Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Re: Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

szj4 írta:
2022.02.01., kedd 14:07
sutemenyx írta:
2022.02.01., kedd 08:27
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni.
Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Miért gondolod, hogy csak ezek a szélessávóak az egyetlen üdvözítő megoldások?
Próbálkoztál már mással is? Ha igen mivel gondolkodik.gif
Nálam 2 szempont van, ami fontos. Az egyik, hogy szívesen hallgassak rajta zenét, ezt az RFT L3060+Saba Greencone teljesiti legjobban. Ha másikat kéne választanom, akkor az talán a Tannoy Kensington lenne, a Tannoyokat alapvetően kedvelem.

Viszont másik szempont, hogy rendszerfejlesztés közben milyen hangsugárzón hallatszanak legjobban az apró különbségek. Ezt pedig a Lowther PM széria teljesíti magasan a legjobban. Nagyjából 3-5x akkora különbséget hallani, ha a változás nem a mélytartományt érinti, mint pl az RFT-n.
Egyébiránt pl este Bartókot hallgatni ilyen Lowthereken rendkívül szórakoztató. Az 50-es évek fekete Jazz-e szintén jó élmény rajta.
Szoval mittudomén… ezeket tudom elmondani.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

szj4 írta:
2022.02.01., kedd 14:07
sutemenyx írta:
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni.
Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Miért gondolod, hogy csak ezek a szélessávóak az egyetlen üdvözítő megoldások?
Próbálkoztál már mással is? Ha igen mivel gondolkodik.gif
Nem gondolom. Azt gondolom csak, hogy nekem a legjobb. Egyébként az a lowther-rel való próbálkozás nem feltétlen a saját kedvemre történik. Ugyan lenyűgöző egy darabig, de személy szerint nem akarok 10dB kiemelést hallgatni a magastartományban és főleg nem még 10-et 10kHz-en. Sokmindennel próbálkoztam és hallottam különböző helyeken. Többnyire ezeket megvettem, de azért volt bőven, amit máshol hallottam.
A teljesség igénye nélkül:
Tannoy V1
Tannoy V4i
Tannoy 605
Tannoy 611
Tannoy 633
Tannoy DC 2000
Tannoy MX4
Tannoy BX2
Tannoy Lynx
Tannoy Cheviot
Tannoy Arden
Tannoy Stirling
Tannoy Turnberry
Tannoy Kensington
Tannoy DC8T
Tannoy XT6F
Tannoy Reveal 502

Altec Duplex
Altec 811 tolcser + valami mély
Altec 511 tolcser + valami mély
Altec Model 15
Altec Santana

Urei 811

JBL L16
JBL 4333
JBL 4343
JBL 4344

Diy JBL + TAD tolcser

Proac D2
Proac D15

Harbeth P3ESR
Harbeth 30.1

Spendor Classic 1/2
Spendor Classic 100

B&W 804N
B&W 603 valamelyik

Dali Rubycon 8
Dali Zensor

Jamo Concert 11

Canton Reference valahány K
valami kisebb Canton
valami régebbi Canton

valami régi Braun háromutas szép nagy középdómmal

valami régi, talán Telefunken, Isophon hangszoros zárt hangdoboz

JPW Sonata

Fyne Audio F703

Sonus Faber Extrema
Franco Serblin Ktéma

Gryphon Pantheon

Usher-ből valamelyik kisebb kétutas

Valami régi, talán Pioneer 4utas
Kenwood KL vagy KD-220

Quad ESL-57

ATC SCM-50 talán

Ohm F

Greenwave GWA-3

Különböző Seas és vagy SB Acoustic hangszoros dobozok a hazai építőknél. Többek közt fülelek féle cuccok, Soner hangfal, stb..

