Idővel kiderül mi lesz, bármi lehet. Nem hiszem, hogy eladom a 4312-t, mert nem igazán tudom mit vennék helyette. A múltkori felállást nem igazán tudtuk normálisan letesztelni, előfok hiányában. Ha a lemezjátszót is ki tudtuk volna próbáni, akkor talán okosabb lennék. Egyébként a mostani erősítővel sincs semmi baj, ne tévesszen meg az ára. Jobban illik a JBL-hez, mint az utoljára birtokolt erősítők, szóval nincs nagy baj. Persze mindennél van jobb...szj4 írta: ↑2021.02.19., pén. 15:04TomLeftiger írta: ↑2021.02.19., pén. 08:46Igen ez lehet, de akkor darabokban ugyan, de sikerült meglépnem egy ilyen (nekem) drága erősítőt, és akkor úgy is gondoltam talán ez végállomás lehet. Tévedtem. Nem tudom lesz-e bármi ami egyáltalán végállomás lesz, ez majd idővel kiderül. Igen, én is úgy hallom, hogy azóta több jobb hang is volt nálam, mint akkor, de ez nem csak a hangsugárzókon múlt, persze az is benne van vastagon. Azóta a panel nappalinál jobb akusztikájú helyiségekben tudtam zenét hallgatni, ami kimerül az alábbi dolgokban: Használok akusztikai elemeket, nem annyira kötött a hangsugárzó helye, így ezzel is jobban tudok játszani, és a lehallgatási pozíció is optimálisabb (nincs mögöttem fal). A forráskészülékek is komolyabbak lettek, a hallgathatatlan digitális forrásból (emlékszel régen nálam mindig pocsékul szólt minden, kivéve a lemezjátszó) egy egészen hallgatható lett, a lemezjátszó is komolyabb, stb. Igen, és a hangsugárzók is komolyabbak. Azért egy kb. 10l-es Royd Sintrából nem lesz egy 4312-es, de egy McIntosh sem. Az ára is kb. háromszorosa, mármint a 4312-hez viszonyítva, szóval nem egy liga. Persze anno volt ez a doboz is 150K, amikor egy JBL talán 200 vagy annyi se. Na akkor az biztos egy logikusabb lépés volt a JBL, de hát a kereslet-kínálat törvénye, a falkaszellem, vagy hívjuk tömegvonzásnak, akkoriban erős volt.szj4 írta: ↑2021.02.19., pén. 05:56
Hát az a 600k-s exposure erősítő nem volt éppen ésszerű. A mostani hangfaladhoz a 80 ezres erősítő sem az. A 4312-höz én előbb tennék egy 4-600k-s (használtan) erősítőt. Tudásban valószínűleg ott kellene keresgélni.
Úgy gondolom, de nem kell velem egyet értened, hogy azóta sokkal több jobb hangot hallottam nálad, mint a sintra volt.
Talán az egyel nagyobb royd (nevére nem emlékszem) egy picit jobban tetszett, még a kis expo integrálttal is, de az is a mérete miatt nagyon sok korlátot mutatott. Valószínűleg mindkét doboz csak kisebb, helyiségekbe tehető be. Oda ahol van némi mélykiemelése a szobának.
Új nappalidban már nem korlátoz annyira az akusztika, mint eddig. Most már közel lehetsz a megérkezéshez. Persze kérdés, hogy ez cél-e, vagy csak az úton maradás![]()
Sok volt a kíváncsi ember, és ez sok pénzbe kerül. Amúgy most is vannak ilyen termékek jócskán, mert sokszor csak ámulok-bámulok, hogy mi mennyiért kelt el. De ez egy ilyen hobbi, lehet nekik több pénzük van, tudnak valamit amit én nem, ténylegesen az tetszik nekik, stb. A mostani erősítő nyilván csak ideiglenes, egyszer ha lesz lehetőségem, biztos meglépek egy komolyabb vasat. Sajnos most két dolog is gátol. Nincs erre fél millám, meg nem is nagyon látok olyan erősítőt ami megmozgatja a fantáziámat. Szép is legyen, jó is, távos is, olcsó is, ilyet szeretnék.
Meg aztán a 4312-es se könnyíti meg a dolgom, mert azért kipróbáltam már hozzá sokféle erősítőt, de a legtöbbel nem igazán tetszett, vagy nem volt rossz, de annyira jó sem. Bonyolult dolog ez a hifi. De majd most, talán az új ösvény elhozza a megváltást.
![]()
Rendszerben gondolkodva minden esetben hamar eljutunk az 1 milliohoz. Ott már azert nem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért, meg azért az összegért már lehet szemezgetni bőven. Most a dobozod drágább, de szerintem 400 körül nem lehetetlen megoldani az erősítést. Mondjuk ha neked a multkori felállás a parasounddal nem tetszett, akkor nem tudom mit keresel. Lehet tényleg el kéne adnod a bélát, és venni egy roydot. Vagy maradjon a meki, vagy bármi mást, mert akkor nem azt keresed amit a 4312 adni tud.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Royd hangsugárzók
- TomLeftiger
- Törzsvendég

