Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zeneszoba
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3383
Re: Zeneszoba
Bocsánat, rosszul írtam, ez utózengési idő, nem lecsengési idő.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- zoli73
- V.I.P.

3 napja járt nálam Fapaci(lásdd alább), és nekem azt mondta, hogy az ideális lecsengési idő 0,5sec, a 0,2-0,5sec között már túlcsíllapítottnak számít.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Nem is számítok nagyon semmire: Valójában az volt, hogy a helyére került az új, álltam a régi felett, h most hová a fenébe tegyem, sok baja nincs, így kidobni nem akartam, padlásra nagyon nem volt kedvem felcipeli, úgyh egyelőre beállítottam a sarokba
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
A dupla és szimpla szőnyeg padlón RT60 mérése nálam:
Szerény tapasztalatom szerint egy feltekert szőnyeg a sarokban nem fog sokat javítani. A szőnyeget viszont nem célszerű szorosan hengeríteni, továbbá én képeztem közepén egy 10cm átmérő "kéményt" is. Ezt lehet több féle képpen, én alátét fóliából képeztem agy ilyen támasztó csőhengert, majd erre feltekerve a szőnyeg.
A dupla és szimpla szőnyeg padlón RT60 mérése nálam:
- Csatolmányok
-
- szönyeges mérés.jpg (127.16 KiB) Megtekintve 2755 alkalommal
Az világos számomra, hogy 122 Hz körül van valami anomália, látszik is szépen mindkét ábrán. Egyelőre nincs ötletem, mitől lehet.fapaci írta: ↑2022.02.07., hétf. 11:55
Erre én inkább azt mondanám, hogy a középső és felső tartományod van aránytalanul túlcsillapítva, amit okozhatnak a könnyű szivacsos panelek is, vagy textíliák. A 100 Hz környéki RT már nem mérvadó, ott már az elsődleges reflexiók uralják a helyzetet. Meg kell őket keresni és lokálisan kezelni a problémát.
Textiliák vannak bőven a sok ablak / sok függöny miatt, ez adottság. Ill. valójában szükségesség is, mert a nappali - étkező átjáróban elhelyezett függöny nagyon hatékonyan csillapította az étkezőből érkező visszhangot a közép és magas frekvenciákon. A szivacs paneleket cserélem majd valamire, ami mélyben hatékonyabb + ha középben, magasban pedig nem annyira, akkor az extra pont. Esetleg érdemes ezért extra sűrű, 90kg/m3-es gyapotot választani?
"a középső és felső tartományod van túlságosan csillapítva"
Ezt nem értem. Nem pont 0,2 - 0,4 s közt kéne lennie a kívánatos utózengésnek? 400 Hz felett ez szépen teljesül is. A 150-400 Hz közti majd' 0,5 s-et terveztem csökkenteni. Azt hiszem újra kell gondolnom az eddig összeolvasottakat, ha azt mondod, hogy inkább 400 Hz felett emeljem meg fél mp-re. Nem baromi sok az?
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11317
- Kapcsolat:
Erre én inkább azt mondanám, hogy a középső és felső tartományod van aránytalanul túlcsillapítva, amit okozhatnak a könnyű szivacsos panelek is, vagy textíliák. A 100 Hz környéki RT már nem mérvadó, ott már az elsődleges reflexiók uralják a helyzetet. Meg kell őket keresni és lokálisan kezelni a problémát.
Szóval erről beszéltem:
Van némi mélyközép kiemelésem és elég hosszú utózengésem ebben a tartományban.
A régi szőnyeget szorosan összetekertem és beállítottam a nappali egyetlen szóba jöhető sarkába, hátha ér vmit mély-elnyelésileg. Kíváncsi vagyok, a zasszony mikor szólít fel, h tüntessem el onnan
Másik, amitől nagyobb hatékonyságot várok, hogy a fali paneljeimből 2 m2-nyi 5cm 40 m3/kg-os szivacs. Ezek 7cm vtg keretét meghagyva tervezem kicserélni benne a szivacsot sűrűbb (vajon 70kg/m3 megfelelő?) 10cm vtg kőzetgyapotra.
