Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5312

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

denesdr írta:
2020.06.14., vas. 18:24
Nem a fordított fázisra céloztam elsődlegesen, mert az valóban könnyen orvosolható, hanem akár a topológia vagy szűrés okozta időzítésbeli különbségre. Például egy tipikus 2kHz váltási frekvenciánál 0,25 ms eltérés esetén váltási pontban teljes kioltás lép fel amennyiben fázishelyes a keresztváltás. De egy részleges kioltás is ugyanúgy rossz lehet.
Sok nagyobb gyártó részben ezért is nem tesz többerősítős csatlakozási lehetőséget a dobozaira.
Azonos végfokok esetén nem merülhet fel ilyen probléma, de két különféle kapcsolástechnikájú erősítőnél sem, amennyiben mindegyik azonos mértékben átviszi a váltási frekvencia tízszeresét, ami jelen esetben 20kHz.
Az eredeti feltevés szerint a háromutas rendszerben a mély hangszórót hajtaná meg külön erősítővel, ahol feltehetőleg még jóval lejjebb van a váltási frekvencia.
Egy igazán jó és kellő teljesítményű erősítő esetén semmilyen előnye nincs a passzív váltós biamplifikálásnak, egyéb esetben lehetséges némi hozadék. Kérdés, hogy két azonos erősítő áráért (akár új, akár használt) lehet-e egy darab jobb minőségű erősítőt kapni, ugyanez a kérdés vonatkozik a hangszórókábelekre is, meg az interkonnekt kábelekre is.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2857

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

vazze írta:
2020.06.14., vas. 19:02
Köszönöm a válaszokat , sokat segítettetek!
Természetesen teljesen egyforma végfokokról lenne szó amik egyazon gyártó azonos szériájából valók mint az előfok.
Ha találok egy kedvező árú végfokot akkor szerintem belevágok.
Ha belevágsz számolj be róla, szerintem többen (én is) kíváncsiak vagyunk az eredményre. :smile32:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1507

Hozzászólás Szerző: vazze »

Köszönöm a válaszokat , sokat segítettetek!
Természetesen teljesen egyforma végfokokról lenne szó amik egyazon gyártó azonos szériájából valók mint az előfok.
Ha találok egy kedvező árú végfokot akkor szerintem belevágok.
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1119

Hozzászólás Szerző: denesdr »

fülelek írta:
2020.06.14., vas. 18:10
A fázis probléma nem probléma, mert a gyári erősítők túlnyomó többsége nem fordít fázist, ha meg véletlenül mégis, az nagyon hallható, és egyszerű megfordítani a hangszórókábel csatlakozóit.
Nem a fordított fázisra céloztam elsődlegesen, mert az valóban könnyen orvosolható, hanem akár a topológia vagy szűrés okozta időzítésbeli különbségre. Például egy tipikus 2kHz váltási frekvenciánál 0,25 ms eltérés esetén váltási pontban teljes kioltás lép fel amennyiben fázishelyes a keresztváltás. De egy részleges kioltás is ugyanúgy rossz lehet.
Sok nagyobb gyártó részben ezért is nem tesz többerősítős csatlakozási lehetőséget a dobozaira.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5312

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Jó megoldás az Y kábel. De ha a két végfok nem egyforma, a feszültségerősítésüknek (gain) meg kell egyeznie, ha van lehetőség, akkor be kell állítani egyformára a két erősítőt. Ehhez a nagyobbik feszültségerősítésű erősítőn szükséges egy bemeneti szintszabályozó potméter. Minimális műszerezettség (egyszerű kéziműszer) szükséges, a fül mély frekvenciákon elég pontatlan. Nem szükséges akusztikai mérés e célból.
A fázis probléma nem probléma, mert a gyári erősítők túlnyomó többsége nem fordít fázist, ha meg véletlenül mégis, az nagyon hallható, és egyszerű megfordítani a hangszórókábel csatlakozóit.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

vazze írta:
2020.06.14., vas. 16:33
Nincs lehetőség továbbfűzésre.
RCA és XLR csatlakozás van az előfokon és a végfokon is. Én XLR-el használom.
Szerintem simán jó lehet az Y kábeles megoldás, egy végfok bemeneti impedanciája többbszáz vagy többezerszerese is szokott lenni mint az előfok kimeneti impedanciája, szóval egy jópárat lehet párhuzamosítani (Y kábel) mielőtt problémába futnánk.
Nemtudom egy továbbfűzés csinál-e valami mást is mint párhuzamosít?
XLR jelosztót meg készen is lehet kapni akár Neutrik csatikkal, többet is összekötve stb.
Végfokok egyformák lennének? Azért kérdem mert többerősítős meghajtásnál nem árt egy akusztikai mérés, ha különböző fajta végfokokkal történik a meghajtás, mert akár a teljes keresztváltási fázisillesztést haza lehet vele vágni esetenként.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég

BLX írta:
2020.06.14., vas. 15:56
vazze írta:
2020.06.14., vas. 15:14
Sziasztok!

