Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Big »

Rock60 írta:
2024.11.10., vas. 07:55
Big írta:
2024.11.09., szomb. 20:22

Még akkor is mikor felteszel egy 1973-as The Dark Side Of The Moon-t, majd utána a 2013-as The Dark Side Of The Moon Special Edition, 180 Gram, Gatefold, 40th Anniversary Edition-t? :D
... Pedig létező probléma, nagyon sokan "vallják", akik nagyon komolyan veszik a VTA-t, hogy ilyenkor is állítani kell.
Én nem teszem. :rolleyes:
Gondolom, a kérdés felvetését az indokolja - nincs meg egyik lemez sem - hogy a két nyomat erősen eltérő hangzási balanszú.
Nem, nem tekergetem a VTA - t lemezenként, pedig nem lenne nagy attrakció.
Annyira nem vagyok fanatista és a kevés időt, amit lemezhallgatással tudok tölteni, nem a hangolgatásra fecsérelem, de a cél érdekében nem tartom elítélendőnek az ez irányú pepecselést. :rolleyes:
Nem nem, félreértetted nem a hangzási balanszra gondoltam, hanem a lemezek vastagságára, jelentős különbség van.
Szerencsés vagy a tekergetős VTA állítóval, nekem imbusz kulcsos.................nehézkes állítani. :rolleyes:
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Big írta:

Még akkor is mikor felteszel egy 1973-as The Dark Side Of The Moon-t, majd utána a 2013-as The Dark Side Of The Moon Special Edition, 180 Gram, Gatefold, 40th Anniversary Edition-t? :D
... Pedig létező probléma, nagyon sokan "vallják", akik nagyon komolyan veszik a VTA-t, hogy ilyenkor is állítani kell.
Gondolom, a kérdés felvetését az indokolja - nincs meg egyik lemez sem - hogy a két nyomat erősen eltérő hangzási balanszú.
Nem, nem tekergetem a VTA - t lemezenként, pedig nem lenne nagy attrakció.
Annyira nem vagyok fanatista és a kevés időt, amit lemezhallgatással tudok tölteni, nem a hangolgatásra fecsérelem, de a cél érdekében nem tartom elítélendőnek az ez irányú pepecselést. :rolleyes:

Big
V.I.P.
V.I.P.

Voyager írta:
2024.11.09., szomb. 20:47
Big írta:
Rock60 írta:
2024.11.09., szomb. 19:37

Nem úgy merült fel a kérdés, hogy alkalmas-e a hangszínszabályzásra a hangszedő billentés, hanem hogy mekkora alátétvastagság különbséget bír el a rendszer./?/
Ettől függetlenül a kérdésre a válaszom igen, vállalom annak ellenére, hogy a mostani setup-ban csont vízszintesen áll a kar lejátszás közben.
Továbbá szeretném felhívni mindenki becses figyelmét :D a " HA " szócskára.
" HA a rendszer elbírja, pláne HA igényli..." szerintem mindent kifejez.
HA a rendszer nem bírja el, pláne HA nem is igényli, akkor kerülendő a kar vízszintestől eltérő beállítása.
Ellenkező esetben, egy nem tökéletesen beállt rendszerben véleményem szerint elfogadható a hangzási balansz e módon való korrigálása - ha szükséges.
Korábbi lemezezős korszakomban volt olyan, hogy mit meg nem adtam volna egy VTA variable karért, hogy a hangzási balanszt kicsit feljebb tornázzam. / Ha már valami, akkor ez sokkal jobb megoldás, mint a sokak által remek dolognak tartott hangszínszabályzó tekergetése.../
És, bevallom férfiasan, még az AirTangent karral is bűvészkedtem egy ideig, mikor az erősítőcsere után fejreállt kicsit az egyensúly, de aztán az is megoldódott.
;peace;
Nincsen semmi betonba öntve. :ohnoohnoohno:
Még akkor is mikor felteszel egy 1973-as The Dark Side Of The Moon-t, majd utána a 2013-as The Dark Side Of The Moon Special Edition, 180 Gram, Gatefold, 40th Anniversary Edition-t? :D Bocs, de ezt nem hagyhattam ki, csak zrikállak, nem kell komolyan venni. :rolleyes: Pedig létező probléma, nagyon sokan "vallják", akik nagyon komolyan veszik a VTA-t, hogy ilyenkor is állítani kell.
A kar párhuzamos beállítása a lemez felületével általában jó kiindulópont a VTA beállításához. Bizonyos hangkarok esetében azonban ez vizuálisan nem állapítható meg egyértelműen, így más módszerhez kell folyamodni.

