Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 117

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kammerer »

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 18:23
kammerer írta:
2024.03.01., pén. 17:47
Írtam rólad még reggel egy tájékoztó összefoglalást, egyelőre nem jelentettem meg.
Az eddigi névvel társításaid alapján ez minimum egy személyes adatokkal való visszaélés, amit nagyon komolyan vesznek, szóval jól is teszed. Nem nézem el a végtelenségig. Persze a hatásától függően vannak rá más, számodra kellemetlenebb szavak is. Inkább válaszolj a neked feltett kérdésekre ahelyett, hogy a falig elviszed a személyeskedést.
Hát, ölég határtalanul vicces lenne utólag államtitkot csinálnod belőle, amit eleddig saját magad is terjesztettél úton-útfélen, sőt általad többhelyütt önreklámilag használtad, sőt közismert állapot, sőt bárkik által is már régóta számtalanszor semlegesen, természetszerüleg élesztett tudásállomány, hogy .../SB = VoidX/VoidXH... és viszont. Mint brand reklámoztad már nyilvánosan sokat önmagadat EGYSZERRE személynéven és nicknéven. Eredetileg én is annak révén tudom, hogy szoktalak látni saját magad helyein is mindkét márkamegjelöléssel - és csak azután kezdtem találkozni vele mint közismert, közterjesztett, köznyilvános információval.
Csak fejből ami álmomból felkeltve is eszembe jut, hogy hol reklámozod saját magadat büszkén EGYSZERRE ... és Void(X)(H)...-ként. NuGet; GitHub; Steam; a saját honlapod Voidplayerestől és persze a Cavern kapcsán is elő-előfordulsz egyszerre; ott van a hangszórókábel hangminőségének a tiltásával (és hasonlókkal) az "underground" blogod, ha még megvan (na ott talán monogramként vagy, most nem emlékszem biztosan); és persze semmiképp se feledkezzünk meg a BSS-ről; ésatöbbi futottak még a 9gag-tól kezdve az anyámkínjáig.
Tehát ha én személyi adatokkal való visszaélést követnék el a személyneved és a fő nickneved együttemlítésével, amit te nem nézel el a végtelenségig, akkor előbb saját magadnak ne nézd el, ugyanis te kezdted, te végezted az infó terjesztését - a maga természetességében önreklámilag. Saját magadat pereld is be szépen legalább hetediziglen, mindkét márkád lehet alperes és felperes is, a hetedik te magad légy, és annak eredményeképpen megnézzük, hogy "álmomban két macska voltam, és játszottam egymással". Ennyit erről. Nemhogy ráadásul közinformáció rólad mint szakmai közszereplőről, hanem saját magad reklámozod úton-útfélen.
Tényleg ennyire hülyének nézed az embereket?! (Költői kérdés!)

De az említett tájékoztatóban csak az itteni-ottani fórumozói állapotodban szerepelsz, VoidX(S)-ként. Tényekkel. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy válaszoltam benne a nekem feltett "kérdésekre" - úgy, hogy ne tudd félredemagogizálni. Ez lenne neked a legkellemetlenebb, hogy válaszoltam a nekem feltett "kérdésekre".
Lakott sziget-Bogár a hangyabolyban-Válaszd az életet

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Hozzászólás Szerző: konok »

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 20:05
konok írta:
2024.03.01., pén. 19:06
Van persze, le is írtam. Az érdeklődés fenntartása, a bevonás nem igazán lehet egy gyors teszt tárgya.
Hallgasd a teszt verziókat 20-20napon keresztül kimerülésig és jegyezd le minden nap, mikor aludtál bele a zenébe, pontosan ki fogja mutatni melyik összeállítás tartja fent jobban a figyelmed. Ez nem személyeskedés, én pontosan így teszteltem le a sztorimban a kábeleket. Biztos vannak, akik ezt gyorsan is meg tudják oldani, nekem így sikerült.
És hogyan zárom ki a tesztből, hogy aznap mennyire vagyok fáradt? Regression to the mean? Na de mi van akkor, ha már annyit hallgattam ugyanazokat, hogy váltanék, de a teszt miatt nem lehet? Kontrollcsoport? Házilag?
A gyoesteszted megfelel az összes kritériumodnak? Én nem hiszem, hogy a módszerem tökéletes, de a 20napos mintavétel, az egy időben eloszló sorozat és az én céljaimnak megfelel és én már kipróbáltam ezt a módszert, de neked giába ajánlom.. :) Nem a tökéletes rendszert keresem, csak azt, ami ki tudja tölteni az időmet úgy, hogy nem untakozom. Ha ehhez az kell, hogy kidobjam a kukába a ~4eFt-ért feleslegesen vásárolt tápkábelt (-eket!), akkor vagyok annyira pazar, hogy megteszem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára konok 2024.03.01., pén. 20:17-kor.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Rock60 írta:
2024.03.01., pén. 19:56
Ezt nem gondolnám így.
Ha álmos vagyok, egy kiegyensúlyozott kellemesen természetes hang mellett könnyen elalszom. Egy torzabb csörömpölés mellett, ez nem nagyon történne meg... :D
Na jó, így tényleg könnyű, de nálam az az alap, hogy csörömpöl és torz, az a gyanús ha nem ez történik. :)

