Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Royd hangsugárzók

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Re: Royd hangsugárzók

Hozzászólás Szerző: Indy »

BLX írta:
2020.05.20., szer. 23:03
Használ még valaki Royd dobozokat valamelyik rendszerében?

:smile29:
Sajnos már nem, második rendszernek nincs helye. De ha vissza tudnék menni az időben, mindenképpen kipróbáltam volna a nagy Expo szett/Sintra 1 mellé betenni valami igényes, minőségi sztereó szubot. Lehet, hogy más irányt vettek volna a dolgok. :smile29:
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1043

Hozzászólás Szerző: BLX »

Kicsit "belassult" a topik, gondoltam írok 1-2 lelkes sort a témában. :drum:

Esténként mostanában előfordul, hogy egy Royd Sintra 1-et hallgatok, gyári állványokon, VibaVoice Gemini Integra 2 Tube Clone erősítővel. Nagyon lehet szeretni a megszólaló zenei produkciót. Főleg jazz szól ilyenkor. Ezek a régi "lomok" még most is mosolyt csalnak az ember arcára. Kép most nincsen, mert már sötét van.

Használ még valaki Royd dobozokat valamelyik rendszerében?

bratyesz74
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: bratyesz74 »

Üdv.Tettem egypróbát kicseréltem a magasakat a topaz hangsugárzókban scan speak d2010 851300 -ra.Sokkal jobb lett a hang .Kivágást meg kellett nagyobitani de nem bántam meg.
IMG_20200418_112714.jpg
IMG_20200418_112714.jpg (2.03 MiB) Megtekintve 3096 alkalommal

bratyesz74
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: bratyesz74 »

Üdv.Sikerült itt a forumon vásárolt Phonosophie Royd topaz mélyközepét rendbe raknom.Őssze hallgattam a Coniston r párossal .A topaz dúsabb hangzású viszont a Conistonnak részletesebb hangja van .Integráltal és csövessel is ez volt a tapasztalat .Több műfajú lp lemezzel hallgattam .Mind két páros hangja jó 16 2m -en nekem jobbak mint amik előtte nagy monitor hangfalaim voltak .

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

fererencz írta:
2020.02.26., szer. 19:12
Sziasztok!

2,5-ödjére is Royd-tulajdonos lettem, egy pár Abbot miatt kértek tőlem beszámolót.
Volt először egy pár Coniston R, ami nagyon mókás volt (de maradt a Mission 780SE kis polcosnak), majd egy Topaz, ami nem működött, nem is csináltam meg.

Az elsődleges dobozaim MA silver 5i-k (voltak), de annak ellenére, hogy szeretem a hangját, nálam nem túl szobabarát. Az elméletem az, hogy a hátsó reflex-nyílás és az alacsonyan elhelyezkedő mélyhangszóró miatt. Ezt abból (is) következtettem le, hogy próbálkoztam B&W P4-gyel, Castle Severn 2-vel, amik kevésbé búgtak, de hangképük elmaradt, nem váltották az MA-t.

Aztán jött az Abbot. Ez volt az első, amire azt mondtam, maradnak az MA-val szemben. Kialakítása is kedvezőbb, meg talán nincs annyira kiemelve a felső basszus. Néhol esetlenebbnek, butábbnak érzem, dús zongorahang néhol zavarosabb, sz-hang szisszenősebb, de mégis nagyon egyben van. Nem utolsó sorban az Abbot már igazi mindenes nálam. 20m2-en hallgatok velük Bakfark lantművet, japán dzsesszt, magyar folkot, elektronikust, rockot, metált, stb, mindennel élvezem.

Amit a hangján kívül megemlítenék:
- masszív konstrukció, 25mm-es mdf előlappal, aljára gyárilag valami bevonatos vastömbök vannak rögzítve.
- korabeli (eddig látott) angol dobozokhoz képest impozáns a váltó felépítése.
- a harmad annyiba kerülő (újkorában) Mission-jeimben minőségi madzagolás van, az Abbot-ban ugyan az, mint az akkori alap dobozokban (látszólag), ami érdekes dolgokat vethet fel... :D

Ami még hátra van:
- alaposabban megismerni, kiismerni, tologatni.
- valami plusz talapzatot is kipróbálnék alatta (fém, fa, kő).

