Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Referencia rendszerek, eszközök, avagy:ki mihez hasonlit
Ki kell jelentenem, hogy nem vagyok márka "fun".
Az etalonról: Szeretem az Audio Note rendszereket. Minden alkalommal, ha hallom lenyűgöznek. Persze ez is egyéni ízlés kérdése. De most nem is ez a lényeg. Nem olyan rossz a rendszer, amit hallgatok, de nem is hasonlít az AN-re, aminek jócskán a pénzügyi lehetőségek szűke az oka.
Egy alkalommal - kb két éve - elmentem a műszerész ismerősömhöz, hogy a lemezjátszóm karkábelét kicseréljük. Megtörtént. Hallgassuk is meg. Mondjuk ez a pörgető azért nem egy rossz darab. Cirka 30 kg körül mocoroghat. Egy középkategóriás Grado hangszedő trónolt akkor a hangkarban. Egy iskola padon volt, vízszint annyi, amennyit dobott az "automata". Nagyjából beállítottam a tűnyomást, stb., majd a fia hozott le a lakásból 5 db rock lp-t, ami ugye nyűgös téma a jó hang szempontjából. Feldobáltuk és - nyilván nem hibáktól mentesen -, de nagyon jó hang volt. Mondtam is a havernak, hogy ha az élet úgy hozza, hogy már nagyon nem lesz, ezt a rendszert adja el nekem, mivel simán együtt tudnék vele élni.
A körülményekről: Ez egy szerelőműhely. A hosszanti falnál voltak a hangfalak. A műhelyben mindenhol minden, ahogy szokott ez lenni.
No és akkor a rendszer: anno kapott két darab kétutas, zárt, üres dobozt rajtam keresztül (Celestion). Tett bele Tesla papírmembrános mély-közepeket és Monacor magas sugárzókat. A Vaterán nosztalgiából vásárolt rom Orister erősítő helyreállítva, annak a phono fokozata. A leggagyibb fekete színű (piros-fehér rca) összekötő. Ugyanilyen minőségű hangfalkábel. Egy koszos, ódivatú elosztó. Az egyik hangfal a bal sarokban egy asztalon levő studió állványon, a másik a jobb falnál - nem a sarokban - egy másik asztalon, egy székre felhelyezve. Még szintben sem álltak együtt.
Persze nagy a valószínűsége, hogy nálam nem így szólna ez a kombó, de ott és akkor nagyon tetszett. Az is igaz, hogy ez abszolút nem jellemző, de mégis lehetséges. Az lp pörgetőm pedig, ha jó is, ennyit, ezen a láncon nem hozhatott, abban szinte biztos vagyok!
A hely varázsa...csakis az lehetett...vagy! hogy szólhatott volna akkor egy jobb rca-val?(mert az a piros-fehér mindent tud, csak nem jól szólni, ill. eléggé behatárolja a hangzást) Ezt soha nem tudjuk meg.
Ki kell jelentenem, hogy nem vagyok márka "fun".
Az etalonról: Szeretem az Audio Note rendszereket. Minden alkalommal, ha hallom lenyűgöznek. Persze ez is egyéni ízlés kérdése. De most nem is ez a lényeg. Nem olyan rossz a rendszer, amit hallgatok, de nem is hasonlít az AN-re, aminek jócskán a pénzügyi lehetőségek szűke az oka.
Egy alkalommal - kb két éve - elmentem a műszerész ismerősömhöz, hogy a lemezjátszóm karkábelét kicseréljük. Megtörtént. Hallgassuk is meg. Mondjuk ez a pörgető azért nem egy rossz darab. Cirka 30 kg körül mocoroghat. Egy középkategóriás Grado hangszedő trónolt akkor a hangkarban. Egy iskola padon volt, vízszint annyi, amennyit dobott az "automata". Nagyjából beállítottam a tűnyomást, stb., majd a fia hozott le a lakásból 5 db rock lp-t, ami ugye nyűgös téma a jó hang szempontjából. Feldobáltuk és - nyilván nem hibáktól mentesen -, de nagyon jó hang volt. Mondtam is a havernak, hogy ha az élet úgy hozza, hogy már nagyon nem lesz, ezt a rendszert adja el nekem, mivel simán együtt tudnék vele élni.
A körülményekről: Ez egy szerelőműhely. A hosszanti falnál voltak a hangfalak. A műhelyben mindenhol minden, ahogy szokott ez lenni.