youtu.be/jy6YDcOeh4U

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 33
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VoidX »

konok írta:
Van persze, le is írtam. Az érdeklődés fenntartása, a bevonás nem igazán lehet egy gyors teszt tárgya.
Hallgasd a teszt verziókat 20-20napon keresztül kimerülésig és jegyezd le minden nap, mikor aludtál bele a zenébe, pontosan ki fogja mutatni melyik összeállítás tartja fent jobban a figyelmed. Ez nem személyeskedés, én pontosan így teszteltem le a sztorimban a kábeleket. Biztos vannak, akik ezt gyorsan is meg tudják oldani, nekem így sikerült.
És hogyan zárom ki a tesztből, hogy aznap mennyire vagyok fáradt? Regression to the mean? Na de mi van akkor, ha már annyit hallgattam ugyanazokat, hogy váltanék, de a teszt miatt nem lehet? Kontrollcsoport? Házilag?

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

ZolaBA írta:
2024.03.01., pén. 18:39
Most kéne becsukni a topicot két napra :smile29:
Értem, miért merült fel benned. uvegajto.gif
.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1418

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

konok írta:
VoidX írta:
2024.03.01., pén. 18:33

Igen, ugyanannyira van stressz egy ilyen tesztben, ahogy a hallani akarás egy kábelcsere után. Van jobb módszer?
Ezt nem gondolnám így.
Ha álmos vagyok, egy kiegyensúlyozott kellemesen természetes hang mellett könnyen elalszom. Egy torzabb csörömpölés mellett, ez nem nagyon történne meg... :D

VoidX
Aki már jól kiismerte a rendszerét, és az képes is kimutatni különbségeket, annak nem lehet kérdés a tápkábelek közötti különbség sem.
NINCSEN SZÜKSÉG vak tesztre.
Mondjuk, hallgatom az egyiket, hosszú ideje, ismerős hang, minden rezdülését ismerem a hifimnek. Kicserélem a kábelt, megállapítom a világ legtermészetesebb módján, hogy más a hangja. Pl. felül fényesebb egy kicsit, középen testetlenebb, a basszusa vékonyabb.
Nem akar lehúzni, becsapni senki, mindegyik kábel az enyém, megállapítom, azt, amit. Meghallgatom több zenével mind a két kábelt, az eredmény konzisztensen ugyan az.
Olyan egyértelmű, mint két különböző márkájú sör közti különbség - Neked két koktél - nincsen kérdés, nem kell vakteszt.
Nem kell elhinned, nem vagy egyedűl, ensandorral is megvívtuk már ezt a meccset, kaptam is érte két hét pihenőt, túl vagyok rajta /is/, de nem árt, ha tudod, hogy ez így van.

Most elmondhatod, hogy becsapom magam, vagy a feleségem csap be, mert ugyan úgy hallja, hogy biztosan nem vettem figyelembe, hogy de. rosszabbúl szól a hifi, mint este, vagy az zavart meg, hogy a szalonás tojás megfeküdte a hasamat, azért gondoltam, hogy most több a mély...
Nem érdekel - :ohnoohnoohno: - azt hiszel, amit akarsz...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7644

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

VoidX írta:
Miért iktatunk be zavart, ha csak simán kicseréljük az adott komponenst és lejátsszuk újra?

Igen, ugyanannyira van stressz egy ilyen tesztben, ahogy a hallani akarás egy kábelcsere után. Van jobb módszer?

Ezek szerint nem éltél át jó sztereó teret, hiszen össze lehet hozni a hangszórók előtt 1 méterrel is a mozgó fantom centert, csak hát nagyon sok DSP kell hozzá, amit ezek szerint nem próbáltál. 150-200 Hz közt semmi probléma nincs velük, ahogy máshol sem, hiszen mindenhol ugyanúgy működnek.

