Már csak azt kellene eldönteni, mit jelent a "valós"... Végtelen számú fotót lehetne mutogatni, akár szimfónikus zenekarok felvételéről is, ahol a zenészek egyáltalán nem a megszokott ülésrendben helyezkednek el. Könnyűzenénél meg ugye nincs is ülésrend és eredeti akusztikai tér.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11038
- Kapcsolat:
Re: Általában a hifiről
Nyugtassatok meg, hogy mikor hátsó falról beszéltek, valójában az első, azaz frontfalra gondoltok!
Ha valakinek nincs elég helye a szobában a hangsugárzók mögött lévő faltól való jelentősebb elhúzásához, ott ki lehet próbálni szélléssávú elnyelőpanelek használatát is a falon (elnyelő a legtöbb, átlag méretű lakóhelyiségben egyébként is javasolt). Az elnyelők lassítják a hanghullámok terjedését és csökkentik az amplitúdójukat, ezzel létrehozva egy virtuálisan nagyobb hangforrás-visszaverő felület távolságot (magyarán mintha távolabb lenne a hangsugárzó a faltól).
Ez természetesen minden visszaverő felületre igaz, nemcsak a hangsugárzók mögöttire.
Ez természetesen minden visszaverő felületre igaz, nemcsak a hangsugárzók mögöttire.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5236
Ha nincs vagy nem megfelelő a mélységi tér érzet, akkor jócskán sérül az előadás itt és most illúziója, intimitása. A Müpa hasonlat sántít, mert nagyon nem mindegy, hogy 1-2 hangszer, vagy közepes/nagy zenekart hallgatunk, és igen, becsukjuk a szemünket, vagy sem, otthoni zenehallgatásnál nincs vizuális inger, ezért mókolják különféle enyhébb és durvább módszerekkel a felvételek jelentős részét a készítők, hogy az auditív hatás minél intenzívebb legyen, evvel mintegy pótolva a hiányzó vizuális hatást.istvan01 írta: ↑2023.08.26., szomb. 07:53Jól szét szaladt a kérdésedre adott ajánlások a tesztlemezek hifis-ízlés ferdítés témára.
A színpad mélység érzet az a zenei élmény csekély és végeredményben kevésbé fontos része. Milyen furcsa, ez a kérdés fel sem merül egy élő koncerten, még MÜPA színpadát hallgatva sem, mert 15. sorból ez nem jelenik meg, nem figyelünk rá, észre sem vesszük. Helyette van a vizuális tér, és ez bőven elegendő.
Ha felvételen otthon mégis előjön egy mélységi, esetleg 3D tér érzet, akkor van amikor javítja a szubjektív élményt, van amikor inkább rontja.
A következő egyszerű kísérletet bárki otthonában elvégezheti: Válasszunk ki egy olyan felvételt, ahol néhány hangszer kíséretében valaki énekel középen, azaz a két hangsugárzó között, a műfajnak nincs nagy jelentősége, de lehetőleg ne színtiszta elektronikus zene legyen erősen mókolt (erősen zengetett, eq-zott) énekkel. Hallgassuk meg kétféle hangsugárzó elhelyezéssel, az egyik esetben a hátsó fal legyen 30-60cm, a másik esetben legalább 100cm-re a hangsugárzó előlapjától. figyeljük meg az énekes hangjának kiterjedését mindkét esetben, és azt fogjuk tapasztalni, hogy ha messzebb vannak a hátsó falaktól a hangsugárzók, akkor kisebb az énekes feje, jobban hasonlít az éneke ahhoz, mint ha a valóságban (hangosítás nélkül) énekelne előttünk ugyanolyan távolságra, mint amennyire vagyunk a hangsugárzóktól.
Persze lehet mondani, hogy ez nem fontos, nem erőszak a disznótor, a vegánokat is elfogadjuk