A régi szőnyeget szorosan összetekertem és beállítottam a nappali egyetlen szóba jöhető sarkába, hátha ér vmit mély-elnyelésileg. Kíváncsi vagyok, a zasszony mikor szólít fel, h tüntessem el onnan
Másik, amitől nagyobb hatékonyságot várok, hogy a fali paneljeimből 2 m2-nyi 5cm 40 m3/kg-os szivacs. Ezek 7cm vtg keretét meghagyva tervezem kicserélni benne a szivacsot sűrűbb (vajon 70kg/m3 megfelelő?) 10cm vtg kőzetgyapotra.
- peterson
- V.I.P.

- Értékelés: 836
Illetve itt is kapható, különböző vastagságokban:Vinkler írta: ↑2022.02.06., vas. 11:47Vagy ez:trane írta: ↑2022.02.06., vas. 11:18gyorsba'> http://homeparts.hu/Gumiszonyeg-rezgesc ... mosogephez és https://shop.haberkorn.hu/muhely-uezemb ... szasgatlok
https://www.nadland.hu/gumilemez-altal ... s-5m-2512/
https://fadepofatelep.hu/termek/ujrahas ... milemezek/
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3925
Köszi a tippeket, egy 5m-es tekercset meg is rendeltem, raktáron van elvileg, ez esetben hétfőn el is hozom.
Csak a Marantz! :-D
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9806
Vagy ez:trane írta: ↑2022.02.06., vas. 11:18gyorsba'> http://homeparts.hu/Gumiszonyeg-rezgesc ... mosogephez és https://shop.haberkorn.hu/muhely-uezemb ... szasgatlok
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nincs jó és rossz anyag, mindegyik használható valamire, másra meg nem. Nálad az ablakok szerencsés elhelyezkedése miatt nem okoznak gondot az üvegfelületek. Tényleg minden helyiség más eset, ezért butaság, mikor egy másik szoba akusztikai kezelését próbálja valaki másolni a sajátjában.
A héten jártam két olyan zenehallgató szobában, amik egymás akusztikai ellentétei annak ellenére, hogy hasonló méretűek (kb 120 m3) és mindkettő téglaházak földszintjén van. Formájuk, anyaghasználatuk, berendezésük erősen eltér, így az akusztikai paraméterek is nagyon mások. A történet attól vált pikánssá, hogy az egyik tulajdonos (FB csoporttagok tanácsára) bevásárolt 35 m2 Nikecell mennyezeti burkolólapot, miközben a felső tartomány már anélkül is erősen, a többi oktávhoz képest túlzottan csillapítva van nála (padlószőnyeg, faliszönyeg nagy felületen). Szerencsére a lapokat még nem ragasztotta fel, így nem kell rombolnunk, rögtön megfelelő eszközök kerülhetnek a plafonra. A másik szobában viszont a sok kemény (üveg, fém) felület miatt erősen zeng a felső tartomány, ezért oda pont jók lennének a Nikecell lapok. Kis szerencsével sikerül egymás között elboltolniuk a cuccot, így mindenki jól jár.
Ráadásúl, ha ezt a teraszajtót rendszeresen használni akarnánk, akkor a a nappali béna tervezése miatt, szinte élhetetlen, bútorozhatatlan volna. Így lemondtunk róla, és elé pakoltunk.
A terasz máshonnan(bejárati ajtó) még praktikusabban megközelíthető.
A gumi lapra nem ígérek semmit, de körbe kérdezem a kollégáimat, hátha más is "mentett meg" belőle.
Azért érdekes, hogy alig fellelhető, pedig nem egy nagy különlegesség.
Még 1-2 gondolat erről az akusztikai méresről.
Mikor már elhatároztam, hogy elhívom Fapacit, nekifeküdtem és végigolvastam az ide vágó topikját, csak hogy ne érjen teljesen felkészületlennek, amit látok es hallok.
Ennek ellenére néhány elképzelésem percek után megdőlt, nem hiába, minden szoba, minden helyzet egyedi.
Pl. biztosra vettem, hogy a sok üveg felület(ablak ablak hátán) jelenti majd a fő, és megoldhatatlan problémát. Kiderült, hogy nagyon nincs így.