Én a hangszedő testet veszem referenciaként egy átlagos vastagságú hanglemezzel, de ehhez olyan PU is kell. Mások a hallásukra hagyatkoznak, mivel egy jól beállított VTA esetében a magas frekvenciák részletezőek, de nem tolakodóak, a basszus pontos és feszes.

De ahogyan azt Big mester is írja, az eltérő lemezvastagságok miatt tökéletes sohase lesz és a tűprofilon is múlik, hogy mennyire kényes a helyes VTA-ra.
Egyenes karoknál még csak-csak, de hajlított vagy s karnál komoly optikai csalódás éri az embert én ilyet használok:
s-l1600 (1).jpg
s-l1600.jpg
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 264

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Rock60 írta:
2024.11.09., szomb. 20:12

Semmiképp nem mondanám csöves hangúnak.
Nem hallottam egymás mellett a két lemezjátszót, de különböző rendszerekben több Sondek és AN hallgatózás alapján azt mondanám, hogy az AN líneárisabb produkciót nyújt a Sondek-nél. Annak ellenére - vagy talán azért - a színezésével együtt is a Sondek talán élvezetesebb. / Én Őt tartom csövesebb hangúnak. :rolleyes: /
Akkor nagyon nem bánkódom, hogy nem lett végül sosem.
(A Sondek jellemzéseddel is tulajdonképpen egyet tudok érteni, főleg az ilyen régebbiek esetében, mint ami nekem is van.)
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2160

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Big írta:
Rock60 írta:
akvapark írta:
2024.11.09., szomb. 08:08
Furcsa módszere egy rendszer hangolásának a hangszedő "billentése".
Egy hibát egy másik hibával korrigálni? gondolkodik.gif
Nem úgy merült fel a kérdés, hogy alkalmas-e a hangszínszabályzásra a hangszedő billentés, hanem hogy mekkora alátétvastagság különbséget bír el a rendszer./?/
Ettől függetlenül a kérdésre a válaszom igen, vállalom annak ellenére, hogy a mostani setup-ban csont vízszintesen áll a kar lejátszás közben.
HA a rendszer nem bírja el, pláne HA nem is igényli, akkor kerülendő a kar vízszintestől eltérő beállítása.
Ellenkező esetben, egy nem tökéletesen beállt rendszerben véleményem szerint elfogadható a hangzási balansz e módon való korrigálása - ha szükséges.
Korábbi lemezezős korszakomban volt olyan, hogy mit meg nem adtam volna egy VTA variable karért, hogy a hangzási balanszt kicsit feljebb tornázzam. / Ha már valami, akkor ez sokkal jobb megoldás, mint a sokak által remek dolognak tartott hangszínszabályzó tekergetése.../
És, bevallom férfiasan, még az AirTangent karral is bűvészkedtem egy ideig, mikor az erősítőcsere után fejreállt kicsit az egyensúly, de aztán az is megoldódott.
;peace;
Még akkor is mikor felteszel egy 1973-as The Dark Side Of The Moon-t, majd utána a 2013-as The Dark Side Of The Moon Special Edition, 180 Gram, Gatefold, 40th Anniversary Edition-t? :D Bocs, de ezt nem hagyhattam ki, csak zrikállak, nem kell komolyan venni. :rolleyes: Pedig létező probléma, nagyon sokan "vallják", akik nagyon komolyan veszik a VTA-t, hogy ilyenkor is állítani kell.
A kar párhuzamos beállítása a lemez felületével általában jó kiindulópont a VTA beállításához. Bizonyos hangkarok esetében azonban ez vizuálisan nem állapítható meg egyértelműen, így más módszerhez kell folyamodni.

