Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Re: Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Mondjuk, én nem rendelkezem dedikált zeneszobával, és ha a feleségem előre nem szólt volna, hogy ocsmány hengerek és kőzetgyapot táblák nem lóghatnak a falon, mint a korábbi legénylakásomba - maximum keleti perzsák :D - magamtól sem tennék már ilyet a nappalival.
Egy - két lightos szobakezelésnél ez ügyben már többet nem tudok/akarok tenni, de nem is érzem szükségességét.
Viszont, ha onnan közelítem meg a kérdést, hogy 40 ezer - nem 100 ezer - forintból hol javíthatnék a legtöbbet a hangon - egy nem túl acélos IC kábel ára - túl sok tipp nem jut eszembe két megfelelő értékű tunning biztosíték behelyezésénél a megtisztított foglalatba.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Rock60 írta:
2023.04.18., kedd 12:22
Szobaakusztika ? Nagyságrenddel nagyobb kihívás azt rendberakni, mint kicserélni egy biztit, azonkívül az egyik nem zárja ki a másikat... Szerintem a biztosítékcsere a legrentábilisebb és legkönnyebben végrehajtható up - grade.
Hogy kinek mi könnyű, vagy mi jelent neki nagy kihívást, az a tudásától függ. Ha nem ért hozzá, képezheti magát, vagy rábízhatja szakemberre a feladatot. Hogy ettől egy DIY mester, akinek forrasztópáka volt a jele az oviban, megvetően néz rá, az kevésbé lényeges.

Mindenki úgy élvez, ahogy tud, de szerintem százezer forintot olvadó biztosíték cseréjére költeni maximum akkor "rentábilis", ha a rendszered minden más része már rendben van, bár akik idáig eljutnak, azok általában már nem gondolkodnak ilyen variálásokon (kivételek persze mindig vannak). A kezdőknek szóló topikban kissé bizarr ilyen lépéseket emlegetni. Az "ugye, hogy jobban szól" lelkesedés néha teljesen fel tudja borítani a realitást, ezt napi szinten látjuk a beszámolókban és véleményekben, de a többség, pláne a kezdők jellemzően a földön járnak.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5239

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
Ne haragudjatok, nem is értem ezeket a megközelítéseket.
Szobaakusztika ?
Nagyságrenddel nagyobb kihívás azt rendberakni, mint kicserélni egy biztit, azonkívül az egyik nem zárja ki a másikat.
És hogy a gyárak tudják, mit tesznek bele ? Persze, hogy tudják, a legolcsóbbat, a lényeg, hogy megszólaljon a készülék, ahogy a filléres tápkábellel is ez a helyzet.
Azt sem értem, mi az, hogy " nincs vele gond "? Addig nincs vele gond, míg meg nem hallod, milyen egy jó biztosítékkal. Gondolom, azért ez a hobbink, hogy felfedezzük, hol lehet még javítani rajta egy kicsit.
Szerintem a biztosítékcsere a legrentábilisebb és legkönnyebben végrehajtható up - grade.
És igen, érdemes egy lépcsővel erősebbet beletenni.
Ahogy már többször említettem, a kontaktusok tisztítása, különös tekintettel a biztosíték tartóra -hiszen normál esetben akár évekig senki nem nyúl hozzá-, fontosabb, mint gondolnánk, és egy flaska denaturált szesszel meg egy kis adag kontakt javítóval kezelve minden csatlakozást lényegesen nagyobb hangminőség javulásra és főleg hangzás stabilitásra teszünk szert, mint egy biztosíték cserével, aminél, ha nem tisztítjuk meg a tartót, kimerítjük a büdös lábra tiszta zokni húzás esetét.
Az akusztika nem feltétlen óriási kihívás, inkább akarat kérdése legtöbbször, és olyan javulást idéz elő, amit nemhogy biztosíték cserével, de semmilyen audio komponens cserével nem lehet előidézni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Nem tom, nemtomm beírása fölött átsiklott mindenki, hogy csak engem találtok meg ? gondolkodik.gif
Értelmesen leírta, és én is ilyen tapasztalatokkal találkoztam, hogy a tunning biztosítékok a gyári üveghez képest hamarabb elfüstölnek.
Valószínűleg típusfüggő is valamilyen szinten, de elég általánosnak tűnő vélemény. És ne legyünk álszentek, ha negyven forintos bizti helyett beteszek egy 15 ezreset, hát én sem szeretném, hogy idő előtt elszálljon.
És igen, a gyári 500mA - es helyett nekem is 630mA - es van most bennt, köszöni jól van, ha gond lenne, az is el fog olvadni, ahogy kell.
De, tudod mit, tegyetek bele ugyanolyat, vagy eggyel kisebbet, nehogy kizárólag miattam égjen le valakinek a lakása...
Persze, mindenki úgy hobbizik, ahogy akar, ezért kezdő hifi topicba olyat sem kéne írni, hogy lehet hogy a gyári jobb, mint a Tunning bizti izé...
Nem jobb, sokkal rosszabb.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

