Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1507

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

DeProtector írta:
2024.11.09., szomb. 19:50
Ha már így feltűnt az apróban egy AN TT2, kérdezném azoktól akik ismerik a típust, hogy milyen karaktert képviselnek a note lejátszók? Épp mint az elektronikáik, amolyan "csöves" hang?
Semmiképp nem mondanám csöves hangúnak.
Nem hallottam egymás mellett a két lemezjátszót, de különböző rendszerekben több Sondek és AN hallgatózás alapján azt mondanám, hogy az AN líneárisabb produkciót nyújt a Sondek-nél. Annak ellenére - vagy talán azért - a színezésével együtt is a Sondek talán élvezetesebb. / Én Őt tartom csövesebb hangúnak. :rolleyes: /

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 264

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Ha már így feltűnt az apróban egy AN TT2, kérdezném azoktól akik ismerik a típust, hogy milyen karaktert képviselnek a note lejátszók? Épp mint az elektronikáik, amolyan "csöves" hang?

Nem mintha venni szeretnék, csak régebben kerülgettem őket. De kiállításokon kívül nem hallottam még. Ott meg ugye nehéz ezt leszűrni.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2024.11.09., szomb. 08:08
Furcsa módszere egy rendszer hangolásának a hangszedő "billentése".
Egy hibát egy másik hibával korrigálni? gondolkodik.gif
Nem úgy merült fel a kérdés, hogy alkalmas-e a hangszínszabályzásra a hangszedő billentés, hanem hogy mekkora alátétvastagság különbséget bír el a rendszer./?/
Ettől függetlenül a kérdésre a válaszom igen, vállalom annak ellenére, hogy a mostani setup-ban csont vízszintesen áll a kar lejátszás közben.
Továbbá szeretném felhívni mindenki becses figyelmét :D a " HA " szócskára.
" HA a rendszer elbírja, pláne HA igényli..." szerintem mindent kifejez.
HA a rendszer nem bírja el, pláne HA nem is igényli, akkor kerülendő a kar vízszintestől eltérő beállítása.
Ellenkező esetben, egy nem tökéletesen beállt rendszerben véleményem szerint elfogadható a hangzási balansz e módon való korrigálása - ha szükséges.

Korábbi lemezezős korszakomban volt olyan, hogy mit meg nem adtam volna egy VTA variable karért, hogy a hangzási balanszt kicsit feljebb tornázzam. / Ha már valami, akkor ez sokkal jobb megoldás, mint a sokak által remek dolognak tartott hangszínszabályzó tekergetése.../
És, bevallom férfiasan, még az AirTangent karral is bűvészkedtem egy ideig, mikor az erősítőcsere után fejreállt kicsit az egyensúly, de aztán az is megoldódott.
;peace;
Nincsen semmi betonba öntve. :ohnoohnoohno:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2024.11.09., szomb. 19:53-kor.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1469

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Furcsa módszere egy rendszer hangolásának a hangszedő "billentése".
Egy hibát egy másik hibával korrigálni? gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Antistati írta:
2024.11.08., pén. 12:28

S pont ezen az alátét vastagságon törpöltem, hogy mennyivel térhetek el mm-ben az eredeti alátéthez képest, inkább lefelé mint felfelé, ha nincs VTA állítási lehetőség?
Ahogy wasiliy is írta, ha a "sarkán" jár a hangszedő mélyebb, ha az "orrán", akkor magasabb lesz a hangzási balansza.
Ha a rendszer hangja elbírja, pláne ha igényli is, akár 2 - 2 milliméterrel is el lehet térni az elméletileg ideális vízszintestől.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 645

Hozzászólás Szerző: Snipi »

balazs84 írta:
2024.11.08., pén. 12:37
- utána alaposan "meglövöm" több helyen a kék antisztatikus pisztollyal, nem emlékszem a nevére
https://www.bakelitfutar.hu/home-global ... s-pisztoly

balazs84
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: balazs84 »

nálam a gyári rega filc tökéletes, de minden lemezzel, az újakkal is, átesek az alábbi szertaráson
- vákumos lemezmosó (pro-ject)
- utána alaposan "meglövöm" több helyen a kék antisztatikus pisztollyal, nem emlékszem a nevére
Ezt minden lemeznél eddig egyszer csináltam meg, eddig egy sem volt ahol ismételnem kellett.