Én a hangszedő testet veszem referenciaként egy átlagos vastagságú hanglemezzel, de ehhez olyan PU is kell. Mások a hallásukra hagyatkoznak, mivel egy jól beállított VTA esetében a magas frekvenciák részletezőek, de nem tolakodóak, a basszus pontos és feszes.

De ahogyan azt Big mester is írja, az eltérő lemezvastagságok miatt tökéletes sohase lesz és a tűprofilon is múlik, hogy mennyire kényes a helyes VTA-ra.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Big
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
akvapark írta:

;peace;

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

DeProtector írta:
2024.11.09., szomb. 19:50
Ha már így feltűnt az apróban egy AN TT2, kérdezném azoktól akik ismerik a típust, hogy milyen karaktert képviselnek a note lejátszók? Épp mint az elektronikáik, amolyan "csöves" hang?
Semmiképp nem mondanám csöves hangúnak.
Nem hallottam egymás mellett a két lemezjátszót, de különböző rendszerekben több Sondek és AN hallgatózás alapján azt mondanám, hogy az AN líneárisabb produkciót nyújt a Sondek-nél. Annak ellenére - vagy talán azért - a színezésével együtt is a Sondek talán élvezetesebb. / Én Őt tartom csövesebb hangúnak. :rolleyes: /

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 264

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Ha már így feltűnt az apróban egy AN TT2, kérdezném azoktól akik ismerik a típust, hogy milyen karaktert képviselnek a note lejátszók? Épp mint az elektronikáik, amolyan "csöves" hang?

Nem mintha venni szeretnék, csak régebben kerülgettem őket. De kiállításokon kívül nem hallottam még. Ott meg ugye nehéz ezt leszűrni.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:

;peace;
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.09., szomb. 19:53-kor.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1476

Hozzászólás Szerző: akvapark »

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Antistati írta:
2024.11.08., pén. 12:28

S pont ezen az alátét vastagságon törpöltem, hogy mennyivel térhetek el mm-ben az eredeti alátéthez képest, inkább lefelé mint felfelé, ha nincs VTA állítási lehetőség?
Ahogy wasiliy is írta, ha a "sarkán" jár a hangszedő mélyebb, ha az "orrán", akkor magasabb lesz a hangzási balansza.
Ha a rendszer hangja elbírja, pláne ha igényli is, akár 2 - 2 milliméterrel is el lehet térni az elméletileg ideális vízszintestől.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 646

Hozzászólás Szerző: Snipi »

balazs84 írta:
2024.11.08., pén. 12:37
- utána alaposan "meglövöm" több helyen a kék antisztatikus pisztollyal, nem emlékszem a nevére
https://www.bakelitfutar.hu/home-global ... s-pisztoly

balazs84
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: balazs84 »

nálam a gyári rega filc tökéletes, de minden lemezzel, az újakkal is, átesek az alábbi szertaráson
- vákumos lemezmosó (pro-ject)
- utána alaposan "meglövöm" több helyen a kék antisztatikus pisztollyal, nem emlékszem a nevére
Ezt minden lemeznél eddig egyszer csináltam meg, eddig egy sem volt ahol ismételnem kellett.

Így nálam a p8 teljesen gyári állapotban pont jó, nulla sztatikus pattogás, a lemezhez nem tapad a filc, és a lemez a port sem szedi össze a filcről. Mostmár mondhatom hogy tartós is a megoldás, van sztem több lemezem is, amiket már legalább 10szer feltettem újra - minden okés velük.

