Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11159
Kapcsolat:

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tamagaba írta:
2022.03.05., szomb. 17:21
Pont a fordítottjára számítottam. Mitől véres a torok? Amikor nálad volt xváltó felújításon nem említetted. Jó lenne pontosítani, mit mértem rosszul vagy mi a hibás a dobozban.
Melyik dobozzal mértél?

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 631
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fapaci írta:
2022.03.05., szomb. 17:12
tamagaba írta:
2022.03.05., szomb. 16:17
annak örülök, hogy a torzitásom 100Hz felett 1% alatt (körül) van, bár nem tudom másnál mennyi
Lent van egy kis grimbusz, azon faragnom kéne :rolleyes:
Nagy akusztikai dráma nincs, de a hangsugárzóid torka véres kicsit. A RT 100 Hz alatt nem mérvadó, felesleges nézni, erre talán még emlékszel.
Pont a fordítottjára számítottam.
Mitől véres a torok? Amikor nálad volt xváltó felújításon nem említetted.
Jó lenne pontosítani, mit mértem rosszul vagy mi a hibás a dobozban.
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tamagaba írta:
annak örülök, hogy a torzitásom 100Hz felett 1% alatt (körül) van, bár nem tudom másnál mennyi
Nagy akusztikai dráma nincs, de a hangsugárzóid torka véres kicsit. A RT 100 Hz alatt nem mérvadó, felesleges nézni, erre talán még emlékszel.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Alex_Aston írta:
2022.03.05., szomb. 16:23
tamagaba írta:
Szombat délutáni szösszenet
.. Fapaci 2 tanfolyamán is részt vettem, de bevallom már nem emlékszem mi volt a sztori az RT60-nál
szóval ez az a szembe pingpongozok a hangokkal nagy szoba rövidebbik oldalán
filter nincs rajta, 1m magassugárzó tengely közepe
Ráléptél az útra. Ne aggódj, innen már minden a jó irányba folyik majd ;)
óó ráléptem én arra már rég, amikor kb 2 éve megvettem a mérőmikit
méricskéltem már minden fiszf@szt, csak a kutya fenekébe nem raktam bele
aztán hogy mit tud kihozni az ember a mérésekből, az már más történet :rolleyes:
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3702

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

tamagaba írta:
.. Fapaci 2 tanfolyamán is részt vettem, de bevallom már nem emlékszem mi volt a sztori az RT60-nál
Ráléptél az útra. Ne aggódj, innen már minden a jó irányba folyik majd ;)
Csak a Marantz! :-D

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Csatolmányok
1.png
1.png (143.25 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal
2.png
2.png (153.89 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal
3.png
3.png (98.37 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal
4.png
4.png (975.91 KiB) Megtekintve 2264 alkalommal

goldhang
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 60

Hozzászólás Szerző: goldhang »

Gratulálok és szívemből örülök a nálad született végeredménynek!!!
Engem rendesen meghurcoltak, amikor a "hobbink építésének" fontossági sorrendjében mertem nagyon előre helyezni az akusztika fontosságát.
Egy alsóközép kategóriájú hifirendszer szintjétől fölfelé már pediglen brutális hatással van a hallott végeredményre.
Szinte semmi semmi sem képes akkora előrelépést hozni a ráköltött pénz és energia tekintetében, mint az akusztika kezelése.
Kényelmetlennek tűnhet a hozzá kezdés, de busásan megtérül!!!

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 289

Hozzászólás Szerző: st81 »

Köszönöm!
Mindenfajta érdek nélkül tudom ajánlani mindenkinek legalább az akusztikai bemérést.
Nekem a régi és az új szobában is gond volt a visszhanggal, eltűnő vagy éppen túlburjánzó mélyekkel, változó színpadképpel, kétoldalas hangzással, hiányzó hangokkal. Pedig mindkét szoba lakhatóra (szekrények, könyvespolcok, ágy, komód, vastag szőnyegpadló a teljes területen) be volt rendezve. Most úgy hallom, minden a helyére került. :napsut:
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

st81 írta:
2022.03.03., csüt. 19:15
Elkészült a nappalink akusztikai kiigazítása.
Papp Laci bemérte, Kr-acoustic (Krisztián) legyártotta a paneleket, apa-fia pedig felszerelte.
Gratula, f@sza lett. :tutiok:
Remélem ragályos lesz ez a dolog, mert talán a legjobb, és legolcsobb, hatásos "tuning".

st81
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 289

Hozzászólás Szerző: st81 »