Amúgy Töki fültársnál valóban nagyon jól szól a zene, legalábbis az én ízlésem szerint.
Valós mélységi térábrázolásra úgy vélem, csak a két mikrofonos velvételek alkalmasak.
A hátsó faltól elhúzás ezt az érzetet akusztikasan generálhatja. Egyébként baromi élvezetes. Én is így hallgatom, - nálam 2,7 méterre van a dobozok előlapja a hátuk mögötti faltól. Nagyon "teres", levelős a megszólalás és felvétel függvényében esetenként, mintha a dobozok előlapjánál közelebbről, máskor meg a hátsó falon túlról játszanának a szenészek.
Amint behelyezek egy nagyobb tárgyat ebbe a térbe (hangsugárzók közötti/mögötti) azonnal sérül ez az élmény, ezért szándékosan nincs ott semmi 30 cm-nél magasabban. Készülékállvány se, ezek direkt oldalt lettek elhelyezve nálam.
A hátsó faltól elhúzás ezt az érzetet akusztikasan generálhatja. Egyébként baromi élvezetes. Én is így hallgatom, - nálam 2,7 méterre van a dobozok előlapja a hátuk mögötti faltól. Nagyon "teres", levelős a megszólalás és felvétel függvényében esetenként, mintha a dobozok előlapjánál közelebbről, máskor meg a hátsó falon túlról játszanának a szenészek.
Amint behelyezek egy nagyobb tárgyat ebbe a térbe (hangsugárzók közötti/mögötti) azonnal sérül ez az élmény, ezért szándékosan nincs ott semmi 30 cm-nél magasabban. Készülékállvány se, ezek direkt oldalt lettek elhelyezve nálam.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
Jól szét szaladt a kérdésedre adott ajánlások a tesztlemezek hifis-ízlés ferdítés témára.
A színpad mélység érzet az a zenei élmény csekély és végeredményben kevésbé fontos része. Milyen furcsa, ez a kérdés fel sem merül egy élő koncerten, még MÜPA színpadát hallgatva sem, mert 15. sorból ez nem jelenik meg, nem figyelünk rá, észre sem vesszük. Helyette van a vizuális tér, és ez bőven elegendő.
Ha felvételen otthon mégis előjön egy mélységi, esetleg 3D tér érzet, akkor van amikor javítja a szubjektív élményt, van amikor inkább rontja.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1258
Szerintem is az a jó, ha a tucatlemezek is már elég jók az élvezetes hallgatáshoz. Jó persze az is ha van néhány spec lemez, de ha a hungaroton meg eterna is jól szól már, az az igazi!
És jól tudnak szólni!
És jól tudnak szólni!
A Merlinben sem volt soha tesztlemez, sem az üzletben, sem a Show-kon, csak sima sorlemez, remek zenékkel.
A többi dieler meg bőszen pakolgatta fel a tesztlemezeket, maximum Zarathustra stílusu sorlemezeket válogattak a bemutatóra.
A többi dieler meg bőszen pakolgatta fel a tesztlemezeket, maximum Zarathustra stílusu sorlemezeket válogattak a bemutatóra.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2862
Magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy kontrollnak - fejlesztéshez, összehasonlításhoz - nem használok "teszt lemezeket"Megfordítva, még sokkal izgalmasabb: adott rendszerrel átélhető, hogy a periférián hányódó felvételek szépen visszakúsznak a kánonba, és nagy hifis élményt adnak.

Aprólékos munkával szedegetem össze azokat a mezei kiadványokat, amelyek sajátságos ígényeimet minden szempontból kielégitik.
Nálam a HiFi Show-n nem volt eddig sem, és ezután sem lesz drága, de csilivili lemezbemutató