NCS Audio Reference One

Videoton Corona D258

Beag és Videoton hangszorokbol epitett háromutas

Tesla ARS 9204

Szélessávúak:
Videoton HC-20
Sonido 14
Orion PD 201
RFT L2301
RFT L2659PBO
RFT L2153BK
RFT L3401
RFT L3060PB
Saba Greencone
Lowther PM6A
Lowther PM6C
Lowther PM7C
Lowther DX4
Coral Beta 8
Coral Beta 10

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11012
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:
Kár ebbe belemenni. Minden konstrukciónak van előnye és hátránya. Próbáltam ezért előrelátóan a legfontosabbakat felsorolni. Hogy melyik hangsugárzó konstrukció kinek tetszik jobban, azt az egyéni preferenciái döntik el, mert egyik sem tökéletes, sajnos nincsen “legjobb” ebben sem, ahogy gumicukorban sem. Foglalkozzunk tehát inkább azzal, hogy ha van egy adott X dolog, abbol hogyan lehetne a legtöbbet kihozni. Mondjuk mint az érettségin..ott van az a szokás, hogy engedik azt megmutatni, hogy mit tudsz, és nem azon kötözködnek, hogy mit nem tudsz.
Nem az elvi konstrukcióról írtunk véleményt, hanem a konkrét típusról, én leginkább a mérés módjáról. Feltételezem, azért teszel közzé valamit, mert várod a hozzászólásokat vele kapcsolatban. Semmi bajom a szélessávú hangsugárzással általában, megvan a maga tábora, én is hallottam belőle nagyon jót, meg sok rosszat, bár soha nem tulajdonoltam ilyent. Ahogy írod, "A legjobb" megoldás nem létezik, illetve ha mégis, az személyenként eltérő. De azért van egy minőségi szint, ami alatt objektív módon reménytelennek minősíthető bármilyen megoldás.

Persze tudjuk, hogy bármiről képesek vagyunk meggyőzni magunkat, ha megvan a kellő szándék. Gyakran találkozom számomra vállalhatatlan rendszerekkel, amiket a tulajdonosuk élvezettel hallgat és olyan is előfordul, ami az én szempontjaim szerint nagyon magas szint, a gazdája mégis folyamatosan reszeli zenehallgatás helyett. Ezért is váltak értelmetlenné a JÓ és ROSSZ jelzők ebben a hobbiban.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1109

Hozzászólás Szerző: denesdr »

A szélessávú előnye a pontszerű hangforráson túl a hullámfront fázislinearitása lenne, ha nem lennének a frekiátvitelében huplik, völgyek, de mivel a frekvenciagörbe és a fázisgörbe között szoros összefüggés van, így a lineáris fázis megvalósítása eleve nehézségekbe tud ütközni. Továbbá minél jobban kitoljuk a sávszéleket, annál több intermodulációs torzítással kell számolni.
Mivel a mélysávban (főleg a szoba Schröder határa alatt) már nem annyira lényeges a hullámfront, illetve a nagy hullámhosszok miatt a keresztváltás okozta lobing sem olyan kritikus, ezért én a plusz mélynyomó irányába indulnék, ha szélessávút akarnék használni és egy viszonylag kis méretű szélessávúval próbálkoznék, hogy a magassáv minél kevésbé csorbuljon. Ezek az úgynevezett FAST konstrukciók.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1109

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tunerman írta:
2022.02.01., kedd 07:35
Ez a hangszóró semmiben sem jó, tehát még nemhogy kiterjeszteni nem lehet az átvitelét, amit tud, azt is szarul tudja. 
Amúgy ez a hangszóró szerintem használhatatlan, bár önkínzásra jó lehet. 
Magyarország a (higend) világ közepe... leborulok.gif
TJ.
Azért mert itt lett jellemezve a szóban forgó hangszóró?
Amúgy szerintem Magyarország az "én akkor is jobban tudom, nem számít, hogy a mérések mit mutatnak" jellegű kijelentések közepe.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2773