Elkészült a nappalink akusztikai kiigazítása.
Papp Laci bemérte, Kr-acoustic (Krisztián) legyártotta a paneleket, apa-fia pedig felszerelte. A mennyezet két beton fúrószárat fogyasztott el, de egyébként ment mint a karikacsapás. Ahogy egymás után kerültek fel a panelek (először a plafonra, majd a kanapé fölé, végül a tv-állvány mögé) úgy változott a hangzás is. Nálam is kiderült, a fizika az fizika, nem lehet megkerülni.
Nagy szavakat nem akarok használni, de szerintem igencsak megérte a fúrás-faragás. A család egyedül a plafon "berhelését" próbálta megvétózni, de mondtam hogy nem hagyhatjuk ki. A mennyezet kezelésének fontosságát Fapaci különösen kihangsúlyozta a beméréskor.
Egy pár kép:
Kép
Kép
Kép
Erősítő: Accuphase, Denon, Audio-gd
Forrás: Lindemann
Hangsugárzók: Quadral, Audioquest (fejhallgató)
Kábelek: Ricable, Crystal Cable

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Na, majd hétvégén én is nekiállok méricskélni, megmutatom a magyarok Istenét egy 6x4-es szoba hosszabbik oldalán a Vulkánok - a szemközti fal tök sima. Nem tudom ennél rosszabb kialakítás mi lehet.
Monjuk annyi jó van benne, hogy a dobozok oldaláról valszeg semmi nem jön vissza - 20cm fal és kb fél méternyi duplasoros könyvszekrény (a szomszéd szobában ugyanúgy)
A másik oldalon, ahol hallgatom real-time reverb élmény :)
Nemsokára jelentkezek én is KR-Acoustic fórumtársnál abszorbálásra sima fehér felülettel
A jelenlegi elrendezést sajna nem tudom megváltoztatni. Majd egyszer lesz egy nagy kecó, ahol futkorászhatnak a Vulkánok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.02.27., vas. 17:20
Persze biztos voltam benne, hogy nem tudja megállni és ismét bedobja a témát a fórumon, de ez már az ő dolga. :D
Úgy gondoltam, hogy egy élő példa talán sokak számára érdekes lehet, hogy mit lehet kihozni az akusztikával úgy, hogy a szoba közben marad egy nappali, nem szenved csorbát semmit a használhatósága.
Mert itt jól látszik, mi volt előtte, és mi lett utána. Az eredmény jól mérhető és jelentősen hallható is. Miközben a rá költött pénz minimális volt. Talán egy olcsó kábel ára.
Főleg azért, mert a kanapé mögötti 4db fénykép nyomtatott panel helyére amúgy is valamilyen kép került volna, ami lehet drágább lett volna, mint a panelek. Legalább is, amit korábban a feleségem nézett, ahhoz képest kb. harmad ár, így igazából anyagilag pozitív lett a mérleg :D

Polcok is lettek volna, csak így az elhelyezés célzottan történt. Tehát az sem került pénzbe.

A hangszórók mögötti panelek kerültek összesen 30e Ft-ba, meg a szőnyeg alá a gumi lap 17e Ft volt.

Meg a mérés maga.

Szóval egy közepes kábel ára, vagy annyi sem, de az eredmény, egy ilyen kábel cseréjlhez képest szerintem nem is egy lapon említhető.

Szóval csak ezért gondoltam megosztani. Aztán mindenki azt a következtetést vonja le, amit szeretne.
Van akit talán inspirál, van akit nem érdekel, van akinek meg ez is kevés :D

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2022.02.27., vas. 10:20
Mérjetek egy hangsugárzó átvitelt a hallgatási helyről (ahol a füled van), ne csak utózengési időt. Ha 30-150hz között +/-5dB-nél nincs nagyobb eltérés, akkor lehet nyugodtan hátradőlni, bár a fénykép alapján lenne még tennivaló...
Hogy mit kellene és mit érdemes tenni, az néha nagyon más. Szép cél a +/- 5 dB tűrés, no de hány lakószobában jön össze, ahol egy teljes család él és van két pici gyermek is? Saját praxisomban max 10-15 %-nál. A dedikált zenehallgató és moziszobákban nyilván szigorúbbak vagyunk, a stúdiókban meg pláne, de egy sok funkciós nappaliban nem szoktam senkit belehajszolni irreális átalakításba, vagy összeráncolt homlokkal és szigorú szakmai tekintettel elvenni a kedvét a zenehallgatástól. Az érdemi tanács egyaránt figyelembe veszi a célokat és lehetőségeket.

