Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6103

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Indy írta:
2019.01.25., pén. 11:46
És akkor megérkeztünk megint oda, hogy processzor, erőforrás-kezelés, stb... :) :smile29: Megjegyzem, informatikus vagyok, hálózatokkal és szerverekkel is foglalkozom, tudom hogy nem kellene szerinted hallani különbséget. De jaj, süket sem vagyok. ;)
Nem akarom újranyitni azt a vitát.

Én is informatikus vagyok, és hidd el, én sem vagyok süket, és nem is vitattam, hogy nem olyan jó a Tidal, mint NAS-ra lettorrentezett (vagy horribile dictu hivatalos forrásból digitális formában megvásárolt és letöltött) majd onnan lejátszott zene. Főleg, mert én is érzékelem ezt a különbséget :D

Csak annyit mondtam, hogy ez nem a flac tönörítési algoritmusaiban rejlik, mert mindegy melyiket választod, kitömörítéskor mindig ugyanazt kell kapnod, mint amit betömörítettél. Bitre pontosan. Erről szól a veszteségmentesség. Ha ugyanazt hallgatod, ugyanazon a a hardveren ugyanazzal a szoftverrel, akkor a veszteségmentes tömörítési fok nem fog számítani, elvileg ugyanazt fogod hallani.
Tehát két lehetőség van az eltérésre:
1. a Tidal esetleg nem azt tömöríti be, mint amit a NAS-odon lévő fájl zene rippelője betömörített, illetve még tömörítés előtt manipulálja azt, de itt csak magamat ismétlem.
2. vagy nem ugyanazzal a szoftverrel hallgatod a kettőt.

A kolléga már elárulta, hogy nem is ugyanazzal a lejátszóval (programmal, hardverrel) hallgatja a kettőt, tehát már az 2-es is közbejön, de ettől még erősen gyanakszom az 1. változatra. Főleg a watermarkingra...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

robi20064 írta:
2019.01.25., pén. 13:44
chopper írta:
2019.01.25., pén. 10:10
Audio PC-m van. Nasról is meg Tidalról is hallgatok zenét. Ugyanaz a veszteségmentes zene a nasról jobban szól, mint a Tidalról. Ez tény, mivel több zenével is megcsináltam az összehasonlítást. A különbség egyértelmű és objektív, nemcsak én hallottam így.
Elvtársaim, normális ez, vagy tehetek azért valamit, hogy a Tidal jobban-szebben szóljon?
A ket esetben ugyan arrol pl flac-rol van szo? Ugy ertem ami a NAS-on van az a Tidal-rol lett grabbelve valahogyan? Ha nem akkor azt sem tudni mi volt az eredeti master amirol a ket anyag keszult. Ha igen akkor teljesen megegyezik a lejatszasi ut midnket esetben? Ha nem akkor a software-bol is adodhatnak kulonbsegek. Ha mindketto nem akkor egyaltalan nem almat az almaval hasonlitasz ossze.
Ott a pont. :smile32:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chopper
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: chopper »

A Tidalt saját lejátszó programjával, a NAS-t pedig Jriverrel hallgatom.
Kakaox, kipróbálom este a javaslatodat.
Köszönöm a hozzászólásokat, a segítséget.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

Veszteségmentes tömörítés “kitömörítéshez” szükséges eröforrásigénye nem játszhat szerepet ?

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 385

Hozzászólás Szerző: kakaox »

chopper írta:
...Ugyanaz a veszteségmentes zene a nasról jobban szól, mint a Tidalról..
Sajnos a Tidal PC-s lejátszója valóban igen gyenge, de ha az általam belinkelt módon hallgatod, akkor sokat fog javulni.
Néhány kivételtől eltekintve, nem nagyon fogsz olyat találni a Tidal-on, ami jobban szólna, mint a NAS-odon lévő zene,
viszont különbség jóval kisebb lesz...
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

La_Valse írta:
2019.01.25., pén. 12:23
Ad abszurdum, akkor mi értelme van a veszteségmentes tömörítésnek?
Kinek mi. :) A Tidal üzemeltetője nagyon sok tárhelyet spórol, teleszórhatja tag-ekkel a fájlt (flac), amiből aztán te jó kis adatbázist építesz, sávszélességet spórolsz. Tudom, itt a hangminőség az első, ezért hallgatok főleg hanglemezt. :D A havi 3000 Ft-os előfizetés, fanyalgás ide, fanyalgás oda, baromi jó ár/érték arányú.