- Értékelés: 498
Re: Royd hangsugárzók
- TomLeftiger
- Törzsvendég

Igen ez lehet, de akkor darabokban ugyan, de sikerült meglépnem egy ilyen (nekem) drága erősítőt, és akkor úgy is gondoltam talán ez végállomás lehet. Tévedtem. Nem tudom lesz-e bármi ami egyáltalán végállomás lesz, ez majd idővel kiderül. Igen, én is úgy hallom, hogy azóta több jobb hang is volt nálam, mint akkor, de ez nem csak a hangsugárzókon múlt, persze az is benne van vastagon. Azóta a panel nappalinál jobb akusztikájú helyiségekben tudtam zenét hallgatni, ami kimerül az alábbi dolgokban: Használok akusztikai elemeket, nem annyira kötött a hangsugárzó helye, így ezzel is jobban tudok játszani, és a lehallgatási pozíció is optimálisabb (nincs mögöttem fal). A forráskészülékek is komolyabbak lettek, a hallgathatatlan digitális forrásból (emlékszel régen nálam mindig pocsékul szólt minden, kivéve a lemezjátszó) egy egészen hallgatható lett, a lemezjátszó is komolyabb, stb. Igen, és a hangsugárzók is komolyabbak. Azért egy kb. 10l-es Royd Sintrából nem lesz egy 4312-es, de egy McIntosh sem. Az ára is kb. háromszorosa, mármint a 4312-hez viszonyítva, szóval nem egy liga. Persze anno volt ez a doboz is 150K, amikor egy JBL talán 200 vagy annyi se. Na akkor az biztos egy logikusabb lépés volt a JBL, de hát a kereslet-kínálat törvénye, a falkaszellem, vagy hívjuk tömegvonzásnak, akkoriban erős volt.szj4 írta: ↑2021.02.19., pén. 05:56Hát az a 600k-s exposure erősítő nem volt éppen ésszerű. A mostani hangfaladhoz a 80 ezres erősítő sem az. A 4312-höz én előbb tennék egy 4-600k-s (használtan) erősítőt. Tudásban valószínűleg ott kellene keresgélni.TomLeftiger írta: ↑2021.02.18., csüt. 22:31Lehet, de nekem mindig az kellett, ami pont nem volt, amint meglett már nem volt annyira érdekes.szj4 írta: ↑2021.02.18., csüt. 17:51
Lehet jobban kellene azt értékelni ami most van, mert az emlékek megszépülnekMondjuk én azt a exposure-sintra őrületet sosem értettem igazán. Inkább csak egymást hülyítette egy kisebb lelkes tábor, aztán mindenki szépen csendben túl is adott rajta, és JBL-t hallgat
khm..
Mindig érdekesebb volt az út maga, mint a megérkezés.
Ez nem csak a hifire igaz.
Sok minden közre játszhat, nem tagadom. Fiatalabbak voltunk, jobban vitt a lendület, több idő volt, és persze a lehetőségek is mások voltak. A régi lakás nappalijában sok dolog elvérzett, mert borzalmas volt az akusztika. Aztán jött a Royd, és jó időre megérkeztem, mert tudott valamit, amit a korábbi dobozok nem. Az egyetlen, és legnagyobb bűne az volt, hogy nem volt műfajfüggetlen. Hiába pakoltam köré nagyon komoly vasakat, a korlátait nem tudta átlépni. Persze mindig jobb lett, de most már én sem raknék mellé 600K-ba kerülő erősítést. Az Expo VI/VII/VIII-at viszont simán. Úgy gondolom ár/érték arányban az egy nagyon jó szett volt, egy kisebb szobába, vagy ha nem kellenek nagyobb energiák, mert pl. zömében mondjuk jazz-t hallgat az ember, remek opció. Rockot nem ezeken a kis dobozokon kell hallgatni az tény.
Úgy gondolom, de nem kell velem egyet értened, hogy azóta sokkal több jobb hangot hallottam nálad, mint a sintra volt.
Talán az egyel nagyobb royd (nevére nem emlékszem) egy picit jobban tetszett, még a kis expo integrálttal is, de az is a mérete miatt nagyon sok korlátot mutatott. Valószínűleg mindkét doboz csak kisebb, helyiségekbe tehető be. Oda ahol van némi mélykiemelése a szobának.
Új nappalidban már nem korlátoz annyira az akusztika, mint eddig. Most már közel lehetsz a megérkezéshez. Persze kérdés, hogy ez cél-e, vagy csak az úton maradás![]()
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Tomi védelmében (meg a magaméban is) annyit hozzáfűznék, hogy benned valószínűleg nem alakult ki a Royd hang iránt érzelmi töltet, ezzel persze nincsen semmi baj. A Sintra szépen skálázódik az erősítés minőségének emelésével, amikor eladtam, és a helyére egy másik hs került, a nagy Expo szett azzal viszont nem mutatott semmi különöset, így eladtam. Az Exposure-el amúgy is bajban lettem volna, mert fogalmam sem volt, melyik lenne az a hangsugárzó, amelyikben megvan a Royd magic (a Sintra fürgeségével), de hangtömege jóval nagyobb és elérhető. Ezt mérlegelve döntöttem akkor úgy, hogy kiszállok az Exposure-ból (a pénz nem mellesleg jól jött máshoz) és jött egy vintage vonal.szj4 írta: ↑2021.02.19., pén. 05:56Hát az a 600k-s exposure erősítő nem volt éppen ésszerű.
...
A JBL-et is imádom (köszönöm
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
- TomLeftiger
- Törzsvendég