A másik amiben biztos voltam, hogy a nappalinkat nem 4, hanem 5 fal határolja, és ez tuti, hogy valami drasztikus akusztikai anomália forrása, sőt erre gyanakodtam leginkább, mint a baj forrása.
Kiderült, hogy nagyon nem, ellenkezőleg.
De ugyanígy voltam a rendszer feletti, melletti polcos szekrény kombinációval is, azt gondoltam ez is akusztikailag zavaró, nemkívánatos. Ehhez képest, a benne tárolt 1-2 rezonáló csetreszen kívül fel sem merült a szerepe.
Laci rögtönzött akusztikai gyorstalpalója alapján, néhány dolog azonnal érthetővé vált, így minden tekintetben hasznos volt a látogatása!
A mellet, hogy megtaláltuk a hiba forrását, az is örömmel tölt el, hogy kiderült, a nappalink nem egy "akusztikai Bermuda-háromszög", mint azt magamban már előre elkönyveltem. Ellenkezőleg, ahhoz képest, hogy ez nem egy dedikált zeneszona, egész jól teljesített.
- zoli73
- V.I.P.

Erre az ominózus teraszajtóra annyira nincs szükségünk, hogy a redőnyét legtöbbször fel sem húzzuk. Ezen kívül van tovabbi három ablak is, amin kellő mennyiségű fény jön be.Alex_Aston írta: ↑2022.02.06., vas. 10:10Pffff. Vannak dolgok, amik nem változnakzoli73 írta: ↑2022.02.06., vas. 09:42
Viccelsz? Az üvegek maradnak!![]()
Igen, a teraszajtó elé teszek panelt, de Laci javaslatára inkább fektetett pozícióba, fejmagasságba.
A gumilap egy darabjáról mellékelek egy képet. Beszerzesi forrás? Az igazából nincs, építőiparban dolgozom...
Üveg polcok vannak, amikre a bennük lévő tárgyak alá e miatt kell valami, mondjuk valami textília, ami nem engedi a "csetreszeket" rezegni, de ez mármtényleg részletkérdés.
![]()
![]()
A hátsó panel nem fogja így a fényt lefogni? Erre irányult a kérdésem lényege egyébként.
Ha a gumilap forrását esetleg meg tudod kérdezni attól, akinek a szakmája ott a cégen belül/kívül, megköszönomöm.
Nálam is van nem is kis mennyiségű pálinka a vitrinekben, de csak házibuli hangerőn rezegtek nálam, azt is csak közelről hallhatóan. Mondjuk lehet azért is, mert 4cm-es tömör tölgyfa a teteje a szekrényeknek, ami bazi nehéz, és merev.
.
20220206_100859.jpg
Ráadásúl, ha ezt a teraszajtót rendszeresen használni akarnánk, akkor a a nappali béna tervezése miatt, szinte élhetetlen, bútorozhatatlan volna. Így lemondtunk róla, és elé pakoltunk.
A terasz máshonnan(bejárati ajtó) még praktikusabban megközelíthető.
A gumi lapra nem ígérek semmit, de körbe kérdezem a kollégáimat, hátha más is "mentett meg" belőle.
Azért érdekes, hogy alig fellelhető, pedig nem egy nagy különlegesség.
Még 1-2 gondolat erről az akusztikai méresről.
Mikor már elhatároztam, hogy elhívom Fapacit, nekifeküdtem és végigolvastam az ide vágó topikját, csak hogy ne érjen teljesen felkészületlennek, amit látok es hallok.
Ennek ellenére néhány elképzelésem percek után megdőlt, nem hiába, minden szoba, minden helyzet egyedi.
Pl. biztosra vettem, hogy a sok üveg felület(ablak ablak hátán) jelenti majd a fő, és megoldhatatlan problémát. Kiderült, hogy nagyon nincs így.
A másik amiben biztos voltam, hogy a nappalinkat nem 4, hanem 5 fal határolja, és ez tuti, hogy valami drasztikus akusztikai anomália forrása, sőt erre gyanakodtam leginkább, mint a baj forrása.
Kiderült, hogy nagyon nem, ellenkezőleg.