Rock60 írta:
Szobaakusztika ?
Nagyságrenddel nagyobb kihívás azt rendberakni, mint kicserélni egy biztit, azonkívül az egyik nem zárja ki a másikat.
És hogy a gyárak tudják, mit tesznek bele ? Persze, hogy tudják, a legolcsóbbat, a lényeg, hogy megszólaljon a készülék, ahogy a filléres tápkábellel is ez a helyzet.
Azt sem értem, mi az, hogy " nincs vele gond "? Addig nincs vele gond, míg meg nem hallod, milyen egy jó biztosítékkal. Gondolom, azért ez a hobbink, hogy felfedezzük, hol lehet még javítani rajta egy kicsit.
Szerintem a biztosítékcsere a legrentábilisebb és legkönnyebben végrehajtható up - grade.
Igen. Azért mert, ha az akusztika/szoba nincsen rendben, akkor lehet ott nagyon drága, kiváló minőségű rendszer is, a világ legdrágább biztosítékjaival, nem biztos, hogy jól fog szólni. :rolleyes:

Természetesen mindenki rakjon olyan biztosítékot a készülékébe, amilyet szeretne. Viszont jó ha tudja, hogy adott esetben a nem megfelelő értékű biztosítékkal a készüléke műszaki állapotát kockáztatja, ne adj isten egy lakástüzet. Mindezt minimális, vagy nem is létező minőségjavulás érdekében és indokolatlanul drágán. Az érintkező felületek tisztítása, kezelése minimális összegbe kerül. Kis hozzáértéssel teljesen biztonságos is lehet.

Azt írni, hogy "érdemes egy lépcsővel erősebbet beletenni" a "kezdő hifi tanács kéne" topikban, nem szerencsés és nem követendő szerintem.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 588

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Rock60 írta:
Szobaakusztika ?
Szerintem mindenki úgy "hobbyzik" ahogy akar. Engem pl. nem hoz lázba a komponensek cserélgetése a folytonos "kütyüzés". Én amikor eljutottam oda, hogy jó érzéssel tudtam már zenét hallgatni a cuccomon, akkor a "rendszerépítést" befejezettnek tekintettem, és nem vesződtem vele többet. Inkább az energiáimat új zenék felfedezésére, a pénzem meg lemezek vásárlására (én már csak ilyen megrögzött analóg agyú vagyok) költöttem.
Persze, ha valaki kütyüzni szeret, vagy bütykölni azzal sincs gond.
Csak el kéne fogadni, hogy vannak más értékítéletek is, nem csak az az "üdvözítő út" amit az adott egyén vall. Én ahogy látszik elfogadom. És mástól se várnék mást mint amit magamtól elvárhatok. Ennyi.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tamagaba írta:
2023.04.18., kedd 12:52
denesdr írta:
2023.04.18., kedd 12:30
Rock60 írta:
Ja, hátha a nagyobb bizti nem old le időben és a szeretett készülékből meg eltávozik a működéséhez szükséges füst. :noproblemo: :smile29:
Legjobb egy színtiszta ezüst dróttal átkötni :)
Értem én, hogy ott egy szmájli a mondat végén, de egy kezdő hifis topikban talán az ilyen beírásokat nem kéne erőltetni. :smile29:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

denesdr írta:
2023.04.18., kedd 12:30
Rock60 írta:
Ja, hátha a nagyobb bizti nem old le időben és a szeretett készülékből meg eltávozik a működéséhez szükséges füst. :noproblemo: :smile29:
Legjobb egy színtiszta ezüst dróttal átkötni :)
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Rock60 írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Szobaakusztika ?

Kelly80
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Kelly80 »

Köszönöm a segítséget!Megfogadom! :smile32:
Quadral Aurum Orkan9, RiCable Invictus Reference
Norma Ipa 140,Titan A. Eros Signature
Gustard N18 Pro+N18 Switch, Gustard prém.tápkábel
Zidoo Eversolo Dmpa-8,HiDiamond D2,Ricable Dedalus Xlr