Én relaxáció miatt hallgatok zenét, egy-egy baromi nehéz nap után igencsak jólesik 1-2 óra zenés időtöltés, a műszaki kérdésekbe sose ástam bele magam, van nekem elég bajom ezek nélkül is. :rolleyes: :smile29:
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 707

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Ad abszurdum, akkor mi értelme van a veszteségmentes tömörítésnek?
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2019.01.25., pén. 11:36

Bocs, de én itt valamit nem értek. A veszteségmentes tömörítés, auz veszteségmentes tömörítes. Ami azt jelenti, hogy mindegy mi a tömörített fájlformátum, amikor kicsomagolod, ugyanazt kapod. Tehát, ha pl. ha ugyanazt a 44.1kHz-es anyagot teszi bele a flac-ba a Tidal, mint ami a NAS-on lévő flac-ban (vagy akármiben, akár waw-ban) is van, akkor kitömörítés után ugyanazt kell kapja. Ettől veszteségmentes a tömörítés. Tömörítési bitráta által okozott hangminőség-romlásról beszélni csak a veszteséges tömörítéseknél értelmes.

Nem véletlenül emeltem ki a "ha"-t. Mert bőven lehet, hogy a Tidal még a tömörítés előtt manipulálja a tömörítendő PCM-et, akár azért, hogy a "veszteségmentes" tömörítés jobb eredményt hozzon (ez csak spekuláció részemről), akár egyéb okokból (ld pl. a "audio watermark"). Ha így van, akkor ennek a manipulációnak az eredménye a hallható különbség a Tidal kárára.

Just my two pence.
Amikor flac-be csomagolsz, 0-10 között megadhatod a tömörítési algoritmus skáláját. A fájlméreten jól látszik az eredmény. És a hangon is. :) A többivel egyetértek, egészen biztosan történik egyéb manipuláció, pl. másolásvédelem a stream során, feltételezésem szerint egyedi kódolású konténerbe kerül a pufferelés során a fájl, stb...

És akkor megérkeztünk megint oda, hogy processzor, erőforrás-kezelés, stb... :) :smile29: Megjegyzem, informatikus vagyok, hálózatokkal és szerverekkel is foglalkozom, tudom hogy nem kellene szerinted hallani különbséget. De jaj, süket sem vagyok. ;)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Indy írta:
2019.01.25., pén. 11:14
chopper írta:
Audio PC-m van. Nasról is meg Tidalról is hallgatok zenét. Ugyanaz a veszteségmentes zene a nasról jobban szól, mint a Tidalról. Ez tény, mivel több zenével is megcsináltam az összehasonlítást. A különbség egyértelmű és objektív, nemcsak én hallottam így.
Elvtársaim, normális ez, vagy tehetek azért valamit, hogy a Tidal jobban-szebben szóljon?
Az, hogy a NAS-on is flac formátumban vannak a zenék, mint a Tidalon, attól még nem ugyanaz. A Tidal sokkal jobban kompresszálja a flac-et, ami valahol érthető. Nézd meg hogy a NAS-on lévő adott flac milyen bitrátával készült...
Bocs, de én itt valamit nem értek. A veszteségmentes tömörítés, auz veszteség-mentes tömörítes. Ami azt jelenti, hogy mindegy mi a tömörített fájlformátum, amikor kicsomagolod, ugyanazt kapod. Nincs veszteség. Tehát, ha pl. ha ugyanazt a 44.1kHz-es anyagot teszi bele a flac-ba a Tidal, mint ami a NAS-on lévő flac-ban (vagy akármiben, akár waw-ban) is van, akkor kitömörítés után ugyanazt kell kapja. Ettől veszteségmentes a tömörítés. Tömörítési bitráta által okozott hangminőség-romlásról beszélni csak a veszteséges tömörítéseknél értelmes.

Nem véletlenül emeltem ki a "ha"-t. Mert bőven lehet, hogy a Tidal még a tömörítés előtt manipulálja a tömörítendő PCM-et, akár azért, hogy a "veszteségmentes" tömörítés jobb eredményt hozzon (ez csak spekuláció részemről), akár egyéb okokból (ld pl. a "audio watermark"). Ha így van, akkor ennek a manipulációnak az eredménye a hallható különbség a Tidal kárára.