Így nálam a p8 teljesen gyári állapotban pont jó, nulla sztatikus pattogás, a lemezhez nem tapad a filc, és a lemez a port sem szedi össze a filcről. Mostmár mondhatom hogy tartós is a megoldás, van sztem több lemezem is, amiket már legalább 10szer feltettem újra - minden okés velük.

Ezzel ellentétben ha egy vadiúj lemezt a fentiek nélkül felteszek a lemezjátszóra, az az összes apró szart összeszedi a filcről, és legtöbbször egymáshoz is ragad a filc és a lemez.
Antistati írta:
2024.11.08., pén. 12:28
wasiliy888 írta:
2024.11.07., csüt. 17:02
A lemeztányérra való alátétekkel meg olyanokkal érdemes kísérletezned, amik nagyon vékonyak pl Origin Live Felt Mat, vagy hasonló. Mert különben megváltozik a letapogatasi szög (VTA - a Yamaha hangkarján ezt majdnem biztosan nem lehet beállítani), és a hangszedő hanyatt dőlve szánkázik a barázdákba. Ettől kevesebb, zártabb lesz a magastartomány, ami lehet, hogy neked tetszik, de nem korrekt.
Nekem gyárilag REGA gyári WOOL alátétem van, ami sajnos tölti a lemezt, azt hiszem 2mm-es lehet a vastagsága. Pont Origin Live upgrade platter mat -ot kaptam kölcsön ami asszem 1mm vastag és eddig jobban tetszik mint a gyári. Nem is értem miért nem antisztatikus lemezalátéteket adnak a pörgetőkhöz:-)

S pont ezen az alátét vastagságon törpöltem, hogy mennyivel térhetek el mm-ben az eredeti alátéthez képest, inkább lefelé mint felfelé, ha nincs VTA állítási lehetőség?

Antistati
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: Antistati »

wasiliy888 írta:
A lemeztányérra való alátétekkel meg olyanokkal érdemes kísérletezned, amik nagyon vékonyak pl Origin Live Felt Mat, vagy hasonló. Mert különben megváltozik a letapogatasi szög (VTA - a Yamaha hangkarján ezt majdnem biztosan nem lehet beállítani), és a hangszedő hanyatt dőlve szánkázik a barázdákba. Ettől kevesebb, zártabb lesz a magastartomány, ami lehet, hogy neked tetszik, de nem korrekt.
Nekem gyárilag REGA gyári WOOL alátétem van, ami sajnos tölti a lemezt, azt hiszem 2mm-es lehet a vastagsága. Pont Origin Live upgrade platter mat -ot kaptam kölcsön ami asszem 1mm vastag és eddig jobban tetszik mint a gyári. Nem is értem miért nem antisztatikus lemezalátéteket adnak a pörgetőkhöz:-)

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

wasiliy888 írta:
2024.11.08., pén. 11:14
teddysnow írta:
2024.11.08., pén. 09:48

Az esetemben ha a gyári 3mm-es helyett 5 mm-est teszek fel akkor egy kicsivel több, mint 0.5 fok a hiba. Készítettem spektrum analizátoros méréseket, hogy miben módosul a hangképp filc, gumi, gumi-parafa, parafa alátét, 300gr lemezsúly használata közben, hogy mit is kell hallani.
Az igen! Látom, te nem viccelsz, ha lemezezésről van szó. A jelenlegi lejátszódon az eddigiek, amit már megtettél (szíjcsere, olajozás, alátétek, kábel) a maximum. A neten fellelhető képek alapján, úgy tűnik nekem, hogy műanyag a hangkar feje és a karbázisnál lévő része is. Ezek sajnos, nem a legjobb megoldások a rezgések miatt.
Esetleg érdemes még kísérletezni azzal, hogy mit raksz a lemezjátszó alá, ha vannak otthon kéznél üveglap, falap és valami gumi, amit azok alá beraksz. Szép nem lesz, de a hangzást tudod befolyásolni, rezgéseket csökkenteni.

