Dorian írta: ↑2022.02.07., hétf. 12:17
A szivacs paneleket cserélem majd valamire, ami mélyben hatékonyabb + ha középben, magasban pedig nem annyira, akkor az extra pont. Esetleg érdemes ezért extra sűrű, 90kg/m3-es gyapotot választani?
Az extra sűrűség inkább 150 kg/m3, nálad 70-90 kg/m3 lenne megfelelő. Pl. Rockwool HD vagy XD.
"a középső és felső tartományod van túlságosan csillapítva"
Ezt nem értem. Nem pont 0,2 - 0,4 s közt kéne lennie a kívánatos utózengésnek? 400 Hz felett ez szépen teljesül is. A 150-400 Hz közti majd' 0,5 s-et terveztem csökkenteni. Azt hiszem újra kell gondolnom az eddig összeolvasottakat, ha azt mondod, hogy inkább 400 Hz felett emeljem meg fél mp-re. Nem baromi sok az?
Ezért nem szeretek belemenni 2 mondatos fórumos csevegésekbe, mert rengeteg félreértés születik belőlük.
A helyiségek utózengési idejére létező ajánlások a helyiség mérete, funkciója és a benne használt hangforrások jellege alapján adnak értékeket. A zenehallgatásra használatos lakószobáknál ez 0,3 - 0,6 sec mérettől függően (nagyobb szobákban nagyobb zengés az ideális). Házimozis felhasználás esetén kicsit alacsonyabb értékek kívánatosak, mivel a filmek hangjában több a térinformáció, effekt, mint a zenei felvételeknél, illetve kettőnél több hangforrásunk is van. Ugyanígy meg van adva, milyen utózengési idő ideális színházi, koncert- és előadó termeknél, illetve sok más funkciónál is. Ezek nem szabványok (bármennyire is így emlegetik a hifisták, házimozisok), hanem több évtizedes tapasztalat alapján megállapított ajánlások.
Ám az utózengésnél nem csak az átlagérték lényeges, hanem a spektrális eloszlása is. Nem szerencsés, ha az oktávok értékei között 10 %-nál nagyobb különbség mutatkozik. De ezt elmondtam az előadásban is, amin részt vettél és meg is vetted a róla készült felvételt.

Nálad a felsőbasszus sáv nagyjából ideális zengési időt mutat, de a felsőbb oktávok rövidebbet, tehát egy aránytalanság van. Tudom, hogy nagyon igényes és alapos vagy az akusztikát tekintve (is), de talán kicsit túltoltad már a kezelést. Néha a kevesebb a több, de a helyzet nálad így is bőven elfogadható, pláne annak fényében, hogy a szoba össze van nyitva a konyhával, előszobával.