No és akkor a rendszer: anno kapott két darab kétutas, zárt, üres dobozt rajtam keresztül (Celestion). Tett bele Tesla papírmembrános mély-közepeket és Monacor magas sugárzókat. A Vaterán nosztalgiából vásárolt rom Orister erősítő helyreállítva, annak a phono fokozata. A leggagyibb fekete színű (piros-fehér rca) összekötő. Ugyanilyen minőségű hangfalkábel. Egy koszos, ódivatú elosztó. Az egyik hangfal a bal sarokban egy asztalon levő studió állványon, a másik a jobb falnál - nem a sarokban - egy másik asztalon, egy székre felhelyezve. Még szintben sem álltak együtt.
Persze nagy a valószínűsége, hogy nálam nem így szólna ez a kombó, de ott és akkor nagyon tetszett. Az is igaz, hogy ez abszolút nem jellemző, de mégis lehetséges. Az lp pörgetőm pedig, ha jó is, ennyit, ezen a láncon nem hozhatott, abban szinte biztos vagyok!
Szerintem ez az etalon kifejezés nagyon relatív, hiszen kinek mi. Szerintem a lényeg, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző összeállítást. Hiszen ami az egyiknek a lehető legjobb összeállítás, arra más azt mondja, hogy bakker, nem valami frankó. Szóval az etalon mi magunk vagyunk. Ezért is van ennyi készülék és kiegészítő a világban.
Van, hogy úgy érzed:
Mekkora egy hülye vagy. És tényleg.
Mekkora egy hülye vagy. És tényleg.
Valahol mindenki a sajátjához viszonyít - először
én sokféle sok mindent hallottam már sokfelé, a végére mindig az jött ki, hogy oké jó jó, de az én rendszerem árának a 10 vagy akár 50x-es árát nem éri meg -nekem.
De volt olyan is, ahol az volt az érzésem, hogy ennyiből ilyen vacakot...
meg olyan is, hogy hiába a 20x-os ár nekem az otthoni produkció jobban tetszik
Meg olyan is, ahol azt mondtam, hogy igen ezek a mélyek ezt hazavinném, de a többi... sztereó rendszerről beszélek amúgy nem mozi
igaz becsapásos volt, mert ML hangfal aktív subbal alul felső közép rész meg sztatikus.. nekem hiányzott a magasa, ezért az árért nagyon kuka volt számomra a produkció
Milyen jó ilyen öntudatos és elégedett véleményt olvasni
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Remélem, hogy a helyes úton...
Félre téve a tréfát, nincs semmi különös. Annyival egészíteném ki az előző hozzászólásomat, hogy a 2007-óta ugyanaz a rendszer szolgáltatja a zenét. Csupán annyi a változás, hogy időközben kiépítettem egy ösvényt a villamos mérőtől a hifi készülékekhez.
Engem is érdekelt volna az útvonal és a megállók... Főleg, hogy írod - majd egy évtizede semmi változtatás/fejlesztés - hifistaként az azért kemény! Akkor tényleg sikerült: "képes vagyok elvonatkoztatni a saját rendszerem gyengeségeitől és erényeitől" - ehhez őszintén csak gratulálni tudok!
Visszakanyarodva a topik témájához; mivel említetted az ösvénykiépítést, leírnám egy közvetetten ehhez kapcsolódó tapasztalatomat.
Nálam is jó ideig bakancslistán volt az ösvénykiépítés. Ellenben, nemrég elkezdtem tápkábeleket cserélgetni a Xindak XF 2000E típusú (számomra {eddig még} a kategóriában etalon) elosztómban, amiben egy 30 kg leválasztótrafó dolgozik. Arra a szerencsés megállapításra jutottam, hogy ez az első olyan elosztóm (tudom, ez nem egy sima elosztó, de mégis), ami totál érzéketlen arra, hogy milyen tápkábellel kötöm a hálózatba. PC-zsinór vagy pl. Lessloss Signature-ről legyen szó, semmilyen változást nem észlelek. Eddig kivétel nélkül (aktív/passzív szűrős stb.) minden elosztónál hallható volt, mit dugok bele.
Úgyhogy letettem a saját ösvényről, mert ez a trafós cucc úgy tűnik tényleg leválaszt mindent
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum
Milyen úton jársz?
Remélem, hogy a helyes úton...
Félre téve a tréfát, nincs semmi különös. Annyival egészíteném ki az előző hozzászólásomat, hogy a 2007-óta ugyanaz a rendszer szolgáltatja a zenét. Csupán annyi a változás, hogy időközben kiépítettem egy ösvényt a villamos mérőtől a hifi készülékekhez.