Egy kissé vadabb megoldás: ha ki lehet szedni a hangkart is meg a lemeztányért is, megpróbálhatod, de csak saját felelősségre :D
a felső műanyag borítást a futóműről eltávolítani. Réges-régen a Hifi Magazinban a Nad5120hoz ezt ajánlották legegyszerűbb módosításnak. Én is így használtam anno.
Ilyen lábam vannak :)
IMG_20240515_190950__01.jpg

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 645

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Kéretik nem röhögni! Én ilyen, bármelyik háztartási boltban 2000 Ft-ért (a 4 db) megvásárolható mosógép alátétet tettem a lemezjátszó alá. Határozottan pozitív hatással volt a hangképre. Olyan "összeszedettebb" lett tőle.
Mondjuk mosógép alátétnek teljesen alkalmatlan. :D
mgala.jpg
mgala.jpg (5.9 KiB) Megtekintve 959 alkalommal

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 232

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

teddysnow írta:
2024.11.08., pén. 09:48

Az esetemben ha a gyári 3mm-es helyett 5 mm-est teszek fel akkor egy kicsivel több, mint 0.5 fok a hiba. Készítettem spektrum analizátoros méréseket, hogy miben módosul a hangképp filc, gumi, gumi-parafa, parafa alátét, 300gr lemezsúly használata közben, hogy mit is kell hallani.
Az igen! Látom, te nem viccelsz, ha lemezezésről van szó. A jelenlegi lejátszódon az eddigiek, amit már megtettél (szíjcsere, olajozás, alátétek, kábel) a maximum. A neten fellelhető képek alapján, úgy tűnik nekem, hogy műanyag a hangkar feje és a karbázisnál lévő része is. Ezek sajnos, nem a legjobb megoldások a rezgések miatt.
Esetleg érdemes még kísérletezni azzal, hogy mit raksz a lemezjátszó alá, ha vannak otthon kéznél üveglap, falap és valami gumi, amit azok alá beraksz. Szép nem lesz, de a hangzást tudod befolyásolni, rezgéseket csökkenteni.

Egy kissé vadabb megoldás: ha ki lehet szedni a hangkart is meg a lemeztányért is, megpróbálhatod, de csak saját felelősségre :D
a felső műanyag borítást a futóműről eltávolítani. Réges-régen a Hifi Magazinban a Nad5120hoz ezt ajánlották legegyszerűbb módosításnak. Én is így használtam anno.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

wasiliy888 írta:
2024.11.08., pén. 08:16
Hát én mondjuk arra gondoltam, hogy egy kb 1mm vastagságút rá lehet tenni az eredetire, de az is nyilván járható út, hogy helyette egy ugyanolyan vastagságút használni. Akkor több a választási lehetőség, igazad van.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

akvapark írta:
2024.11.08., pén. 08:02

Szerintem, pontosabban, az eredetivel azonos vastagságúak.
Persze, nem szendvicset kell gyártani - abból csak katyvasz lesz... sad.gif

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2776

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

M.Fremer,Kuzma gyárlátogatás/workshop

https://www.theabsolutesound.com/articl ... r-reports/
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Hát én mondjuk arra gondoltam, hogy egy kb 1mm vastagságút rá lehet tenni az eredetire, de az is nyilván járható út, hogy helyette egy ugyanolyan vastagságút használni. Akkor több a választási lehetőség, igazad van.
DIY Cu-R(DAC)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1469