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 936

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Kelly80 írta:
2023.04.17., hétf. 11:53
Sziasztok!
Másoknak egy igen kézenfekvő,számomra egy nem egyértelmű kérdés foglalkoztat.
Érdemes-e a gyári üvegbiztosítékot kicserélni az erősítőmben?
Ha igen,akkor a gyár által megadott és meghatározott amper nagyságú biztire kell cserélni?Itt megjegyezném ,h hallottam olyat,aki egyszerűen kiszedte,de én ezt nem szeretném,úgy gondolom az azért van ,mert szükséges.
Már többször cseréltem biztosítékokat a rendszerben és azt kell, hogy mondjam nagyon megéri….először a gyárit biztit Furutech-re cseréltem és a rendszer hangján elég sokat javított ( tisztább hang megfogott mélyek stb) pedig csak a sub-ban és a végfokban cseréltem ki őket és a hatása igen meggyőző volt. Jó pár évig el voltam vele amíg aztán ősvényre is tettem biztit és bizti tartót mégpedig a hifi-tuning-ot és a hozzávaló 16a biztit…na ez már elég sok pozitív változást hozott a rendszerbe és hipp-hopp kicseréltem a bizti tartót és a biztosítékot a hifi-tuning supreme-re ez még tőbbet javított a képen és a hangon ez már számottevő volt.
Most kicseréltem igaz nem egyik napról a másikra az ősszes készülékemnél ( 7db még az Oppo-ba is ) a gyári és a Furutech biztosítékokat synenergistic researc Orange biztositékra ….na ez hozott nem kevés javulást a rendszerbe a képen és a hangon pedig nem egyszerre történt csere.
Szóval nagyon megéri a csere amennyiben áldoz rá az ember…..ma már biztos nem raknám vissza a gyári üveg biztit :D egyébként egy számmal nagyobb biztit simán be lehet tenni semmi baj nem lesz a rendszerrel az av-landnál javasolták mikor ott vettem biztit…igen kevés befektetéssel igen nagy javulás érhető el ( összeset cserélni)
Biztí cserére fel…. :D :D :D
"Az igazi barát szemből támad."

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ha meg nincs vele gond, és meg vagy elégedve a hangjával, botorság lenne tovább mókolni vele, mert jó eséllyel inkább csak rosszabb lesz.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Kelly80 írta:
Sziasztok!
Ha igen,akkor a gyár által megadott és meghatározott amper nagyságú biztire kell cserélni?Itt megjegyezném ,h hallottam olyat,aki egyszerűen kiszedte,de én ezt nem szeretném,úgy gondolom az azért van ,mert szükséges.
Szerintem azt is jó lenne tudni, hogy mi a gondod a hangképpel, miért nem vagy vele megelégedve. Ha ezt lehetne tudni, talán könnyebb lenne okosságokat javasolni. Nem biztos, hogy az adott problémát (ha van) akkor azt egy jobb (vagy rosszabb ?) biztosíték megoldja-e. Az se biztos, hogy a gyári rosszabb mint az a Hifi-Tuning izé ... (Az Arcam-ot ismerve, ők nem szoktak gagyit kiadni a kezükből, és még az is lehet, hogy nem véletlenül van benne olyan biztosíték amilyen benne van.)

Kelly80
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Igen,bemérve és akusztikailag csillapítva egy panelkomponens hiányzik még ,ami a napokban jön meg.A biztit hagytam volna utoljára ,ezért kérdezősködöm.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Kelly80 írta:
2023.04.17., hétf. 13:35
HiFi-Tuning T Supreme Copper ,biztosítékkal szemezgettem.Ez már a felesleges pénzkidobás kategória?
Az akusztika rendben van a szobádban? Be van mérve és az ajánlott korrekciókat elvégezted?
Én ezeket maxolnám ki a hifi tuning biztik előtt. :drum:

Kelly80
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

HiFi-Tuning T Supreme Copper ,biztosítékkal szemezgettem.Ez már a felesleges pénzkidobás kategória?

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Kelly80 írta:
Sziasztok!
Erről volt szó nem rég a DAC-oklás topikban:
Szerintem jó minőségű márkás (pl.: Littelfuse, nem a "drága" hifi márkákra gondolok) megbízható gyári értéknek megfelelő teljesen jó.
Fülelek tippje, hogy legyenek maximálisan tiszták az érintkező felületek + lehet kontaktjavító folyadékkal is kezelni a felületeket. Pl.: Caig, VDH, stb.
A maradék pénzből vegyél lemezeket, koncert jegyeket. Szerintem. :napsut:

(Kiszedni, átkötni, nem gyári értékűt berakni, szerintem nem ajánlott.)

