Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy erősítő építés
Diy erősítő építés
Te, hosszú, a sólámpa fázisérzékenységedet még el tudom fogadni, de a nagyobb teljesítményű erősítőkben előforduló toroid trafó nélkülözhetetlen lágy-indító kiszerelés propagálását azt már nem. Egy jól összerakott 800W-os toroid 10-ből 9-szer levágja háztatásokban kötelező vezeték védő 16A-es C karakterisztikájú megszakítót. Éppen ilyen 800W-os egy-egy darab toroid van a csöves monoblockjaimban is. NTC-vel indítva viszont semmi gond, lehet egyszerre is rájuk kapcsolni a feszkót. Indulás után egy megfelelő relével az NTC-ket szépen rövidre lehet zárni, ne fűtsön az NTC 3-5W-al, na meg megkerülendő egy esetleges dinamika korlátozó elem.
Hidd el, van alternatívája a kiiktatós jó hangzásnak.
Pl. a Krell nevében is köszönöm, hogy felhívtad ezen lehetőségre a figyelmemet.
Azért nem biztos, hogy megírom nekik, hogy inkább tegyék be az általad javasolt megoldást erősítőikbe és ne a vásárlóktól várják el a nagyobb értékű kismegszakítót.
longkft.hu/audioblog/
Akkor kezdheted fenni a megfelelő kést - bár a hangzásváltozás nem a darabszámtól függ, hanem attól, hogy egyáltalán van-e lágyindító a transzformátorok előtt.
A lágyindító hatása sajnos meghallható. Nem is igazán a "késleltető" elektronikával van baj, hanem a beültetett nyáklap vezetőrétegének, valamint a plusz kábeleknek az áteresztőképességével.
Nem hiába javasolja néhány gyártó, hogy inkább a vevő szerezzen be nagyobb értékű kismegszakítót, de ők nem tesznek lágyindítót az erősítőjükbe.
Te, hosszú, a sólámpa fázisérzékenységedet még el tudom fogadni, de a nagyobb teljesítményű erősítőkben előforduló toroid trafó nélkülözhetetlen lágy-indító kiszerelés propagálását azt már nem. Egy jól összerakott 800W-os toroid 10-ből 9-szer levágja háztatásokban kötelező vezeték védő 16A-es C karakterisztikájú megszakítót. Éppen ilyen 800W-os egy-egy darab toroid van a csöves monoblockjaimban is. NTC-vel indítva viszont semmi gond, lehet egyszerre is rájuk kapcsolni a feszkót. Indulás után egy megfelelő relével az NTC-ket szépen rövidre lehet zárni, ne fűtsön az NTC 3-5W-al, na meg megkerülendő egy esetleges dinamika korlátozó elem.
Diy erősítő építés
Akkor kezdheted fenni a megfelelő kést - bár a hangzásváltozás nem a darabszámtól függ, hanem attól, hogy egyáltalán van-e lágyindító a transzformátorok előtt.
A lágyindító hatása sajnos meghallható. Nem is igazán a "késleltető" elektronikával van baj, hanem a beültetett nyáklap vezetőrétegének, valamint a plusz kábeleknek az áteresztőképességével.
Nem hiába javasolja néhány gyártó, hogy inkább a vevő szerezzen be nagyobb értékű kismegszakítót, de ők nem tesznek lágyindítót az erősítőjükbe.
Diy erősítő építés
Egyébként csak amiatt gondoltam a lágyindításra mert olvastam pár helyen,hogy tönkreteheti a tápellátást ha nincs benne.
De szerencsére megnyugtatott a gyártó is meg ti is itt a fórumon.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!
Már a tápösvényeket tanulmányozom,de az másik fórum.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Diy erősítő építés
És te ezt milyen módon tapasztaltad meg? Megépítetted ugyanazt a kapcsolást egymás mellet, az egyikbe panelos lágyindítót szerelve, míg a másikba ugyanazt huzalozva?
Egyetlen szóval nem utaltam semmiféle huzalozásra, pusztán a lágyindító panel kiiktatására:
Zenehallgatás gyári állapotban.
