Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Sztereó erősítők

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11188
Kapcsolat:

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

A Denonról és a CA-ról tudni kell, hogy amolyan tömegtermelt, belépő szintű készülékek, az árukhoz képest rengeteg szolgáltatással (phono-bemenet, USB bemenet, távirányító), emiatt sajnos azt kell feltételeznem, hogy igen egyszerű audio megoldásokkal.

A régi Rotelek hangra feltehetően jobbak, de azért itt 20-25 éves készülékekről beszélünk, annyi idősen pedig azért nem teljesen plug'n'play a dolog, egy alapos átvizsgálás, bemérés, a kiszáradt elkók cseréje erően ajánlott.

Ezek tehát kiváló belépő szintű készülékek lehetnek, de valójában kevés olyan erősítő létezik, amit érdemes lenne ilyenekre cserélni, kivéve persze ha egy elromlott és javíthatatlan erősítőt kell leváltani.

Meglehetősen más véleményen vagyok. 20-30 évvel ezelőtt erősen mást jelentett egy "tömegtermelt" készülék. Jól jellemzi ezt a tényt, hogy manapság is sok van még belőlük a piacon, még nekem is van. Az akkori belépőszint a mai kínálatot nézve már majdnem középszint, mivel alaposan sikerült azóta alulmúlni ezeket a készülékeket.

Az általad javasolt átvizsgálás természetesen okos dolog, néhány ezer forintos költségen szépen fel lehet újítani e cuccokat a kontaktusok, kapcsolók tisztításával, cseréjével, hogy aztán még 20-30 éven át becsülettel szolgálják tulajdonosaikat.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: csoma »

Köszönöm a válaszokat. Természetesen én is sokat gondolkodom a megoldási lehetőségeken, de több tényező is befolyásolja ezt. Egyrészt a pénzmag mennyiség, ami soha nem elég sok, másrészt kisgyerek van a családban, aki elég intenzíven mozog és fog meg mindent, ami a keze ügyébe kerül. Egy szép nagy álló hangfal membránjának beszakítása minden gond nélkül előfordulhat, és azt még nem is említettem, hogy talán útban van egy másik gyermek, de ha még nincs útban, akkor talán hamarosan ott lesz, majd Isten eldönti mikor. A hangfalkérdés ilyen értelemben megoldott. Tényleg nem nagy az MB Quartom, de van egy titándóm magasa, egy 20 centis mélye, ráadásul zárt doboz, szerintem ez most elég.

Erősítő: most kapaszkodj meg, Harman Kardon HK 3300. Nem egy nagy szám. HK cd lejátszóm volt hozzá, véletlenül került hozzám egy Rotel cd lejátszó, amit lentebb írtam, és jobban szólt komolyzenével. Mással is, de azzal még a süket is meghallotta volna. Igaz, hogy a HK-nak melegebb tónusú a hangja, ez kétségtelen számomra.

Nekem ez a régi Rotel cd lejátszó megfelel, ehhez keresnék erősítőt. Úgy vélem, hogy a hangfal most adott, ezért maradt az erősítő a leggyengébb láncszem. Hangzásban nem kell hatalmas körülölelő tér számomra, elég, ha szépen és pontosan, tisztán szól a zene. A lényeg a tisztán van számomra. Tisztán szóljon, ne fátyolosan, ne tompán és színtelenül.

Kedves Mindenki, kedves Rooibos, most mi a véleményed?

Rooibos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 179

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Rooibos »

Erősítő vásárlás előtt állok, a régit akarom lecserélni, de ez most mindegy.  3 lehetőség áll előttem: Denon pma 510 ae új darab, 
Cambridge Audio Am10 szintén újonnan, vagy egy régi, de jó állapotú Rotel erősítő (920 AX, vagy 840 BX) típusú lenne.

Szerintem pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mit és miért akarsz lecserélni!

A Denonról és a CA-ról tudni kell, hogy amolyan tömegtermelt, belépő szintű készülékek, az árukhoz képest rengeteg szolgáltatással (phono-bemenet, USB bemenet, távirányító), emiatt sajnos azt kell feltételeznem, hogy igen egyszerű audio megoldásokkal.

A régi Rotelek hangra feltehetően jobbak, de azért itt 20-25 éves készülékekről beszélünk, annyi idősen pedig azért nem teljesen plug'n'play a dolog, egy alapos átvizsgálás, bemérés, a kiszáradt elkók cseréje erően ajánlott.