Lehet, de nekem mindig az kellett, ami pont nem volt, amint meglett már nem volt annyira érdekes.szj4 írta: ↑2021.02.18., csüt. 17:51TomLeftiger írta: ↑2021.02.17., szer. 11:18Szinte egyik Roydnak sem ugyanolyan a hangja, mindegyik kicsit más. Kis sorozatban készült, handmade termékek ezek, azért volt közöttük szórás, ezt tapasztaltuk korábban. Ezért lehetett ebből az alternatív verzióból is néhány, talán csak valami kísérleti példányok lehettek, vagy ki tudja. Talán a mester tudná, vagy még ő sem ennyi év távlatából.
A több mint tíz év alatt, amióta hifizek, egy csomó hangsugárzó megfordult nálam, de érzelmileg ezekhez a dobozokhoz kötődtem a legjobban. Amikor megláttam a lenti képet, megdobbant a szívem.
Szép időszak volt, hosszabb barátságok is köttetek akkor, amik szerencsére a mai napig tartanak.
![]()
Lehet jobban kellene azt értékelni ami most van, mert az emlékek megszépülnekMondjuk én azt a exposure-sintra őrületet sosem értettem igazán. Inkább csak egymást hülyítette egy kisebb lelkes tábor, aztán mindenki szépen csendben túl is adott rajta, és JBL-t hallgat
khm..
Sok minden közre játszhat, nem tagadom. Fiatalabbak voltunk, jobban vitt a lendület, több idő volt, és persze a lehetőségek is mások voltak. A régi lakás nappalijában sok dolog elvérzett, mert borzalmas volt az akusztika. Aztán jött a Royd, és jó időre megérkeztem, mert tudott valamit, amit a korábbi dobozok nem. Az egyetlen, és legnagyobb bűne az volt, hogy nem volt műfajfüggetlen. Hiába pakoltam köré nagyon komoly vasakat, a korlátait nem tudta átlépni. Persze mindig jobb lett, de most már én sem raknék mellé 600K-ba kerülő erősítést. Az Expo VI/VII/VIII-at viszont simán. Úgy gondolom ár/érték arányban az egy nagyon jó szett volt, egy kisebb szobába, vagy ha nem kellenek nagyobb energiák, mert pl. zömében mondjuk jazz-t hallgat az ember, remek opció. Rockot nem ezeken a kis dobozokon kell hallgatni az tény.
- goodman
- V.I.P.

- Értékelés: 504
- Indy
- V.I.P.

Ne rombold itt le az illúziónkat, mert kénytelen leszek lépni Royd ügyben, hogy csakazértis.
- Indy
- V.I.P.