Miért próbálod megint azt lebegtetni, hogy nem hallgattam elég hifit? Pont hogy foggal-körömmel kerestem, ahol csak egy kábel is mutat bármit, de sajnos nem volt ilyen. Hogy melyik hogy szólt, és hány ponton volt konzisztens, az megint más téma.
Én kifejezetten szeretem a mérnöki hozzáállást, csak az legyen jó. :rolleyes:
Sajnos a nagyon sok DSP sosem jó. A szarból nem lesz illatos citromtorta. Sokan elképzelik, hogy felvesznek valamit gyenge technikai körülmények (olcsó szar mikrofon és preamp valami gagyi konverterbe dugva) között pusztító akusztikában, nem baj, majd szoftverrel utólag megoldjuk. SOHA.
Visszajátszásnál dettó. Ahova sok DSP kell, ott szarok az alapok, márpedig szar alapokra nem lehet építkezni.
Korrekt lejátszáshoz szükséges a jó akusztikai környezet, beleértve a helyiség fizikai méreteit, arányait, felületeinek megfelelő kezelését. Kellenek megfelelő minőségű hangsugárzók és persze lejátszó rendszer.
Egyik hibáit sem lehet megszüntetni DSP-vel, a súlyos hibák egy részét lehet csökkenteni vele, de ha sok kell belőle, az 100% vagy inkább 101, hogy az jó SOHA nem lesz. Finoman, nagy hozzáértéssel használva - és ez a kettő együtt jár - lehet több a nyereség, mint a veszteség - mert az mindig van - , de alap problémákat nem fog orvosolni és visz be újakat.
Érthető számomra a hifistákat is sújtó snakeoil ellen való tenni akarás, amennyiben az helyesen és megfelelő stílusban van előadva. Viszont itt mindjárt mindkettővel gond van. A DSP túlzó használata ugyanúgy snakeoil, az arrogáns lenéző stílus pedig hiteltelenné teszi még a valós tudást is.
Ha valóban szeretnéd más perspektívából is megvilágítani a zenei reprodukciót a hifis közösség számára, azaz azt szeretnéd, hogy a tudásod magjai termékeny talajra potyogjanak, tehát értelme legyen, akkor befogadhatóan add elő, kérlek, különben óhatatlanul személyeskedés lesz belőle, amit úgyse hagyunk.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

VoidX írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1418

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 15:13

Mint többször is elmondtam, az átverések terjedését próbálom akadályozni több-kevesebb sikerrel, de újonnan már csak simán szórakoztató.
Szerintem próbáld meg messzionárius képességeidet agy autókereskedésben kamatoztatni.
Nagyon szórakoztató lesz... :kapdelm:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9053

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

ZolaBA írta:
2024.03.01., pén. 18:39
Nem fogjuk.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

fülelek írta:
2024.03.01., pén. 17:35
Neked kellene felfogni, hogy mi a baj az abx teszttel. Egyrészt beiktatunk egy csomó kontaktust, némi kábelt, dugókat, reléket, annak a tápját, rezgő dobozt, zavart pluszban behozó rendszert, majd némi pszchikai nyomás alá helyezzük a hallgatót, hogy meg fog szégyenülni, ha nem találja el lányos zavarában tízből hétszer, noha ha egyedül hagyják, tízből tízszer kiválasztja a neki tetsző változatot. Plusz ott van legalább még egy ember, (pl. te), aki egyfolytában azt kívánja, hogy ne sikerüljön senkinek egyértelműen kiválasztani, hiszen akkor ő szégyenül meg.
Aztán itt van a kapcsolási pillanat, amikor mondjuk két készülék összekötő kábelt próbálunk tesztelni, és a teszt elején már belefutunk abba a hibába, hogy a két kábel földje közösítve van az erősítőben, mert a legtöbb erősítő bemenetválasztó kapcsolója csak a meleg pontokat váltogatja, a föld közös. Ugye erre nem gondoltál? A kapcsolási pillanat után a zenének egy másik üteme jelenik meg, ami soha nem azonos az előzővel, még a Bolero-ban sem... Aztán az az elszólásod, hogy két ember egymás mellett ülve tudja élvezni a sztereo teret. Hát nem, ezt rosszul tudod, egyiknek se lesz jó, hacsak nem ülnek jó messze (>6m) a hangsugárzóktól. Arról nem beszélve, hogy egymás terét is zavarhatják.
Mégis hogy szeretnél router, vagy switcheket rövid időn belül kapcsolgatni abx teszten? gondolkodik.gif
Ha nálad dsp-vel van kompenzálva az akusztikai anomália, az nem fog működni két személlyel, valamint a bármilyen eq/dsp 150-200Hz körüli akusztikai anomáliát meg végképp nem tud kezelni úgy, hogy utána ne menjen el a kedvünk a zenehallgatástól.
És még van jó pár ilyen elektronikai és akusztikai tényező, amiről nem baj, hogy nem hallottál, csak vissza kellene venni a megváltó lendületedből és gondolkodni egy kicsit azon, hogy is van ez? Ha nincs lehetőséged normális minőségi felszerelésre, mert egyszerre szeretnél igazán jól szóló hifit is meg mozit is, ami mindenképp kizárja egymást, akkor el kell járni másokhoz, akiknek van, (nem egyszer) meghallgatni és utána lehet bizonyos következtetéseket levonni.
És azon is érdemes egy keveset merengeni mérnöki szemlélettel, hogy a zenejátszás és zenehallgatás nem csak a newtoni fizika elvén alapul, hanem mindig együtt jár valamennyi érzelmi (metafizika gondolkodik.gif ) töltettel is, és a hifi átvitel folyamán gyakran pont ez sérül.
Miért iktatunk be zavart, ha csak simán kicseréljük az adott komponenst és lejátsszuk újra?

Ezek szerint nem éltél át jó sztereó teret, hiszen össze lehet hozni a hangszórók előtt 1 méterrel is a mozgó fantom centert, csak hát nagyon sok DSP kell hozzá, amit ezek szerint nem próbáltál. 150-200 Hz közt semmi probléma nincs velük, ahogy máshol sem, hiszen mindenhol ugyanúgy működnek.