A fórumokat, csoportokat olvasva néha átérzem, milyen lehet a másik oldalon lenni és hallgatni a jobbnál jobb, sokszor egymással ellentétes tanácsokat, miközben Alex a folyamat legelején közölte, hogy neki már az eredeti helyzet sem volt vállalhatatlan, második látogatásomkor pedig komoly előrelépésről számolt be a hangzást illetően. Ez volt a célunk, nektek is azt tanácsolom, ennek tudatában ötleteljetek! Ha én élnék ott, nyilván cserélném a bútorokat, csörgő, zörgő tárgyakat, átrendezném a szobát, máshova tenném a hangsugárzókat és a hallgatási pontot is, de nem én élek ott. Alex szempontjai teljesen mások és azok alapján hozta meg a döntéseit, szerintem helyesen. Én azt tanácsoltam neki, egy alapszintű akusztikai kezelés után dőljön hátra és hallgasson zenét a további értekezések és ötletelések helyett. Persze biztos voltam benne, hogy nem tudja megállni és ismét bedobja a témát a fórumon, de ez már az ő dolga. :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2022.02.27., vas. 13:40

Te jószagú vajasbödön. Ez a 33Hz agyon nyomja a basszus tartományt. Vélhetően ez hallgatási pozícióiból készült és ott van egy baromi nagy álló hullám max.
Közel 15-20dB kiemelés. Leviszi a fejed. Tényleg.
De bassz reflex dugózással teljesen élhető lett.

Ha van kedved meghallgatni, gyere nyugodtan.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2022.02.27., vas. 15:14
Alex szobája immáron megfelel háttér zenehallgatásra, arra a malacok is kellően rózsaszínűek :D
A baloldali radiátor elé tennék egy mobil akusztikai elemet, ami csak az odafigyelős zenehallgatás idején lenne ott, amúgy nem.
Az egész hangzás balansza is elmegy, ha ennyire különböző a két oldal első visszaverődés szempontból.
A sztereo tér mélység meg úgyis reménytelen ilyen elhelyezéssel, megoldás lehetne... de nem lesz.
Azért ez megnyugtató, mert azt hittem max fűtésre jó az erősítőm :smile29:

Gyere át valamikor, ha van kedved, szívesen látlak egy féloldalas, háttér szörnyülködésre ;)

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5280

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Alex szobája immáron megfelel háttér zenehallgatásra, arra a malacok is kellően rózsaszínűek :D
A baloldali radiátor elé tennék egy mobil akusztikai elemet, ami csak az odafigyelős zenehallgatás idején lenne ott, amúgy nem.
Az egész hangzás balansza is elmegy, ha ennyire különböző a két oldal első visszaverődés szempontból.
A sztereo tér mélység meg úgyis reménytelen ilyen elhelyezéssel, megoldás lehetne... de nem lesz.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3581

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Én tényleg amatőr vagyok akusztikában, építés és mérésben is. Spektrum jobb hangsugárzó szub nélkül, majd szub ládával. A hangfal az alul teljes sávot kap, tehát a szub csak alul besegít. Természetesen a szubot nehéz gyorsan megfogni, meg nekem 25Hz a kezelhetetlen legalsó álló hullámom, de a szub mégis 17Hz-en mutat hosszú csillapodást.
Csatolmányok
jobb szub nélkül.jpg
jobb szub nélkül.jpg (131.03 KiB) Megtekintve 2484 alkalommal
jobb plusz szub.jpg
jobb plusz szub.jpg (136.52 KiB) Megtekintve 2484 alkalommal

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2022.02.27., vas. 11:12

Volt mérés 20Hz-20kHz között. A 33Hz kiemeles ott van még mindig, annyit javult, hogy a bal doboz bassz reflex nyílás bedugaszolása kb. 6dB-t csökkentett rajta.

Screenshot_20220227-105904_Gmail.jpg
Te jószagú vajasbödön. Ez a 33Hz agyon nyomja a basszus tartományt. Vélhetően ez hallgatási pozícióiból készült és ott van egy baromi nagy álló hullám max.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

Alex_Aston írta:
2022.02.26., szomb. 14:39
Na, Fapaci nyár végi tanácsai beváltak. Az átlag 700-750ms zenés 450ms környékére csökkent, most mértük meg.
A torzítás is nagyot javult, és a káros dúsulás is.
A mennyezeti panelek még ezen kicsit javítani tudnának, de sajna kör alakút a Krisztián nem igen akar csinálni... ez meg ugye első sorban nappali. Szóval ezért is mértem igazából, hogy milyen a nélkül most, mert helyére került az utolsó könyves polc is.
Fülre teljesen jó nekem, úgyhogy most már tényleg csak hátra kell dőlni.
Mérési diagrammok hamarosan.

Ami változott egyébként a két mérés között:
- Fényáteresztő függöny került fel. Ez persze max mérhető, de nem hallható elvileg.
- Kanapé mögötti 4db panel
- Hangfalak mögött 1-1db panel
- Nagyobb (+1,6nm) és más anyagú szőnyeg, alá gumi granulátum
- Hallgató pozíció jobb és bal oldali falakon könyves polc
- Dolgozó sarok kialakítás
.
20220226_142429.jpg
.
20220226_142400.jpg
.
20220226_142352.jpg
A radiàtort mindenkèpp "kezelni" kellene
A pàleszokat meg meginni😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Válasz mindenkinek.