A töltött káposzta is jobb felmelegítve, nincsen azzal semmi gond, ha egy emlékezetes időszakot újra szeretnénk élni.szj4 írta: ↑2021.02.18., csüt. 17:51Lehet jobban kellene azt értékelni ami most van, mert az emlékek megszépülnekMondjuk én azt a exposure-sintra őrületet sosem értettem igazán. Inkább csak egymást hülyítette egy kisebb lelkes tábor, aztán mindenki szépen csendben túl is adott rajta, és JBL-t hallgat
khm..
- Indy
- V.I.P.

Nekem ő volt az első (szerintem nem az utolsó). Sajnos a korábbi képek elvesztek. Elautóztam értük Tatabányára, ahol egy ~35 nm-es szobában voltak felállítva. Ott szembesültem csak azzal, hogy milyen picikék, képről nagyobbnak tűntek. :) Egy Sugden A21-el voltak amplifikálva, csodás hangjuk azonnal magával ragadott (nekem akkor Epos ELS-8-am volt otthon), rögvest megvettem, 65.000 Ft-ért, alku nélkül (2012-ben). Otthon MF A1-X-el, majd AI 300-al is hajtottam, aztán jött a helyére egy Sintra I.TomLeftiger írta: ↑2021.02.17., szer. 11:18A több mint tíz év alatt, amióta hifizek, egy csomó hangsugárzó megfordult nálam, de érzelmileg ezekhez a dobozokhoz kötődtem a legjobban. Amikor megláttam a lenti képet, megdobbant a szívem.
- Indy
- V.I.P.

Igen, részemről is szerencse. :) Egyetértek.TomLeftiger írta: ↑2021.02.17., szer. 11:18A több mint tíz év alatt, amióta hifizek, egy csomó hangsugárzó megfordult nálam, de érzelmileg ezekhez a dobozokhoz kötődtem a legjobban. Amikor megláttam a lenti képet, megdobbant a szívem.
Szép időszak volt, hosszabb barátságok is köttetek akkor, amik szerencsére a mai napig tartanak.
![]()
- TomLeftiger
- Törzsvendég

Szinte egyik Roydnak sem ugyanolyan a hangja, mindegyik kicsit más. Kis sorozatban készült, handmade termékek ezek, azért volt közöttük szórás, ezt tapasztaltuk korábban. Ezért lehetett ebből az alternatív verzióból is néhány, talán csak valami kísérleti példányok lehettek, vagy ki tudja. Talán a mester tudná, vagy még ő sem ennyi év távlatából.
A több mint tíz év alatt, amióta hifizek, egy csomó hangsugárzó megfordult nálam, de érzelmileg ezekhez a dobozokhoz kötődtem a legjobban. Amikor megláttam a lenti képet, megdobbant a szívem.

- Indy
- V.I.P.

Beismerem hogy tévedtem.
Viszont: illett volna ezt megkülönböztetni a típuson, mert bár nem hallottam ilyet szólni, de kizártnak(?) tartom, hogy ugyanolyan legyen a hangja, mint a gumiperemes, tisztán papírmembrános Sintra II-nek. Persze, lehet hogy megint tévedek. :)
- Indy
- V.I.P.

Ez a kép olyan gyönyörű, hogy megérdemli itt a helyét.

Nekem is bejön egyelőre :) Azt nem tudom bi vagy single wire, mivel még nem hallottam mindkét bekötéssel.BÓTAJÓZSEF írta: ↑2020.10.20., kedd 09:27Imádtam az Apexet anno. Nekem a biwire megoldás vált be jobban.
Ha valaki megválna a Minstreltől, akkor bátran írjon rám.![]()
A kábelem nem biwire és csak barkácsolt bekötés van, itt ugye nem jó a saru egyik oldalra egy jumperhez, nem tudom korrektül meg lehet-e (ill hogy lehet) oldani.
- BÓTAJÓZSEF
- V.I.P.

- Értékelés: 250
Imádtam az Apexet anno. Nekem a biwire megoldás vált be jobban.
Ha valaki megválna a Minstreltől, akkor bátran írjon rám.
Ha valaki megválna a Minstreltől, akkor bátran írjon rám.
Naim-ZU
Köszönöm a segítséget, igyekszem összehozni. Aztán meglátom. Ill hallom :)trane írta: ↑2020.10.07., szer. 21:42a piros/sárga a +, a fekete/kék a 0 , ezeket kell egymással összekötni. magyarul, forraszd/kérj meg valakit, aki meg tudja neked csinálni/ a sárga vezetéket a piros csatijára a meglévő mellé, ill. a feketét hasonló módon a kékére. így nem kell jumper, de készülj föl, nem úgy fognak szólni a hangfalaid, mint előtte> egyrészt, mivel a forrasztásoknak újra kell járódniuk, másrészt pedig, mivel a kettős kábelezés (még ha akár csupán egy jumper-nyi rövid volt is) más hangot eredményez, mint a normál bekötés
(ami egyébként egyáltalán nem azt jelenti, hogy 'rosszabb' lesz a hang - majd eldöntöd, tetszik-e így
)
- Rotox
- Beköltözött