Ezzel ellentétben ha egy vadiúj lemezt a fentiek nélkül felteszek a lemezjátszóra, az az összes apró szart összeszedi a filcről, és legtöbbször egymáshoz is ragad a filc és a lemez.
Antistati írta:
2024.11.08., pén. 12:28
wasiliy888 írta:
2024.11.07., csüt. 17:02
A lemeztányérra való alátétekkel meg olyanokkal érdemes kísérletezned, amik nagyon vékonyak pl Origin Live Felt Mat, vagy hasonló. Mert különben megváltozik a letapogatasi szög (VTA - a Yamaha hangkarján ezt majdnem biztosan nem lehet beállítani), és a hangszedő hanyatt dőlve szánkázik a barázdákba. Ettől kevesebb, zártabb lesz a magastartomány, ami lehet, hogy neked tetszik, de nem korrekt.
Nekem gyárilag REGA gyári WOOL alátétem van, ami sajnos tölti a lemezt, azt hiszem 2mm-es lehet a vastagsága. Pont Origin Live upgrade platter mat -ot kaptam kölcsön ami asszem 1mm vastag és eddig jobban tetszik mint a gyári. Nem is értem miért nem antisztatikus lemezalátéteket adnak a pörgetőkhöz:-)

S pont ezen az alátét vastagságon törpöltem, hogy mennyivel térhetek el mm-ben az eredeti alátéthez képest, inkább lefelé mint felfelé, ha nincs VTA állítási lehetőség?

Antistati
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: Antistati »

wasiliy888 írta:
A lemeztányérra való alátétekkel meg olyanokkal érdemes kísérletezned, amik nagyon vékonyak pl Origin Live Felt Mat, vagy hasonló. Mert különben megváltozik a letapogatasi szög (VTA - a Yamaha hangkarján ezt majdnem biztosan nem lehet beállítani), és a hangszedő hanyatt dőlve szánkázik a barázdákba. Ettől kevesebb, zártabb lesz a magastartomány, ami lehet, hogy neked tetszik, de nem korrekt.
Nekem gyárilag REGA gyári WOOL alátétem van, ami sajnos tölti a lemezt, azt hiszem 2mm-es lehet a vastagsága. Pont Origin Live upgrade platter mat -ot kaptam kölcsön ami asszem 1mm vastag és eddig jobban tetszik mint a gyári. Nem is értem miért nem antisztatikus lemezalátéteket adnak a pörgetőkhöz:-)

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

wasiliy888 írta:
2024.11.08., pén. 11:14
teddysnow írta:
2024.11.08., pén. 09:48

Az esetemben ha a gyári 3mm-es helyett 5 mm-est teszek fel akkor egy kicsivel több, mint 0.5 fok a hiba. Készítettem spektrum analizátoros méréseket, hogy miben módosul a hangképp filc, gumi, gumi-parafa, parafa alátét, 300gr lemezsúly használata közben, hogy mit is kell hallani.
Az igen! Látom, te nem viccelsz, ha lemezezésről van szó. A jelenlegi lejátszódon az eddigiek, amit már megtettél (szíjcsere, olajozás, alátétek, kábel) a maximum. A neten fellelhető képek alapján, úgy tűnik nekem, hogy műanyag a hangkar feje és a karbázisnál lévő része is. Ezek sajnos, nem a legjobb megoldások a rezgések miatt.
Esetleg érdemes még kísérletezni azzal, hogy mit raksz a lemezjátszó alá, ha vannak otthon kéznél üveglap, falap és valami gumi, amit azok alá beraksz. Szép nem lesz, de a hangzást tudod befolyásolni, rezgéseket csökkenteni.

