És mi a véleményed arról, hogy egy ugyanolyan keresztmetszetű, ugyanolyan szigetelésű, ugyanolyan geometriával ugyanugy egymas melle helyezett sodort illetve tömör kábel máshogyan szól?turho írta: ↑2020.08.24., hétf. 09:52Igazság szerint, ha szeparált érként vannak, jó távolsággal vezetve a 16 mm2-es erek, akkor én is kíváncsi lennék egy olyan hiteles mérésre, ami az így adódó maximum pF nagyságrendű kapacitást kontra a vezeték ellenállást, a hangfrekvenciás tartományon belül, 4-8 ohmmal tehelve, komoly elváltozást okoz a jelben. Gondolom, ha a vezetők egymástól pár cm-re mennek, komoly kapacitással, induktivitásdal amúgy sem lehet számolni. Ilyen mérést nem végeztem én sem. DC átvitelben előnyös, ezzel is tisztában vagyok. Az AC-t meg csak remélem, különösen 10 Hz-100 Khz közt.istvan01 írta: ↑2020.08.24., hétf. 07:39Azért jó neked, papaméterek tiszták, le is tesztelted .. a többi ami ezen felül mégis, az mind markec.
Nem, ezzel nem lehet, nem is érdemes vitatkozni.
Te a vezető keresztmetszet növeléssel gondolod semlegessé tenni, ha az 16mm2, akkor a többi szórt és nem szórt paraméter hatása eliminálódik. A valóság viszont nem ez. A nagy vezető keresztmetszet éppen hogy növeli a kábel-vezető kapacitását, az induktivitás is változatos, de nem közelit a nullához. Ha erre koncentrálsz, akkor a kábel hosszát redukáld 10cm közelébe.
A keresztmetszet lehet szent gráll DC feszültség továbbításban, de ha ezt a feszültséget a terhelés oldalon nem egyenletes árammal terheli a fogyasztó, akkor kb ugyan ott vagyunk, mint az AC széles sávú feszültség átvitelnél. Aztán ha mégis DC áram folyik DC feszültség mellett, a kábel kapacitás és az induktivitása is zavaró tényező a forrás oldali generátornak. Aztán még lehet mélyebbre is ásni, a vezető kristályszerkezet, szennyezés, tisztaság még itt is számít. Ha tényleg állandó a DC áram, akkor persze már kevésbé zavarnak , elhanyagolhatónak tekinthetők ezek az utóbbi anyag-szerkezet tulajdonságok.
Kb el is jutottunk a kábel mizéria lényegéhez. Az elhanyagolható tulajdonságok a high-hangzásban meddig és milyen mérték után nem számítanak, nem okoznak egy jó rendszerben hangzás módosulást?
És miért ne lehetne más véleményed? Sőt, nálam okosabbaktól, más irányban is tapasztaltabbaktól szívesen is venném.
Én nem a frankó egyértelműt mondtam meg, csak a véleményemet és a saját kábelhasználati szokásaimat fejtettem ki.
Simán tévedhetek.
Ez hogyan lehetsèges?
Az ellenállás ugyanaz, indiktivitas ugyanaz, kapacitas ugyanaz..