gyors átfutottam és sok dolog le van írva,amire bólogatni tudok, de van néhány,amire nem biztos. nem vészes dolgok ezek és nem akarok egyenként idézni,így inkább leírom én,hogy csinálom.
A lemezmosás, ahogy valaki okosan megjegyezte, a lemezek számától függ. de ha le van mosva és utána rendesen használva, nem kell 5 hallgatás után futni mostani. bőven elbír több meghallgatást.
mosót mindenki oda igazítja,amennyit akar rá költeni, de a folyadék nem mindegy. Az alkoholos házibarkácsot én kerülném. Loricraft L'Art du Son-t használom. Egy üveget 5 liter desztillált vízzel kell felkeverni, baromi sokáig elég.
lemez lemosva és antisztatikus új (!) zacskóba téve. az új lemezről én kidobálok minden műanyag tokot, ne töltődjön és nyilván az újakat is mosom, sőt,azt dupla menetben
lemezjátszó bekapcs és már elsőkörben előveszem a szintén Loricraft kecskeszőr kefét és letörlöm a tányért felül, oldalt, mindenhol. Ez a kefe holtbiztos, hogy nem segít (de más se), ha a lemez koszos, bundáskenyeret ettünk rajta, stb... De az aprócska port leszedi és szerintem antisztatizál is. nem keverendő a karbonkefékkel, de majd ez később.
lemez felrak és megint a Lorocraft kefe kerül elő. Körbetörlöm forgás közben a lemezt és ez a része ennyi. Régebben Kürthy Tomi figyelte meg, ha a tűt is meglegyinti ezzel a kefével, hallható eredménye van, de ez elég veszélyes mutatvány.
Jön a tű. Bekapcsoláskor előveszem a Zerodust tútisztítő zseléjét, amivel nagy baj nincs, ha nem használjuk rojtosra, meg nem nyomjuk bele az egész tűszárat, csak éppen a hegyét a tűnek. Amikor friss és új, nagyon szépen csak annyit tesz, ami a dolga. De ez csak egy első, afféle nagyoló tisztítás, a zenehallgatás közben többet nem használom(nekem sincs türelmem játszani vele,hogy meddig menjen bele a tű hegye, én is figyeltem már meg a tűszáron is felrakódást, ill a tű hegyének a tövében, de az így kapott hang se tökéletes). Utána jön a lent említett SaSuPa tűtisztító kefe, ami holtbiztos, hogy nem csak tisztít, sőt,azt gondolom,ez csak másodlagos funkciója, mert olyan jellegű a "javulás", mint amit a kecskeszűr kefével való törléskor tapasztaltunk. Tehát sasupa és mehet is a tű a lemezre. ez minden lemezoldalnál nálam ismétlődik, kivéve a Zerodustos tisztítást (azt mint írtam,csak az elején, egyszer van, ha el nem felejtem és főleg akkor, ha sokat állt a rendszer. heteket,hónapokat)
Karbonkefe: többször, több helyen demonstráltam (ki lehet próbálni), hogy a haláltiszta lemez esetén is inkább csak ront a hangon. A kecskeszőrhöz képest, a hangot mechanikussá teszi(kifakulnak a színek és darabosabb az egész). Ha ezt utána a kecskeszőrrel átkeféljük, ismét jó lesz a hang. Ha megint karbonnal, megint mechanikusabbá válik a hangja és ezt a végtelenségig lehet csinálni, mert a jó és rossz hang váltogatja egymást, míg meg nem unjuk. Szóval ezek a kefék nem csak tisztítanak. A kecske holtbiztos, hogy antisztatizál is és ami nem annyira meglepő, a CD-ket áttörölve ezzel, a CD- esetén is megfigyelhető a változás. Az antisztatizáló stukkert e miatt még nem próbáltam, simán benne van, hogy azzal is nyernék még egy-két ortót, de már hova?
Kecskeszőrt egyébként gyártanak többen is. Nekem a Loricraft volt az első, meg úgy általában is és vagyok annyira babonás, ha valami bevált, nem cserélem másra, bár azóta vannak olcsóbbak a piacon.
Mindezek mellett nem árt egy nagyító, néha ránézni a tűre, mert az élet és akár a Zerodust zselé is, valóban okozhat problémát. Ez évente kb 1-2szer elég szokott lenni. ekkor már érdemes megtisztítani is, de itt is kerülni kell az alkoholos tisztítókat. felkúszik a tűszáron,a gumicsillapítást kiszárítja és mehet a szervizbe, vagy kukába a PU. De erre is van egy roppant egyszerű és hatékony szer. Már megvettem az alcoholFree lemezmosó folyadékot, ami a tűt is tökéletesen lemossa. Nálam a fenti metódust követve, kb évente egyszer kell lemosni,akkor se vészes,csak megszokásból. A tű mosásra Karbonkefét használok én is,erre nincs jobb ötletem elég finom,hacsak, valaki be nem áldoz erre is egy sasupát

Sajna a karbon jótékony hatása itt is érvényesül (darabosabb megszólalás), de a sasupa megoldja száradás után.
Lemezmosó-kefe... Ja,ezt nem említettem. Minő meglepetés, nekem az is Loricraft, de azt adták a mosóhoz. Ez valami műanyag szálas, aminek azért van tisztító ereje is, de nem annyira kemény, hogy a nedves lemezen nyomot hagyjon.
ezeken kívül nem használok semmi egyebet szerintem. Nem állítom, hogy az egyetlen út, én így csinálom.
itthon, a fentiek elérhetők Kürthy Tominál az Analog Audioban és a forgalmazók csoportban van saját topicja kérdezni. Aztán ha nála nincs, jöhet a gugli vagy ebay.