- Az oldalfalak esetén ahol padlón és a mennyezeten UW profilt használsz, ott kell PAE szalag a profil és a falfelület közé. A PAE szalag a túl lógás miatt elcsatolja a majd a gipszkartont is a felülettől.kpykpy írta: ↑2022.10.30., vas. 04:34Sziasztok!
Akinek a szuterén/pince szinten van a mozija és esetleg annak falán futnak csövek (víz, gáz, szennyvíz), hogy oldotta meg a hangszigetelést?
Esetemben az egyik hosszabbik falon kb 1 méteres magasságban fut a szennyvízcső, plafonon pedig víz és gáz csövek.
Jó ötlet lehet, hogy ezeknek a csöveknek a vastagságát hagyom meg légrésnek és úgy építek 'szobát a szobában'? Tehát ahol fut pl 10centis cső a falon, ott kb 11cm légrést hagyok, hogy a hangszigetelt falszerkezet külső része ne érjen hozzá a csőhöz?
Jobb eredmény érhető el, ha fával dolgozok aluprofilok helyett? Pae szalag az illesztéseknél jó lehet?
Ikerház szuterén szintjéről van szó, ezért gondoltam, hogy a szomszéd felöli falat vastagabb gyapottal készíteném. Ennek van értelme? Vagy minden oldalról azonos vastagságú szigetelés a jobb? Padlóra mit tanácsos tenni ami ár érték arányban is megállja a helyét?

Mi a kérdés, mire van szükséged? Tervezőt vagy kivitelezőt keresel? Ajánlatot arra, hogy mire cseréld le a meglevő eszközparkot?doki50 írta: ↑2022.10.29., szomb. 15:47Most épülő házunkban lesz egy házi mozi szoba az alagsorban A új szoba mérete 7 m hosszú és 4 m széles belmagasság 2.6 m
mivel mennyezethűtés a szellőztető rendszer lesz így ennyi marad.
Szeretném a segítségeteket kérni a hangrendszer kialakításában valamit a teljes moziszoba megépítésében

Úgy értettem, hogy nem audiophile tuning cuccok, hanem olyasmi amivel a szerelőd évek óta dolgozik és jónak ítéli meg. Legrand, Schneider electric, Eaton, stb... És persze Fi relé.kpykpy írta: ↑2022.10.29., szomb. 05:47Mi számít normálisnak? Schneider márkát látok minden webshopban... Elég jó fejnek tűnik a szerelő, ha mondom mit szerezzen be/építsen be akkor megcsinálja.Quetz írta: ↑2022.10.28., pén. 23:56Használj normális kismegszakítót nyugodtan, nem fog rontani a hangminőségen.kpykpy írta: ↑2022.10.28., pén. 22:41
Jól értem, hogy hifi-mozi szempontból jó az olvadó biztosíték? Per pill 4 olvadó biztosítékos táblám van, a villanyos szaki ezeket kapásból cserélné automatára. 3x4mm2-es minőségi árnyékolt kábelt terveztem ami lemegy a mozihoz. Egy modernebb (nem olvadós) biztosítékkal nem lenne olyan jó a hang? Ha egy külön kábel külön megszakítón megy a mozihoz, azt már ösvénynek hívják? Bocs, de nem nagyon vágom még ezt a témát :)

Mi számít normálisnak? Schneider márkát látok minden webshopban... Elég jó fejnek tűnik a szerelő, ha mondom mit szerezzen be/építsen be akkor megcsinálja.Quetz írta: ↑2022.10.28., pén. 23:56Használj normális kismegszakítót nyugodtan, nem fog rontani a hangminőségen.kpykpy írta: ↑2022.10.28., pén. 22:41
Jól értem, hogy hifi-mozi szempontból jó az olvadó biztosíték? Per pill 4 olvadó biztosítékos táblám van, a villanyos szaki ezeket kapásból cserélné automatára. 3x4mm2-es minőségi árnyékolt kábelt terveztem ami lemegy a mozihoz. Egy modernebb (nem olvadós) biztosítékkal nem lenne olyan jó a hang? Ha egy külön kábel külön megszakítón megy a mozihoz, azt már ösvénynek hívják? Bocs, de nem nagyon vágom még ezt a témát :)