Szia.
Az első 20 évben tényleg nagyon sokszor a saját, éppen aktuális rendszeremhez (is) viszonyítottam, de már régóta nem ezen az úton járok. Úgy gondolom, hogy képes vagyok elvonatkoztatni a saját rendszerem gyengeségeitől és erényeitől. Ez nem az egyik napról a másikra következett be, hanem egy hosszú, tudatos tanulási folyamat következménye.
Milyen úton jársz?
Valahol mindenki a sajátjához viszonyít - először
én sokféle sok mindent hallottam már sokfelé, a végére mindig az jött ki, hogy oké jó jó, de az én rendszerem árának a 10 vagy akár 50x-es árát nem éri meg -nekem.
De volt olyan is, ahol az volt az érzésem, hogy ennyiből ilyen vacakot...
meg olyan is, hogy hiába a 20x-os ár nekem az otthoni produkció jobban tetszik
Meg olyan is, ahol azt mondtam, hogy igen ezek a mélyek ezt hazavinném, de a többi... sztereó rendszerről beszélek amúgy nem mozi
igaz becsapásos volt, mert ML hangfal aktív subbal alul felső közép rész meg sztatikus.. nekem hiányzott a magasa, ezért az árért nagyon kuka volt számomra a produkció
Lehet nem etalonnak kell nevezni,de szerintem mindenki a saját jól ismert rendszeréhez viszonyítja az új máshol hallott hangokat,élményeket elsősorban,mert az élőzenén kívül máshoz nem nagyon tudja.
Az élőzene meg nem hifi,tehát nem nevezhető etalonnak esetünkben.
Szia.
Az első 20 évben tényleg nagyon sokszor a saját, éppen aktuális rendszeremhez (is) viszonyítottam, de már régóta nem ezen az úton járok. Úgy gondolom, hogy képes vagyok elvonatkoztatni a saját rendszerem gyengeségeitől és erényeitől. Ez nem az egyik napról a másikra következett be, hanem egy hosszú, tudatos tanulási folyamat következménye.
Lehet nem etalonnak kell nevezni,de szerintem mindenki a saját jól ismert rendszeréhez viszonyítja az új máshol hallott hangokat,élményeket elsősorban,mert az élőzenén kívül máshoz nem nagyon tudja.
Az élőzene meg nem hifi,tehát nem nevezhető etalonnak esetünkben.
Nincs etalonom.
Képtelenségnek tartom, mert a készülékek, és a kiegészítők száma egy óriási, gyorsan változó halmaz. Mindehhez társul az egyén saját zenei (esztétikai) ízlése + az életritmusunk, a szokásaink vagy az éppen aktuális egészségi és a hangulati állapotunk, az adott helyiség akusztikája, a környezeti zajok, a villamos hálózat állapota stb.
(A kereskedőkre és az újságok - fizetett - tesztjeire nem szabad hagyatkozni.)
Elsősorban az élő zenéhez viszonyítok, az élőben hallott hangszerek, énekhangok hangzásához, tehát a fejemben lévő emlékekhez.
Elektronika nélküli megszólalásra gondolok, ebből kifolyólag az elektronikus zenéknél (zajoknál) komoly gondban vagyok...
A készülékek sokasága és gyors cserélődése révén beláthatatlanul nagy kirakójáték az egész, rengeteg jó megoldás (végeredmény) születhet, képtelenség egyetlen etalont kijelölni. Egyébként is meglehetősen szubjektív ez a mi hobbink, hisz nem hallunk egyformán. Szerencsés ember az, akinek kifogástalan a hallása, de önmagában ez kevés. Példának okáért megemlítem az egyik legfontosabb tényezőt, a tehetősséget: az anyagi lehetőségeink erősen befolyásolnak, rosszabb esetben korlátoznak bennünket, egyszerűen képtelenség közös nevezőre jutni.
Természetesen vannak jó és rossz (kevésbé jó) emlékeim különböző kiállításokról, kereskedőknél és magánszemélyeknél hallgatott hifi (high end) rendszerekről, de ezeket minden egyes esetben próbálom elnyomni, ha egy új rendszert hallgatok.
Megtanultam koncentrálni az általam fontosnak vélt dolgokra, egy átlagos hifista vagyok, pár évtizednyi tapasztalattal, mindazonáltal nem vagyok tévedhetetlen.