Ezek tehát kiváló belépő szintű készülékek lehetnek, de valójában kevés olyan erősítő létezik, amit érdemes lenne ilyenekre cserélni, kivéve persze ha egy elromlott és javíthatatlan erősítőt kell leváltani.

Ebből a szempontból tehát nem lenne lényegtelen, ha leírnád, most mit használsz, és mi lenne az oka a cserének. Könnyen elképzelhető, hogy a legjobb tanács az lehet: NE cserélj erősítőt, inkább gyűjtsél még pénzt, és egy olyan megoldásra költsed, amivel tényleg előre tudsz lépni.  

Még egy megegyzés: mivel azt írod, elsősorban nagyzenekari műveket hallgatsz, esetleg nem is az erősítőt, hanem a hangfalat kellene lecserélned. Az MB Quart valójában igen jó márka, kiváló minőségű hangszóróikat más gyárak is használják, és a monitoroknak, polcsugárzóknak is meg lehet a maguk felhasználási területe.

Azonban ha egy szimfónikus nagyzenekart akarunk életszerűen megjeleníteni, arra nem alkalmasak. Egy akkora és annyira szélessávú hangtömeg realisztikus megjelenítéséhez bizony három dolog kell: membránfelület, membránfelület és membránfelület.

Ha tehát jobb minőségben szeretnél komolyzenét hallgatni, akkor elsősorban a hangfalra kellene koncentrálni.

(A kicsi szoba kontra nagy hangfal kérdés valójában nem probléma -- nyilván az extrém eseteket leszámítva.)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4553
Kapcsolat:

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: revox »

hello,

egyik haverom most akar eladni egy denon pma320-at, ha jól emlékszem a típusra. ez régi,de nagyra tartják. bevallom,én nem ismerem és kipróbálni szét se szedem a cuccom, de nézz utána,mert ez valami régi nagy kedvenc denon. 35köröl kér érte,de lehet csak 30, nem emlészem. este küld email és fotót. a többihez képest meg főleg nem siemrem,mert azokat se ismerem
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Forest74
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 931

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Forest74 »

Sziasztok!

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni. Erősítő vásárlás előtt állok, a régit akarom lecserélni, de ez most mindegy. 3 lehetőség áll előttem:
Denon pma 510 ae új darab,
Cambridge Audio Am10 szintén újonnan,
vagy egy régi, de jó állapotú Rotel erősítő (920 AX, vagy 840 BX) típusú lenne. Az árak most lényegesek, de 60-nál többet nem tudok áldozni az ügy érdekében. (Ha tudnék, akkor NAD 316-ot vennék)

Egy régi Rotel cd lejátszóm van (RCD 865 BX), jó a hangja, nagyon kedvelem, ha új erősítőt vennék, bármelyiket, akkor talán lecserélném, hogy egységes legyen a rendszer, de ez most mellékes szál talán.

Hangfalam egy MB Quart monitor, itthon nem annyira ismert márka, de nekem elég a kis nappalimba.

Ja és hogy mit hallgatok:főként komolyzenét, bakeliten is, de mehet Elvis, Abba, Queen, Springsteen, de a főkarakter a komolyzene, főként nagyzenekari művek.

Mit tudtok tanácsolni?
Köszönöm előre is!
Én vettem egy Rotel ra810a (ez régebbi az általad említettnél)vasat mert kíváncsi voltam rá,de három hónap után lecseréltem Nad 316-ra azóta elégedett vagyok a kapott hangminőséggel,ezért szerintem is halgasd meg ha tudod az említett márkákat nehogy rosszul válassz,én buktam pár ezret sajnos! 
Használtan volt Nad itt a fórumon 50e körül,hátha találsz :-)

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3198

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: audioline »

Sziasztok! 

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni. Erősítő vásárlás előtt állok, a régit akarom lecserélni, de ez most mindegy.  3 lehetőség áll előttem:
vagy egy régi, de jó állapotú Rotel erősítő (920 AX, vagy 840 BX) típusú lenne. Az árak most lényegesek, de 60-nál többet nem tudok áldozni az ügy érdekében. (Ha tudnék, akkor NAD 316-ot vennék)

Egy régi Rotel cd lejátszóm van (RCD 865 BX), jó a hangja, nagyon kedvelem, ha új erősítőt vennék, bármelyiket, akkor talán lecserélném, hogy egységes legyen a rendszer, de ez most mellékes szál talán.