- Értékelés: 1342
Linn Kan mk2 állvány. Ha jól emlékszem, a sajátomat Trane-től vettem anno, és nagyon megbántam, hogy eladtam - pedig most nincs is kis monitorom...
A hangszóró kábel csatlakozása úgy van megoldva, hogy mivel mind a 4 csatlakozóba kell mennie valaminek, rövid kábelből, meg banándogókból valami elágaztatás van előtte. Nem az igazi, nem is túl elegáns. Egyszerűen megoldható az, hogy alapállapotba single-wire kerüljön? Szerelésben, kötözgetésben nem vagyok nagy szaki. Vagy jumper ilyen gyártható hozzá?
Lefotóztam ami látszik.
Köszönöm a segítséget.
Lefotóztam ami látszik.
Köszönöm a segítséget.
Üdvözletem! Nálam ez nem nosztalgia, ez a jelen állapot. Ezzel kapcsolatban lenne is egy kérdésem a szakértőktől.
A régi Minstrel-ek nagy becsben vannak tartva. Szépen zenélnek azóta is.
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1043
Szépek az új Minstrelek is!
A régi Minstrel-ek nagy becsben vannak tartva. Szépen zenélnek azóta is.
- TomLeftiger
- Törzsvendég

Erről megoszlanak a vélemények. Sokáig az volt az elfogadott tény, hogy legjobban a saját SF7-es állványán érzi magát, mivel az a gyári... Szerintem azért az lett a gyári állvány, mert az relatív olcsón le tudták gyártani angol kisipari szinten. Nincs abban az állványban egyébként semmi különös. Annak idején sokáig használtam a Sintra II.-esemet SF7-es állvánnyal, aztán egyszer egy csoportos hallgatózás során kipróbáltuk egy sima egyszerű fenyő állványon, és akkor nagy volt a meglepetés. A fa állványon sokkal vastagabb, természetesebb lett a hangja, mint a fém állványon. A fenyő állványt elvitte a gazdája, én meg ezen felbuzdulva csináltattam egy pár jó nehéz tölgyfa állványt, amin meg még egy picit jobb lett. Azóta az összes kisebb, nagyobb monitordobozomat különböző fa állványokon tartom, mondhatni fa állvány hívő lettem, ráadásul ezek jobban is tetszenek, mint a legtöbb fém állvány. Persze azokból is vannak nagyon szépek, és jók, de többnyire nem olcsók. Ha ilyet vennék, mindenképpen olyat, ami honokkal lehet tölteni, hogy jó nehéz legyen. Ja, és a fa állványok is nagyon meghálálják, ha valamivel megpróbálod minél jobban elcsatolni a hangsugárzót az állványtól. (alátétek, rezgéselnyelők, stb.)
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy a Sintra-t állványra kell tennem.
Mit ajánlotok ami használtban is meg szokott fordulni, és nem is túl drága?
Úgy alakult, hogy a Sintra-t állványra kell tennem.
Mit ajánlotok ami használtban is meg szokott fordulni, és nem is túl drága?
- Rotox
- Beköltözött

- Értékelés: 1342
Hát akkor nosztalgiázzunk; asszem, szintén öt éve. Ezekből már semmi sincs meg - az állványt és a kábeleket is beleértve. 
(Bocs az ócska mobilos fotóért.
)
(Bocs az ócska mobilos fotóért.
- Csatolmányok
-
- Heed_Royd.jpg (707.17 KiB) Megtekintve 2501 alkalommal
- TomLeftiger
- Törzsvendég

5 évvel ezelőtt.
Azt hiszem nálam most ebben a 18nm-es szobában, véletlenül olyan helyre/akusztikai környezetbe kerültek a kis Sintrák, hogy a méllyel sincsen gond igazából. Jazz-en hozza alul-felül szépen, amit kell úgy érzem. Persze kevésbé szerencsés környezetben tud vékonyabb lenni a kapott hang.
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1043
Korábban én is hallottam "nagy" Expo szetten Sintrát és nagyon klassz volt valóban.