Miért próbálod megint azt lebegtetni, hogy nem hallgattam elég hifit? Pont hogy foggal-körömmel kerestem, ahol csak egy kábel is mutat bármit, de sajnos nem volt ilyen. Hogy melyik hogy szólt, és hány ponton volt konzisztens, az megint más téma.

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

kammerer írta:
2024.03.01., pén. 17:47
Írtam rólad még reggel egy tájékoztó összefoglalást, egyelőre nem jelentettem meg.
Az eddigi névvel társításaid alapján ez minimum egy személyes adatokkal való visszaélés, amit nagyon komolyan vesznek, szóval jól is teszed. Nem nézem el a végtelenségig. Persze a hatásától függően vannak rá más, számodra kellemetlenebb szavak is. Inkább válaszolj a neked feltett kérdésekre ahelyett, hogy a falig elviszed a személyeskedést.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára VoidX 2024.03.01., pén. 18:34-kor.

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 183

Hozzászólás Szerző: merida »

429761893_796370362531058_8536177654845220040_n.jpg
Cambridge Audio MXN10 - Heed Dactilus3-Q-psu, Heed Nexus SP 2.0 - Heed Nexus S-100 -WHARFEDALE LINTON HERITAGE

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9053

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 15:28
Vinkler írta:
2024.03.01., pén. 15:21
Attól még, hogy valakinek más a véleménye mondjuk a kábelekről, vagy egyéb komponens fontosságáról, még akkor is, ha az hevesebben nyilatkozik erről, nem feltétlen kell elítélni és nála hangosabban győzködni az ellenkezőjéről.
Igen, minden ilyen vita innen indul. Csak hát nézd meg, mi történik, ha egyszerűen annyi a kérdés, hogy miért számít a kábel, switch, akármelyik vudu (bármi szakmai magyarázat jöhet), illetve hogyan hallhatnám ezt, hogy tudnék csak egyszer a tulajjal együtt 10/10-es abx-et csinálni? Merthogy én évek óta erre vágyom. Akár az első, akár a második kérdés önmagában örökre lezárja ezt a dilemmát, csak hát kedves kérdésre is azt kapom, hogy "hülye mérnök, úgyse érted". Szerintem teljesen érthető válasz az ilyennek elvenni a kedvét a további hozzászólástól.
A vitával önmagában semmi baj nincsen, sőt! Viszont maradjon ez kultúrált formában, akkor minden ok.
Miért kéne megmagyarázni bármit is? Miért kell kérdőre vonni bárkit is amiatt, mert számára azzal a bármivel, amit használ neki jobban tetszik hallgatni a zenét?
És nem! Nem érthető elvenni a kedvét bárkinek bármitől! Ráadásul ez nem is az a hely! Ezt garantálom!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

fererencz írta:
2024.03.01., pén. 16:52
kupecke írta:
2024.03.01., pén. 16:17
Már tegnap is gondolkodtam, merjek é hozzászólni azon témához, melyhez kapcsolódó ismereteim nagyon, de nagyon szerények. Igaz ez mind a technikai oldalára, mikrofonok, dsp stb., amiról írogattatok, mind a hallórendszerünk biológiai felépítéséről szóló kutatómunkára. Ami viszont világosan látszik, a kialakult "két tábor" nem mozdul, meggyőzni egyik sem tudja a másikat. Én kicsit hátrébb lépnék és oly távolságból tekintenék a zenehallgatás során hallott hangzás megítélésére, mely túlmutat mindkettőn. Nekem meggyőződésem, hogy nem csak a "fülünkkel hallunk", azért idézőjel, mert más érzékszervek is belejátszanak az adott zenei élmény kilakulásába, mely bennünk összességében leképződik az egész "hifizésből". Azt hiszem itt a techikai oldal elsőbbségét hirdetőknek igen nehéz dolguk van, sőt, lehetetlen küldetésnek látom, mivel itt nem a szándékaik szerinti felesleges pénszórástól kell megmenteni az embert, hanem saját elméjétől...
Akarjuk ezt? Ha igen, miért? gondolkodik.gif
A topik olvasását követően tegnap ez az idézet jött szembe, ami miatt a fentiek felsejlettek bennem:

"Sok dolog csak abból a szempontból rossz, ahogyan az emberek rájuk tekintenek. Amit te rendben lévőnek tartasz, azt mások rossznak neveznek; amit te rossznak tartasz, azt mások teljesen természetesnek találnak.
Ami a tényeket illeti, minden elme mindig a maga módján rendezi el őket. Jól ismert jelenség, amit a pszichológusok állandóan hangsúlyoznak, hogy minden elme a saját benyomásai, elfogultsága, kényelme szerint rendezi el a tényeket, és bár ez részben tudatos ferdítéssel, tudatos kihagyásokkal és kiegészítésekkel történhet, elég gyakran, sőt az előzőnél még gyakrabban is mindenféle tudatos szándék nélkül, egyfajta tudatalatti szelekcióval történik az elme legrejtettebb zugában. Ezért van az, hogy egy eseményről három szemtanú nem tud ugyanúgy beszámolni – kivéve persze, ha közösen megbeszélték –, mindegyikük más-más történetet mesél el." S A
Miért kell szélsőségekben gondolkodni? Én sem, sokan mások sem dobnak el minden "nem racionális" dolgokot maguktól. Attól, hogy valaki a helyén kezeli a dolgokat, nem dobja el a szubjektivitást. Hallgathat zenét pusztán érzelmi alapon is. Alkalmazhat keleti varázst. Avagy, egy tudós ember is lehet vallásos. Stb.