Egy banális kérdésem lenne a nálam tapasztaltabb szakikhoz!

Szóval adott egy hangsugárzó a triamplifikálható de én csak egy sztereó végfokkal használom.
Gondoltam kipróbálnám mondjuk biamp-ban (mély egy végfok,közép és magas egy másik végfok).
A probléma ott van , hogy az előfokomon csak egy pár XLR kimenet van.
Tehát a kérdés az , hogy ha teszem azt készítek egy Y kábelt XLR-ből és rákötök két végfokot egy előfokra akkor az képes-e maghajtani mindkettőt?
Most itt ehelyütt a készülékek neve teljesen irreleváns,pusztán az érdekelne , hogy érdemes ezen gondolkodni , esetleg kipróbálni vagy helyből halott ötlet?
Milyen végfokokkal használnád? Nincsen véletlenül a végfokokon lehetőség a továbbfűzésre?

Nincs lehetőség továbbfűzésre.
RCA és XLR csatlakozás van az előfokon és a végfokon is. Én XLR-el használom.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1060

Hozzászólás Szerző: BLX »

vazze írta:
2020.06.14., vas. 15:14
Sziasztok!

Szóval adott egy hangsugárzó a triamplifikálható de én csak egy sztereó végfokkal használom.
Gondoltam kipróbálnám mondjuk biamp-ban (mély egy végfok,közép és magas egy másik végfok).
Tehát a kérdés az , hogy ha teszem azt készítek egy Y kábelt XLR-ből és rákötök két végfokot egy előfokra akkor az képes-e maghajtani mindkettőt?
Most itt ehelyütt a készülékek neve teljesen irreleváns,pusztán az érdekelne , hogy érdemes ezen gondolkodni , esetleg kipróbálni vagy helyből halott ötlet?
Milyen végfokokkal használnád? Nincsen véletlenül a végfokokon lehetőség a továbbfűzésre?

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég

Sziasztok!

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

cécó írta:
2020.06.02., kedd 11:32
Sziasztok!
Kisebb rendszeremben(Rega apollo-Primare A20-Quad 21L2) szeretnék ugrani egy picit.
Mivel több helyen is olvasom, hogy a 21L2-ből jóval többet is elő lehet csalogatni megfelelő erősítéssel,az A20-at váltanám.
Nyilván meghallgatom mielőtt meglépem,de vidéki lévén ez kevésbé egyszerű,mint a fővárosban. Miket szemezgessek az apróban 200ig??
Naim nait 5i vagy Quad elő-végfok?!
Megköszönnék egy-két tapasztalati véleményt!

Üdvözlettel: Jani leborulok.gif
Quad a Quaddal hatványozódhat: csak 23-at hallottam Elite integrálttal, de az nagyon meglepően jól szólt árához képest. Én a Quaddal tennék egy próbát első körben a helyedben.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

cécó
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 134

Hozzászólás Szerző: cécó »

Sziasztok!
Kisebb rendszeremben(Rega apollo-Primare A20-Quad 21L2) szeretnék ugrani egy picit.
Mivel több helyen is olvasom, hogy a 21L2-ből jóval többet is elő lehet csalogatni megfelelő erősítéssel,az A20-at váltanám.
Nyilván meghallgatom mielőtt meglépem,de vidéki lévén ez kevésbé egyszerű,mint a fővárosban. Miket szemezgessek az apróban 200ig??
Naim nait 5i vagy Quad elő-végfok?!
Megköszönnék egy-két tapasztalati véleményt!

Üdvözlettel: Jani leborulok.gif
HydraSound tápellátás - Oyaide MTS 6e - Naim Power Line - Naim CD5 XS/SR Pink/ - Naim Hi Line ic -Naim Ndac - WireWorld Platinum Electra 7 - Naim SuperNait 2/SR Pink/ - Naim Naca5/Furutech FT212r/ - WireWorld Platinum 8 jumper - ProAc Response D18 - IsoAcoustics Gaia & zaZen/VibRacsi V4exex.

paramania
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 8

Hozzászólás Szerző: paramania »

Húha, na ezt nem is gondoltam volna így elsőre...

