Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogyha valaki kábelt szeretne cserélni, akkor milyen esetben tegye? Ha csak ő hallja a különbséget, de más nem, vagy ha ő nem hallja, de mindenki más igen...?

Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogyha valaki kábelt szeretne cserélni, akkor milyen esetben tegye? Ha csak ő hallja a különbséget, de más nem, vagy ha ő nem hallja, de mindenki más igen...?
A te írásod is abból a félreértésből fakad, hogy te is külső, más rendszeren történő vaktesztelésre gondolsz, pedig egyáltalán nem erről van szó. Van olyan is, amikor átmegyünk haverhoz, összejövünk többen, és csinálunk egy szeánszot. Sokadjára írom le, NEM ez a legfontosabb terepe a vakteszteknek. Otthon, ahol a vakteszt nélküli kipróbálás, cserélgetés alkalmával felfedeztük a vélt vagy valós különbségeket, OTT és azt és annak kell vaktesztelni is. És minden, általad felhozott ellenérv okafogyottá válik.istvan01 írta: ↑2023.03.07., kedd 13:00El tetszett hanyagolni kettő nagyon lényeges körülményt. A vakteszt hallgatásnál két tényező fedheti el a kábelek közötti eltéréséket.
1/ Nincs két ember aki zenei hallása egyforma lenne, amiben nem csupán "felbontás", "részlet" érzékenysége más, hanem a hangzás minősítés tapasztalata, tanultsága. Tehát egy ember ítélete nem mérvadó. Nagy sokaságé esetleg.
2/ Kábel is egy olyan eszköz a zenei láncban, ami csak akkor hallatszik ki teljességében, ha előtte-utána lévő eszközök átengedik, nem homályosítják el és optimálisan illeszkednek a kábelhez fizikai paramétereiben és hangzás egyensúlyban. Tehát egy adott rendszerben kihallható (néhány hallgató által), másikban pedig nem.
Csakhogy én pont azt írtam, hogy láttam a különbséget.....innen indulj újra! Mert megvan a humán teszt és, ha a fejedre állsz sem fogod bebizonyítani, hogy nem láttam.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 12:27Nincsen ilyen logikám. Olyan logikám van, amit már írtam: szerintem a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban. Valamelyik a két ismérv közül muszáj ahhoz, hogy tényként, "egyértelmű eredményként" fogadjuk, fogadjam el. Helyesen, és szándékaim szerint ez úgy hangzik, hogy ami nem mérhető, vagy vakteszten nem igazolható, az nincsen. Ezt tartom is.
Ha mérés igazolja a változást, de a vakteszt nem, akkor elismerem, hogy van változás, csak nem hallható/látható. Ha a vakteszt igazolja a változást, de a mérés nem, akkor elismerem, hogy van változás, és szar a mérés. De ha sem a mérés, sem a vakteszt nem igazol valamit, kizárólag a "hallani/látni vélem, tehát ez az igazság" merül föl érvként mellette, akkor engedtessék már meg, hogy éljünk némi gyanúperrel.
El tetszett hanyagolni kettő nagyon lényeges körülményt. A vakteszt hallgatásnál két tényező fedheti el a kábelek közötti eltéréséket.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 12:27Ha mérés igazolja a változást, de a vakteszt nem, akkor elismerem, hogy van változás, csak nem hallható/látható. Ha a vakteszt igazolja a változást, de a mérés nem, akkor elismerem, hogy van változás, és szar a mérés. De ha sem a mérés, sem a vakteszt nem igazol valamit, kizárólag a "hallani/látni vélem, tehát ez az igazság" merül föl érvként mellette, akkor engedtessék már meg, hogy éljünk némi gyanúperrel.
Nincsen ilyen logikám. Olyan logikám van, amit már írtam: szerintem a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban. Valamelyik a két ismérv közül muszáj ahhoz, hogy tényként, "egyértelmű eredményként" fogadjuk, fogadjam el. Helyesen, és szándékaim szerint ez úgy hangzik, hogy ami nem mérhető, vagy vakteszten nem igazolható, az nincsen. Ezt tartom is.
A gondolataidat nem olvastam. Eddig az egyetlen leírt "gondolatod" az volt felém, hogy többször nekem szegezted a kérdést, hogy pro vagy kontra igenis valljak színt, hogyan állok a tápkábel-kérdéshez! Ezen semmit nem lehet kiforgatni és átértelmezni, nem is tettem.