Hozzászólás Szerző: akvapark »

wasiliy888 írta:
Szerintem, pontosabban, az eredetivel azonos vastagságúak. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

Az ár jó, csak nem tudják mire is való. :rolleyes:
kép_2024-11-08_074500685.png
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Az egyik szakkereskedés webshopjában kapható:
Csatolmányok
Na ezzel takarítson meg egy lemezt, aki ráér! Szép munka lesz.
Na ezzel takarítson meg egy lemezt, aki ráér! Szép munka lesz.
DIY Cu-R(DAC)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

DIY Cu-R(DAC)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Ha valóban egy AX350 erősítőd van, az abban levő beépített phonot kellene kiváltanod. Az egy egyszerű egy darab ic-re épülő előerősítő. Érdemes venni egy külön phonot, akármilyen olcsó kábellel. Ez sokkal többet hoz hangban, mint ha például a hangszedőt cserélnéd le ugyanazért a pénzért. Érdemes használt phonot nézni, ezek ritkán romlanak el. És olyat venni, aminek a tápja később cserélhető egy jobb, lineáris tápra. Ezek a legrgyszerűbb fejlesztések, amit viszonylag kevés pénzből is meg lehet csinálni.
DIY Cu-R(DAC)

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

teddysnow írta:
2024.11.07., csüt. 15:40
Egy válasz sem megy félre, köszönöm szépen a válaszokat. Csupán más igényeink vannak, más oldalról nézzük/hallgatjuk a témát. Nem csalódtam a lemezezésben egy kicsit sem. Engem a használt piacon lévő nepperek domináns jelenléte szomorított el. Erre nem számítottam. A lemezjátszóm még egyszerűbb P-200, az erősítő is hasonló kategória Yamaha AX-?350?. Lehet, ha hallanám a lemezeimet egy komolyabb rendszeren azt mondanám, hogy akkor nézzük csak azokat a Thorens-eket. Jelenleg elvagyok a CD-eimmel is, csak belekóstoltam másba is, mert más is van.
Akkor ez a lemezjátszó egy régi darab? Esetleg családi örökség? Így érthető, hogy ragaszkodsz hozzá. Sajnos, régen a 80as években is rengeteg olyan lemezjátszó volt forgalomban, amik alkalmatlanok voltak a hanglemezekben lévő potenciál kiaknázására. Ma is rengeteg ilyen van, mert a gyártók igyekeznek minél többet profitálni hanglemezeket övező retróhullámot. Ugyanakkor lehet találni jó készülékeket is, többnyire nem olcsón. És ha szépen fejlesztgeted magadnak a rendszered, eljuthatsz vele olyan szintre, amitetszik, illetve fölülmúlja akár a cd-t, vagy a streamet. Vannak benne kompromisszumok, én ezért is mondtam le róla végül. Bár van még egy Dual lemezjátszóm, egy ősrégi, kb 50 éves dörzskerék hajtású, szépen elcsomagolva. Működik is, de nem használom. És még a lemezek, meg cd-k is megvannak, de csak streamelek, mert igen nagyon lusta vagyok.

Akik viszont évtizedek óta hallgatnak otthon lemezjátszót, fejlesztik és mindig elsődleges forráskészülékük volt, azoknál olyan berendezések lehetnek, amiknek a mai ára milliós nagyságrend. Ha egyáltalán hozzá lehet jutni azokhoz.