Használj normális kismegszakítót nyugodtan, nem fog rontani a hangminőségen.kpykpy írta: ↑2022.10.28., pén. 22:41

Jól értem, hogy hifi-mozi szempontból jó az olvadó biztosíték? Per pill 4 olvadó biztosítékos táblám van, a villanyos szaki ezeket kapásból cserélné automatára. 3x4mm2-es minőségi árnyékolt kábelt terveztem ami lemegy a mozihoz. Egy modernebb (nem olvadós) biztosítékkal nem lenne olyan jó a hang? Ha egy külön kábel külön megszakítón megy a mozihoz, azt már ösvénynek hívják? Bocs, de nem nagyon vágom még ezt a témát :)nemtomm írta: ↑2022.10.28., pén. 20:13Minőségi kábel feltétlen tegyél be, megszakító olvadó biztosíték kőtelező mert azzal remekül javítani a rendszeren, személy szerint tettem egy ipari áramtanító kapcsolót ami nagyon hasznos egy mozdulat és kikapcskpykpy írta: ↑2022.10.28., pén. 19:41Sziasztok!
Novemberben fogják a családi házunknál cserélni a régi villanyvezetékeket és a szuterénben kiépített ipari áram részét szeretném mozira használni.
Kérdésem lenne, hogy mit és hogyan kellene kialakítani? :)
Elegendő egy vastag minőségi kábelt behúzni ill. ehhez külön megszakító-biztosíték?
Aki jártas a témában kérem segítsen, vagy dobjon egy linket ahol kiokosodhatok :) Köszönet!!![]()
![]()
Amennyiben tehetném lehet, hogy két ősvényt építenék ki, mert soha nem lehet tudni mire lenne jó a másik![]()
Hajrá..![]()
Minőségi kábel feltétlen tegyél be, megszakító olvadó biztosíték kőtelező mert azzal remekül javítani a rendszeren, személy szerint tettem egy ipari áramtanító kapcsolót ami nagyon hasznos egy mozdulat és kikapcskpykpy írta: ↑2022.10.28., pén. 19:41Sziasztok!
Novemberben fogják a családi házunknál cserélni a régi villanyvezetékeket és a szuterénben kiépített ipari áram részét szeretném mozira használni.
Kérdésem lenne, hogy mit és hogyan kellene kialakítani? :)
Elegendő egy vastag minőségi kábelt behúzni ill. ehhez külön megszakító-biztosíték?
Aki jártas a témában kérem segítsen, vagy dobjon egy linket ahol kiokosodhatok :) Köszönet!!![]()

Nagy problémám volt a hangszigetelés, mert az alacsony frekvenkciák átrepültek a szomszédokhoz. Rezgéscsillapítással és hangszigeteléssel foglalkozó cégek javasoltak nagy tömegű hanggátló téglát, több rétegben más szigetelő és rezgéscsillapító anyagok használatával..utólag ez nagyon drága beruházás.Rp526 írta: ↑2022.10.13., csüt. 13:34Köszi a tippeket. Lehet a falazás mellett döntök majd. Ahogy számolgatok két réteg OSB nm ára majdnem ott van mint a 10es válaszfal tégla nyers nm ára. Így elég komoly szerkezetet kapnék. Kitolom a határokat amíg lehet, így a jövőben nagyobb mozgásterem van és nem is függök a székoszlopoktól. Ez a basszuscsapda beépítés plafonba nagyon tetszik, mert nem tudtam elképzelni a szobába. Egy sor széket tervezek csak, így dobogó híján nem tudom hová és hogyan raktam volna.