Kis Google használat után az ASR saját hifis albuma (nem annyira népszerű, mint itt, de mivel másabb?):
https://audiosciencereview.com/forum/in ... 138/page-2

Talán az ottani tagok is kimerítik az "anti" fogalmát.
"Én sem, sokan mások sem dobnak el minden "nem racionális" dolgokot maguktól."
A minap a Mészöly Géza azt találta mondani a játékosára, hogy örül, hogy becserélte, mert nagyon hasznos volt, aszongyahogy "Én se szerettem ilyen nagydarab feka ellen játszani." És most fellebbez, mert kapott egy hónapnyi eltiltást a mérkőzésektől. Nem érti szegény. Te érted?

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 17:21
ELEX írta:
2024.03.01., pén. 16:36
Figyelj!

Ide olyan emberek járnak, akik szeretik a zenét. Sokat járnak koncertre.
Sokuknak bérlete van a MÜPÁ-ba, Operába, Zeneakadémiára....

Otthon pedig olyan rendszert építenek ki maguknak, ami majdnem annyi örömöt okoz nekik, mint amikor elmennek egy hangversenyterembe és ott hallgatják, látják a kedvenc zeneműveiket és zenekarukat.

Hogy ez a rendszer milyen elemekből áll, az teljességgel egyén függő. Lehet az 2A3 SE csöves végfok a maga 2W-jával és 10%-os torzításával, lehet A osztályú 30W-os száz kilós fűtőtest a maga pár százalékos torzításával és lehet D-osztályú vgy AB osztályú erőmű gyakorlatilag zéró mérhető torzítással.
És ez csak az erősítéstechnika.
Ott van még a forrás, hogy analóg LP, szalagos, CD, Stream....Hangfal dinamikus, elektrosztatikus, tölcséres, egyutas, állványos, álló...
Meg a kábelek.....akusztika......

Akkor kinek van igaza?
Ki az, aki igazságot tud tenni közöttük?
Ki képzeli magát mindegyikük fölött állónak?

Csak egy öntelt, beképzelt ember, aki zéró toleranciával rendelkezik mások iránt.
Tapasztalata csekély, önbizalma mindenek fölött álló.

HG, egy mérnök
Már előítélettel kezded, mintha a szakmai oldal nem hallgatna zenét, nem járna koncertekre, miközben valószínűleg a tavalyi majdnem 90 látogatásomat nem hinném, hogy túl sokan felülmúlnák. Pontosan ugyanaz a célja mindenkinek, hogy zenét hallgasson, a lehető legjobb körülmények közt, csak vannak, akik ezt veszik annyira komolyan, hogy tanuljanak is, ne csak vakon mindenre azt mondják, hogy "hát, ez is létezik, biztos akkor okkal árulják, 3-at kérek". Nem az ízlésben kell igazat keresni, abban a témában minden az. Ott kell helyesen navigálni, hogy mi csalás és mi nem, különben pontosan ugyanazt a rendszert veszed sokszoros áron.
"Pontosan ugyanaz a célja mindenkinek, hogy zenét hallgasson, a lehető legjobb körülmények közt, csak vannak, akik ezt veszik annyira komolyan, hogy tanuljanak is, ne csak vakon mindenre azt mondják, hogy "hát, ez is létezik, biztos akkor okkal árulják, 3-at kérek""
Hja, ki kezdi előítélettel?
NEM KÉRÜNK A TISZTÁNLÁTÁSOTOKBÓL. HAGYJATOK MEG BENNÜNKET VAKHÜLYÉNEK. MEG AKARUNK MARADNI VAKHÜLYÉNEK. Ez itt egy hifi fórum. Hifi, audiokultúra nem a te világod. Nincs itt dolgod.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

VoidX írta:
2024.03.01., pén. 17:24
Akár hiszed, akár nem, ezt én is átéltem. Csak én megcsináltam a vaktesztet. Azóta is mindenfélét hallok, ha csak simán olyan kedvvel megyek haza, akkor "újramérem, mert ez korábban biztos nem ugyanúgy szólt". Megteszem, szarabb lesz, visszaállítom, hoppá, mégis ugyanolyan. Érdemes vállalni azt a tesztet, abszurd egy szerkezet a fülünk.
Ok. Hát biztos nem a fül az abszurd, inkább ez agy. Én pl a koktélokkal vagyok így, egy jó bor, konyak, calvados akárhányszor tesztelem, mindíg más arcát mutatja, úgy érzem reflektál rám, annyira komplex és rétegzett, hogy fenntarja az érdeklődésem ezzel, egyensúlyozik az érzékeimen, a koktélok pedig mindíg úgyanolyanok. ;)