Ezeket nem árt látni, mielőtt elégetsz egy csomó pénzt lemezekre, ami csak a szekrényben áll (és ott is csak porosodik, hiába veszel antisztatikus belső meg külső tokokat minden egyes lemezre).
DIY Cu-R(DAC)

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Egy válasz sem megy félre, köszönöm szépen a válaszokat. Csupán más igényeink vannak, más oldalról nézzük/hallgatjuk a témát. Nem csalódtam a lemezezésben egy kicsit sem. Engem a használt piacon lévő nepperek domináns jelenléte szomorított el. Erre nem számítottam. A lemezjátszóm még egyszerűbb P-200, az erősítő is hasonló kategória Yamaha AX-?350?. Lehet, ha hallanám a lemezeimet egy komolyabb rendszeren azt mondanám, hogy akkor nézzük csak azokat a Thorens-eket. Jelenleg elvagyok a CD-eimmel is, csak belekóstoltam másba is, mert más is van.

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Hozzászólás Szerző: KLajos »

wasiliy888 írta:
2024.11.07., csüt. 15:05
...
Ugyanakkor nem látom, hogy miért jó az ha, egy teljesen más rendszert hallgat meg valaki, ahol semmi nem ugyanaz, mint nála otthon. Abból miféle következtetés vonható le egy adott formátumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan?
...
Ugyanez áll a bemutatótermekre is. Ördögi kör.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Megpróbálok többeknek is válaszolni, bár már eléggé félremegy ez az egész úgy látom.

A több ezer lemez, vagy cd, vagy file alapú zene valakinek követhetetlen, mások meg simán képesek úgy kezelni, hogy átlátják.

A Kérdező, nem kérdezett semmit. Nagylelkű dolog vendégül látni és segíteni egy ismeretlent, le a kalappal előtted. Ugyanakkor nem látom, hogy miért jó az ha, egy teljesen más rendszert hallgat meg valaki, ahol semmi nem ugyanaz, mint nála otthon. Abból miféle következtetés vonható le egy adott formátumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan.

Nincsenek preferenciáim lemezjátszókkal kapcsolatban, csak megnéztem mi van eladó. Lehetne ajánlani Soulines futóművet is, mert azt is hirdetnek, óriási vétel, zsír új, vagyis régi, de nem volt használatban. Van olyan hangszedő (300e), amiben cseréltek tűt és tűszárat is, nem futott egy órányit sem, szintén nagy vétel. De ezek nem egy Yamaha lemezjátszó szintje.

Mondhat bárki bármit, a lényeg az, hogy aki lemezjátszót akar - minimum elfogadható minőségben - hallgatni, annak többet kell áldoznia erre, mint más formáumoknál. És még többet is kell olvasnia a témához, mert nehezebb beállítani, használni, mint egy bármilyen digitális forrást.
DIY Cu-R(DAC)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4573
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

wasiliy888 írta:
2024.11.07., csüt. 12:39
nincsen több ezer jó állapotú lemezből álló gyűjteménye
több ezer lemez már teljesen követhetetlen. még párszáz is. ez valami megalománia, hogy ezrekben kell mérni a gyűjteményt :D
valahol el kell, el lehet kezdeni, aztán majd gyűlik. nem halmozni kell, hallgatni...

Persze, hosszú évek során összejöhet, de, na... épp most számolunk fel egy 4-5ezer darabos gyűjteményt. istentelen meló és megszámolni is meguntuk. Centire lemértük a legkevesebbnek tűnő polcot és felszoroztuk. kijött 3500, így biztos nem verjük át,aki megveszi EGYBEN (mert nincs az az isten és pénz,hogy azt egyenként katalogizáljuk, de még stílusra se szedjük szét), több hónapja keresünk benne egy szem lemezt (néha,mikor eszünkbe jut), eltenni emlékbe és nincs meg... Olyan borzalmasan sok, arra lusta vagyok, kiszedjem belőle,amit megtartanék... majd, ha valamire szükségem van, célirányosan megveszem, ha eddig nem vettem meg. De, ha eddig nem vettem meg, akkor nem is hiányzik nagy valószínűséggel.

(ui: ne írjatok pm, egyelőre jegelve van a sztori. mondom, NE ÍRJATOK! ;peace; )
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”