És persze lehet különbség a használt lejtárszó szoftverben (vagy hardverben) is.

Just my two pence.

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

...majd a Tidalba ezt állítod be
tdal 2.jpg
tdal 2.jpg (149.92 KiB) Megtekintve 2074 alkalommal
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

ha van Jriver-ed...
jriver 1.jpg
jriver 1.jpg (131.43 KiB) Megtekintve 2071 alkalommal

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

chopper írta:
Miképpen hallgatod a Tidal-t?
Saját programjával, vagy valamilyen lejátszóprogram integrációjával?
...ilyen a Tidal
tdal.jpg
tdal.jpg (179.22 KiB) Megtekintve 2063 alkalommal

Indy
V.I.P.
V.I.P.

chopper írta:
Az, hogy a NAS-on is flac formátumban vannak a zenék, mint a Tidalon, attól még nem ugyanaz. A Tidal sokkal jobban kompresszálja a flac-et, ami valahol érthető. Nézd meg hogy a NAS-on lévő adott flac milyen bitrátával készült...

chopper
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 62

Hozzászólás Szerző: chopper »

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

fenyő írta:
2019.01.24., csüt. 12:00
Talált valaki olyan üzletet, ahol lehet ilyen kábelt kapni?
https://www.pcx.hu/delock-83692-sata3-f ... bel-806822
talán van olyan jó...
[/quote]
Magyar oldalakon nem találtam, csak az Amazon.de-n.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Kriszbet
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 31

Hozzászólás Szerző: Kriszbet »

Ugye a másikon röhögés az mindég megy és kb hosszú szünet...
ZolaBA írta:
2019.01.24., csüt. 13:49
bitrograde írta:
2019.01.24., csüt. 12:51
Ej-ej, hát a színétől. Nem tudtad: a hifi az lila.
De most nem a kék a jobb? :D

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9191

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

ZolaBA írta:
2019.01.24., csüt. 13:49
bitrograde írta:
Ha kérhetem ne off-oljuk szét a témát!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

bitrograde írta:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Bodoraudio
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 742
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Bodoraudio »

[*]saját tapasztalatot osztottam meg.
Akinek ajánlottam, mind jobbnak hallja.

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

ZolaBA írta:
2019.01.24., csüt. 12:45
Csak egy zárójeles költői kérdés ... egy lila delock sata kábel mitől és mennyivel "audiofilebb", mint egy piros vagy kék, az alaplap mellé csomagolt asus vagy gigabyte? ;)
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Csak egy zárójeles költői kérdés ... egy lila delock sata kábel mitől és mennyivel "audiofilebb", mint egy piros vagy kék, az alaplap mellé csomagolt asus vagy gigabyte? ;)
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

fenyő
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

Hozzászólás Szerző: fenyő »

[/quote]
https://www.pcx.hu/delock-83692-sata3-f ... bel-806822
talán van olyan jó...

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Akik nem tudnak vagy akarnak horribilis összegeket kifizetni a Roon szolgáltatásaiért, azok bátran próbálkozzanak meg a MUSO nevezetű szoftverrel. A NAS-ról beolvastatott könyvtáraimmal szépen megbirkózott a program, melybe több lejátszóprogram, így HQPlayer és Foobar is integrálható (én előbbit használom, nagy megelégedéssel). Ugyan már nem hallgatok "csurgatott" zenét, :D de a szolgáltatók egy részét is kezeli a program. Az évi 7 vagy az örökös 20 EUR pedig nem vágja haza az egyszeri hifista költségvetését, hiszen nagyjából 1-2 CD áráról beszélünk.
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Hozzászólás Szerző: nadtom »

-KP- írta:
2019.01.23., szer. 21:20
nadtom írta:
2019.01.23., szer. 20:46
-KP- írta:
2019.01.22., kedd 11:13

jé, egy sata kábel ami csak pár ezres tétel, nem 50-100 ezres. mik vannak...
Rossz embertől kérdezed :D
Még nem rendelted meg????? :D :D :D
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1697

Hozzászólás Szerző: -KP- »

nadtom írta:
2019.01.23., szer. 20:46
-KP- írta:
2019.01.22., kedd 11:13
jé, egy sata kábel ami csak pár ezres tétel, nem 50-100 ezres. mik vannak...
Rossz embertől kérdezed :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”