kammerer
Nincs visszaút
Nincs visszaút

kupecke írta:
Már tegnap is gondolkodtam, merjek é hozzászólni azon témához, melyhez kapcsolódó ismereteim nagyon, de nagyon szerények. Igaz ez mind a technikai oldalára, mikrofonok, dsp stb., amiról írogattatok, mind a hallórendszerünk biológiai felépítéséről szóló kutatómunkára. Ami viszont világosan látszik, a kialakult "két tábor" nem mozdul, meggyőzni egyik sem tudja a másikat. Én kicsit hátrébb lépnék és oly távolságból tekintenék a zenehallgatás során hallott hangzás megítélésére, mely túlmutat mindkettőn. Nekem meggyőződésem, hogy nem csak a "fülünkkel hallunk", azért idézőjel, mert más érzékszervek is belejátszanak az adott zenei élmény kilakulásába, mely bennünk összességében leképződik az egész "hifizésből". Azt hiszem itt a techikai oldal elsőbbségét hirdetőknek igen nehéz dolguk van, sőt, lehetetlen küldetésnek látom, mivel itt nem a szándékaik szerinti felesleges pénszórástól kell megmenteni az embert, hanem saját elméjétől...
A topik olvasását követően tegnap ez az idézet jött szembe, ami miatt a fentiek felsejlettek bennem:

"Sok dolog csak abból a szempontból rossz, ahogyan az emberek rájuk tekintenek. Amit te rendben lévőnek tartasz, azt mások rossznak neveznek; amit te rossznak tartasz, azt mások teljesen természetesnek találnak.
Ami a tényeket illeti, minden elme mindig a maga módján rendezi el őket. Jól ismert jelenség, amit a pszichológusok állandóan hangsúlyoznak, hogy minden elme a saját benyomásai, elfogultsága, kényelme szerint rendezi el a tényeket, és bár ez részben tudatos ferdítéssel, tudatos kihagyásokkal és kiegészítésekkel történhet, elég gyakran, sőt az előzőnél még gyakrabban is mindenféle tudatos szándék nélkül, egyfajta tudatalatti szelekcióval történik az elme legrejtettebb zugában. Ezért van az, hogy egy eseményről három szemtanú nem tud ugyanúgy beszámolni – kivéve persze, ha közösen megbeszélték –, mindegyikük más-más történetet mesél el." S A
"Nekem meggyőződésem, hogy nem csak a "fülünkkel hallunk", azért idézőjel, mert más érzékszervek is belejátszanak az adott zenei élmény kilakulásába, mely bennünk összességében leképződik az egész "hifizésből"."
Igen, ez a lényeg. Azazhogy azon kívül, hogy ha szűk értelemben vesszük a hallást, akkor konkrét füli-agyi hallóberendezésünk mellett eleve mindenképpen az egész testünkre érvényes a hallásélményben való részvétel, a lényeg, hogy az egész (egyéni és társadalmi) kultúránk is részt vesz abban, hogy milyen zenét hogyan hallunk. Plusz a szinesztézia - akár olyan konyhaifilozófiai szinten, hogy adott zenét jellemzően olyan színűnek hallok, amilyen a lemezborító alapszíne. Ha egy új kiadás új alapszínű lemezéről hallgatom, akkor az új szín előbb-utóbb átveszi a helyét a hallásélményben.

"a kialakult "két tábor" nem mozdul, meggyőzni egyik sem tudja a másikat."
Tábor legfeljebb egy van. A hifisták csak élni, élvezni szeretnék a hobbijukat, és annak közéletét. Nincs szükségünk önjelölt messiásokra, akik megmentenek minket a hobbinktól. Szeretnénk nyugton élni a hobbinkat. Antihifisták ne zavarjanak tábla kitéve. De csak bejönnek mindenhova, minden táblán belülre minden nap, és térítenek, térítenek, térítenek. Szakmányban, passzionátusan, mozgalmilag... A hifistaság olyan hobbi, ami nem árt senkinek, sőt, ha jól csinálják, művelődés és művelés - egyéni-közösségi hobbi. Hagyjon békén, aki nem érti. Mentse meg saját magát amitől akarja. Amíg hifisták nem hányjuk kardélre az utcán a terhes anyákat, amíg nem dobunk lángot a zsúptetőre, addig hagyjanak minket békében űzni a hobbinkat. Ennyike. Ne akarjanak nekünk bizonyítani semmit. NEM KÉRJÜK. Zavar minket. Ne jöjjenek. Maradjanak a saját helyükön. Én nem akarom meggyőzni, megtéríteni az antihifistákat hifistának. Én nem akarok nekik bizonyítani semmit. Én nem vagyok tábor. Hagyjanak békén, azt akarom. Ne zavarjanak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5191

Hozzászólás Szerző: fülelek »