Kelly80
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Sziasztok!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tottyi írta:
2023.04.11., kedd 09:13
Mar minden megvolt de nem szeretnek hangszinszabalyzot hasznalni az elozo rendszeremben sem hasznaltam es a hangfal is ugyanazon a helyen all.
Csak belinkeltem a merest de nem szeretnek vitat generalni.
Az előző hangfal is basszreflex volt vagy esetleg zárt? Azzal szólt rendesen a szubtartomány? A mérés alapján azt mondom, hogy igen, teljesen jó 20 Hz-től az átvitel, mégha valóban kicsit sok is 70 Hz alatt, de ez lehet kedvező is, ízléstől, hangerőtől függően.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: tottyi »

BLX írta:
2023.04.11., kedd 09:00
@Tottyi: Próbáltad már a Paradound P6-on lévő hangszínszabályzót? Lehet egy kicsi mély emelés segítene? Ha nem olyan a mély amilyet szeretnél, az szerintem a szobádon múlik leginkább. A cuccok nagyon is rendben vannak. Lehet érdemes lenne mérni és kipróbálni valamilyen DSP-s korrekciót, hátha az meghozza azt amit szeretnél.

Vannak olyan szobák, ahova lerakod "szemre" a hangfalakat és kb. tökéletesen szólnak a mélyek (is). Ehhez nagy szerencse kell, de létezik. Nyílván ez a hangfal-szoba-elhelyezéz-hallgatási pozíció szerencsés együttállása. Lehet nálad egy picit trükközni kell. Sok sikert! :napsut:
Mar minden megvolt de nem szeretnek hangszinszabalyzot hasznalni az elozo rendszeremben sem hasznaltam es a hangfal is ugyanazon a helyen all.
Csak belinkeltem a merest de nem szeretnek vitat generalni.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

@Tottyi: Próbáltad már a Paradound P6-on lévő hangszínszabályzót? Lehet egy kicsi mély emelés segítene? Ha nem olyan a mély amilyet szeretnél, az szerintem a szobádon múlik leginkább. A cuccok nagyon is rendben vannak. Lehet érdemes lenne mérni és kipróbálni valamilyen DSP-s korrekciót, hátha az meghozza azt amit szeretnél.

Vannak olyan szobák, ahova lerakod "szemre" a hangfalakat és kb. tökéletesen szólnak a mélyek (is). Ehhez nagy szerencse kell, de létezik. Nyílván ez a hangfal-szoba-elhelyezéz-hallgatási pozíció szerencsés együttállása. Lehet nálad egy picit trükközni kell. Sok sikert! :napsut:

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 873

Hozzászólás Szerző: tottyi »

viri írta:
2023.04.06., csüt. 16:20
tottyi írta:
2023.04.06., csüt. 10:33
Teljes mertekben igazatok van. Ti tudjatok nalam hogyan szolnak a hangfalak. :napsut:
Bocsánat, én félreértettelek, azt hittem ironizálsz, hogy erőltetem itt a subokat... Ha a 150-es ATC-vel nem elég a mélytartomány, akkor nagyon valószínű, hogy egy akusztikai cipőben járunk. Nálam is bármekkora hangfal van, most pl. már egy éve egy monstrum JBL 250ti se, 36cm-es mélyei vannak, az egyik legjobb mélyeket tudja minden szempontból, amit valaha állódobozból hallottam, de még ezekhez is kell két 38cm-es zárt sub. Természetesen már régen be lett mérve a szoba, nem is egyszer, 60Hz-től meredeken esik, minden mélyet elszív, minden más szempontból viszont ideális. Egyébként a 250Ti-hez már majdnem nem kell, sőt, nagy hangerőn nem is kellene, de normál, vagy kis hangerőn már elnyelődik annyira, ami engem már zavar. Ha megszokja az ember, hogy legalul is ott vannak azok az információk, akkor az nagyon tud hiányozni, ha eltűnik. Meg ha egy lábdobnak annyi súlya van, mint egy pergőnek :D

Mérted, vagy méretted már a szobád?
Meg az azelotti hangfalammal volt bemerve de nemhinnem, hogy a szobaakusztikaval lenne gond a melyeket illetoen, aztan kitudja, hogy a mostani hangfal mit produkalna a mereseken. Allitolag a haver mikor hallgatta az elozoket akkor szerinte sok volt a mely de nem olyan 40Hz koruli hianyzik hanem ami alatta van mert a hatuljan van egy potmeter es az kb 40Hz korul kiemel +6 db-elt es az pl mar nemtetszik es bug ha azt feltekerem, onnet gondolom, hogy az alatte levo tartomany lett "kevesebb", vagy ilyennek kell lennie csak az elozohoz voltam hozzaszokva. gondolkodik.gif De meg csak egy eve van ez a hangfal, meg szoknom kell talan. :rolleyes:

átvitel.png
átvitel.png (21.65 KiB) Megtekintve 2003 alkalommal
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Igaz, bármennyivel lehet... :rolleyes:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2023.04.05., szer. 19:00
Még csak véletlenűl sem 10 Herzenként van skálázva a poti.
Frappáns... :fekverohog:
És? 8-al nem lehet számolni?
Egyébként sem pontos az ilyen "jelzés", de ebbe mélyebben ne menjünk most bele.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”