Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2957
Re: Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
Következő mérés a 7242 tube PSE fázistolására vonatkozik, 20kHz/1W/8R kimenet az alsó sugáron, míg a felsőn a bemenő jel látható.
TJ.
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE phase shift 20kHz 1W 8R.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 4837 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
Végül a " dynamic damping factor " mérések, amelyben 8v PP szinuszjeleket egy külső erősítőből, 8 ohmon keresztül a 7242 tube PSE erősítő kimenetére vezetünk. A kimeneten megjelenő, leosztásra kerűlő jel nagysága mutatja a " dynamic damping factort " értékét.
Mérőfrekvenciák, az oszcilloszkóp 200mv/div állásban van.
- 30Hz
- 1 kHz
- 10kHz
TJ.
Mérőfrekvenciák, az oszcilloszkóp 200mv/div állásban van.
- 30Hz
- 1 kHz
- 10kHz
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE dynamic DF 8R 30Hz 200mv div.jpg (1.11 MiB) Megtekintve 4877 alkalommal
-
- 7242 tube PSE dynamic DF 8R 1kHz 200mv div.jpg (1.11 MiB) Megtekintve 4877 alkalommal
-
- 7242 tube PSE dynamic DF 8R 10kHz 200mv div.jpg (1.08 MiB) Megtekintve 4877 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.
A következő mérésem a kimeneti 8 ohmos műterheléssel párhuzamosan kötött 1µF-os kondenzátorral készült.
( 5kHz/2v/div/8R+1µF )
TJ.
( 5kHz/2v/div/8R+1µF )
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE 5kHz 2v div 8R+1uF.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 4864 alkalommal
Terveztem minimális aktív elem felhasználatával hibridet, oldalanként 2db V FET .
SE A osztályú beállításban ECL86 cső hajt 2db V FET-et, félvezetős rész soros PP kapcsolás.
Nyug. áram 200mA, csöves rész 25mA.
Szinusoan mérve 2x60W/8 Ohm.
Még a bordák és trafótakarását kell elkészítenem és előlapi gombokat csrélni.
SE A osztályú beállításban ECL86 cső hajt 2db V FET-et, félvezetős rész soros PP kapcsolás.
Nyug. áram 200mA, csöves rész 25mA.
Szinusoan mérve 2x60W/8 Ohm.
Még a bordák és trafótakarását kell elkészítenem és előlapi gombokat csrélni.
- Csatolmányok
-
- HIBRID TR E3.jpg (732.2 KiB) Megtekintve 4964 alkalommal
-
- HIBRID TR H.jpg (1.33 MiB) Megtekintve 4964 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
A tegnapi nap a 7242 tube PSE deszkamodelljének a finomításával telt el, több paraméterén sikerült tovább javítani
Persze volt olyan is amit el kellett engedni, ez pedig a kimenetről történő utánhúzás (bootstrap) volt. A négyszszögjeles átvitellel nem voltam elégedett, így - mivel máshol nem lehet - a drivernek kellett másképp működnie.
A 7242 trióda BIAS osztójának alsó tagja most a testre megy, mivel az arányukat nem, de az ellenállások értékét lehet változtatni - tehát azzal folytattam. Elöször csökkentve, majd növelve az elenállásosztó teljes értékét, sikerült 1kHz/1W/8R-nél 0,042 THD-t elérni
A teljes kivezérléshez (10W/8R) tartozó torzítási érték is csökkent, most 0,43% az értéke.
TJ.

Persze volt olyan is amit el kellett engedni, ez pedig a kimenetről történő utánhúzás (bootstrap) volt. A négyszszögjeles átvitellel nem voltam elégedett, így - mivel máshol nem lehet - a drivernek kellett másképp működnie.
A 7242 trióda BIAS osztójának alsó tagja most a testre megy, mivel az arányukat nem, de az ellenállások értékét lehet változtatni - tehát azzal folytattam. Elöször csökkentve, majd növelve az elenállásosztó teljes értékét, sikerült 1kHz/1W/8R-nél 0,042 THD-t elérni

A teljes kivezérléshez (10W/8R) tartozó torzítási érték is csökkent, most 0,43% az értéke.
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier schematic mod..jpg (808.74 KiB) Megtekintve 4936 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 5kHz 2v div.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 4936 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Most éppen a 7242 triódával az alatta lévö törülközőt pörkölöm
TJ.

TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier prototype.jpg (1.63 MiB) Megtekintve 4887 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Végre volt időm foglalkozni a korábbi 6528 tube Single End amplifier témájával, és hirtelen mertem nagyot álmodni - elővettem az OTL erősítőmben korábban használt 7242 triódát
Ez egy 100 wattos , grafit anódos, és 3 katódkivezetéssel rendelkező nagy meredekségű teljesítménytrióda. A Tango XE-20-600S kimenőtranszformátort gond nélkül meghajtja mint katódkövető, már csak a deszkamodelt kellett összerakni.
A negatív előfeszültség osztója ugyanúgy után van húzva (bootstrap) mint a 6528-as verzióban, de itt már a csatoló elektrolit kondenzátor is feleslegessé vált. A Tango NC15 interstage transzformátor szekunderén lévő lezáróellenállás finomhangolásával a THD minimum értéke kikereshető.
Mérések:
- frekvenciamenet: 8Hz - 30kHz 1W/8R (-1/-3dB)
- teljesítmény frekvenciamenet: 30Hz - 20kHz 10W/8R (-1/-3dB)
- THD: 1 kHz/1W/8R 0,065%
- THD: 1 kHz/10W/8R 0,6%
Négyszögjel fotók: 100Hz/2v/div, 5kHz/2v/div
TJ.

Ez egy 100 wattos , grafit anódos, és 3 katódkivezetéssel rendelkező nagy meredekségű teljesítménytrióda. A Tango XE-20-600S kimenőtranszformátort gond nélkül meghajtja mint katódkövető, már csak a deszkamodelt kellett összerakni.
A negatív előfeszültség osztója ugyanúgy után van húzva (bootstrap) mint a 6528-as verzióban, de itt már a csatoló elektrolit kondenzátor is feleslegessé vált. A Tango NC15 interstage transzformátor szekunderén lévő lezáróellenállás finomhangolásával a THD minimum értéke kikereshető.
Mérések:
- frekvenciamenet: 8Hz - 30kHz 1W/8R (-1/-3dB)
- teljesítmény frekvenciamenet: 30Hz - 20kHz 10W/8R (-1/-3dB)
- THD: 1 kHz/1W/8R 0,065%
- THD: 1 kHz/10W/8R 0,6%
Négyszögjel fotók: 100Hz/2v/div, 5kHz/2v/div
TJ.
- Csatolmányok
-
- 7242 tube PSE amplifier schematic.jpg (786.62 KiB) Megtekintve 4774 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 100Hz 2v div.jpg (994.73 KiB) Megtekintve 4774 alkalommal
-
- 7242 tube PSE amplifier 5 kHz 2v div.jpg (1.02 MiB) Megtekintve 4774 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Folytatva a no NFB 6528 PP projektemet, egy apró módosítással jobbá tettem az alacsonyfrekvenciás átvitelét. Mivel a driver fokozatban egy kisméretű hálózati trafó van középleágazásos fojtóként bekötve - ott elvárható a két tekercsfél egyformasága.
Sajnos a primer első 117 voltos tekercse vastagabb huzallal van tekerve, mint a 230v-ig menő második, így eltér a két tekercs DCR értéke (DC 1000R/1700R). Ez azt jelenti, hogy különbözni fog a két anódon a feszültség, és a két anódáram különbsége felmágnesedőzést okoz.
Kitaláltam, hogy "beleépítek" egy 680R ellenállást az anód hajtotta szekunder tekercs és a primer összekötési pontjàhoz, tehát így megvalósul a két tekercsfèl egyforma DCR értéke
A bemérés azt mutatta, hogy a driver fokozat kimenete csak -1dB-es esést mutat 30Hz-en az eddigi -2dB helyett (erősítő kimenete 1W/8R).
TJ.
Sajnos a primer első 117 voltos tekercse vastagabb huzallal van tekerve, mint a 230v-ig menő második, így eltér a két tekercs DCR értéke (DC 1000R/1700R). Ez azt jelenti, hogy különbözni fog a két anódon a feszültség, és a két anódáram különbsége felmágnesedőzést okoz.
Kitaláltam, hogy "beleépítek" egy 680R ellenállást az anód hajtotta szekunder tekercs és a primer összekötési pontjàhoz, tehát így megvalósul a két tekercsfèl egyforma DCR értéke