Kérdezni is szeretnék:
- jelenleg egy tuningolt Arcam Alpha 8 hajtja, érdemes lehet egy ajánlottabb márkára váltani?
- az eleje béna tépőzáras, megpróbálom levakarni a dobozon levő darabokat. Hogyan lehetne elegánsabban rögzíteni a takarókat? Mindenképpen kellenek a gyerekek miatt.

Később még próbálok írni róluk, addig is ötleteket, tanácsokat szívesen veszek! leborulok.gif
86809033_199571617785820_7057251147072929792_n.jpg
Köszi a beszámolót! :smile53:

Majd esetleg még írj, hogyan alakul menet közben a sound.

Itt a topikban vannak bejegyzések az erősítő párosításról. Biztosan érdemes azzal is kísérletezni.

Naim, Exposure, Heed, Ion, stb, stb.

Grat a dobozokhoz, sok jó zenehallgatással töltött időt!

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 906

Hozzászólás Szerző: fererencz »

először is, gratula ;peace;
aztán, járasd még azért őket, mivel a 'buta'ság, 'esetlen'esség, 'zavarosság' nem jellemzi az Abbot-okat (sem) :ohnoohnoohno: , amiért is részben az elhelyezés, leginkább viszont a tipikus (és gyönyörűen leírt :napsut: ) Arcam-hang az okozója annak, amit hallasz :yingyang:
ha pedig 'ajánlottabb márkát' kérdezel, nos, egy CB vagy Olive szériás Naim Nait 1-gyel vagy 2-vel megmutatják majd, mit tudnak :music1: :guitar:

Inkább járatni kell, és helyezni, mint az erősítő miatt van ez (szerintem), mivel az MA-hoz képest írtam a mit írtam. Gondolom az Arcam ott is hozta volna a "hibákat". Egy úriember gyűjteményének része volt, ránézésre nem sokat volt járatva. Sajnos még én sem tudtam sok üzemórát belepakolni. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!

2,5-ödjére is Royd-tulajdonos lettem, egy pár Abbot miatt kértek tőlem beszámolót.
Volt először egy pár Coniston R, ami nagyon mókás volt (de maradt a Mission 780SE kis polcosnak), majd egy Topaz, ami nem működött, nem is csináltam meg.

Az elsődleges dobozaim MA silver 5i-k (voltak), de annak ellenére, hogy szeretem a hangját, nálam nem túl szobabarát. Az elméletem az, hogy a hátsó reflex-nyílás és az alacsonyan elhelyezkedő mélyhangszóró miatt. Ezt abból (is) következtettem le, hogy próbálkoztam B&W P4-gyel, Castle Severn 2-vel, amik kevésbé búgtak, de hangképük elmaradt, nem váltották az MA-t.

Aztán jött az Abbot. Ez volt az első, amire azt mondtam, maradnak az MA-val szemben. Kialakítása is kedvezőbb, meg talán nincs annyira kiemelve a felső basszus. Néhol esetlenebbnek, butábbnak érzem, dús zongorahang néhol zavarosabb, sz-hang szisszenősebb, de mégis nagyon egyben van. Nem utolsó sorban az Abbot már igazi mindenes nálam. 20m2-en hallgatok velük Bakfark lantművet, japán dzsesszt, magyar folkot, elektronikust, rockot, metált, stb, mindennel élvezem.

Amit a hangján kívül megemlítenék:
- masszív konstrukció, 25mm-es mdf előlappal, aljára gyárilag valami bevonatos vastömbök vannak rögzítve.
- korabeli (eddig látott) angol dobozokhoz képest impozáns a váltó felépítése.
- a harmad annyiba kerülő (újkorában) Mission-jeimben minőségi madzagolás van, az Abbot-ban ugyan az, mint az akkori alap dobozokban (látszólag), ami érdekes dolgokat vethet fel... :D

Ami még hátra van:
- alaposabban megismerni, kiismerni, tologatni.
- valami plusz talapzatot is kipróbálnék alatta (fém, fa, kő).