De ugyanígy voltam a rendszer feletti, melletti polcos szekrény kombinációval is, azt gondoltam ez is akusztikailag zavaró, nemkívánatos. Ehhez képest, a benne tárolt 1-2 rezonáló csetreszen kívül fel sem merült a szerepe.
Laci rögtönzött akusztikai gyorstalpalója alapján, néhány dolog azonnal érthetővé vált, így minden tekintetben hasznos volt a látogatása!
A mellet, hogy megtaláltuk a hiba forrását, az is örömmel tölt el, hogy kiderült, a nappalink nem egy "akusztikai Bermuda-háromszög", mint azt magamban már előre elkönyveltem. Ellenkezőleg, ahhoz képest, hogy ez nem egy dedikált zeneszona, egész jól teljesített.
A hátsó panel nem fogja így a fényt lefogni? Erre irányult a kérdésem lényege egyébként.
Ha a gumilap forrását esetleg meg tudod kérdezni attól, akinek a szakmája ott a cégen belül/kívül, megköszönomöm.
Nálam is van nem is kis mennyiségű pálinka a vitrinekben, de csak házibuli hangerőn rezegtek nálam, azt is csak közelről hallhatóan. Mondjuk lehet azért is, mert 4cm-es tömör tölgyfa a teteje a szekrényeknek, ami bazi nehéz, és merev.
.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Pffff. Vannak dolgok, amik nem változnakzoli73 írta: ↑2022.02.06., vas. 09:42
Viccelsz? Az üvegek maradnak!![]()
Igen, a teraszajtó elé teszek panelt, de Laci javaslatára inkább fektetett pozícióba, fejmagasságba.
A gumilap egy darabjáról mellékelek egy képet. Beszerzesi forrás? Az igazából nincs, építőiparban dolgozom...
Üveg polcok vannak, amikre a bennük lévő tárgyak alá e miatt kell valami, mondjuk valami textília, ami nem engedi a "csetreszeket" rezegni, de ez mármtényleg részletkérdés.
.
Talán ebből ered, hogy annó elkötötték, nem voltak elég figyelmesek a szét, és összeszerelésnél.
- zoli73
- V.I.P.

A hangváltó tudtommal nem változott, az eredeti. Viszont érdekes, hogy mikor Lacival kivettük a mélysugárzót, hiába nézegettük, a hangszóró csatlakozási pontjain semilyen + - jelzést nem találtunk.istvan01 írta: ↑2022.02.06., vas. 09:35Azért ez sem minden esetben igaz, hogy a több utas hangsugárzó hangszórói azonos polaritással vannak bekötve. Ez nagyobb részt a hangváltó meredeksége és egyéb eredő viselkedés függvénye szerint gyárilag méretezve is szokás cserélni. Persze jó lenne tudni, mi volt valóban az eredeti bekötés és/vagy változott-e a hangváltó. Természetesen ez szubjektív hangzás változást is elő idéz.
Talán ebből ered, hogy annó elkötötték, nem voltak elég figyelmesek a szét, és összeszerelésnél.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Örülök, hogy segíthettem, ennyit az én szerepemről.
