Ezek a hibrid Toyoták lehozzák az embert az életről vezetés közben. Tényleg borzalmas a vezetési “élmény”, hiszen az nincs.Tctronic írta: ↑2024.10.24., csüt. 19:55Toyota hibridek. Ismerősök között van több Toyota Yaris, Auris hibrid, imádják, meghibásodás nélkül, jönnek-mennek-kanyarodnak. Egyik ismerősöm viszont vett egy új RAV 4 hibridet. Csak városi üzembe, rövidtávokra használta 90%-ban. Precíz ember lévén az olajszintet is nézegette folyamatosan, meg olyan volt aki igyekezett mindenre figyelni. Azt vette észre hogy szerinte az olajszint megemelkedett. Irány a szerviz. Kisebb vita a szervizben, majd nem hagyta annyiban a dolgot. Ok. vegyünk olajmintát küldjük el ellenőrzése. Hogy-hogy nem a benzin mennyiség emelte meg az olajszintet. Újabb vita,majd kijelentik nem lehet rövidtávokra használni ezt a járművet, mert ez okozza a problémát. Ok ez hova van leírva? Ja sehova. Tart a vita, mindenesetre azt mondták ha aggódik cseréljen hamarabb olajat, de ez egyébként ez nem fog gondot okozni. Felhívott mit csináljon? 1. Lehet tényleg nem lesz soha baja, de mindig gyomorgörccsel fog autózni és ahogy telik az idő ez csak rosszabb lesz. Ha még garanciában hal meg a motor talán elfogadják , ha nem pereskedhet. De nagyobb esély van rá garanciaidő lejárta után, ilyenkor pár milliós javítási költséggel számolhat, vagy bontott motor. Pereskedés is lehet de ilyenkor neki kell bizonyítani, hogy a motor az előzőekben jelzett problémától halt meg. Kvázi végtelenségig lehet húzni az ügyet. 2. Eladja most pár milliós buktával. Azt mondta még beszél egy Igazságügyi szakértővel is a témában, de mivel még effektív kára nem keletkezett ezért mondtam ez szerintem esélytelen.feket663 írta: ↑2024.10.24., csüt. 18:25....
Én régi BMW tulajdonosként lebeszélnélek az új BMW vásárlásról/igénylésről, mert hallani azért csúnya dolgokat még a benzines BMW-kről is, főleg, ha 4 hengeresek, azok az M10 blokk óta soha nem voltak igazán jók. Mivel a másik autóm meg egy 14 éves Renault, így nem vagyok elfogult, ha azt mondom, hogy ha problémamentes autót/közlekedőedényt szeretnél, akkor egy Toyota Camry hibridet kellene vegyél…
Nem tudom mi lett a vége a sztorinak nem is ez a lényege hanem hogy egy jó hírű bevált rendszer se annyira jó mindig.
Olajtöltés üzemanyaggal.
Sajnos ez a jelenség egyre inkább megfigyelhető az újabb generációs motoroknál, nem csak hibrideknél, hanem azoknál is, ahol a regeneráláshoz többlet üzemanyagot fecskendeznek be.
De most nézzük a Hibrideket. Az van, hogy a kiegészítő elektromos hajtás miatt városban csak ritkán kapcsol be a benzinmotor, így a folyamatos hideg üzem miatt dús keveréket használ. Ez a hagyományos motoroknál is így van. A különbség abból adódik, hogy míg a hagyományos benzin motoros autók 10-20 km-en belül elérik az üzemi hőmérsékletüket, a motorolaj bemelegszik 80 fok fölé, ilyenkor a motorolajban felgyülemlett többlet üzemanyag kipárolog. Itt nem decikben, hanem ml-ekben tessék gondolkodni. Namár most, a hibrideknél előfordul, hogy több száz, akár több ezer hideg indítási ciklus alatt sem melegszik be a motorolaj, ezáltal felgyülemlik az üzemanyag. A Toyotáknál nem tudom, hogy van, de a VW konszern hibridjei ezt jelzik. Ekkor a szervizben egyszerűen leszívják a többlet motorolajat. (Én a cserét szoktam javasolni.) Ekkor az üzemanyaggal higított olaj viszkozitása ugyan csekély mértékben megváltozik, de a tapasztalatok alapján nem olyan mértékben, hogy ez egy átlagos felhasználás mellett károsítaná a motort. Toyota Priusoknál sokszor láttam több, mint 1M km feletti futású autót, semmi motorprobléma. Az Atkinson féle (bár inkább Miller féle) motorok amúgy sem túl kihegyezett motorok.
Én azt javaslom, hogy hetente legalább egyszer melegítsék be rendesen a benzinmotort, akkor a normál működésből adódóan eltávozik a többlet üzemanyag és senki lelki világát nem fogja borzolni.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy most már a benzines motorokat is OPF-el szerelik.

az úgynevezett dinamikus szervizintervallumnak, vagy legalábbis a Skoda (VW-konszern?) általi megvalósításnak. Hétfőn este kiírta a Skodám (indításkor a fulldigit műszerfalra becsúszatatott üzenettel, derült égből villámcsapásként), hogy 1500km múlva olajcsere-szerviz esedékes. Mindezt úgy, hogy kedden 140km volt még kilátásban (mindenképp, mert a testvérem álatalam megrendelt sírkövének felállításánál kellett jelen lennem az Új Köztemetőben, ami tőlem 60+ csak oda, majd be az irodába Budán, majd haza), és szerdától vasárnapig külföldön lettem volna, ami alsó hangon 1400 km-t vitt volna el. Tehát egyféleképp tudom betartani az 1500 km-t: ha elhalasztom a külföldi utat.