Ráadásul a forrásom és az erősítőm is hozzá egy-egy zászlóshajó.
Na akkor ezt nagyon benéztem, illetve "begondoltam".
:-)
alto írta:
2020.05.30., szomb. 18:26
paramania írta:
2020.05.30., szomb. 18:19
25m2 : 4,5 x 5,5 nappalis zenehallgatás, családi ház
Stílus: jazz, és populáris zenék, egy kis komoly(hegedű, zongora)
Hangsugárzó: nincs, tehát gondolom nagyon nyitott így a skála
Beyerdynamic T1 2nd generation a kedvenc fülesem.
A Beyer T1 szintjét hangfalban nem könnyű megközelíteni, milliós tételben kell ehhez gondolkodni.
Hogy mondjak valami konkrétumot is, pl. Harbeth hangfal, Sugden erősítővel.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3402
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

paramania írta:
2020.05.30., szomb. 18:19
A Beyer T1 szintjét hangfalban nem könnyű megközelíteni, milliós tételben kell ehhez gondolkodni.
Hogy mondjak valami konkrétumot is, pl. Harbeth hangfal, Sugden erősítővel.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

paramania
Nincs visszaút
Nincs visszaút

bitrograde írta:
2020.05.30., szomb. 18:09
paramania írta:
2020.05.30., szomb. 17:14
Sziasztok!

Gondolkodom hogy fejhallgatózás után kipróbálnám a "valódi térérzetet" is adó hangfalas rendszert.
Tudnátok javasolni, sorolni olyan integrált sztereo erősítőket - kizárólag szimmetrikus bemenettel - amik a jobbak közé tartoznak! Akár konkrét tipusok is jöhetnek!
Köszönöm mindenkinek!
Szerintem inkább a fontosabb paramétereket kellene megadnod. Milyen térbe, milyen hangsugárzókhoz szánod? Milyen zenéket hallgatnál? Milyen fülhallgatók tetszettek? Stb.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

paramania írta:
2020.05.30., szomb. 17:14
Sziasztok!

Gondolkodom hogy fejhallgatózás után kipróbálnám a "valódi térérzetet" is adó hangfalas rendszert.
Tudnátok javasolni, sorolni olyan integrált sztereo erősítőket - kizárólag szimmetrikus bemenettel - amik a jobbak közé tartoznak! Akár konkrét tipusok is jöhetnek!
Köszönöm mindenkinek!
Szerintem inkább a fontosabb paramétereket kellene megadnod. Milyen térbe, milyen hangsugárzókhoz szánod? Milyen zenéket hallgatnál? Milyen fülhallgatók tetszettek? Stb.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

paramania
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek!

cécó
Fórumlakó
Fórumlakó

Köszönöm a pü.-ket Uraim! leborulok.gif
HydraSound tápellátás - Oyaide MTS 6e - Naim Power Line - Naim CD5 XS/SR Pink/ - Naim Hi Line ic -Naim Ndac - WireWorld Platinum Electra 7 - Naim SuperNait 2/SR Pink/ - Naim Naca5/Furutech FT212r/ - WireWorld Platinum 8 jumper - ProAc Response D18 - IsoAcoustics Gaia & zaZen/VibRacsi V4exex.

cécó
Fórumlakó
Fórumlakó

Sziasztok!
Primare A20-hoz képest hogyan zenélhet :drum: egy Heed Obelisk 1, előrelépés vagy oldalra?
Köszönöm szépen! leborulok.gif

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 783

Hozzászólás Szerző: arzachel »

VTX írta:
2020.05.16., szomb. 10:27
Sziasztok!

Van egy Pioneer A-676 erősítőm, aminél fellépett egy probléma: a jobb csatorna sokszor (nem mindig) nagyon halkan és sercegve szól. Ha áttekerem a balanszot csak a jobb oldalra, és a szokásosnál kicsit több hangerőt adok neki, akkor van hogy eltűnik a sercegés és megjön a hangja, visszatekerve a balanszot pedig tökéletesen szól (ez ritkán működik). Továbbá a Direct gombot benyomva eltűnik a probléma minden alkalommal, emiatt így használom mostanában - csak így valamivel több a basszus a kelleténél, viszont ekkor már ugye nem tudom ezt szabályozni.

Komoly a gond, vagy esetleg meg tudom csinálni magam is?

Előre is köszönöm a válaszokat!
A Direct gombot kéne kapcsolgatni kikapcsolt állapotban legalább 5 percig.Ha nem javul meg akkor jön a kontakt spray.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

VTX
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: VTX »

Sziasztok!