Nem tagadva azt, hogy mérésekre szükség van, de, ha én otthon különbséget látok két kép között, te azt mérsz amit akarsz, a különbség nekem létezik és, ha ehhez a feleségem is csatlakozik, ti. látja az eltérést és a saját szavaival le is tudja írni, megint csak azt mondom mérhetsz amit akarsz, max megmondod belőle mi okozza az eltérést.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 07:10Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Nem tagadva azt, hogy mérésekre szükség van, de, ha én otthon különbséget látok két kép között, te azt mérsz amit akarsz, a különbség nekem létezik és, ha ehhez a feleségem is csatlakozik, ti. látja az eltérést és a saját szavaival le is tudja írni, megint csak azt mondom mérhetsz amit akarsz, max megmondod belőle mi okozza az eltérést.ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 07:10Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Az LP lejátszó meghajtómotor tápkábel cseréjenek a hatásából szintén következetlenség párhuzamot (vagy bármilyen kapcsolatot) felállítani a lapos TV tápkábelének a képernyő betekintési szögére gyakorolt hatásával.
Nagyon rá vagy pörögve az én tápkábel preferenciámra.
Nem, erre a tápkábel kérdésre kiemelten (még) nem válaszolt. Meg az UTP-re, megy i2s-re, meg a.... se. Remélem nem akarod majd ezeket is egyenként megkérdezni.
Nehany hozzaszolassal lentebb olvashato az Accuphase linkjen az osszekotokabelei (milyen erdekes, hogy nem tudtam hivatalosan arultak ezeket a kabeleket, igy azt hittem ami nekem volt az valami hamisitvany, na mindegy…) parametereit, tobbek kozott ezeket:ensandor írta: ↑2023.03.07., kedd 07:10Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Rock60 írta: ↑2023.03.07., kedd 07:45Itt egy egyértelmű kérdés, egyértelmű választ kaphatunk ?
A tápkábel hatását megkérdőjelezed a TV esetében, a képminőség tekintetében. NEM a betekintési szögről beszélek, még most sem.
Mi a helyzet szerinted a tápkábel hifi - komponensekre gyakorolt hatásáról ?
Egyértelműen tagadod ?
Már válaszolt a kérdésedre, csak el kéne olvasni.ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 22:44
Egyik mondatom sem utal arra, hogy a kábel-hatás fekete-fehér. Van, amit fekete-fehérnek gondolok, pl. a HDMI kábel, de félreértés ne essék, nem vagyok "kábel tagadó", kábel racionalizáló vagyok. :) (Kábelen egyébként nyilván nem csak a kábelek értendők, ez egy gyűjtőfogalom a "vitatott" hatású kiegészítőkre.) Eszem ágában sincs például megkérdőjelezni az analóg kábelek mérhető, és akár hallható hatását. Csatlakozók, ic kábel, hf kábel vagy bármi, amin analóg hangjel megy keresztül, nyilván beleszól valamilyen szinten a hangba. Megint más kérdés, hogy a csalóka érzékelésünk gyakran igencsak fölerősíti és eltúlozza a marginális különbséget is, na ebből születnek az "ég és föld"-beszámolók, amik megint csak félre tudják vinni a korrekt beszélgetést.
"Aki szerint minden fehér vagy minden fekete azzal nehéz a szürke skálát beosztani teszem azt műszaki elvek mentén. Nem véletlen, hogy egyre ritkábban hangzik el egy-egy kábel kapcsán, hogy oszt mégis mi a működési funkciója vagy elve, analóg, digitális, közvetlen erősített vagy még átalakított, pufferelt, újrakódolt, bitperfekt, hibatűrő, ésatöbbi. Semmi. Csak a vak hit meg a vak tagadás. Rém uncsi."
Egyetértek.
Igazad is van! Hagyjuk a mérést, meg a vaktesztet is, meg mindent, ami az önleellenőrzést és a megismerést, bizonyítást szolgálja. Minek az? Hiszen szubjektívan érzékelni mindenki tud, a világ legegyszerűbb dolga. Hiszen "hallom", nem? Hiszen "látom", nem? Így is van, ez viszi előre a világot! Hiszen az emberi fül a legjobb műszer! Darvas például azt is "meghallotta", hogy a zeneszoba bútorainak egyik lába alá tett névjegy módosítja a hangképet! Bizony! Long meg azt is "meghallja", hogy ha pránanadi kezelést ad a pendrájvnak, az arról lejátszott zene sokkal jobban szól! Bizony-bizony! Micsoda műszer az emberi fül, igaz? Minek ide vakteszt, meg mérés, hagyjuk már!
Hagyjuk a műszeres mérési baromságot a kockáknak!ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 17:35
Bocsánatot kérek, de amit írtál, abban mi az "egyértelmű" eredmény? Leírtál egy szubjektív tapasztalást, pont úgy, mint bárki más, aki kipróbál valamit, aztán fórumokba írja az élményeit. Tudod mi az egyértelmű eredmény? Ha a változásról műszeres mérések születnek és igazolják, hogy emberi szem számára látható (emberi fül számára hallható) tartományba esik, vagy mértékadó, netán dokumentált vaktesztek bizonyítják ezt. Felfogásom és tapasztalatom szerint, a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban. Teljesen más kérdés, hogy milyen érzeteink társulnak hozzájuk, milyennek "látjuk", "halljuk", de valójában érezzük az adott jelenséget. :)
Józsiii! Hány fokos a szauna?….89! Az már majdnem derékszög.