VoidX írta: ↑2024.03.01., pén. 18:33
Miért próbálod megint azt lebegtetni, hogy nem hallgattam elég hifit? Pont hogy foggal-körömmel kerestem, ahol csak egy kábel is mutat bármit, de sajnos nem volt ilyen.
Nagyon úgy tűnik, hogy foggal-körömmel csinálsz jóval több dolgot, mint az tanácsos lenne.
Nem tanácsos ilyen plecsniket ütnöd homlokokra, hogy "kábeles". Aki esetleg összerakott már pár kábelt életében, az még lehet zenehallgató, mérnök, vagy akár zenész is, ne adj' ég, néhány dologban akár még egyet is ért veled. Csak azért ne erőltesd be őt egy skatulyába, hogy aztán eggyel több haragosod legyen! Engem teljesen hidegen hagy a kávézás, nem is tudom őket megkülönböztetni, pedig itattak már velem rémesen drága verziókat is. Viszont több olyan jóbarátom is van, akik megszállott kávérajongók és egész jól el tudunk beszélgetni, ha nem is a kávézásról. Meg kellene őket mentenem szerinted?
Nem tanácsos magadat önkényesen kinevezni a "szakma" képviselőjének. Nem létezik HiFi szakma, viszont több képzett szakember ólálkodik itt, mint hinnéd és előttük izomból nevetségessé teszed magad, amitől óvnálak. Nem tanácsos idehoznod a PH rosszabbik stílusát. Aki arra vágyik, az ott van. Nem tanácsos a fórum topikjait chat ablakként használni. Magadra haragítod vele az itteni gárdát, akiktől napok óta elveszitek a felületet egy olyan csevegéssel, ami se nem szórakoztató, se nem tanulságos, csupán túlfűtött egok harca. Nem tanácsos a szintén extrovertált pajtásoddal folytatott küzdelemmel teleüvöltözni ezt a fórumot is. Gyanítom, kettőtökön kívül nagyjából senkit nem érdekel az ügy, ami közben újfent magatokból kreáltok nevetség tárgyát.
Tanácsos lenne kicsit átgondolnod, mit éreznél, ha veled kommunikálna valaki olyan stílusban és modorban, ahogy Te teszed itt többekkel. Vagy ha neked rontana egy siheder azzal a felkiáltással, hogy a SZAKMÁT képviseli és most majd mindenkit jól megment a tudatlanságtól, mert ő bizony már látott egy karón egy féllábú varjút.
Nem szoktam így személyeskedni, de ez a dumacunami kihozta belőlem, amiért elnézést kérek! Úgyhogy kicsit DSP-zzünk!
...................................................................................
Mikor megjelent a Room Correction szolgáltatás a mozis erőlködőkben, a pénzszagra gyűlő kereskedők/gyártók úgy harangozták be, hogy tessék, itt van a gyógyír minden kórságra! Végre nem kell akusztikázni, nem kell drága hangsugárzót venni, meg persze nem kell jó kábel sem, csak prüntyögjön valami, aztán majd kikorrigáljuk! Számomra azért is érdekes a történet, mert pont akkor indult, mikor én elkezdtem vállalkozás szinten akusztikával foglalkozni. Mondtam is magamnak, hogy gratulálok, faló, nagyszerű az időzítés. Aztán láss csodát, az elektronikus korrekció ma már szinte minden kütyüben elérhető, ennek dacára sokkal több akusztikai felkérésem van, mint valaha. Ebből bátorkodom azt kiolvasni, hogy a felhasználók is megtapasztalták a történet korlátait, hogy fából nem lehet vaskarikát fújni.
Hetek óta DSP-t programozok, most éppen az új hangsugárzóinkhoz, de előfordult ez már régebben is velem. Szép egyenletes frekvenciaválaszt néhány perc alatt lehet vele kalapálni, nem nagy kunszt, de nyilván nem lepek meg mindenkit vele, hogy bármilyen célgörbét több tucatnyi beállítással is el lehet érni és ezek bizony nem ugyanúgy szólnak. Tehát ugyanaz van, amit pár évvel ezelőtt a passzív keresztváltóknál is beláttunk: nem olyan egyszerű a dolog, továbbra sincs csodaszerünk.
Másik példabeszéd...
A 2000-es évek elején, mikor egyre olcsóbban lehetett félgagyi digitális felvevő eszközökhöz jutni, még a kínai piacon is árultak STÚDIÓ mikrofonokat 990 forintért, a könnyűmuzsikusok nagy része úgy gondolta, hogy ő mostantól dafke nem fizet a szakiknak a stúdióhasználatért, majd otthon a konyhaasztalon felveszi valahogy a lemezeit, aztán majd a pluginekkel (alias DSP) felturbózza és meg sem áll a sikerlisták tetejéig. El is lepték a Youtube-ot az "oktatóanyagok", amik 3 és fél percben bemutatták, hogy kell JÓL keverni, effektelni, milyen preseteket kell használni. Következésképp zuhant egy szép nagyot a zenei kiadványok átlagos színvonala, amiért a hifisták prüszkölni kezdtek, a szakma meg csendben harakiri oktatóvideókat nézegetett.
Teltek az évek és a home stúdiókban megjelentek a professzionális eszközök, valódi akusztikai panelek, komoly mikrofonok, minőségi lehallgató rendszerek, aki meg nem akart/tudott ilyesmire költeni, az visszaszivárgott a professzionális intézmények falai közé. Az "Oldjuk meg okosba!" mozgalom szépen kifújt, vagy legalábbis visszaszorult a hobbi szintjére. A DSP nem csodaszer, ugyanúgy el lehet cseszni ezt is, minden más eszköz használatát. Nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni, olcsón lehet vele hibázni és ezt korrigálni, már ha az ember észleli a problémát. Nem fog a Klipschből Wilson Benesht csinálni.
u.i.: Ma reggel az első észlelt újságcikk címe ez volt:
"Bárkiből profi hangmérnököt csinál az Adobe új MI-szoftvere" Úgy tűnik, a MI lesz az új DSP.