TJ.
- Csatolmányok
-
- Stravinsky The rite of Spring VPO Maazel 1975 CD.jpg (122.13 KiB) Megtekintve 1314 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Az a baj ezekkel a tesztlemezekkel, a 'hifizős' lemezekkel, vagy helyesebben fogalmazva a 'kiemelkedő minőségben felvett' lemezekkel, mint a AI keresőmotorokkal: bezárhatnak egy buborékba, és a periférián lévő (értsd: nem-annyira-jó, de mégis valamennyire jó) lemezek ki fognak esni, ha mondjuk a rendszerfejlesztés a jó felvételek kimaximalizálása felé ment.tunerman írta: ↑2023.08.25., pén. 10:20Ez az "olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van" tökéletes tévút, mert amit nem vettek fel "jó" hangminőségben azt nem is fog "jól" szólnichord_ írta: ↑2023.08.25., pén. 09:51Szerintem tévút ezekkel a lemezekkel tesztelni.
Merthogy rendkívül igényes felvételek, még ha olykor kissé hatásvadászok is, és akkor is jól szólnak, amikor nem szólnak jól.
Részemről, célszerűbbnek tartom egy átlag olcsó Naxos lemezt betenni, és ha elájulás van, akkor valamit tényleg jól csináltunk.
Amúgy, egy szimpla szóló lantlemeznél is kijöhet a 'tér szerelmeseinek' a vágyálma.![]()
Inkább arra hívnám fel a nagyérdemű figyelmét, hogy élő, vagy koncertfelvételekről győzködjék egymást, ugyanis ezek MEGTÖRTÉNT események. A helyszín aurája és a zenészek érzelmi egymásra hatása nem pótolható semmilyen stúdiómunkával, vagy remix-el.
TJ.
Én, konkrétan, átéltem ezt a hibát.
Aztán kell némi idő, meg türelem a rendszerekkel, amíg rájön az ember, hogy az esetek nagy részében nem a felvétel gyenge, hanem a saját rendszerünk.
Megfordítva, még sokkal izgalmasabb: adott rendszerrel átélhető, hogy a periférián hányódó felvételek szépen visszakúsznak a kánonba, és nagy hifis élményt adnak.
Akár egy 5 Eurós Naxos is képes erre.
A fentiekből nyilván nem az következik, hogy minden lemez jól szól. Inkább az, hogy számos rendszer akad, amely ezeket a 'rejtett-jól-szóló' felvételeket kiszelektálja, mert egyszerűen tényleg nem szólnak jól rajtuk.
A stúdiófelvételek védelmében meg a kedvenc példám ez a Vivaldi:
youtu.be/JWMSKatBnx0
Ez színpadon: konkrétan vállalhatatlan. Zeneileg / énekileg viszont csúcs.
Plusz van egy lazaság a zenészekben, egy stresszmentesség, hogy egy esetleges hiba az nem olyan a stúdióban, mint mondjuk a Scala színpadán.
Aura itt is akad.:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11038
- Kapcsolat:
Ha neked érdekes, én miért nevezzem hülyeségnek? Inkább az jut eszembe róla, hogy egy hanggenerátor, vagy bármilyen mérőszoftver tágabb játszóteret biztosít és több információt, tanulságot ad a rendszerünkről és a hallásunkról.
Házimozisoknál gyakran előkerülnek ilyen tesztlemezek, amikről statikus jeleket, fix frekvenciákat, általában szubbasszus hangokat hallgatnak izmos hangerőn, vigyorgó arccal. Azt kicsit nehezebb megérteni, de valami olyasmi lehet, mint motorosoknál, autósoknál kihúzatni és üveghangon járatni a gépet. Kívülről nézve kretén dolog, belülről meg buli. Nézőpont kérdése.