Kérdezni is szeretnék:
- jelenleg egy tuningolt Arcam Alpha 8 hajtja, érdemes lehet egy ajánlottabb márkára váltani?
- az eleje béna tépőzáras, megpróbálom levakarni a dobozon levő darabokat. Hogyan lehetne elegánsabban rögzíteni a takarókat? Mindenképpen kellenek a gyerekek miatt.

Később még próbálok írni róluk, addig is ötleteket, tanácsokat szívesen veszek! leborulok.gif
86809033_199571617785820_7057251147072929792_n.jpg
86809033_199571617785820_7057251147072929792_n.jpg (116.19 KiB) Megtekintve 3268 alkalommal
Nem szotkam hibázni.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Érdeklődnék, hogy az új Royd Atom dobozokat hallotta-e már valaki?

Mi a véleményetek róla?

http://roydaudio.co.uk/atom.html

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm a gyors segítséget! Nagyon vártam már őket, teszek egy próbát. :)
Nem szotkam hibázni.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

fererencz írta:
2019.10.05., szomb. 18:59
Sziasztok!
Vettem egy pár Royd Topaz-t. Sajnos meghallgatni nem tudtam... Az egyik mély-közepe "beállt". Olyan, mintha "letapadna" null állásban, tehát ha befelé, vagy kifelé nyomom a membránt, a tapadási ponton túlhaladva már szinte szépen jár. Zenével próbálva lényegében nem ad hangot, de ha (kis hangerő mellett) benyomom, a letapadás megszűnése után "szól". Nem súrlódó hangot hallani belőle nyomkodáskor, inkább mintha valami ragacs engedné el.

Nincs porvédő, mint a képen: https://www.roydaudio.org/wp-content/up ... -photo.jpg

Tapasztaltatok már ilyet, van esély a gyógyulásra?
Köszönöm!
Mivel nincsen porvedo ezeken a melykozepeken, lehet valami kosz belement. Ez csak tipp.
Beszelj tapasztalt hangszoro javitoval.
Biztosan rendbe lehet hozni.

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!
Vettem egy pár Royd Topaz-t. Sajnos meghallgatni nem tudtam... Az egyik mély-közepe "beállt". Olyan, mintha "letapadna" null állásban, tehát ha befelé, vagy kifelé nyomom a membránt, a tapadási ponton túlhaladva már szinte szépen jár. Zenével próbálva lényegében nem ad hangot, de ha (kis hangerő mellett) benyomom, a letapadás megszűnése után "szól". Nem súrlódó hangot hallani belőle nyomkodáskor, inkább mintha valami ragacs engedné el.

Nincs porvédő, mint a képen: https://www.roydaudio.org/wp-content/up ... -photo.jpg

Tapasztaltatok már ilyet, van esély a gyógyulásra?
Köszönöm!
Nem szotkam hibázni.

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1342

Hozzászólás Szerző: Rotox »

trane írta:
2019.09.15., vas. 10:23
tempora mutandis :yingyang:
...et nos mutamus in illis. leborulok.gif

youtu.be/3jzOU6vFHzA

Rotox
Beköltözött
Beköltözött

trane írta:
2019.09.15., vas. 09:29
nálam egyidejűleg volt az RS3 és a Sintra II, de abszolút nem osztom a fentieket :ohnoohnoohno: > az RS3 egy (bárhová helyeztem is a szobában) fázishibás, fedettebb hangú, lassabb, és kevésbé hangszerhű hangfalnak bizonyult, mint a Sintra II sad.gif , egyedül mélyben volt több neki, ami mondjuk nem csoda.
Idézetek egy korábbi RS3 hirdetésből. Nem az én hirdetésem volt...

