cables írta: ↑2023.10.27., pén. 17:10
Ezt a példát én nagyon jellemzőnek tartom. Csak épp nem arra példának, amire te szántad. Jó szerént az ellenkezőjére. Ugyanis azt mutatja, hogy a CD hang, ha nem is analóg, de jobb a számítógépes forrás hangjánál, ezért tetszett a két embernek. Ez így is van. Akivel eddig én beszéltem, és akinek volt lehetősége adott felvételt streamelten és CDn hallgatva összehasonlítani az azt mondta, hogy jobb a CD hang.
Drága Rudibá, nem voltál ott, így nem hallhattad, ahogy az említett hobbitársaink szép bővített mondatokban kifejtették, milyen gyönyörű folyékonyan, minden digitális szörnyűség nélkül szól (így mondták) az analóg magnó, miközben a digitális rögzítésű zenei anyagot hallgatták digitális audio CD lejátszóról egy meglehetősen digitális rendszeren.
Ez az eset számomra nem arról szól, amit bele akarsz erőltetni, hogy mi a JOBB (a kérdés semennyire sem érdekel már jó ideje). Mikor médiumokat próbálsz erőszakosan rangsorolni hangzás szerint, csak a különböző szintű lejátszó berendezéseket tudod összevetni, a hordozót önmagában nem. Ismert fotós anekdota szerint mikor megkérdezték a világhírű fotóművészt, melyik a legjobb fényképezőgép, azt válaszolta, hogy az, amelyik éppen a kezemben van. Hát én is pont így gondolom és az audio világra is igaznak érzem.
Az általam elregélt eset számomra sokkal inkább szól arról, hogy az elfogultság micsoda erőket képes megmozgatni. Az elmúlt napok beszélgetésében többször is felmerült ez a téma.
Ezzel együtt nyugodtan elengedhetnéd az analóg hang és az ezt kedvelők leszólását és a ma minden jobb szemléleted terjesztését!
Igazad van, elengedhetném, ha kapaszkodnék bele. Ha egyszer esetleg megkérdeznéd, mit gondolok a felvetett kérdésekről, akkor talán megtudnád a véleményem, addig csak feltevéseid vannak. Pl. azt sem tudod, hogy hetek óta több zenét hallgatok analóg hanglemezről, mint bármilyen más forrásból. Számomra most ez a legjobb, holnap meg majd az autóm hangrendszere lesz a legjobb, mert sokat fogok vezetni.
Hogy ma minden jobb, pont annyira (nem) igaz, mint hogy régen minden jobb volt. Pl ma sokat esett, tegnap kevesebbet.