Évek óta tervezgetem, hogy összerakok egy tesztjel csomagot és közzéteszem, mert amikkel találkozom, azoknál lehetne sokkal tanulságosabbat is csinálni. Igazán hasznos talán egy interaktív anyag lenne, ahol a hallgatót is próbára tesszük, nem csak a hangsugárzókat.
Évekkel ezelőtt, mikor sokadszor kezdtem bele egy audio magazin elindításába, néhányan összeraktunk egy zenei tesztanyagot (néhányan azóta is használjuk). Páran talán még emlékeznek rá, az AVX-en is szétosztogattam vagy száz CD-t belőle. A trackek mellé leírtuk, melyiknél mire érdemes figyelni, milyen tanulság van benne, de a többség persze nem olvasta el a leírást, így erősen félreértelmezték a dolgot. Azt hitték, ezek a világ legjobb felvételei, aztán reklamáltak, mert nem azok, sokkal inkább tanulságosak.
Talán erre gondolsz.Alex_Aston írta: ↑2023.08.25., pén. 14:02Nincs benne egy olyan is, amikor pár zenész sétál, mint egy karneválon a teremben, mennek körbe, körbe, aztán a végén ajtó csattanással távoznak?Aszpirin írta: ↑2023.08.25., pén. 13:49
Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez, hogy nem volt kép a borítóról, csak a tartalomjegyzékről egy fénymásolat. Sajnos nem tudom tehát, mi a címe/kiadója (a tartalomjegyzék nyelve alapján német lehet), de az is lehet, hogy nem hivatalos kiadvány...
Mert akkor nekem is megvan ez a CD![]()
22. track, 1:32 perc.
Ez kettő, vagy három fickó. Kézi dobbal másik csörgővel egymás után hátulról, majd egyre nagyobb körben kerülik a mikrofont, a végén jobbra (jobb hangsugárzótól jóval kijjebb) ki- és ajtó becsap. A körbe járásuk harmadik körében a hallgató feje-háta mögött megy a dobos, a csörgő meg a hangsugárzó és hallgató között. Ez valódi sztereo mikrofonos analóg felvétel, semmi dolby trükk. Egy biztos, ezt nem minden rendszer tudja így megjeleníteni. Fejhallgatóval nem próbáltam.
https://www.amazon.com/Stereo-Review-Ch ... B000003GHE
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6103
Lehet, de sajnos nem emlékszem már (hányadik track az nálad?). Ha a tiéd is 95 trackes, 77 perc 7 másodperc össz-terjedelmű, és rajta van az 1886-os Benz-motor, 1902-es Benz Spider, 1927-es Mercedes 680, egy Porsche Turbo és egy Ferrari 512 BB motorhanjgja is mint tesztsáv, akkor tényleg ugyanazAlex_Aston írta: ↑2023.08.25., pén. 14:02Nincs benne egy olyan is, amikor pár zenész sétál, mint egy karneválon a teremben, mennek körbe, körbe, aztán a végén ajtó csattanással távoznak?Aszpirin írta: ↑2023.08.25., pén. 13:49
Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez, hogy nem volt kép a borítóról, csak a tartalomjegyzékről egy fénymásolat. Sajnos nem tudom tehát, mi a címe/kiadója (a tartalomjegyzék nyelve alapján német lehet), de az is lehet, hogy nem hivatalos kiadvány...
Mert akkor nekem is megvan ez a CD![]()