A bemérés azt mutatta, hogy a driver fokozat kimenete csak -1dB-es esést mutat 30Hz-en az eddigi -2dB helyett (erősítő kimenete 1W/8R).
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier battery bias driver.jpg (782.72 KiB) Megtekintve 4835 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Egy rövid elemzést tennék fel annak kapcsán, hogy az elektroncsöves erősítőkben mi minden számithat működésük közben. A global NFB hatását az erősítő saját belső problémáira már sokat tárgyalták, amihez még a hangszóró/hangváltó cselekedeteit is hozzáadták.
De mi van a tápegységekkel, az anódtápokkal és a fűtéstápokkal? A kimenetre jutó felerősített zenei jelet nemcsak az erősítő által előidézett problémák terhelik, hanem a tápegységekből bejutó különböző zavarok is. A global NFB nem tud különbséget tenni, hogy az eredeti jeltől való eltérés honnan szàrmazik - csak végzi a dolgát, tehát a tápegységekből bejutó zavarokkal is foglalkozik
Melyek ezek?
Anódtápegységek:
- passzívnál a maradék 100Hz, zajtermékek, fojtó használata esetén a mágneses indukció
- aktivnál a zajok, különböző impulzusok (stabilizátorok, kapcsolóüzemű tápok, DC/DC konverterek)
Fűtéstápegységek:
- AC táplálásnál a hálózati zavarok, a katódra/rácsra ható mindenféle indukció
-- DC fűtésnél a felhasznált aktív elemek zaja, általuk termelt impulzusok (kapcsi táp, DC/DC konverter)
Összegezve, a tápegységekből az erősítőbe bejutó - az eredeti zenei jelben nem lévő - hibákat, zavarokat az NFB így eltünteti. Habár annyit hozzátennék, hogy így az erősítőben végül is a tápegységekből származó zavarok, hibák inverzei azért folyamatosan(!) jelen vannak.
Az NFB-s elemzést azért készìtettem, mert egy olyan elektroncsöves erősítőben, ahol sem globalis, sem lokális negatív visszacsatolás nincs, ott gyakorlatilag minden más dimenzióba kerül. Az erősítőben végig a zenei jel halad, az anód és fűtéstápból származó zavarokat annyira minimalizálni kell, hogy számottevő hatásuk ne legyen.
Magyarul - mindent jobbra kell csinálni, mert itt már nincs (NFB) mankó amely segítene
TJ.
De mi van a tápegységekkel, az anódtápokkal és a fűtéstápokkal? A kimenetre jutó felerősített zenei jelet nemcsak az erősítő által előidézett problémák terhelik, hanem a tápegységekből bejutó különböző zavarok is. A global NFB nem tud különbséget tenni, hogy az eredeti jeltől való eltérés honnan szàrmazik - csak végzi a dolgát, tehát a tápegységekből bejutó zavarokkal is foglalkozik

Melyek ezek?
Anódtápegységek:
- passzívnál a maradék 100Hz, zajtermékek, fojtó használata esetén a mágneses indukció
- aktivnál a zajok, különböző impulzusok (stabilizátorok, kapcsolóüzemű tápok, DC/DC konverterek)
Fűtéstápegységek:
- AC táplálásnál a hálózati zavarok, a katódra/rácsra ható mindenféle indukció
-- DC fűtésnél a felhasznált aktív elemek zaja, általuk termelt impulzusok (kapcsi táp, DC/DC konverter)
Összegezve, a tápegységekből az erősítőbe bejutó - az eredeti zenei jelben nem lévő - hibákat, zavarokat az NFB így eltünteti. Habár annyit hozzátennék, hogy így az erősítőben végül is a tápegységekből származó zavarok, hibák inverzei azért folyamatosan(!) jelen vannak.
Az NFB-s elemzést azért készìtettem, mert egy olyan elektroncsöves erősítőben, ahol sem globalis, sem lokális negatív visszacsatolás nincs, ott gyakorlatilag minden más dimenzióba kerül. Az erősítőben végig a zenei jel halad, az anód és fűtéstápból származó zavarokat annyira minimalizálni kell, hogy számottevő hatásuk ne legyen.
Magyarul - mindent jobbra kell csinálni, mert itt már nincs (NFB) mankó amely segítene