"a Harbeth HL-P3ES-2-t simán leZENÉLik (volt, ezért írom), egy Royd Sintra II-párral szemben pedig direktben meg tudom mutatni, mit tudnak (nem a Royd-ok a 'nyerők)"

"azt tudom mondani, az én füleimnek, az én Zenéimen, az én rendszeremen és szobámban az eddigi 'legjobb' hangfalak"

"aki úgy érzi, lemaradt az AN AZ-Two-król, ha van egy legalább 2x12W-os (i.e. EL84) csövese, vagy egy min. Nait 1/2-je, ne bánja, az RS3-asok egy lényegesen 'komolyabb' Hangú hangfal-pár, és még szebbek is - csak ugye a Rega-t nem 'azokban' a körökben szokták (el)ismerni... mondom mindezt személyes és konkrét tapasztalatból"

"az Xel (i.e. a gyári - érted) egy 'régebbi', de igen ZENEI Rega hang - az RS3 egy frissebb, levegősebb, jobb felbontású, gyorsabb Hang, még több érzelemmel, és feszesebb, mélyebbre menő basszussal."

(Amúgy nem tagadom, hogy nem vagyok elfogulatlan e kérdésben, éppen árulok egy RS3-at, de ha megmarad, akkor sem dőlök a kardomba.)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rotox 2019.09.15., vas. 10:21-kor.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Hamarosan felbukkannak a Royd-dobozkák az apróban.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Rotox
Beköltözött
Beköltözött

Én sem bánok semmit sem :rolleyes:, de ma már úgy gondolom, hogy pl. a - használt áron - kb. ugyanannyiba (cca. 140-150 E Ft, és még állvány sem kell hozzá) került Rega RS3 összességében egyértelműen jobb hangsugárzó, mint a Royd Sintra. De - a teljesség igénye nélkül - a (Sonny fórumtárs "tuningját" is beleszámítva) fele árú Braun LS120, vagy akár a Rega Ela mk1.5 és mk2.0 is.

Félreértés ne essék, a Royd-ok szerintem is nagyon jó hangú, varázslatos kis dobozkák, de ebben a 100-200 E Ft-os (használt) ársávban azért már más igencsak jó hangú, és nem mellékesen jóval fiatalabb hangsugárzók is forognak. (Ööö, izé, esetleg a Kolibrival is összevethetjük; újonnan 140-ért.)

Persze ha valakit a szerelem, vagy akár csak a gyűjtőszenvedély mozgat, az más lapra tartozik - ezt is teljes mértékben meg tudom érteni.

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Rotox írta:
2019.09.14., szomb. 20:19
Régi barátságokat ne akarjon az ember (...) felújítani. Legokosabb elkerülni őket, s akkor legalább a szép emlékek és az illúziók megmaradnak.

Maxie Wander
https://youtu.be/t6wjCcWC2aE

Rotox
Beköltözött
Beköltözött

Régi barátságokat ne akarjon az ember (...) felújítani. Legokosabb elkerülni őket, s akkor legalább a szép emlékek és az illúziók megmaradnak.

Maxie Wander

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Lassan egy éve pangás van ebben a topikban. gondolkodik.gif

Maradt még valaki aki Royd-ot hallgat és kedveli a típust? :music1:

RobeeK
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: RobeeK »

Indy írta:
2018.07.04., szer. 09:12
Ha jól emlékszem az Apexes időmből, a doboz alján látható, hogy hol van elvágva a kábel. Négy pöcök van a váltó alján, azokból állnak ki kis fémdrótok, azokat kellene összeforrasztani, és így a sárga-fekete lesz a bemenet.
Este alánézek, megvizsgálom, lefotózom. Ha forrasztani kell, akkor szerintem marad a barkács, mert nincs forrasztóm és ha lenne se lenne benne sok köszönet ha én hozzányúlnék :)

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Ha jól emlékszem az Apexes időmből, a doboz alján látható, hogy hol van elvágva a kábel. Négy pöcök van a váltó alján, azokból állnak ki kis fémdrótok, azokat kellene összeforrasztani, és így a sárga-fekete lesz a bemenet.
trane írta:
2018.07.03., kedd 19:34
jobb esetben úgy van barkácsolva, mintha bi-wire/amp-os verzióra lenne átkötve a hangfal, de valójában normál 'single-wire' a kötés. ha nem így lenne sincs gond, ha nem nagy hangerővel küldöd meg a hangfalakat a bekapcsolást követően - vagy csak a magas-, vagy csak a közép/mély-szekció fog megszólalni, ha bi-wire/amp-os a bekötés a keresztváltónál. sajna elszállt a vinyóm, így nem tudom megnézni, melyik színű vezeték megy hová a hangfalon belül, konkrétan pedig nem emlékszem. mindenesetre más Royd-oknál a piros a magas +, a kék a -; a sárga a mélyközép + , a fekete pedig a - leborulok.gif

