Megnyugtató ezt olvasni.wittao írta: ↑2023.06.09., pén. 13:31is megvan a hulladekhasznositasi eljarasuk.
Korabban mindenki zizgett a CRT majd LED TV-k megoldhatatlan feldolgozasa miatt, mara a napi rutin resze mindegyik. Sot a CRT hulladek jelentos resze kikopott a hulladekos piacrol. Ugyanez a helyzet a klimak es hutoberendezesek eseten.
A napelemekre emlekszem 30 evvel ezelott gyerekkori jobaratom apukaja az ATOMKI-bol hozott haza kiserletekhez napelem paneleket, mar akkor jatszottunk veluk, tehat a hulladekka valt paneleket nagyjabol a hulladekos szakma 10 eve napirenden tartja. Megoldas van ra, megjobb megoldas pedig lesz majd a domping modon leszerelesre varo panelek eseten. Kezdetben 180-200W/nm erteku paneleket tettek hosszu megterulesre, tobben ido elott lecsereltek 500-600W/nm teljesitmenyure, meg igy is megerte.
Foleg ha elektromos autot/futest/hoszivattyut taplalnak veluk, akkumulatoros osszekottetesben, kivalo szimbiozist lehet letrehozni a haz / auto / akkutarolo egysegek kozott.
Azt hiszem, lehet, hogy van egy kis félreértés, mert én nem ágálok a napelemek ellen, pusztán egy pragmatikus megközelítést javasolok, hogy ne a "divathullám" (meg a "szomszédnak is van, én sem lehetek rosszabb") határozza meg a költéseinket, amennyiben a rendelkezésre álló anyagi forrás véges. A pragmatizmust a módszerbe az objektív szempontok szerinti priorizálás viszi. Ez nem egyetlen egyszer felállított prioritási listát jelent, a prioritási lista - ha objeltíven állítjuk össze - idővel akár jelentősen változhat. Egy aktuális vagy tervezett villanyautó nagyot változtathat ezen a prioritáson.
Nálam adott egy 90-ben épült 10x13-as alapterületű kádárkocka (egyike az utolsóknak a műfajban), amihez egy télikert-szerű hozzáépített fedett veranda-szerűség, garázs és műhely csatlakozik, és amit 7 éve vásároltam. Gázfűtés a házban, légkondi és általa télen 12 fokra kondicionálás az egyébként fűtetlen verandán, fűtetlen garázs. A tetőfelújítás volt eddig a legnagyobb beruházás, az nem energetikai szempontokból kellett, egyszerűen megérett a dolog. Megvan, új tetőt kapott. Az energetikai beruházások között amikor a tavaly nyáron priorizáltam a megtérülési idő szerint, akkor nagy meglepetésemre a 32 éves FÉG kazán cseréje egy igen korszerű kazánra (Viessmann Vitodens 100W kombi, de csak fűtésre használva jelenleg, plusz átemelő szivattyú a kondenzvíz elvezetéséhez, plusz kémény-átalakítás, plusz másodlagos /külső/ hőcserélő, időzített szekunder utókeringetéssel, plusz az egész hóvelevanc munkadíja és egyebek) megtérülési ideje végzett az élen (5 fűtési szezonnal, és nagyon pesszimistán becsültem, mert így, az elmúlt szezon adatai alapján, már úgy néz ki, inkább 3 fűtési szezon alatt térül meg). Úgyhogy az metörtént. A második az ablakok teljes cseréje lett (erre már megvan a befutó, szerződés aláírva, előleg befizetve, második műszaki egyeztetés megtörtént, gyártásba adva a 9 darab ablak, redőnyök, stb, beszerelés várhatóan júnuis végén-július elején). A harmadik egy viszionylag kicsi, de annál érdekesebb beruházás: a régi radiátorszelepek tűsre cserélése és fűtésautomatizálás Honeywell EvoHome rendszerrel. A fűtésszerelési munkák mág megbeszélve, jövő hónapban már kész is lehet, aztán jöhet az automatizálás. Ezután jönnek majd az extra szigetelések, ajtók... ééés... a durva, hogy a napelem az utolsó helyen végzett nálam, gyakorlatilag nemlétező megtérüléssel (az én áramfogysztási szokásaimmal, éves szaldóval és a kétszeres áramdíjjal számolva is, de nem számolva az ezáltal elérhető ingatlanérték-növekedést).
Más élethelyzetben, más energetikai tulajdonságú ingatlannál biztosan teljesen más prioritás alakul ki, szóval ezt mindenki maga számolja át. De érdemes átszámolni, különben olyan furaságok történhetnek, mint az egyik utcabéli távolabbi szomszédomnál, aki felrakatott egy látszólag nem túl kicsi naperőművet a régi, már repedező cserepekre, jól láthatóan felújításra szoruló tetőre (pár éven belől már potyognak majd a cserepei, kíváncsi vagyok, hogyan cserepeztetii majd újra a házát a naperőmű alatt, és az mibe fog kerülni).