Van egy Pioneer A-676 erősítőm, aminél fellépett egy probléma: a jobb csatorna sokszor (nem mindig) nagyon halkan és sercegve szól. Ha áttekerem a balanszot csak a jobb oldalra, és a szokásosnál kicsit több hangerőt adok neki, akkor van hogy eltűnik a sercegés és megjön a hangja, visszatekerve a balanszot pedig tökéletesen szól (ez ritkán működik). Továbbá a Direct gombot benyomva eltűnik a probléma minden alkalommal, emiatt így használom mostanában - csak így valamivel több a basszus a kelleténél, viszont ekkor már ugye nem tudom ezt szabályozni.

Komoly a gond, vagy esetleg meg tudom csinálni magam is?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Wega P120 + Pioneer PD-6700 + Pioneer CT-447 + Pioneer DV-600AV >> Pioneer A-676 >> Canton Fonum PC40

halfej1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 24

Hozzászólás Szerző: halfej1980 »

Stereokent lett bekotve a speakON. Miutan a Primare is mondta, hogy igy kell! Tehat piros-sarga L es R +, fekete az egyik -

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

halfej1980 írta:
2020.05.13., szer. 21:14
leborulok.gif Kozben megoldodott. Hivott a tulaj boldogan, hogy mukodik:) Koszonom a segitseget mindenkinek
Mi lett végül a megoldás?

halfej1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

leborulok.gif Kozben megoldodott. Hivott a tulaj boldogan, hogy mukodik:) Koszonom a segitseget mindenkinek

halfej1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

nekem REL T2 van, termeszetesen a gyarto altal ajanlott bekötessel (piros az erösitö egyik csatorna + hangfalkimenetere, sarga az erösitö masik csatorna + kimenetere es fekete valamelyik csatorna negativ hangfalkimenetere)

a sub-on nalam kismeretü hangfalak mellett a crossover alig nehany "racsninyival" a 30Hz felett (40 racsnipozicio lenne 120 Hz-ig, nalam legalso vagy 1-2-3 racsnival van feljebb, mikor mihez tarsitom: Swans M1S, Jungson LS3/5A, Kolibri, ...), intenzitas 7-10 racsninyin (szinten 40böl), igy hasznalom evek ota, siman hallhato, persze nem ugy, hogy döngjön, de nelküle "szegenyesebb" a mély

öszinten: nem is ertem, miert nem a manual megnezesevel kezdödik ? van abban más hasznosithato is.

sok sikert, jo zenehallgatast !
[/quote]

A manual megnezesevel kezdodik nalam, es igen az zavart meg, hogy Dual Mono a Primare. DE HANGSULYOZOM, hogy en a sub eladoja voltam, es ezeket a koroket nem nekem kellene futnom, csak picit lelkiismeret furdalasom van, mivel eleg rossz szajizzel hivott a srac akinek eladtam. Javasoltam, hogy irjon ide, de az lett a vege, hogy en jarom korbe a temat, mert volt itt mar sokminden tervben, hogy a Primare erosito szervizbe megy stb:) Tehat a problema szamomra abbol adodott, hogy dual mono, de mint itt tobben is irtak, hogy stereokent kell ra tekinteni inkabb, az igaz. Mert biztos ami biztos, irtam kozvetlenul a Primarenek, igaz ok nem igy fogalmaztak, hogy tekints ra stereokent, hanem azt, hogy dual mono 1 hazban, szoval kosd ugy mint a stereo-t:)

"it can be a little confusing, and is really just an issue of ground connection, and in the case of the A20, it is a dual mono design, but in a single chassis, so in this case there are not grounding issues and you will be able to connect in the usual way, yellow/red L/R +, black L or R -). With the hope that answers your question, but feel free to contact us again at any time, Terry"

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

trane írta:
2020.05.13., szer. 13:32
denesdr írta:
2020.05.13., szer. 13:29
Csak hogy belekotnyeleskedjek kicsit, ha jól értelmeztem, akkor a kérdezőt az zavarta meg, hogy a Primare A20 duál mono felépítésű és a szub manualja dupla szubot javasol monoblokkokhoz (de nem indokolja meg, hogy miért), logikusan más bekötéssel mint egy sztereó erősítő és 1 szub esetén.
tudom, hogy nem, vagy láma a témához, de azért nézz meg egy A20-ast meg két bármilyen monoblokkot belülről, és egyből látod, mennyire dual-mono valójában a Primare... :yingyang:
Ez alapján körvonalazódni látszik a dolog, hogy egy normál sztereó erősítőként kell tekinteni az A20-ra és nem pedig két egybeépített monoblokként. :smile29:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2020.05.13., szer. 13:44-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”