TJ.
- Csatolmányok
-
- Elektroncsöves erősítő rendszer.jpg (724.41 KiB) Megtekintve 5004 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Mellékelek egy fotót a no NFB 6528 erősítő jobb csatornájáról, ahol a fontosabb információk is láthatóak.
- a két oldali WE417A csövek előfeszültségét 1-1 db AAAA alkáli elem bíztosítja
- dual monó kivitel, egy anódtápegységgel (Hammond transformer)
- az egyenírányítócsöveknek saját toroid fűtőtrafójuk van
- a csatornánként külön fűtőtrafók 5,6 ampert szolgáltatnak (Chicago Transformers)
- a fűtővezeték a 6528 csövekig 1,5mm átmérőjű sodrott, ezűstözött
- a teljes jelút távolsága a bemenettől a kimenetig kb. 20cm
- lehetőségek szerint az alkatrészek sajátlábas technológiával vannak összekötve
TJ.
- a két oldali WE417A csövek előfeszültségét 1-1 db AAAA alkáli elem bíztosítja
- dual monó kivitel, egy anódtápegységgel (Hammond transformer)
- az egyenírányítócsöveknek saját toroid fűtőtrafójuk van
- a csatornánként külön fűtőtrafók 5,6 ampert szolgáltatnak (Chicago Transformers)
- a fűtővezeték a 6528 csövekig 1,5mm átmérőjű sodrott, ezűstözött
- a teljes jelút távolsága a bemenettől a kimenetig kb. 20cm
- lehetőségek szerint az alkatrészek sajátlábas technológiával vannak összekötve
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 amplifier right chanel.jpg (1.55 MiB) Megtekintve 4965 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
Végeztem néhány ellenőrző mérést is a no NFB 6528 PP erősìtőn, többek között újra beállítottam a fázisfordìtó fokozatot. A WE417A driver csövek anódján a következő négyszög jelalakot láthatjuk (10kHz/2v/div), valamint a két jel különbségét.
TJ.
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier phase splitter 10k 2v div.jpg (978.41 KiB) Megtekintve 5065 alkalommal
-
- No NFB 6528 PP phase splitter difference 10kHz.jpg (973.58 KiB) Megtekintve 5065 alkalommal
- tunerman
- V.I.P.
A korábban épített és most elővett "no NFB 6528 PP amplifier" projektemben sikerült előrelépni, belereszeltem - szó szerint - oldalanként egy jobb minőségű fűtőtrafót. A teljes fűtéskört is újrahuzaloztam spéci, sodrott ezüstözött vezetékkel
Mindezt miért?
Azért mert az erősítőrészben ugye vannak elektroncsövek földelt katóddal, az anódkörben meg tekercsek - ott már nem sok mindent lehetne elkövetni Így aztán a fűtéskörben lettek a hifi építési szempontok maximálisan érvényesítve
Az eredménye?
Aki már sokat hallgatott elektroncsöves erősìtőt, az már tapasztalhatta fél-háromnegyed óra bemelegedési idő után a "bugi faktor" megjelenését - hát ennyi lett a haszna, itt is megjelent a hatás.
Előzmények itt:
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?p= ... 7e926909af
TJ.

Mindezt miért?
Azért mert az erősítőrészben ugye vannak elektroncsövek földelt katóddal, az anódkörben meg tekercsek - ott már nem sok mindent lehetne elkövetni Így aztán a fűtéskörben lettek a hifi építési szempontok maximálisan érvényesítve

