Jó reggelt!
A legjobbkor jött elő a búgás téma.
Zúg mindkét erősítőm, a hangsugárzón keresztül, a hangja az a tipikus elektromos zúgás amit mindenki jól ismer. Alapjáraton nem zavarna, mert csak a hangsugárzóhoz egészen odahajolva hallani, de akkor is megvan, ha csak a bontható elő-végfok van összedugva, semmi más drót nincs a gépben. Ha azt is széthúzom, néma csend. Viszont van egy másik komponense, ami akkor jön elő és már hallhatóbban, ha kötöm rá a készülékeket. Ezt úgy fedeztem fel, hogy a klf készülékek jelszintje nem egyezik, így az Oppo hallgatásakor magasabb hangerőt kell állítani és ez a zúgás a hangerővel változik, de minden rákapcsolt készüléknél megvan, bár nem egyforma mértékben, és úgy is, hogy be sem kell kapcsoljam az erősítőn kívül egyik készüléket sem, valamint a szintje aszerint is változik, hogy az egyes készülékeket kihúzom, vagy bedugom a hálózatba, akkor is, ha nem is annak a készüléknek a bemenete van aktiválva, amit épp kihúzok/bedugok a hálózatba, valamint kihúzásnál emelkedik meg a zúgás szintje.
Két villanyóránk van, ezen az órán csak a nappali világítása, konnektorai és egy-egy ösvényen keresztül a hifi ill a tv, beltéri stb van kötve. Száz éves a ház, a szobai falban nincs földvezeték, az ösvényes készülékek a megszakító táblánál voltak "földre" kötve a nullával közösítetten. A másik óra másik fázis, nem játszik.
Ami változott: sok éve a lakásokig kábelcserét csináltak és most felfedeztem a kismegszakítók mögött a föld (piros) drótot, így pár napja átalakítottam a rendszert, szétválasztottam a "föld" és a nulla vezetéket a táblán, így minden drót oda megy ahova kell, azaz, nincs közösítve a föld és a nulla. Tegnap pedig a fenti ok miatt észre vettem a búgást.
Annyit tudok még hozzá tenni, hogy a cd-játszón van egy Ground/NoGround kapcsoló. Ha a No-ban van, nincs neki semmi zúgása, továbbá a hálózati dugók szabványosan vannak bekötve (mind ZuAudio) és a dugaljba forgatva.
Köszönöm előre is a segítségeket!

Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.