Sziasztok,
néhány napja vásároltam az első lemezjátszóm, hozzá az első két lemezemet. Mindeközben néhány dolognak folyamatosan jártam utána, és egyre csak derült ki, hogy még mennyi mindennek kell. Számos alkalommal találkoztam (pl. discogs), hogy gyakorta ilyen-olyan okból küldik vissza a kapott lemezt, mert annak valamilyen kisebb-nagyobb defektje van. Jelenleg csupán annyit tudok a lemezekről, hogyan tároljam, hogyan ne, hogyan fogjam meg, vagy hogyan ne. A helyes és megfelelő tisztán tartásról, esetleges mosás és egyebek még alapos utánjárást igényelnek, amihez a szükséges és jó eszközök sem adottak. A lemezek első készhezvétele után azonnal be is bizonyosodott, hogy egy lemeztisztító kefe azonnal kelleni fog.
Az egyik lemezem makulátlan (Hilary Hahn - Six Sonatas), de tényleg, viszont a másik elég aggasztóan néz ki (Hilary Hahn - Paris). Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a véleményeteket. Ahogy ez a lemez a képeken látható, az szerintetek normális kereteken belül van, vagy ezt azonnal vissza küldenéd?
Az LP 1 Side A és LP 2 Side A közepén van valami szakadás a fotón (érdekes, hogy pont ugyanaz az oldal és ugyanúgy). Hangot nem befolyásol, de mivel gyűjtemény része és kifejezetten igényes vagyok a dolgaimra (úgy is bánok velük), már ez is zavar. A komolyabb problémáim a lemezzel kapcsolatban viszont lejjebb láthatóak.
A lemez tele van random karcolásokkal (mindkét LP, mindkét oldalán).
Az LP 1 Side B, LP 2 Side B szélén 6-8 cm egyenes karcolások (szintén furcsa mód, mindkét lemeznek pont ugyanaz az oldala). Ugyanazon oldalának túlfelén, vele párhuzamosan hasonlóan. Itt szintén az LP 2 került fotózásra, az LP 1-en talán még marginálisabb is.
Normál fényviszonok mellett csak a széleken látszódó 6-8 cm-es vonalakra lettem figyelmes, ezt követően néztem meg alaposabban és akkor vettem észre, hogy a lemez tele van ezekkel a kisebb karcolásokkal is, ami a második képen látható. A Six Sonatas lemezen semmi ilyen és hasonló sincs. Tekintettel, hogy nincs tapasztalatom, hogy mikor szól és nem jól egy lemez, így ezt hangja alapján sajnos ma még nem tudom megítélni.
Ahogy említettem, a megfelelő eszközök hiányában nem tudok és nem is akarok hozzá nyúlni semmivel és inkább hozzátok fordultam. Ha ez számít bármit, a BF-tól rendeltem őket. A válaszaitokat pedig előre is köszönöm!