Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: baskiria »

Ha most 50-60cm-re van a doboz előlapja a faltól akkor húzzál még rajta még + 50-60 cm-t hogy falról visszaverődő mély kioltás pont 60-70Hz-re kerüljön.

Megpróbálom, de ekkor már a szoba közepére fog kerülni a doboz

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Hova van hangolva a doboz? Impedancia menet?

Utolsó mérésem szerint 50Hz-re. Vagy este, vagy holnap fogok csinálni egy újat, és felteszem.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Hallgatási pozícióból (kanapé, fülmagasságban a mikrofon). Nekem egyszerűen túl búgós, valahogy fura. Mintha a magas és a mély nem dolgozna együtt, jó mélyre lemegy, majd 60-70 körül búg, meg mintha felette is valahogy olyan túl vastag lenne. Pl. a kongák túl vastagon szólnak, annak érezni kéne, hogy rezeg rajta a bőr, ehelyett 1 hangos búúú. Erre mondjatok vlaami okosat.
Hova van hangolva a doboz? Impedancia menet?

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Párhuzamos ellenállás az 1mHval, és játszani vele?

Érdemes nagyobb induktivitást használni és kisebb kapacitást. Jobban megdönti az átvitelt, alul nyerhetsz pár Hz-et, és az erősítő számára is kellemesebb lesz a hajtása! 

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

http://trueaudio.com/st_diff1.htm
Nekem az a tapasztalatom ,hogy állódobozok esetében az alábbi képlet kicsit pesszimista és jóval magasabbra (+50%) számolja a könyök frekvenciát.
f(3) = 115 / Width[m]

Nektek mi a tapasztalatotok?

emzeperix
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 114

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: emzeperix »

Hallgatási pozícióból (kanapé, fülmagasságban a mikrofon). Nekem egyszerűen túl búgós, valahogy fura. Mintha a magas és a mély nem dolgozna együtt, jó mélyre lemegy, majd 60-70 körül búg, meg mintha felette is valahogy olyan túl vastag lenne. Pl. a kongák túl vastagon szólnak, annak érezni kéne, hogy rezeg rajta a bőr, ehelyett 1 hangos búúú. Erre mondjatok vlaami okosat.

Ha most 50-60cm-re van a doboz előlapja a faltól akkor húzzál még rajta még + 50-60 cm-t hogy falról visszaverődő mély kioltás pont 60-70Hz-re kerüljön.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11221
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Belső csillapítás? Akusztika? Ha tudsz, csinálj néhány vízesés diagramot hallgatási pontban! Ott látszanak az állóhullámok. Aztán kezdődhet a tologatás...

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

bege
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: bege »

Milyen problémád van ezzel a megoldással?
Nincs vele problémám. Szerintem csak korlátozottan használható. Sőt, akár az egész el is hagyható. Pl.: A napokban aktuálisnak látszó, SEAS Bifrost példája.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

http://trueaudio.com/st_diff1.htm

Igen, ebbe beleolvastam már. Ha a doboz a szabadban van, érhető, hogy nagyon erős a jelenség, de a dobozok többségét szobában használja az ember, mégpedig jellemzően "ahol elfér", vagyis falra tolva. Gondolom a fal jelentősen beleszól a baffle stepbe, és messze nincs szükség akkora korrekcióra mint a tankönyvi példa esetén.

Más: A diyaudio.hu-n olvastan a TLel kapcsolatos fejtegetéseid, nagyon érdekes volt.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11221
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A párhuzamos ellenállás, egész biztos nem megoldás.
Milyen problémád van ezzel a megoldással?

fdsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: fdsa »

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Arra voltam kíváncsi, hogy jól gondolkodtam-e a váltóval, ránézésre fujj borzasztó/ez nem szólhat jól,vagy nem vészes kategória. Pl. a baffle steppel kapcsolatban hogy értetted a "tisztességest"? Párhuzamos ellenállás az 1mHval, és játszani vele?
Ilyenformán nem ítélek meg hangsugárzót. Kevés az információ, hogy "normális" véleményt lehessen mondani. A párhuzamos ellenállás, egész biztos nem megoldás. Erre is lehet találni több lehetséges megoldást. Keresgélj a neten.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

De akkor, hol van a probléma, ami miatt esetleg változtatni kell?

Arra voltam kíváncsi, hogy jól gondolkodtam-e a váltóval, ránézésre fujj borzasztó/ez nem szólhat jól,vagy nem vészes kategória. Pl. a baffle steppel kapcsolatban hogy értetted a "tisztességest"? Párhuzamos ellenállás az 1mHval, és játszani vele?