Jó lenne mindegyiket meghallgatni saját rendszerben, de ez ritkán adatik meg.
A 3 közül a Rotelt ajánlanám elsők között, figyelembe véve, hogy a lejátszód is az. Hasonló, hozzá illeszkedő hangkarakter.
A másik kettőt nem ismerem, ezért arról nem nyilatkoznék. Azt tudom, hogy mind két márkának vannak jól és kevésbé jól sikerült modellei.

A FÜL viszont rendkívül jó tanácsadó!  
.

csoma
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 119

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: csoma »

Sziasztok! 

Tanácsot, véleményt szeretnék kérni. Erősítő vásárlás előtt állok, a régit akarom lecserélni, de ez most mindegy.  3 lehetőség áll előttem:

Hangfalam egy MB Quart monitor, itthon nem annyira ismert márka, de nekem elég a kis nappalimba.

Ja és hogy mit hallgatok:főként komolyzenét, bakeliten is, de mehet Elvis, Abba, Queen, Springsteen, de a főkarakter a komolyzene, főként nagyzenekari művek. 

Mit tudtok tanácsolni?
Köszönöm előre is!

elcse
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: elcse »

Sziasztok,

Szerintetek érdemes lecserélni a NAD 3020-asomat egy Cambridge A-500-asra csak! a távirányíthatóság miatt?
Csak a hangminőség / jelleg a szempont, meg hogy kell a táv.
(Egy Dacmagic menne még elé egyébként)

köszi, üdv

szamóca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4094

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: szamóca »

Es akkor most visszaterve az eredeti kerdeshez akkor lehetseges hogy az a Sony erosito 2x80 wattos?
Úgy gondolod, hogy a kimeneti teljesítmény nő a típusszámmal?
A kettőnek vajmi kevés köze van egymáshoz.

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 905

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Es akkor most visszaterve az eredeti kerdeshez akkor lehetseges hogy az a Sony erosito 2x80 wattos?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Sztereó erősitők

Ne keverjük!

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.

Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító foglalatot, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb) A hangsugárzást javító foglalat lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap" hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.

Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.

Senki nem hívja a kanalat villának, vagy késnek, evőpálcikának, pedig ezek is evőeszközök. Akkor miért is hangfal a basszusreflex, zárt, TL, stb. rendszerű hangsugárzó?

Vendég

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Vendég »

"   Lehetne valami konkrétat is tudni erről a fajta mérési módszerről?"

Ezt a játékot az autóhifi erősítőknél fejlesztették tökélyre, ott például van olyan "szabványos" mérés, hogy a névleges 12V helyett 14,4V táppal, 1 ohmos terheléssel, valami semmivel sem kompatibilis frekvencián, végtelen THD mellett mérnek. Csak úgy röpködnek a gigawattok ;-)

A szobai hifiben is simán játszhatnak ezekkel a paraméterekkel, bár kisebb a játéktér, a névleges 230V helyett elég bután nézne ki a szintén 12 százalékkal magasabb 257V, és az 1 ohmos impedancia is legalábbis furcsa lenne.

Nem vagyok jártas az autófhifiben, de maradjunk a Sokol rádiónál. Egyet szívesen beáldozok, és tőlem akár megtáplálhatják az eredeti 9V helyett 12 vagy 24V-al is, ha bármilyen frekvencián abból 1Ohmos terheléssel valóban 100W pillanatnyi kimeneti teljesítményt mérnek.
Azaz, arra akartam utalni, hogy valós mérési körülmények között, és nem a papír mindent elbír alapon hasra ütve, vannak korlátai a "teljesítményháborúnak".

.

Vendég

Sztereó erősitők

Nem a 100 w-on volt a hangsúly, hanem a tetszetős, valóságot nélkülöző számolási metódusokon, amit szerintem Ön is nagyon jól értett, kár, hogy nem a lényeget ragadta meg a hozzászólásban...  

Pedig pont a lényeget igyekeztem megragadni, azaz, pont arra akartam felhívni a figyelmet amit ön is ír, amikor számolási metódust említ a mérés helyett. Mert hogy mérési módszerekről volt szó.

.

Rooibos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sztereó erősitők

"   Lehetne valami konkrétat is tudni erről a fajta mérési módszerről?"