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Tuti, bár fogalmam sincs, miről beszélsz.

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Mert akkor nekem is megvan ez a CD
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3507
Nincs benne egy olyan is, amikor pár zenész sétál, mint egy karneválon a teremben, mennek körbe, körbe, aztán a végén ajtó csattanással távoznak?Aszpirin írta: ↑2023.08.25., pén. 13:49
Mert akkor nekem is megvan ez a CD

Csak a Marantz! :-D
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Szia! Egy másolt CD, én úgy kaptam még a hősidőkben autóhifi-teszteléshez, hogy nem volt kép a borítóról, csak a tartalomjegyzékről egy fénymásolat. Sajnos nem tudom tehát, mi a címe/kiadója (a tartalomjegyzék nyelve alapján német lehet), de az is lehet, hogy nem hivatalos kiadvány...greenbio írta: ↑2023.08.25., pén. 13:45szia!Aszpirin írta: ↑2023.08.25., pén. 13:04Szia!
Nem zene ugyan, de nekem van egy (eredetileg profi felhasználásra szánt) tesztlemezem, amin a 21. track pont célzott színpadmélység-teszt (Acoustic Soundstage-Depth Test). Emlékeim szerint egy figura bemondja rajta angolul, hogy épp milyen távol van (mélségben) am felvevő mikrofontól, majd tamburinnal csörög. Elég jól hallatszik, hogy medig terjed a láncoddal a "színpad", mélységirányban.
De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is vn rajta, ez a 21. track.
köszi! mi ez a lemez? mi a pontos címe? egy képet tudnál feltenni? köszi szépen
szia!Aszpirin írta: ↑2023.08.25., pén. 13:04Szia!
Nem zene ugyan, de nekem van egy (eredetileg profi felhasználásra szánt) tesztlemezem, amin a 21. track pont célzott színpadmélység-teszt (Acoustic Soundstage-Depth Test). Emlékeim szerint egy figura bemondja rajta angolul, hogy épp milyen távol van (mélségben) am felvevő mikrofontól, majd tamburinnal csörög. Elég jól hallatszik, hogy medig terjed a láncoddal a "színpad", mélységirányban.
De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is vn rajta, ez a 21. track.
köszi! mi ez a lemez? mi a pontos címe? egy képet tudnál feltenni? köszi szépen
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2732
jah,pont Miles "In a silent way" féle felvétele bizonyiték a "live in studio/jam session" alkotási folymatrajuliush írta: ↑2023.08.25., pén. 11:59
Már megbocsáss, de egy stúdióban felvett muzsika meg sem történt?![]()
Az élő felvételek különleges érzelmi töltése, varázsa vitathatatlan, de többnyire cserébe jóval kisebb játéktere van a hangmérnöknek a körülmények folytán. Quid pro quo.
Egyébként számos muzsikus stúdióban is képes igazán felvillanyozó előadásra.
Folder.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/In_a_Silent_Way
"In a Silent Way was assembled from takes from a three-hour session from Studio B at CBS 30th Street Studio in New York City, on February 18, 1969."
a tehnikát Miles alkalmazta késöbbi studió lemezein is...
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Szia!
Egyébként a lemezen különböző, természetben felvett effektek is vannak (pl legalább 5 féle motor hidegindításának hangja

Sajnos csk CD-n van meg, és jelenleg nem tudom digitalizálni, de ha valaki begrabbelné wav-ba, akkor közkinccsé válhatna. Összesen 77 perc anyag, 95 tracket tartalmaz (ez okozhat problémát bizonyos CD-lejátszóknál. az én egyik lejátszóm pl. a 89. fölöttieket nem volt hajlandó lejátszani, egyszerűen, pedig azok "izgik": 20, 16, 8, 4, 2 és 1Hz-es digitalizált szinuszjelek). És elég sokat tanultam a saját rendszrem/szobám korlátaiból ennek a 77 percnek a meghallgatásából (türelem kell hozzá!!!), de peszse lehet, hogy a profik, pl. fapaci totál hülyeségnek fogják tartani - ezt ők majd leírják itt.
De visszatérve a lényegre, a kérdésedre: célzott színpadmélység-teszt is van rajta, ez a 21. track.
Bocsi, úgy tűnik, elektronikusan dadogtam...
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Azé' valljuk be, elég tréfás a szereposztás a spanyol nyelvű Puerto Rico-iakkal rivalizáló amcsi bandatag szerepére az angolban mondjuk kevésbé járatos, katalán Carrerast választani, miközben a spanyol anyanyelvű szerelmét az új-zélandi Kiri Te Kanavára osztották!

Persze mindez meg sem történt! Ja, mégis, mert láttuk!

Bernstein pont egyike azon mestereknek, akik stúdióban is vibrálóan izgalmas előadásokat tudott vezényelni, vagy akár zongorázni! Boldog szülinapot Neki!
Gyula
Bernstein és Carreras majdnem a felvétel meghiusúltságáig veszekedtek.

>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Gyula