De mondok mást: az egyik ismerősöm zenész (zongorán és hegedűn játszik), az otthonában a mai napig egy 14 évvel ezelőtt vásárolt Onkyo, egy még régebbi Quadral állódoboz és egy annál is idősebb Pioneer CD-lejátszó szolgáltatja a zenét és teljesen boldog. Megteheti, mert abszolut hallása van, egyszerűen nincs szüksége etalonra.
Itt találsz erre egy külön témát.
Köszi, esküszöm kerestem
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 604
Köszi, esküszöm kerestem
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Musical Fidelity M6x Vinyl
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333
JBL 4333
Engem az érdekelne, hogy ki milyen zenével teszteli a rendszereket (és ezáltal lehet megismerek számomra új, jól szóló, de minőségi zenéket is)
Pár albumot felsorolok amiket én meghallgatok ha valami változik a rendszermben vagy másnál van lehetőségem zenét hallgatni (nyilván ez mindenkinél úgy alakul amit nagyon ismer)
- Jazz:
- Jacob Young - Forever Young (2014)
- Cassandra Wilson - Another Country (2012)
- John Surman - Private City (1988)
- World:
- Dead Can Dance - Anastasis (2012)
- Misztrál - Dsida Jenő (2007)
- Hortobágyi László - Songs from Hungisthan (1996)
- Elektronikus:
- Brian Eno & J. Petter Schwalm - Drawn from Life (2001)
- Tim Story - Shadowplay (2001)
- Rock:
- Porcupine Tree - In Absentia (2002)
- Steven Wilson - The Raven that Refused to Sing (2013)
- Isildurs Bane - Mind volume 1. (1997)
A komoly zene terén erős hiányosságaim vannak, így az a listáról lemaradt...
Aki gondolja, kérem ossza meg, milyen zenéket preferál első ízben megszólaltatni egy új rendszeren
Engem az érdekelne, hogy ki milyen zenével teszteli a rendszereket (és ezáltal lehet megismerek számomra új, jól szóló, de minőségi zenéket is)
Pár albumot felsorolok amiket én meghallgatok ha valami változik a rendszermben vagy másnál van lehetőségem zenét hallgatni (nyilván ez mindenkinél úgy alakul amit nagyon ismer)
- Jazz:
- World:
- Elektronikus:
- Rock:
Aki gondolja, kérem ossza meg, milyen zenéket preferál első ízben megszólaltatni egy új rendszeren
- andarson
- V.I.P.
- Értékelés: 604
- Jazz:
- World:
- Elektronikus:
- Rock:
Linn Majik DS
JBL 4333
JBL 4333
- mezzo
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 103
Más dolog a birtokolt rendszer,és más az etalon szerintem.Kevés szerencsések vagyunk akinek adj isten mindenkinek ez egybeesik.
Ez még akkor sem zárja ki a "placebofileket" és a "sziklaszilárd objektivitásukat/önbecsülésüket", főleg "falkába" verődve.
Nekem fogalmam sincs, mi volt a legjobb, de biztosan nem HiFi lánc volt.
Na igen.
- komarfamily
- V.I.P.
- Értékelés: 1069
A Wilson nem Debrecenben volt véletlenül?
Nem Angliaban hallottam egy kiallitason.
A Wilson nem Debrecenben volt véletlenül?
Sziasztok
Nekem eddig legjobban egy wilson audio (alexia vagy alexandria mar nem emlekszem) tetszett a legjobban egy komplett dcs rendszerrel. Amikor leultem a kb 50 v 60nm szobaba leesett az allam. Az az erzes megvan amikor elmesz egy szinhazba es hallod, hogy ki honnan enekel? Na ez volt a legmegdobbentobb benne. Voltak ennel joval dragabb rendszerek is de semmi nem volt ennyire autentikus.
Ha egy elerhetobb aru referenciat kell valasztanom akkor a quad elite elo/vegfok, metrum dac es a harbeth m30.1 volt eddig a referenciam. Ugy nez ki ez most valtozni fog de errol majd kesobb.
Udv
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/
- kaboca36
- Fórumlakó
- Értékelés: 223
Én inkább maradok a jó öreg Belmondonál
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).
...avagy ki, mihez hasonlít?
Én leginkább Álen Dölon életnagyságú másához hasonlítok :-)
A jó Hi-Fi...az varázslat.
- komarfamily
- V.I.P.