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Na pont ezért kérdeztem, azt gondoltam erre fogsz gyanakodni. Az a hupli a magas átvitelében van, doboztól függetlenül, szerintem nem az él a probléma.
De akkor, hol van a probléma, ami miatt esetleg változtatni kell?

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Baskiria.png

Na pont ezért kérdeztem, azt gondoltam erre fogsz gyanakodni. Az a hupli a magas átvitelében van, doboztól függetlenül, szerintem nem az él a probléma.

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

A doboz él diffrakciót melyik részről lehet leolvasni?

memme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 59

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: memme »

Ettől féltem...
A doboz furnérozásán nem gondolkodtál?
Vagy be van szakadva az egyik oldala?
Képet rakhatnál fel, esetleg az edész folamatról is

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Én egy "normálisan" működő BS konpenzációt javasolnék. Illetve, a keresztezési frekvencia feljebb vitelét a dobozél okozta diffrakció miatt. A mélyhangszóró, szerintem engedné. Ennél a kapcsolásnál maradva lehet, hogy rontani kellene az aluláteresztő szűrő jóságán.

A BS kompenzációt a 200hz alatti régió alacsonyabb szintje miatt javaslod? Azért kérdezem, mert pont azzal küzdök, hogy csökkentsem a mélyek szintjét, az előző váltóval elég erős befőttesüveg hatást sikerült létrehoznom. Szerintem csak a mérésem miatt tűnik most kevésnek az a régió, de megpróbálok este kapuzás nélkül mérni, és beteszem azt a szimulációba.

A doboz él diffrakciót melyik részről lehet leolvasni?

bege
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Tiszteletem! Egy 9 literes dobozban lévő Tannoy M1 és XT25SC kombináción ügyködök. Jelen pillanatban egész szépen szól, a mérés igazolja a szimulációt.Ti mit változtatnátok?Én egy "normálisan" működő BS konpenzációt javasolnék. Illetve, a keresztezési frekvencia feljebb vitelét a dobozél okozta diffrakció miatt. A mélyhangszóró, szerintem engedné. Ennél a kapcsolásnál maradva lehet, hogy rontani kellene az aluláteresztő szűrő jóságán.

baskiria
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Tiszteletem! Egy 9 literes dobozban lévő Tannoy M1 és XT25SC kombináción ügyködök. Jelen pillanatban egész szépen szól, a mérés igazolja a szimulációt.Ti mit változtatnátok?

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Ezt írd meg a Sonus Faber-nek is.
Dehogy írom, még a végén megtudják, hogy eddig tévúton jártak.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: muvimi »

"Csak" valódi fából én nem készítenék hangdobozt. Nem arra való. Bútornak tökéletes.
Ezt írd meg a Sonus Faber-nek is. Szerintem ha dióból megépítik, biztosan jó lesz, ha már tömör fa, akkor csakis dió jöhet számításba, különösen ha van bőven.

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Ez teljesen igaz, viszont, ha figyelembe vesszük ezt a tényt: Dió pl. korlátlanul áll rendelkezésre valamint cseresznye,  akkor nyugodtan bele lehet vágni. Lehet, hogy nem is munka az alkotónak, hanem inkább szórakozás. Nem biztos, hogy rosszabb lesz a hangja, inkább másabb. Akár tetszhet is a hallgatónak. Főleg, ha olyan JM Lab dobozról van szó, amiből kvázi sok darab van. Akár pénzzé is lehet tenni az elkészült kabinetet, ha nem jön be a hangja egy bizonyos zenei műfajra. 
"Csak" valódi fából én nem készítenék hangdobozt. Nem arra való. Bútornak tökéletes.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Egy hangsugárzónál elég meghatározó a korpusz milyensége, legtöbb esetben a tervezési koncepció fontos része. Az a helyzet, hogy azért egy JM Lab már az a kategória amit komolyan terveznek. Ebből következik ha változtatsz valamit akkor másképp is fog szólni. 
Ez teljesen igaz, viszont, ha figyelembe vesszük ezt a tényt: Dió pl. korlátlanul áll rendelkezésre valamint cseresznye,  akkor nyugodtan bele lehet vágni. Lehet, hogy nem is munka az alkotónak, hanem inkább szórakozás. Nem biztos, hogy rosszabb lesz a hangja, inkább másabb. Akár tetszhet is a hallgatónak. Főleg, ha olyan JM Lab dobozról van szó, amiből kvázi sok darab van. Akár pénzzé is lehet tenni az elkészült kabinetet, ha nem jön be a hangja egy bizonyos zenei műfajra. 
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”