Kerek azért kellene, mert ez passzol a szobába, a lámpák miatt, amik kerek formájúak. A fali méretű és formájú panel tényleg randa lenne ott fent, főleg a vastagság miatt.
A hangszórók mögött elvileg szürke van, de ilyen sötét lett. :rolleyes: Fekete étkező székek és a TV miatt sem gáz, ha ránéz az ember, főleg, hogy egyik a sarokban van, takarásban.

A radiátor, az ott van, azzal nincs mit tenni. gondolkodik.gif
Beburkolni nem fogom. Még annyit teszek a szekrényekkel, hogy polc színű filc esetleg kerül a poharak alá. Bár hallani a hallgatási pozícióban még nem hallottam őket zengeni, normál zenehallgatás közben.

Volt mérés 20Hz-20kHz között. A 33Hz kiemeles ott van még mindig, annyit javult, hogy a bal doboz bassz reflex nyílás bedugaszolása kb. 6dB-t csökkentett rajta.

Ábrák. A jobb érték az utána, nyilvánvalóan :D

Torzítás előtte-utána:
Screenshot_20220227-105839_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105839_Gmail.jpg (489.19 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal
Screenshot_20220227-105824_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105824_Gmail.jpg (502.19 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal
Utózengés előtte-utána:
Screenshot_20220227-105854_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105854_Gmail.jpg (488.42 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal
Screenshot_20220227-105849_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105849_Gmail.jpg (502.97 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal
Spektrális energia eloszlás előtte-utána:
Screenshot_20220227-105900_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105900_Gmail.jpg (663.33 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal
Screenshot_20220227-105904_Gmail.jpg
Screenshot_20220227-105904_Gmail.jpg (628.28 KiB) Megtekintve 2359 alkalommal

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5280

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Mérjetek egy hangsugárzó átvitelt a hallgatási helyről (ahol a füled van), ne csak utózengési időt. Ha 30-150hz között +/-5dB-nél nincs nagyobb eltérés, akkor lehet nyugodtan hátradőlni, bár a fénykép alapján lenne még tennivaló...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
Na, Fapaci nyár végi tanácsai beváltak. Az átlag 700-750ms zenés 450ms környékére csökkent, most mértük meg.
A mennyezeti panelek még ezen kicsit javítani tudnának, de sajna kör alakút a Krisztián nem igen akar csinálni... ez meg ugye első sorban nappali. Szóval ezért is mértem igazából, hogy milyen a nélkül most, mert helyére került az utolsó könyves polc is.

- Fényáteresztő függöny került fel. Ez persze max mérhető, de nem hallható elvileg.
Talán már korábban említettem. Szerencsétlen a lemezradiátor közelsége a sarokban hangsugárzóhoz. Amikor normál hangerőn szól a zene, tedd kezed a radiátorra, közepén, szélén, és érezni fogod mit ad hozzá a zenéhez. Nálam nincs ilyen közel a radiátor, hangalak mögött-középen és beborítottam nyelő anyaggal.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1116

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Alex_Aston írta:
A mennyezeti panelek még ezen kicsit javítani tudnának, de sajna kör alakút a Krisztián nem igen akar csinálni... ez meg ugye első sorban nappali.
A menyezettel megegyező vagy hasonlóan világos színű panelek talán nem lennének olyan feltűnőek/tolakodóak vizuálisan. Vagy egyéb okai lennének a kör alaknak?

Amúgy érdekes, hogyha már szándékosan fehér hangsugárzók lettek berakva, akkor a mögöttük lévő panelek miért lettek stúdiósan feketék. :rolleyes: Ezt nem kötözködésként írom, csak nekem fura.
A kanapé mögötti panelek viszont tetszetősek, szerintem feldobják a szobát (ami egyébként önmagában is szép).

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

.
20220226_142429.jpg
20220226_142429.jpg (2.15 MiB) Megtekintve 2519 alkalommal
.
20220226_142400.jpg
20220226_142400.jpg (2.26 MiB) Megtekintve 2519 alkalommal
.
20220226_142352.jpg
20220226_142352.jpg (2.48 MiB) Megtekintve 2519 alkalommal

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

fapaci írta:
2022.02.16., szer. 14:18
Túl kritikus vagy, a két utózengési görbe között nincs érdemi különbség. Ez egy harmadoktávos átlagolt ábra. Esetleg nézd meg oktávos átlagolással is!
Ok, vettem :)
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”