- Értékelés: 1069
Sziasztok
Nekem eddig legjobban egy wilson audio (alexia vagy alexandria mar nem emlekszem) tetszett a legjobban egy komplett dcs rendszerrel. Amikor leultem a kb 50 v 60nm szobaba leesett az allam. Az az erzes megvan amikor elmesz egy szinhazba es hallod, hogy ki honnan enekel? Na ez volt a legmegdobbentobb benne. Voltak ennel joval dragabb rendszerek is de semmi nem volt ennyire autentikus.
Ha egy elerhetobb aru referenciat kell valasztanom akkor a quad elite elo/vegfok, metrum dac es a harbeth m30.1 volt eddig a referenciam. Ugy nez ki ez most valtozni fog de errol majd kesobb.
Udv
- charlie-obrian
- V.I.P.
- Értékelés: 366
Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de én (is ?) élő komolyzenei hangversenyhez hasonlítok, de nem azt várom el, hogy ugyanazt nyújtsa a rendszer, hanem hogy saját szubjektív ítéletem szerint "helyes arányokkal" szóljon, "egészségesen". Ez az ítélet gyökeresen más lehet, mint mások ítélete, ez ilyen műfaj!
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5244
van értelme, bár az aláírás kb ezt szolgálja. ha nem is ad teljes képet,nagyjából belőhető az irányultság. már annál,aki így töltötte ki. egy időben divat lett és nem hülyeség,így én is ennek megfelelően tettem. igaz,nem konkrét típusokkal, főleg,hogy néha-néha változik,de szerintem be lehet lőni,kb miről van szó.
az otthoni zenehallgatás pedig nem keverendő a koncertteremmel. nekem spec van most két rendszerem. az egyik élő koncertet varázsol, a másik a zene egy másik dimenzióját fogja meg. jelen pillanatban eme másodikat használom, megfigyeltem, télen a bensőségesebb rendszeremet használtam,míg nyáron az élő koncertet bár valójában az egész csak az erősítőn áll vagy bukik. egy csöves és egy nem csöves
Nyáron ki kell vinni a hifit a kertbe, egész más (minden sokkal jobb) lesz az élmény -hacsak nem jön közbe a szomszéd kutya folyamatos csaholása, gyesznó sz@rszag és hasonlók...
Más dolog a birtokolt rendszer,és más az etalon szerintem.Kevés szerencsések vagyunk akinek adj isten mindenkinek ez egybeesik.
Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ennek a témának csak akkor van értelme, ha a referencia nem egy élő zenei előadás (a kezdő beírás is utal arra, hogy itt rendszerről lenne szó).
Ezt a referenciát pedig ne keverjük össze az általunk legjobbnak vélt hangzással, mert ahhoz képest minden csak rosszabb lehet (ha nem, akkor már nem az az "etalon") és ha valóban azt tekintenénk a gyakorlatban viszonyítási alapnak, akkor mindenről (kábelek, készülékek, stb.) csak negatív vélemény fogalmazódhatna meg (lévén, hogy elmarad az etalontól).
Így számomra úgy tűnik, itt egyetlen (és a gyakorlatban is legáltalánosabban alkalmazott) referencia van - a saját rendszerünk. :-)
- kasumi
- V.I.P.
- Értékelés: 439
Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ennek a témának csak akkor van értelme, ha a referencia nem egy élő zenei előadás (a kezdő beírás is utal arra, hogy itt rendszerről lenne szó).
Ezt a referenciát pedig ne keverjük össze az általunk legjobbnak vélt hangzással, mert ahhoz képest minden csak rosszabb lehet (ha nem, akkor már nem az az "etalon") és ha valóban azt tekintenénk a gyakorlatban viszonyítási alapnak, akkor mindenről (kábelek, készülékek, stb.) csak negatív vélemény fogalmazódhatna meg (lévén, hogy elmarad az etalontól).
Így számomra úgy tűnik, itt egyetlen (és a gyakorlatban is legáltalánosabban alkalmazott) referencia van - a saját rendszerünk. :-)
Újratervezés
Ne terjessz rólam hazugságot,cserében én sem terjesztem rólad az igazságot."Gordon Gekko"
Ha azt gondolod,hogy meg tudod csinálni,vagy ha azt,hogy nem tudod,mindkét esetben igazad van." Henry Ford"
Nincsen sem jó,sem rossz.Csak a gondolat teszi azzá" Shakespeare"
Ha azt gondolod,hogy meg tudod csinálni,vagy ha azt,hogy nem tudod,mindkét esetben igazad van." Henry Ford"
Nincsen sem jó,sem rossz.Csak a gondolat teszi azzá" Shakespeare"