Ez a hangszóró semmiben sem jó, tehát még nemhogy kiterjeszteni nem lehet az átvitelét, amit tud, azt is szarul tudja.
Magyarország a (higend) világ közepe...Amúgy ez a hangszóró szerintem használhatatlan, bár önkínzásra jó lehet.
TJ.

Ez a hangszóró semmiben sem jó, tehát még nemhogy kiterjeszteni nem lehet az átvitelét, amit tud, azt is szarul tudja.
Magyarország a (higend) világ közepe...Amúgy ez a hangszóró szerintem használhatatlan, bár önkínzásra jó lehet.

Rózsazajjal nem célszerű átviteli paramétereket mérni, mert a kapott eredményben a direkt hanghullámok mellett egyaránt benne lesznek a korai és késői visszaverődések is. Ráadásul ezek az ábrák sok esetben csak csúcsértéket mutatnak, ami megint nem túl hasznos. (Ilyen mérési módszerrel lehet tökéletesen egyenes görbéket létrehozni, ha elég kreatívan bánunk a mikrofonnal.) Az érdemi tájékoztatás érdekében 90-100 dB-es átfogás helyett inkább 50 dB-re állítsd a skálázást (már ha meredsutemenyx írta: ↑2022.01.31., hétf. 09:30Ez egy rózsazajos mérés, tehát sistergésből mér átvitelt, ami az össz hangnyomást a különféle frekvenciákon relatíve jól mutatja, ám azzal nem foglalkozik, hogy az valódi alapfrekvencia vagy pedig torzítási termék. Túl szép a Troels méréséhez képest pl, tehát valószínűleg sok helyen torzítások termékeit mutatja. Ugyanakkor mind a szabadlevegős mérések, mind a gyári tölcsérben mért értékek nem adják vissza jól, hogy mit sugároz a hangszóró front oldalon. Csinálok majd sweepet is, de az fájdalmas, a családot tegnap nem akartam terhelni vele.

Nos igen, látszólag sok probléma van vele. És ez még nem is minden. A Troels mérte az EX3 drivert (ami amúgy kb ugyanez, csak egy picit más), van olyan gond is vele, hogy pl 3kHz környékén a fázismenet csinál egy teljes hátraarcot, majdnem teljes 180fokot (kék vonal): Ennek ellenére sokan hallgatják. Egy jó Single Ended erősítővel pl azért tud okozni jó élményeket. A frekvenciátvitelhez hozzá lehet szokni, s akkor a leírt előnyei kerülnek előtérbe. Legalábbis a tapasztalat ezt mutatja. Én a magam részéről nem nagyon szeretnék hosszútávon ilyet hallgatni, de ismerősi körben sok ilyen van, érdekelt, hogy kiterjeszthető-e az átvitele valóban kb teljessé. Ami fontos dolog még és nekem is hasznos, hogy mindenképp alkalmas egy a láncban történő változás detektálására és talán megítélésére is, ugyanis borzasztóan hallatszik vele minden kis változás.
Ahogy elnézem, itt nem csak a mélyek a problémás hanem gyakorlatilag minden.

Én köszönöm a segítséget!

Köszönöm az észrevételt.

Mivel magán a tekercsen sincs infó.

A mélyre szoktak párhuzamosan ellenállást kötni?

Ez meg a grafikus ábrázolása

Igen, ez egy opció, nem erre gondoltam "hibaként".
Nálam így zenél a ládika. Persze nem biztos, hogy minden esetben így lesz jobb a végeredmény.

Amennyiben ha arra gondolsz, hogy a magassugárzót fordított polaritással is be szokták kötni - az majd egy választási lehetősége lesz.

Na ki veszi észre a hibát a rajzon?

Ennek kapcsán eszembe jutott egy hangváltóm, segítséget kérnék, mivel elbizonytalanodtam, melyik a magas és a mély + és - vezetékek helye?
Néhány évvel ezelőtt voltak ilyen hangfalak kiállítva a Házimozi és Hifi Show-n a Hilton-ban. Akkor hallottam én is.Tctronic írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:21Ha jól tudom a Kaiser Kawero-ban is ez van. Volt szerencsém hallani. Szuper hangsugárzó, szuper hangszóró.shany írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:00A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...
Egyedül ezt a RAAL magasat nem értem, gyors, levegős hangja lesz, jó térrel, csak nem lesz teste a magasaknak, nem igazán illik a többi hangzóróhoz. (Értem, hogy ez lesz és kész, csak mondom...)
Pl.:
https://aespeakers.com/vapor-audio-nimb ... nce-td15h/
![]()
11121720493f84a41f88d8f9d3.jpg
6.5"-os közép. Pontos típust nem tudom fejből.motorgyilkos írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:46Lehet tudni az accuton pontos tipusat?Palm írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:11Nem tudom, hogy pontosan milyen kondenzátor kell még a középhez, így nem mondok előre semmit. Most a doboz lesz kivitelezve.denesdr írta: ↑2021.12.11., szomb. 18:04
Az, hogy az irányítottság negatívum vagy sem, az néző(hallgató)pont kérdése (de különben is csak vertikálisan nagy az irányítottsága), a hifi topikban szóban forgó BAYZ sugárzó meg egyáltalán nem irányított, más hangja van ettől, mint egy irányítottabb sugárzónak, de pont ezért ez sem mindenki ízlésének való, kinek ez, kinek az.
A váltóhoz még annyit, hogy például a középsugárzó soros kondijának én nem biztos, hogy a legdrágább ezüztöt raknám be, persze ettől még mehetne bele Duelund, de egy tipikusan 50-100uF-nyi kondenzátor a legdrágább tipusokból már tényleg egy vagyon, annyit szinte biztos, hogy nem ér a középsugárzó elé kötve. De ez csak az én véleményem.![]()

Ha jól tudom a Kaiser Kawero-ban is ez van. Volt szerencsém hallani. Szuper hangsugárzó, szuper hangszóró.shany írta: ↑2021.12.11., szomb. 19:00A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...
Egyedül ezt a RAAL magasat nem értem, gyors, levegős hangja lesz, jó térrel, csak nem lesz teste a magasaknak, nem igazán illik a többi hangzóróhoz. (Értem, hogy ez lesz és kész, csak mondom...)
Pl.:
https://aespeakers.com/vapor-audio-nimb ... nce-td15h/
A RAAL 70-20XR-rel elvileg nincs ilyen gond, értelmes tartományban váltható, én is gondolkodtam a használatán egy időben...asebestyen írta: ↑2021.12.11., szomb. 15:19...