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Ez a hangszóró semmiben sem jó, tehát még nemhogy kiterjeszteni nem lehet az átvitelét, amit tud, azt is szarul tudja. 
Amúgy ez a hangszóró szerintem használhatatlan, bár önkínzásra jó lehet. 
Magyarország a (higend) világ közepe... leborulok.gif
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2022.01.31., hétf. 09:30
Ez egy rózsazajos mérés, tehát sistergésből mér átvitelt, ami az össz hangnyomást a különféle frekvenciákon relatíve jól mutatja, ám azzal nem foglalkozik, hogy az valódi alapfrekvencia vagy pedig torzítási termék. Túl szép a Troels méréséhez képest pl, tehát valószínűleg sok helyen torzítások termékeit mutatja. Ugyanakkor mind a szabadlevegős mérések, mind a gyári tölcsérben mért értékek nem adják vissza jól, hogy mit sugároz a hangszóró front oldalon. Csinálok majd sweepet is, de az fájdalmas, a családot tegnap nem akartam terhelni vele.
Rózsazajjal nem célszerű átviteli paramétereket mérni, mert a kapott eredményben a direkt hanghullámok mellett egyaránt benne lesznek a korai és késői visszaverődések is. Ráadásul ezek az ábrák sok esetben csak csúcsértéket mutatnak, ami megint nem túl hasznos. (Ilyen mérési módszerrel lehet tökéletesen egyenes görbéket létrehozni, ha elég kreatívan bánunk a mikrofonnal.) Az érdemi tájékoztatás érdekében 90-100 dB-es átfogás helyett inkább 50 dB-re állítsd a skálázást (már ha mered :D )! Az egyik saját készítésű, otthoni dobozom 1 méterről mérve ezt produkálja 100 dB-es átfogással ábrázolva:

Falo active full 100 dB.jpg
Falo active full 100 dB.jpg (93.8 KiB) Megtekintve 1894 alkalommal

Villogni lehet vele, ezen kívül nincs sok haszna egy ilyen ábrának.

A sweep lehet egészen halk is, ha közelről méred a hangsugárzót, szóval inkább ezt a módot használd!

Amúgy ez a hangszóró szerintem használhatatlan, bár önkínzásra jó lehet. Ha nézel egy harmonikus torzítás görbét és lecsengési ábrát, azok sejtésem szerint drámaiak lesznek.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7592

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Az erre fordított minden mp felesleges, az ablakon kidobott idő/pénz/energia. Ez a hangszóró semmiben sem jó, tehát még nemhogy kiterjeszteni nem lehet az átvitelét, amit tud, azt is szarul tudja. Fronttölcsérből kivett "közepek" fázisban hogy fognak illeszkedni a hangszóróból jövőhöz, ami már eleve szar. Sehogy, még rosszabb lesz és kiszámíthatatlan viselkedésű. Szárnyakkal meg lehet szép fésüs átvitelt csinálni...
Az idődet, energiádat miért nem normális hangszórókba ölöd?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

01E6977B-A31D-453F-915D-8D7ACBFFF960.jpeg
01E6977B-A31D-453F-915D-8D7ACBFFF960.jpeg (127.41 KiB) Megtekintve 1974 alkalommal
Szóval ami itt még ebből talán korlátozottan, de látszik, hogy 125 és 250Hz környékén elkezd rendesen pogózni az átvitel. Azt tippelem, hogy ez állóhullámok miatt van, amik a dobozban keletkeznek. Megpróbálom majd csillapítani gyapjúval.

A másik dolog, hogy a gyári tölcséres dobozban az emberi hangok elég jó “vastagon” szólnak -ugye ott az ordas tölcsérből jönnek hátulról is középhangok, ami nem biztos, hogy teljesen korrekt, viszont most reflex dobozban ezek elvékonyodtak, ami szubjektíven nézve hátrány.
Arra gondoltam, hogy meg lehetne próbálkozni egy front tölcsér használatával. Sok ilyen van, pl a Tannoy Westminster elején is van egy 400Hz-en rásegítő exponenciális tölcsér. Talán vissza lehetne hozni a párszáz hertzes tartományban valamit abból, amit a gyári Acousta doboz művel, de a reflex kialakítás miatt megmaradna az átvitel legalsó része is.

