Nem akarom újranyitni azt a vitát.
Én is informatikus vagyok, és hidd el, én sem vagyok süket, és nem is vitattam, hogy nem olyan jó a Tidal, mint NAS-ra lettorrentezett (vagy horribile dictu hivatalos forrásból digitális formában megvásárolt és letöltött) majd onnan lejátszott zene. Főleg, mert én is érzékelem ezt a különbséget

Csak annyit mondtam, hogy ez nem a flac tönörítési algoritmusaiban rejlik, mert mindegy melyiket választod, kitömörítéskor mindig ugyanazt kell kapnod, mint amit betömörítettél. Bitre pontosan. Erről szól a veszteségmentesség. Ha ugyanazt hallgatod, ugyanazon a a hardveren ugyanazzal a szoftverrel, akkor a veszteségmentes tömörítési fok nem fog számítani, elvileg ugyanazt fogod hallani.
Tehát két lehetőség van az eltérésre:
1. a Tidal esetleg nem azt tömöríti be, mint amit a NAS-odon lévő fájl zene rippelője betömörített, illetve még tömörítés előtt manipulálja azt, de itt csak magamat ismétlem.
2. vagy nem ugyanazzal a szoftverrel hallgatod a kettőt.
A kolléga már elárulta, hogy nem is ugyanazzal a lejátszóval (programmal, hardverrel) hallgatja a kettőt, tehát már az 2-es is közbejön, de ettől még erősen gyanakszom az 1. változatra. Főleg a watermarkingra...