Egy kissé vadabb megoldás: ha ki lehet szedni a hangkart is meg a lemeztányért is, megpróbálhatod, de csak saját felelősségre :D
a felső műanyag borítást a futóműről eltávolítani. Réges-régen a Hifi Magazinban a Nad5120hoz ezt ajánlották legegyszerűbb módosításnak. Én is így használtam anno.
Ilyen lábam vannak :)
IMG_20240515_190950__01.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 646

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Kéretik nem röhögni! Én ilyen, bármelyik háztartási boltban 2000 Ft-ért (a 4 db) megvásárolható mosógép alátétet tettem a lemezjátszó alá. Határozottan pozitív hatással volt a hangképre. Olyan "összeszedettebb" lett tőle.
Mondjuk mosógép alátétnek teljesen alkalmatlan. :D
mgala.jpg
mgala.jpg (5.9 KiB) Megtekintve 984 alkalommal

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 232

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

teddysnow írta:
2024.11.08., pén. 09:48

Az esetemben ha a gyári 3mm-es helyett 5 mm-est teszek fel akkor egy kicsivel több, mint 0.5 fok a hiba. Készítettem spektrum analizátoros méréseket, hogy miben módosul a hangképp filc, gumi, gumi-parafa, parafa alátét, 300gr lemezsúly használata közben, hogy mit is kell hallani.
Az igen! Látom, te nem viccelsz, ha lemezezésről van szó. A jelenlegi lejátszódon az eddigiek, amit már megtettél (szíjcsere, olajozás, alátétek, kábel) a maximum. A neten fellelhető képek alapján, úgy tűnik nekem, hogy műanyag a hangkar feje és a karbázisnál lévő része is. Ezek sajnos, nem a legjobb megoldások a rezgések miatt.
Esetleg érdemes még kísérletezni azzal, hogy mit raksz a lemezjátszó alá, ha vannak otthon kéznél üveglap, falap és valami gumi, amit azok alá beraksz. Szép nem lesz, de a hangzást tudod befolyásolni, rezgéseket csökkenteni.

Egy kissé vadabb megoldás: ha ki lehet szedni a hangkart is meg a lemeztányért is, megpróbálhatod, de csak saját felelősségre :D
a felső műanyag borítást a futóműről eltávolítani. Réges-régen a Hifi Magazinban a Nad5120hoz ezt ajánlották legegyszerűbb módosításnak. Én is így használtam anno.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

wasiliy888 írta:
2024.11.08., pén. 08:16
Hát én mondjuk arra gondoltam, hogy egy kb 1mm vastagságút rá lehet tenni az eredetire, de az is nyilván járható út, hogy helyette egy ugyanolyan vastagságút használni. Akkor több a választási lehetőség, igazad van.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2024.11.08., pén. 08:02

Szerintem, pontosabban, az eredetivel azonos vastagságúak.
Persze, nem szendvicset kell gyártani - abból csak katyvasz lesz... sad.gif

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2780

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

M.Fremer,Kuzma gyárlátogatás/workshop

https://www.theabsolutesound.com/articl ... r-reports/
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Hát én mondjuk arra gondoltam, hogy egy kb 1mm vastagságút rá lehet tenni az eredetire, de az is nyilván járható út, hogy helyette egy ugyanolyan vastagságút használni. Akkor több a választási lehetőség, igazad van.
DIY Cu-R(DAC)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1476

Hozzászólás Szerző: akvapark »

wasiliy888 írta:
Szerintem, pontosabban, az eredetivel azonos vastagságúak. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Big
V.I.P.
V.I.P.

Az ár jó, csak nem tudják mire is való. :rolleyes:
kép_2024-11-08_074500685.png

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Az egyik szakkereskedés webshopjában kapható:
Csatolmányok
Na ezzel takarítson meg egy lemezt, aki ráér! Szép munka lesz.
Na ezzel takarítson meg egy lemezt, aki ráér! Szép munka lesz.
DIY Cu-R(DAC)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

DIY Cu-R(DAC)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”