VoidX írta:
Vinkler írta:
2024.03.01., pén. 15:21
Attól még, hogy valakinek más a véleménye mondjuk a kábelekről, vagy egyéb komponens fontosságáról, még akkor is, ha az hevesebben nyilatkozik erről, nem feltétlen kell elítélni és nála hangosabban győzködni az ellenkezőjéről.
Igen, minden ilyen vita innen indul. Csak hát nézd meg, mi történik, ha egyszerűen annyi a kérdés, hogy miért számít a kábel, switch, akármelyik vudu (bármi szakmai magyarázat jöhet), illetve hogyan hallhatnám ezt, hogy tudnék csak egyszer a tulajjal együtt 10/10-es abx-et csinálni? Merthogy én évek óta erre vágyom. Akár az első, akár a második kérdés önmagában örökre lezárja ezt a dilemmát, csak hát kedves kérdésre is azt kapom, hogy "hülye mérnök, úgyse érted". Szerintem teljesen érthető válasz az ilyennek elvenni a kedvét a további hozzászólástól.
Neked kellene felfogni, hogy mi a baj az abx teszttel. Egyrészt beiktatunk egy csomó kontaktust, némi kábelt, dugókat, reléket, annak a tápját, rezgő dobozt, zavart pluszban behozó rendszert, majd némi pszchikai nyomás alá helyezzük a hallgatót, hogy meg fog szégyenülni, ha nem találja el lányos zavarában tízből hétszer, noha ha egyedül hagyják, tízből tízszer kiválasztja a neki tetsző változatot. Plusz ott van legalább még egy ember, (pl. te), aki egyfolytában azt kívánja, hogy ne sikerüljön senkinek egyértelműen kiválasztani, hiszen akkor ő szégyenül meg.
Aztán itt van a kapcsolási pillanat, amikor mondjuk két készülék összekötő kábelt próbálunk tesztelni, és a teszt elején már belefutunk abba a hibába, hogy a két kábel földje közösítve van az erősítőben, mert a legtöbb erősítő bemenetválasztó kapcsolója csak a meleg pontokat váltogatja, a föld közös. Ugye erre nem gondoltál? A kapcsolási pillanat után a zenének egy másik üteme jelenik meg, ami soha nem azonos az előzővel, még a Bolero-ban sem... Aztán az az elszólásod, hogy két ember egymás mellett ülve tudja élvezni a sztereo teret. Hát nem, ezt rosszul tudod, egyiknek se lesz jó, hacsak nem ülnek jó messze (>6m) a hangsugárzóktól. Arról nem beszélve, hogy egymás terét is zavarhatják.
Mégis hogy szeretnél router, vagy switcheket rövid időn belül kapcsolgatni abx teszten? gondolkodik.gif
Ha nálad dsp-vel van kompenzálva az akusztikai anomália, az nem fog működni két személlyel, valamint a bármilyen eq/dsp 150-200Hz körüli akusztikai anomáliát meg végképp nem tud kezelni úgy, hogy utána ne menjen el a kedvünk a zenehallgatástól.
És még van jó pár ilyen elektronikai és akusztikai tényező, amiről nem baj, hogy nem hallottál, csak vissza kellene venni a megváltó lendületedből és gondolkodni egy kicsit azon, hogy is van ez? Ha nincs lehetőséged normális minőségi felszerelésre, mert egyszerre szeretnél igazán jól szóló hifit is meg mozit is, ami mindenképp kizárja egymást, akkor el kell járni másokhoz, akiknek van, (nem egyszer) meghallgatni és utána lehet bizonyos következtetéseket levonni.
És azon is érdemes egy keveset merengeni mérnöki szemlélettel, hogy a zenejátszás és zenehallgatás nem csak a newtoni fizika elvén alapul, hanem mindig együtt jár valamennyi érzelmi (metafizika gondolkodik.gif ) töltettel is, és a hifi átvitel folyamán gyakran pont ez sérül.

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

konok írta:
2024.03.01., pén. 17:12
Érdekes az a dolog, 87-ben vettem az első hifimet, azóta 3x cseréltem le teljesen, szóval nem vagyok túl aktív (az utóbbi időben leginkább), a kábel kérdés sem tudott nagyon berántani, viszont kevés alvásra van igényem, így napi sok órám marad zenehallgatásra, van hozzá akusztikailag rendezett terem, 100Hz felett jó, alatta DSP. A következő, ami történt: tápkábellel soha nem foglalkoztam, van 2 fajta, ezeket azért vettem, mert az egyik kék a másik vastag, kellett a dizájnhoz a szobába anno. Ezek vannak vegyesen pc kábellel összevissza. Gonoltam egyet kb 2éve és rendeltem az Aliexpress-ről rövd pc kábeleket, 20, 30, 50cm hosszban, hogy eltünjön a kábel gubanc, a robot porszívó körbe tudja járni az állványt. Telepítettem az új készeletet, több hét telt el, lehet volt egy hónap is, valami nem állt össze. Hirtelen ötletből visszaraktam a régi pc kábeleket, jó lett. Pár hét után gondoltam, na ez placebo, visszarakom a rövideket.. többit kitalálod. Most is a hosszú pc kábelek vannak, a rövidek tönkrevágtak valamit. Vaktesztet nem vállalok, megfogalmazni sem tudom milyen változást hozott a csere. (mérnök vagyok)
Akár hiszed, akár nem, ezt én is átéltem. Csak én megcsináltam a vaktesztet. Azóta is mindenfélét hallok, ha csak simán olyan kedvvel megyek haza, akkor "újramérem, mert ez korábban biztos nem ugyanúgy szólt". Megteszem, szarabb lesz, visszaállítom, hoppá, mégis ugyanolyan. Érdemes vállalni azt a tesztet, abszurd egy szerkezet a fülünk.