Az eredménye?
Aki már sokat hallgatott elektroncsöves erősìtőt, az már tapasztalhatta fél-háromnegyed óra bemelegedési idő után a "bugi faktor" megjelenését - hát ennyi lett a haszna, itt is megjelent a hatás.
Előzmények itt:
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?p= ... 7e926909af
TJ.
- Csatolmányok
-
- No NFB 6528 PP amplifier new filament transformers.jpg (1.26 MiB) Megtekintve 4943 alkalommal
Szia, saját célra is kellene még dobozt készítenem, sajnos nem tudom elvállalni.
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Szia.
Korrekt, tetszik. Vállalkoznál nekem 2 dobozt csinálni ? Ird meg légyszives priviben, és megbeszéljük a részleteket, meg küldök rajzokat is.
Korrekt, tetszik. Vállalkoznál nekem 2 dobozt csinálni ? Ird meg légyszives priviben, és megbeszéljük a részleteket, meg küldök rajzokat is.
Szia!
Házilag készült, faoldallapokat asztalossal méretre vágattam, csiszoltam, színeztem.
Belső oldalukra, barkácsboltban kapható 2x1cm lécet erősítettem, ezek tarják a fedél, elő és hátlapokat, fenéklapot is.
Remélem a képen jól látható a kivitelezése.
Feliratokat vasalással készítettem, mint a nyáklemezeket...
Házilag készült, faoldallapokat asztalossal méretre vágattam, csiszoltam, színeztem.
Belső oldalukra, barkácsboltban kapható 2x1cm lécet erősítettem, ezek tarják a fedél, elő és hátlapokat, fenéklapot is.
Remélem a képen jól látható a kivitelezése.
Feliratokat vasalással készítettem, mint a nyáklemezeket...
- Csatolmányok
-
- WSE DOBOZ B2.jpg (1.03 MiB) Megtekintve 5548 alkalommal
-
Néhány hónapja kezdtem építeni csöves PP-t, most lett kész.
Szia.
Szép a dobozod is. Te csináltad ? Ha nem, meg tudnád adni az elérhetőségét privátban ? Elakadtam ez ügyben. Válaszodat előre is köszönöm, Péter.
Szia.
Szép a dobozod is. Te csináltad ? Ha nem, meg tudnád adni az elérhetőségét privátban ? Elakadtam ez ügyben. Válaszodat előre is köszönöm, Péter.
-
Sziasztok.
2 csöves monóblokkot építek, saját tervezés. 1 pár már elkészült, gyönyörűen szól, de egy barátom megkért, hogy építsem meg neki is. Minden megvan hozzá, kivéve a 2 doboz. Aki csinálta, már nem foglalkozik doboz gyártással. Mit tanácsoltok ? Műszerdobozba nem akarom rakni, az ronda.
2 csöves monóblokkot építek, saját tervezés. 1 pár már elkészült, gyönyörűen szól, de egy barátom megkért, hogy építsem meg neki is. Minden megvan hozzá, kivéve a 2 doboz. Aki csinálta, már nem foglalkozik doboz gyártással. Mit tanácsoltok ? Műszerdobozba nem akarom rakni, az ronda.
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 31
3x kimondtad a nevét, megjelent. Hiányoltad, örömödet lelheted benne...

"Annál is hihetetlenebb..."
- takiszer
- Fórumlakó
- Értékelés: 101
- Kapcsolat:
Re: 2x45W csöves végfok DIY
Oda van írva szép nagy betűkkel hogy Dyscus mester 'gyártmánya' 

Avantgarde Uno Nano 572B SE DIY amp. Townshend Allegri Jadis JD1 drive-Lumin U1 mini akkus táppal JS1 MKIII DAC Wireworld Platimun mains Zensati hangszóró és összekötők meg pár ANSUZ
Townshend Elite Rock-Excalibur Benz Glider Borbély phono
Townshend Elite Rock-Excalibur Benz Glider Borbély phono
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2899
- Kapcsolat:
Vigyázz Ottó!
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- Camelflapping
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 31
Re: 2x45W csöves végfok DIY
Hogy életveszélyes a szerelés? Én nem értek hozzá, csak mutatok egyet, ami gyanús nekem. Nem látom pontosan kinek a "gyártmánya"

A készüléket jelenleg is kínálgatják a fórumon. Csak tessék, tessék...

"Annál is hihetetlenebb..."
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 10
Mi az a dzsumbuj a fotókon? Kicsit sem életveszélyes? Szól egyáltalán? Csak kérdem!
Na ja a kis helyigényen kívül más előnyük most nem jut eszembe. Kis kövér AB carbon comp.-ot is kedvelem, bár nem tudom mennyire szubjektív a kinézetük miatt, de úgy gondolom a hangjuk is jó csak nem mindenhol szabad használni. Pl. aki a trópusokon él esetleg párásítót használ vagy láva lámpázik az erősítővel egy helyen az inkább mást keressen ez olyan mint a szivacs ezért csak száraz éghajlatra való.