8 db csavar kioldása, kábelek kihúzása a lukakból.
4 db kábel visszadugása a megfelelő lukakba.
4 db csavar meghúzása.
Zenehallgatás kiiktatott lágyindítóval.
Konklúzió levonása.
Talán még te is meg tudtad volna oldani ezt az embertpróbálóan bonyolult feladatot.
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Köszönöm a pontosítást!
Annál a variációnál maradok,hogy nem lesz benne lágyindítás a megnyugtató válaszok után már nem is annyira fontos nekem.A hálózattal fogok valamit kezdeni valószínű,hogy teljesen különálló tápösvényt alakítok ki a nappaliba.
Egyébként gyönyörűen megépített darab az előerősítőjével együtt!
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- Bodoraudio
- V.I.P.
- Értékelés: 742
- Kapcsolat:
Diy erősítő építés
A négy darab 750-es toroid nem tréfa.
25-ős megszakító lenne a legjobb.
Diy erősítő építés
Az óránál 16B-s kismegszakító van, bent a házban pedig 16C-s kismegszakítók.
Nappaliban sajnos nem tudom használni,azon a körön sok a fogyasztó,másik körön tudom csak sajnos,de az meg a tetőtérben van.
Nappaliban be se tudom üzemelni,tetőtérben viszont gond nélkül a kismegszakító leverése nélkül indul azért is gondoltam a lágyindító beszerelésére,de akkor lehet,hogy ott alakítom ki a zeneszobát.
Diy erősítő építés
Kész lett a Moth erősítőm, hát nem tudom, de ilyen jó hangot még nem hallottam! Pedig lágyindító, sőt egy hatalmas zajszűrő is be lett építve...
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Diy erősítő építés
Jajjj szamóca... Miért is nem hallgattam rád... ? Tényleg nem kellett volna...
Nincs tapasztalatom az összesen 1200VA-nyi toroiddal, de 1db 700VA-es toroid, a B10A-es kismegszakítót a bekapcsolások kb. 50%-ában leverte.
Csupán elméleti meggondolás alapján azt mondanám, hogy az 1200VA kb. a B16A-es kismegszakítóval viselkedik ugyan így.
A hálózatodnak, és az erősítődnek semmi baja nem lesz, csak a kismegszakító fog esetleg leoldani. Persze ismerni kellene a hálózatodat hozzá:
Mekkora a jelenleg beépített biztosító értéke? Milyen karakterisztikájú?
Ha pl. B32A van a fogyasztásmérődnél, akkor egy C16A-es kismegszakítót tehetsz be arra az áramkörre, ahonnét az erősítődet táplálod. De előtte ellenőrizd, hogy a vezeték keresztmetszete min. 2,5mm2 megvan-e?
Ha az előzőek nem adottak, akkor marad a Hangzáspusztító beépítése.
Diy erősítő építés
Sajnos pl. a Primare A30, I30 erősítőkben a lágyindítás egy plusz panelre van építve, melynek kiiktatása határozottan jótékony hatású - semmibe nem kerülő tuning lehetőség!
És te ezt milyen módon tapasztaltad meg? Megépítetted ugyanazt a kapcsolást egymás mellet, az egyikbe panelos lágyindítót szerelve, míg a másikba ugyanazt huzalozva?
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
megette a fene, ha ezen múlik a zenehallgatás élménye...
nem kell ilyen helyre nyákot használni, inkább olyan derótot, ami amúgyis vezeti a vellanyt a hálózatból a trafóhoz...
Sajnos pl. a Primare A30, I30 erősítőkben a lágyindítás egy plusz panelre van építve, melynek kiiktatása határozottan jótékony hatású - semmibe nem kerülő tuning lehetőség!
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Tehát akkor érdemes az alkatrészeket vezetékkel összeforrasztani,nyák alkalmazása nélkül.?
Mondjuk ez a megoldás nekem még szimpatikusabb is,tehát lágyindító ajánlott az erősítőbe?