VoidX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Kapcsolat:

ELEX írta:
2024.03.01., pén. 16:36
Figyelj!

Otthon pedig olyan rendszert építenek ki maguknak, ami majdnem annyi örömöt okoz nekik, mint amikor elmennek egy hangversenyterembe és ott hallgatják, látják a kedvenc zeneműveiket és zenekarukat.

Hogy ez a rendszer milyen elemekből áll, az teljességgel egyén függő. Lehet az 2A3 SE csöves végfok a maga 2W-jával és 10%-os torzításával, lehet A osztályú 30W-os száz kilós fűtőtest a maga pár százalékos torzításával és lehet D-osztályú vgy AB osztályú erőmű gyakorlatilag zéró mérhető torzítással.
Ott van még a forrás, hogy analóg LP, szalagos, CD, Stream....Hangfal dinamikus, elektrosztatikus, tölcséres, egyutas, állványos, álló...

Akkor kinek van igaza?

Csak egy öntelt, beképzelt ember, aki zéró toleranciával rendelkezik mások iránt.

HG, egy mérnök
Már előítélettel kezded, mintha a szakmai oldal nem hallgatna zenét, nem járna koncertekre, miközben valószínűleg a tavalyi majdnem 90 látogatásomat nem hinném, hogy túl sokan felülmúlnák. Pontosan ugyanaz a célja mindenkinek, hogy zenét hallgasson, a lehető legjobb körülmények közt, csak vannak, akik ezt veszik annyira komolyan, hogy tanuljanak is, ne csak vakon mindenre azt mondják, hogy "hát, ez is létezik, biztos akkor okkal árulják, 3-at kérek". Nem az ízlésben kell igazat keresni, abban a témában minden az. Ott kell helyesen navigálni, hogy mi csalás és mi nem, különben pontosan ugyanazt a rendszert veszed sokszoros áron.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

VoidX írta:
Érdekes az a dolog, 87-ben vettem az első hifimet, azóta 3x cseréltem le teljesen, szóval nem vagyok túl aktív (az utóbbi időben leginkább), a kábel kérdés sem tudott nagyon berántani, viszont kevés alvásra van igényem, így napi sok órám marad zenehallgatásra, van hozzá akusztikailag rendezett terem, 100Hz felett jó, alatta DSP. A következő, ami történt: tápkábellel soha nem foglalkoztam, van 2 fajta, ezeket azért vettem, mert az egyik kék a másik vastag, kellett a dizájnhoz a szobába anno. Ezek vannak vegyesen pc kábellel összevissza. Gonoltam egyet kb 2éve és rendeltem az Aliexpress-ről rövd pc kábeleket, 20, 30, 50cm hosszban, hogy eltünjön a kábel gubanc, a robot porszívó körbe tudja járni az állványt. Telepítettem az új készeletet, több hét telt el, lehet volt egy hónap is, valami nem állt össze. Hirtelen ötletből visszaraktam a régi pc kábeleket, jó lett. Pár hét után gondoltam, na ez placebo, visszarakom a rövideket.. többit kitalálod. Most is a hosszú pc kábelek vannak, a rövidek tönkrevágtak valamit. Vaktesztet nem vállalok, megfogalmazni sem tudom milyen változást hozott a csere. (mérnök vagyok)

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 886

Hozzászólás Szerző: fererencz »

kupecke írta:

Miért kell szélsőségekben gondolkodni? Én sem, sokan mások sem dobnak el minden "nem racionális" dolgokot maguktól. Attól, hogy valaki a helyén kezeli a dolgokat, nem dobja el a szubjektivitást. Hallgathat zenét pusztán érzelmi alapon is. Alkalmazhat keleti varázst. Avagy, egy tudós ember is lehet vallásos. Stb.

Kis Google használat után az ASR saját hifis albuma (nem annyira népszerű, mint itt, de mivel másabb?):
https://audiosciencereview.com/forum/in ... 138/page-2

Talán az ottani tagok is kimerítik az "anti" fogalmát.
Nem szotkam hibázni.

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 762

Hozzászólás Szerző: ELEX »

VoidX írta:
......hogy tudnék csak egyszer a tulajjal együtt 10/10-es abx-et csinálni? Merthogy én évek óta erre vágyom. Akár az első, akár a második kérdés önmagában örökre lezárja ezt a dilemmát, csak hát kedves kérdésre is azt kapom, hogy "hülye mérnök, úgyse érted". ......
Figyelj!

Akkor kinek van igaza?

HG, egy mérnök

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”