RobeeK
Nincs visszaút
Nincs visszaút

trane írta:
2018.07.03., kedd 19:34
jobb esetben úgy van barkácsolva, mintha bi-wire/amp-os verzióra lenne átkötve a hangfal, de valójában normál 'single-wire' a kötés. ha nem így lenne sincs gond, ha nem nagy hangerővel küldöd meg a hangfalakat a bekapcsolást követően - vagy csak a magas-, vagy csak a közép/mély-szekció fog megszólalni, ha bi-wire/amp-os a bekötés a keresztváltónál. sajna elszállt a vinyóm, így nem tudom megnézni, melyik színű vezeték megy hová a hangfalon belül, konkrétan pedig nem emlékszem. mindenesetre más Royd-oknál a piros a magas +, a kék a -; a sárga a mélyközép + , a fekete pedig a - leborulok.gif
Úgy gondoltam, hogy banánaljzatba hangfalkábel erősítőből be, aljazból két kábel ki, az a 2 plusz ill minusz csatlakozóba a hangfalban be.
Ha nem jó hangfal oldalról, akkor max csak a magas vagy csak a mély szólal meg ha jól értem, szóval próbálkozhatok. Esetleg ha 'felborítom' a dobozt meglátom amit kellene? :)
Köszi.

RobeeK
Nincs visszaút
Nincs visszaút

trane írta:
2018.07.03., kedd 16:56
jól érted és írod :smile32: . az átalakítás akkor lenne szükséges, ha bi-wire vagy bi-amp módban használnád a hangfalakat leborulok.gif
Ezek szerint vagy félreértettem valamit, vagy rosszul mondták, vagy nálam veszett el valami infó az út során.
Jelenleg úgy van - a szó rossz értelmében - barkácsolva, hogy van 1-1 banán aljzat, amibe jön az erősítőből a plus és mínusz, ezekből kijövő kábelek pedig csatlakoztatva a hangfalba a sárga-piros ill fekete-kék aljzatába, így biwire-osítva.
Itt 2 dolog lehet:
1. hogy ez fölösleges, simán bekötni a fekete+sárgába és kész
2. lehet hogy volt olyan említett átalakítás, ami ezt szükségessé teszi és ellehetetleníti a sima single bekötést? Az említett bi-wire ill bi-amp mód mindegyikében lehetséges plusz hozzányúlás nélkül a sima single bekötés?

Ha csak simán így átkötöm single-be, azzal ugye egyik esetben sem tudok kárt okozni hangfalban ill erősítőben, csak max nem szólal meg?

Köszi.

RobeeK
Nincs visszaút
Nincs visszaút

bitrograde írta:
2018.07.03., kedd 12:15
Itt találsz angol útmutatót a bekötéshez. Ha kell, estére le is fordítom neked.
Köszi. Jól értem, hogy az 1.-es az én esetem és annyi, hogy plusz a sárgába, mínusz a feketébe? Eszerint a dobozon alul nem kell kötögetni semmit? Régen mintha olvastam volna olyat, hogy a dobozon is kell módosítani attól függ, milyen bekötést szeretnék.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

RobeeK írta:
2018.07.03., kedd 11:43
Sziasztok, van nekem egy pár Royd Apex-em. Az alapból bi-wire bekötésű - nem tudom helyesen írom-é. Tudtommal át lehet kötni, hogy csak sima kábellel működjön. Ehhez mi kell, meg tudom én ezt odahaza magamnak csinálni? Köszi, Robi
Itt találsz angol útmutatót a bekötéshez. Ha kell, estére le is fordítom neked.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

RobeeK
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok, van nekem egy pár Royd Apex-em. Az alapból bi-wire bekötésű - nem tudom helyesen írom-é. Tudtommal át lehet kötni, hogy csak sima kábellel működjön. Ehhez mi kell, meg tudom én ezt odahaza magamnak csinálni? Köszi, Robi

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”