Van egy ismerős, aki az Acousta dobozára ki-be hajtható szárnyakat tett, elég sokat lehet játszani így főleg ezzel a tartománnyal, lehet vele “dögösíteni” a hangot.

Ehhez szívesen fogadok ötleteket, számításra támpontokat.

Természetesen ez az egész kezdeményezés abszolút nem professzionális, ezzel tisztában vagyok. A cél itt csak annyi lenne, hogy egy kicsit hallgathatóbb, élvezetesebb dolog legyen belőle, mint a gyári megvalósítás.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Robici írta:
2022.01.30., vas. 23:39
sutemenyx írta:
2022.01.30., vas. 22:40
A próba mottója: tud-e ez a nyomorult Lowther driver normális mélyeket vagy sem?
Ahogy elnézem, itt nem csak a mélyek a problémás hanem gyakorlatilag minden.
Nos igen, látszólag sok probléma van vele. És ez még nem is minden. A Troels mérte az EX3 drivert (ami amúgy kb ugyanez, csak egy picit más), van olyan gond is vele, hogy pl 3kHz környékén a fázismenet csinál egy teljes hátraarcot, majdnem teljes 180fokot (kék vonal):
1A36BB81-AD97-4223-919A-D8A9C8E238D4.jpeg
1A36BB81-AD97-4223-919A-D8A9C8E238D4.jpeg (95.74 KiB) Megtekintve 1989 alkalommal
Ennek ellenére sokan hallgatják. Egy jó Single Ended erősítővel pl azért tud okozni jó élményeket. A frekvenciátvitelhez hozzá lehet szokni, s akkor a leírt előnyei kerülnek előtérbe. Legalábbis a tapasztalat ezt mutatja. Én a magam részéről nem nagyon szeretnék hosszútávon ilyet hallgatni, de ismerősi körben sok ilyen van, érdekelt, hogy kiterjeszthető-e az átvitele valóban kb teljessé. Ami fontos dolog még és nekem is hasznos, hogy mindenképp alkalmas egy a láncban történő változás detektálására és talán megítélésére is, ugyanis borzasztóan hallatszik vele minden kis változás.

Nos tehát betettem reflex dobozba, a csoffadt kis mérő eszközeimmel első körben ezt sikerült mérnem:
E208DFEC-B0D4-443F-BB71-FB8343524226.jpeg
E208DFEC-B0D4-443F-BB71-FB8343524226.jpeg (127.41 KiB) Megtekintve 1989 alkalommal
Az jól látható, hogy a “használható” átvitel 70Hz-ről lejjebb csúszott 40Hz-re. Ez egy rózsazajos mérés, tehát sistergésből mér átvitelt, ami az össz hangnyomást a különféle frekvenciákon relatíve jól mutatja, ám azzal nem foglalkozik, hogy az valódi alapfrekvencia vagy pedig torzítási termék. Túl szép a Troels méréséhez képest pl, tehát valószínűleg sok helyen torzítások termékeit mutatja. Ugyanakkor mind a szabadlevegős mérések, mind a gyári tölcsérben mért értékek nem adják vissza jól, hogy mit sugároz a hangszóró front oldalon. Csinálok majd sweepet is, de az fájdalmas, a családot tegnap nem akartam terhelni vele.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

sutemenyx írta:
2022.01.30., vas. 22:40
A próba mottója: tud-e ez a nyomorult Lowther driver normális mélyeket vagy sem?
Ahogy elnézem, itt nem csak a mélyek a problémás hanem gyakorlatilag minden.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Lowther PM7C próba reflex dobozban. A próba mottója: tud-e ez a nyomorult Lowther driver normális mélyeket vagy sem?

A lowther PM széria előnyei fontossági sorrendben:
- könnyű, 8-10grammos mozgó tömeg, sztatikusokat megközelítő gyorsaság és felbontás
- kb 7oktáv sávszélesség egymagában ( lesz-e belőle 8? )
- opciós alnico mágnes, robosztus kivitel, szétszedhető, szervizelhető
- 1kHz feletti érzékenysége erősebb, mint az 1kHz alatti, 10kHz környékén extrakiemelés. Így aztán kicsit nagyothalló készülék.