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5227
Diy erősítő építés
különben is, NEM célszerű SEMMILYEN nagyáramú vezetést nyákon vezetni, sokkal jobb vezetéken, és a kis áramúakat is csak a feltétlen szükséges minimális mértékben.
(persze csak akkor, ha szeretnénk, hogy a kapcsolás és alkatrészkészlet lehetőségeihez képest jól szóljon)
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5227
Diy erősítő építés
megette a fene, ha ezen múlik a zenehallgatás élménye...
nem kell ilyen helyre nyákot használni, inkább olyan derótot, ami amúgyis vezeti a vellanyt a hálózatból a trafóhoz...
Diy erősítő építés
Lehet,hogy arról a készülékről beszélünk.
Sajnos a hangját még nem tudtam meghallgatni,tesztelni,de ami késik az nem múlik.
Biztosan egy erősítőről beszélünk, annál is inkább, mert csak egy készült belőle, ismerem a készítőjét is, elektroncsöveket forgalmaz, többek között.
Diy erősítő építés
Lehet,hogy arról a készülékről beszélünk.
Sajnos a hangját még nem tudtam meghallgatni,tesztelni,de ami késik az nem múlik.
Diy erősítő építés
Én ismerem, egy barátomé volt, ha csak nem te vagy az. A vámhivatalban dolgozik, talán tőle vetted ? Egy Standart 2-est hajtott vele, jó kis erősítő.
Diy erősítő építés
Erről lenne szó lehet,hogy felismeritek, közel 50 kg.
Szóval ha bírja a kismegszakító,akkor használhatom meghibásodás veszélye nélkül?
Diy erősítő építés
Ha most valaki azt válaszolja neked, hogy tegyél be 2 vagy 4 lágyindítót, mert akkor sokkal teltebb, tisztább lesz a hangzás, és kitágul a színpadkép, akkor tökön szúrom magam...
longkft.hu/audioblog/
Diy erősítő építés
Eredetileg így lett tervezve,és fogalmam sincs,hogy így egy kapcsolóval működne-e?
A gyártóval beszéltem erről,ő azt nyilatkozta,hogy nyugodtan használhatom lágyindító nélkül is,de mint írtam félek,hogy meghibásodik + a hálózatom a nappaliban elég gyatra.
Ha nem üti le a kismegszakítót, akkor felesleges a használata.
Most olvasom, amit utólag írtál. Oda már illik egyet betenni.
Ne keverjük!
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?
Diy erősítő építés
Eredetileg így lett tervezve,és fogalmam sincs,hogy így egy kapcsolóval működne-e?
A gyártóval beszéltem erről,ő azt nyilatkozta,hogy nyugodtan használhatom lágyindító nélkül is,de mint írtam félek,hogy meghibásodik + a hálózatom a nappaliban elég gyatra.
Igen leverik,de csak a nappalimban.A trafók együttes értéke 1200W.
Diy erősítő építés
Ahogy írtam is,eredetileg külön lehet az oldalakat kapcsolni azért gondoltam,hogy kell hozzá minimum 2db a négy csak kósza ötlet volt.
De ennek mi az értelme, hogy külön kapcsolgatod? Alakítsd át, és elég egy lágyindító a négynek.
Mekkora trafók ezek egyébként? Leverik a kismegszakítót?
Ne keverjük!
Diy erősítő építés
Ha most valaki azt válaszolja neked, hogy tegyél be 2 vagy 4 lágyindítót, mert akkor sokkal teltebb, tisztább lesz a hangzás, és kitágul a színpadkép, akkor tökön szúrom magam...
Kár volt ezt ideírnod, mert ezzel elrémítetted szegény hányendfülűeket.
Ne keverjük!
Diy erősítő építés
Sőt tudom,hogy rosszabb lesz a "hangzás" a lágyindítótól,de sajnos kell bele.Egyszerűen félek,hogy valami baja lesz nélküle,és elég nehézkesen tudom életre kelteni ahol szeretném.
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Diy erősítő építés
Ahogy írtam is,eredetileg külön lehet az oldalakat kapcsolni azért gondoltam,hogy kell hozzá minimum 2db a négy csak kósza ötlet volt.