Ezt a játékot az autóhifi erősítőknél fejlesztették tökélyre, ott például van olyan "szabványos" mérés, hogy a névleges 12V helyett 14,4V táppal, 1 ohmos terheléssel, valami semmivel sem kompatibilis frekvencián, végtelen THD mellett mérnek. Csak úgy röpködnek a gigawattok ;-)

A szobai hifiben is simán játszhatnak ezekkel a paraméterekkel, bár kisebb a játéktér, a névleges 230V helyett elég bután nézne ki a szintén 12 százalékkal magasabb 257V, és az 1 ohmos impedancia is legalábbis furcsa lenne.

Vendég

Sztereó erősitők

A peak momentary power output pl.
Egyesek szerint, pusztuláskor mérhető pillanatnyi olvasható.

Egy Sokol még az elfüstölés pillanatában sem ad le maximális 100W-ot, pedig az elég pillanatnyi teljesítmény.

.

szamóca
V.I.P.
V.I.P.

Sztereó erősitők

Lehetne valami konkrétat is tudni erről a fajta mérési módszerről?

.

A peak momentary power output pl.
Egyesek szerint, pusztuláskor mérhető pillanatnyi olvasható.

Ne keverjük!

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Szegyenlem is magam erte de az a helyzet hogy szeretem a zenet es amig nem tudok egy rendes ezekhez a hangfalakhoz illo erositot beszerezni ami el fog tartani par honapot addig vennek egy erositot (15 000 Huf) amin halgathatom mert a mostani mar nagyon leharcolt es nem birja sokaig.

Inkább vegyél egy olcsóbb Denont, azoknak legalább jó a hangjuk. Én egy ideiglenesen PMA 260-nal  (vagy 360 ) hajtottam egy darabig az 1.4-esemet.  Normál hangerőn oké volt és nem volt hányingerem a kapott hangtól...

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 728

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: tollact »

Sajnos barati korben nincs senki aki tudna kolcsonozni egy vasat.
Nincs senkinek egy vasa se ?
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sztereó erősitők

Jól van,akkor megnyugodtam.
Miért nem kérsz addig kölcsön valakitől egy vasat?

Sajnos barati korben nincs senki aki tudna kolcsonozni egy vasat.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Vendég

Sztereó erősitők

Lehet olyan mérési módszert is választani, hogy egy Sokol zsebrádió is 100W-ot mutasson.

Lehetne valami konkrétat is tudni erről a fajta mérési módszerről?

.

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 221

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

Szegyenlem is magam erte de az a helyzet hogy szeretem a zenet es amig nem tudok egy rendes ezekhez a hangfalakhoz illo erositot beszerezni ami el fog tartani par honapot addig vennek egy erositot (15 000 Huf) amin halgathatom mert a mostani mar nagyon leharcolt es nem birja sokaig.
Jól van,akkor megnyugodtam.
Miért nem kérsz addig kölcsön valakitől egy vasat?
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sztereó erősitők

Ugye nem ezen erősítők valamelyikével akarod a Dyno-t hajtani?

Smart845
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 221

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Smart845 »

Sziasztok valaki tudna abban segiteni hogy hogyan lehet egy alacsonyabb kategoriaju erositonek (

SONY TA-F220) nagyobb teljesitmenye mint ennek (SONY TA-F319R) az erositonek?

SONY TA-F319R = 2x50 Watt 4 ohm http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_319_R

SONY TA-F220 = 2x80 Watt 4 ohm http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_220

Ugye nem ezen erősítők valamelyikével akarod a Dyno-t hajtani?
A három rossz tulajdonságom:precíz vagyok,utálom a rendetlenséget és tisztaság mániám van.

Rooibos
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sztereó erősitők

Sziasztok valaki tudna abban segiteni hogy hogyan lehet egy alacsonyabb kategoriaju erositonek (

1) Az erősítők minőségét nem wattban mérik. A világ legjobbnak tartott erősítői között vannak mindössze pár wattos típusok is.

2) A két konkrét készülékre ez talán nem vonatkozik, de úgy általában nem könnyű összehasonlítani két erősítő teljesítmény adatát, mivel egyszerűen nincs szabvány arra, hogyan és mit kellene mérni. Lehet olyan mérési módszert is választani, hogy egy Sokol zsebrádió is 100W-ot mutasson.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Sztereó erősitők

SONY TA-F319R = 2x50 Watt 4 ohm http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_319_R

SONY TA-F220 = 2x80 Watt 4 ohm http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_220

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”