Hátrányok:
- nem túl khm… szép frekvenciaválasz
- általánosan nem szokott rendes mélyhangokat megszólaltatni
- 1kHz feletti érzékenysége erősebb, mint az 1kHz alatti, 10kHz környékén extrakiemelés. Így aztán kicsit nagyothalló készülék.

Eredeti átvitele a gyári Acousta 115 dobozban alább látható:
523A0CC5-6360-44D8-BA8C-DE6323EB4946.jpeg
523A0CC5-6360-44D8-BA8C-DE6323EB4946.jpeg (2.91 MiB) Megtekintve 2103 alkalommal
C40B6CCE-AD90-45D7-9927-16725CA69B70.jpeg
C40B6CCE-AD90-45D7-9927-16725CA69B70.jpeg (2.12 MiB) Megtekintve 2103 alkalommal
EDD8347A-9521-445C-9599-4DC384E92051.jpeg
EDD8347A-9521-445C-9599-4DC384E92051.jpeg (171.58 KiB) Megtekintve 2103 alkalommal

szilvás
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: szilvás »

tunerman írta:
2022.01.29., szomb. 11:06
fapaci írta:
2022.01.29., szomb. 10:36
Red75 írta:
2022.01.29., szomb. 10:23
1: A mélysugárzóval előtt lemaradt a tekercs értéke.
Mivel magán a tekercsen sincs infó.

Amúgy a rajzon a magassugárzó körében ferritmagos tekercs van, a valóságban viszont légmagos, aminek más a rajzjele. De ez csak szőrözés részemről.
Köszönöm az észrevételt.
TJ.
Én köszönöm a segítséget! 36_1_11.gif

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2022.01.29., szomb. 10:36
Red75 írta:

Amúgy a rajzon a magassugárzó körében ferritmagos tekercs van, a valóságban viszont légmagos, aminek más a rajzjele. De ez csak szőrözés részemről.
Köszönöm az észrevételt.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Red75 írta:

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 832

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Én kettőt is találtam. :D
Lelkes amatőr vagyok, szóval nyugodtan javítsatok ki. :rolleyes:

2: A mélysugárzóval párhuzamosan kötött ellenállás rendben van így?
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Én nem találtam hibát.

szilvás
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 53

Hozzászólás Szerző: szilvás »

fapaci írta:
2022.01.27., csüt. 22:38
tunerman írta:
2022.01.27., csüt. 22:12
Itt a rajza, ebből minden kiderül.
Na ki veszi észre a hibát a rajzon?
Itt ülök, reszkető kézzel írok, most mi van, mi a hiba?
36_1_5.gif

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fapaci írta:
tunerman írta:
A mélyre szoktak párhuzamosan ellenállást kötni?
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

tomrider
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 110

Hozzászólás Szerző: tomrider »

tunerman írta:
TJ.
Ez meg a grafikus ábrázolása :D
20220127_180408.jpg
20220127_180408.jpg (1.21 MiB) Megtekintve 2016 alkalommal
Auralic Aries LE - Beresford TC7510 - Nuforce IA7 V3 - Magneplanar MG12

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tunerman írta:
2022.01.28., pén. 07:02
Amennyiben ha arra gondolsz, hogy a magassugárzót fordított polaritással is be szokták kötni - az majd egy választási lehetősége lesz.
Igen, ez egy opció, nem erre gondoltam "hibaként".

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

tunerman írta:
2022.01.28., pén. 07:02
fapaci írta:
tunerman írta:
...ha arra gondolsz, hogy a magassugárzót fordított polaritással is be szokták kötni...
Nálam így zenél a ládika. Persze nem biztos, hogy minden esetben így lesz jobb a végeredmény.
.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
tunerman írta:
Amennyiben ha arra gondolsz, hogy a magassugárzót fordított polaritással is be szokták kötni - az majd egy választási lehetősége lesz.
TJ.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

tunerman írta:

Válasz küldése