, sok jót olvastam róla, ezért is vettem meg én is. Cserélődtek körülötte a készülékek, de valahogy mégis mindig volt egyfajta hiányérzetem, de a kábelre nem gyanakodtam. Aztán egyre inkább kezdett gyanúba keveredni az ominózus kábel, mert már a készülékek kicserélődtek mellette, de a bántó karakter, a hiányérzet megmaradt. Végül ki is derült, hogy ez a kábel volt a ludas! Konstatáltam is, hogy e körűl bizony cserélgethettem volna a készülékeket, mert ez a zavaró karakter mindig megmardt volna.
Tehát részemről nem tartom jó koncepciónak, hogy csak a készülékekre öszpontosítunk, a kábeleket sem szabad elhanyagolni, meg kell találni az arányokat.
A hifishows képen látható egy utas + szub hangsugárzó belső kábelezése a Neotech KS-11275 lett, mind a szélessávú, mind a szub részhez. Drágább (és persze olcsóbb) kábelekkel is folytatott kisérletek után ez adta a legegységesebb hangot. Biztosan lett volna, akinek a drágábbakkal jobban tetszene, de itt mégis valahogy ez vált be legjobban. Sok idő sajnos nem volt a kísérletezésre, a hangszórók sem igazán vannak bejáródva még, majd ha túl lesz pár száz órán futnak a fiúk vele még egy kört.
Szintén hifishows történet, hogy a pénteki beállás után úgy mentünk haza, hogy alapvetően elégedettek voltunk, én éreztem a kvadrofon bemutatókhoz használt Harbeth M40.3 hangjában egy pici csak egy-két felvételen hallható felső közép kiemelést. Kb egy fél decibelnyi lehetett, ha 1-2 dB-lel lejjebb vettük a hangerőt el is tűnt. Mivel az üres szobához képest az emberekkel teli szobában és a már zajos környezetben hangosabban kellett hallgatni, ezért szombat reggel elővigyázatosságból kicseréltük a hazai készítőtől származó ezüst hangfalkábeleket egy nemzetközileg is jól ismert gyártó közepesen drága, kb fele annyiba kerülő réz kábeleire. Miközben elveszítettünk egy hangyafaroknyit a mélyek kottázhatóságából, eközben eltűnt a kiemelés is és még sokkal nagyobb hangerőn sem jelentkezett. Így aztán így is maradt, és végig így demóztunk. Kompromisszum volt, ami az adott környezetben pont szükséges és elégséges volt. Otthoni környezetben lehet, hogy ez a csere már nem jött volna be.

Szintén hifishows történet, hogy a pénteki beállás után úgy mentünk haza, hogy alapvetően elégedettek voltunk, én éreztem a kvadrofon bemutatókhoz használt Harbeth M40.3 hangjában egy pici csak egy-két felvételen hallható felső közép kiemelést. Kb egy fél decibelnyi lehetett, ha 1-2 dB-lel lejjebb vettük a hangerőt el is tűnt. Mivel az üres szobához képest az emberekkel teli szobában és a már zajos környezetben hangosabban kellett hallgatni, ezért szombat reggel elővigyázatosságból kicseréltük a hazai készítőtől származó ezüst hangfalkábeleket egy nemzetközileg is jól ismert gyártó közepesen drága, kb fele annyiba kerülő réz kábeleire. Miközben elveszítettünk egy hangyafaroknyit a mélyek kottázhatóságából, eközben eltűnt a kiemelés is és még sokkal nagyobb hangerőn sem jelentkezett. Így aztán így is maradt, és végig így demóztunk. Kompromisszum volt, ami az adott környezetben pont szükséges és elégséges volt. Otthoni környezetben lehet, hogy ez a csere már nem jött volna be.
zoli73 írta: ↑2024.11.08., pén. 21:47Ezt szinte mindenki máshogyan közelíti meg. Van aki a preferenciái alapján dönt, hogy mitől várja a hangminőség javulását, más a tapasztalatai alapján dönt, megint más, csak teljesen találomra fejleszti a rendszerét, mit dob a piac, stb.juliush írta: ↑2024.11.08., pén. 10:44Lehet, hogy butaságot kérdezek, de az eszközök közötti összeköttetésekkel kapcsolatban rendszeresen vitatéma az, hogy inkább a berendezésekbe érdemes-e fektetni, vagy a kábelekbe. A hangfalak belső kábelezésénél nem merül fel ugyanez a kérdés az adott költség/tervezett bevétel büdzséből dolgozó tervezők/gyártók részéről? Mármint hogy nem érdemesebb-e mondjuk magasabb specifikációjú hangszórókba fektetni a kábelezés helyett?
Nyílván a kábelekbe ölt pénzt, a készülékekre is lehet költeni, de szerintem egy idő után teljesen aránytalanná válhat a rendszer. Csúcs közeli készülékekből, és alapszintű kábelekből álló rendszer szerintem nem túl életszerű.
Ha mégis ezt az utat választjuk, akkor egy idő után oda jutunk, hogy a feljebblépéshez pl. márkán belül is, súlyos százezreket, netán milliót kell leszurkolni a következő lépcsőfokért.
Mégha a kábeleket bolygatjuk, akkor ennél jóval olcsóbban is, jól hallható eredményt érhetünk el.
Aztán még nem beszéltünk arról, amit már nemegyszer hallottam, hogy a kábelcsere sokszor olyan jellegű hatással van, amit készülékcserével nem is érhetünk el.

- zoli73
- V.I.P.
Ezt szinte mindenki máshogyan közelíti meg. Van aki a preferenciái alapján dönt, hogy mitől várja a hangminőség javulását, más a tapasztalatai alapján dönt, megint más, csak teljesen találomra fejleszti a rendszerét, mit dob a piac, stb.juliush írta: ↑2024.11.08., pén. 10:44Lehet, hogy butaságot kérdezek, de az eszközök közötti összeköttetésekkel kapcsolatban rendszeresen vitatéma az, hogy inkább a berendezésekbe érdemes-e fektetni, vagy a kábelekbe. A hangfalak belső kábelezésénél nem merül fel ugyanez a kérdés az adott költség/tervezett bevétel büdzséből dolgozó tervezők/gyártók részéről? Mármint hogy nem érdemesebb-e mondjuk magasabb specifikációjú hangszórókba fektetni a kábelezés helyett?
Re: QED Performance J2P kábel szag
Így lesz :-D :-D :-Dgomolalaci írta: ↑2024.11.08., pén. 20:27Be kell zsírozni, és bal váll fölött bedobni a kukábagrindlock írta: ↑2024.11.08., pén. 14:22Üdv Mindenkinek
Vettem egy ilyen kábelt, és kibontás után maró szagot áraszt.
Olyan, mintha dohányfüstben aszalták volna évekig, vagy mint a nagypapa szekrényéből 40 év után kivett Zárai-Vámosi bakelit: maró, szúrós, nehéz szag.
Mivel lehet ezt eltüntetni? Szellőztetés, szappanos vizes lemosás nem segített.
Köszi a tippeket.![]()