Ez egy komplex kérdés, nem lehet két mondattal elintézni. Ha téglával körbe falazod a szobát, a basszushangokkal fog meggyűlni a bajod. Ez a probléma könnyűszerkezetes falaknál nincs, vagy jóval enyhébben jelentkezik. Ha a basszuscsapdát a mennyezetbe építed, attól a hosszanti és keresztirányú módusok nem fognak csillapodni, szóval ez nem annyira jó ötlet. Nem írtad, hogy a tetőtérben lesznek-e közvetlen szomszédaid, ez nyilván egy új szempont. Azt hittem, önálló családi házról van szó.Rp526 írta: ↑2022.10.14., pén. 11:52Sajnos nem tudni melyik kezembe harapjak. Amennyiben könnyűszerkezet, akkor a szomszédok miatt kell aggódnom, de ha tégla akkor meg a hullámok. És ha tégla az oldala de felfelé basszuscsapdaként egy nagy nyitott tér különböző szigetelő anyagokkal, járatokkal? A tetejére pedig full szigetelés? Tudom, hogy a profi megoldás az lenne, hogy külső fal tégla, bele pedig a szokásos szobában szoba szerkezet, de ennyi pénzem biztosan nem lesz rá.

Sajnos nem tudni melyik kezembe harapjak. Amennyiben könnyűszerkezet, akkor a szomszédok miatt kell aggódnom, de ha tégla akkor meg a hullámok. És ha tégla az oldala de felfelé basszuscsapdaként egy nagy nyitott tér különböző szigetelő anyagokkal, járatokkal? A tetejére pedig full szigetelés? Tudom, hogy a profi megoldás az lenne, hogy külső fal tégla, bele pedig a szokásos szobában szoba szerkezet, de ennyi pénzem biztosan nem lesz rá.

A tégla jobban vissza fogja verni a hangokat. És leginkább a mélyhangokkal lehet baj, a könnyű szerkezeten inkább kimegy/elnyelődik, a tégla meg majd visszaveri és jönnek a "kezelhetetlen" basszus problémák. Ha jól értem

És elég komoly mértékben elveszítenéd a könnyűszerkezetes tetőtér előnyeit. De ahogy érzed...

Igen és ha a gyapot réteg fentről nyomja a gipszkartont, kevésbé fog rezonálni. Sokan elrontják ezt.ZolaBA írta: ↑2022.10.12., szer. 04:09Sőt még egy tipp. A legutolsó átépítésnél találtam ki (sajnos csak egy szobára), hogy a fogópárokból (vízszintes "gerenda") látszó gerendát csináltattam az áccsal és főlé került a gipszkarton, nem alá. (a szigetelés is egyben van ezáltal, nem kitöltött a hézagok között). Ez +15cm belmagasság ami minden szemponból előnyös szerintem.

Mint gyakorlott tetőtéri lakos én is az elsőre szavaznék.Rp526 írta: ↑2022.10.11., kedd 15:19- Megcsinálom koporsósra, ahol a tető maga levág a szoba felső sarkaiból. Így maximalizálom a szélességet és a magasságot is, viszont nem tudom milyen hatással van az akusztikára, sok szenvedést okozna e majd a + ferde sarok, + hullámokat szórna minden felé. Ez vhol 4,2m széles, a csúcson 2,5m magas körüli szobát adna. A sarkoknál kb. 2m magasság.

AAA+

Ez a basszus csapda végül is nem is olyan rossz ötlet. Oda tömhetnék amit csak akarok, és lehetne gondolom vmi hangáteresztő anyag a plafon. A héten kezdik el a tetőt ácsolni. Még minden mozdulhat reményeim szerint.heineken írta: ↑2022.10.11., kedd 15:55Szia! Nálam hasonló az elrendezés,…most fejeztem be egy utólagos hangszigetelő fázist a szomszédok és az akusztika javítás miatt.![]()
Egyébként én meghagytam a teljes magasságot(4méter), beiktatva egy háromszög alaku basszus csapdát.
A hanggátlás miatt a függőleges falakat téglával építeném, ha újra kezdeném…az alacsony frekvenciák gond nélkül átmennek a könnyűszerkezeten.
A szélességen nem lehet már módosítani a térdfalnál? Nem tett jót az akusztikának a fal mögötti odu’.
Szívesen segítek néhány tapasztalattal, hogy milyen buktatók voltak…

Szia! Nálam hasonló az elrendezés,…most fejeztem be egy utólagos hangszigetelő fázist a szomszédok és az akusztika javítás miatt.