Fontosabbnak tartom magát az esetet, mert elég jól példázza a szokásos helyzetet. Szegény Zoli csapdába esett, bármennyire is tapasztalt hobbista és komoly berendezései is vannak. Ki a fene számít arra, hogy a megvásárolt hangsugárzójában hibák vannak elrejtve? (Pedig jóval gyakoribb, mint sokan hinnék, DIY dobozoknál sokszor előfordul, de vadiúj gyári példányoknál sem ritka.) Nyilván azon kívül kezdi el keresni a hiba forrását és megoldását, jellemzően fülre. Esetleg felmegy valamelyik fórumra, FB csoportba, ahol válogatás nélkül szakadnak rá a "hasznos" tanácsok, rosszabb esetben beszerez valami DSP-t, amivel elkezdi kalapálni a görbéket. A tanácsok között nagy valószínűséggel az is el fog hangzani, hogy a mérés marhaság, semmi köze a hangminőséghez, a süketeknek való, stb. Ám Zoli esete jól mutatja a mérések szerepét és értelmét. Fülre annyit érzékelt, hogy valami nagyon nincs rendben, de a hiba okát nem tudta, a mérés viszont azonnal kimutatta, a hallgatási pontban durva energiahiány mutatkozott 100-400 Hz között:
A szobában körbenézve sehol sem láttam ennek akusztikai okát, a problémához köthető anyagok, felületek, hullámhosszak, távolságok sehol nem voltak jelen sem a hangsugárzók, sem a hallgatási pont körül. A 110 Hz körüli beszakadás sokaknak ismerős, ez szinte mindenkinél jelentkezik, akik csupasz fal elé állítják a hangdobozaikat, de a felette lévő oktáv hiányossága nem szokványos jelenség, mértéke is annyira drasztikus volt, amilyent akusztika nehezen tud okozni. A hangsugárzó műszaki kialakítása viszont potenciális okokat sejtetett, a 30-as mélysugárzó és a két középsugárzó váltási frekvenciája jellemzően a problémás tartományba, 300-400 Hz környékére szokott esni. Így hát végeztem néhány közeltéri mérést, amiken kevésbé a szoba, inkább a hangsugárzó jellegzetességei mutatkoznak. Itt még pregnánsabban kirajzolódott a probléma. A mély és a középső út is szépen működött önmagában, de kettőjük eredője hibás volt. Ez egy izmos kioltás a hangsugárzón belül, aminek legvalószínűbb oka valamelyik motor elektromos polaritásának cseréje. Mivel a felsőbb oktávokban, a közép/magas váltásnál semmilyen probléma nem mutatkozott, sőt kimondottan szép volt a válasz, logikusan a mélysugárzó volt rosszul bekötve. Ezt rögtön orvosoltuk és a beavatkozás után helyreállt a világ akusztika rendje. A két állapot különbsége jól látható az alábbi ábrán, alatta a torzítás változása is beszédes.
A változás a hallgatási pontból nézve: (Ez csak egy gyors ellenőrzés volt, a mikrofon nem pont oda került, ahol az első mérésnél volt, azért van eltérés a felsőbb oktávokban.)
Mi a tanulság? Számomra az, amit régóta mondogatok: minden hibát ott kell kezelni, ahol keletkezik. Ezt a hibát semmilyen DSP-vel, EQ-val nem lehetett volna korrigálni, bármennyire is menő ez a módszer mostanában, de akusztikai beavatkozás sem hozott volna előrelépést és nyilván nem segített volna, ha a készülékeket, kábeleket kezdjük cserélgetni, vagy kék gyöngyökkel pakoljuk tele a papucsunkat. A hangdoboz meggyógyítása után már tudtunk a szobával foglalkozni, de mivel Zolinál már érkezésemkor is az átlagnál sokkal jobb volt az akusztikai helyzet, csak néhány kisebb módosítást javasoltam.
Azt már csak halkan írom a végére, hogy átlagosan havonta 2 olyan rendszerrel találkozom, ahol hasonló profán problémák (rosszul bekötött kábelek, hibás keresztváltás, sérült hangszórók) fordulnak elő, néha évek óta.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2022.02.06., vas. 09:55-kor.
A többit majd a vastag függöny megoldja. Nem olyan vészes a helyzet, tehát drasztikus beavatkozásra nincs szükség.
Sajnos a nappalink nagyon buta tervezés, "lyuk hátán lyuk". Egy fal kivételével(amin a rendszer van) minden falfelület lyukas. A kanapé, amiről a zenét is hallgatom, a teraszajtó es egy ablak együttese előtt áll, úgy 40-50cm-re. Ez a terasz ajtó is olyan lehetetlen helyen van, hogy nem is használjuk, vagyis az ide tervezett panel, nem lesz útban, csak a megfelelő magasságban való rögzítéset kell még kigondolni.
A gumilap egy darabjáról mellékelek egy képet. Beszerzesi forrás? Az igazából nincs, építőiparban dolgozom... Kb. 4-5 éve az egyik építkezésen ahol dolgoztam, a teljes tetőt(lapos tető) ilyen gumi lapokkal teregették le, majd erre jött a hővédő rétegként szolgáló égetett agyag örlemény réteg.
Innen hoztam ezt a darabot, ami 1m széles tekercsben volt olyan 5m. Nekem 3 darabból sikerült a sznyeg méretét összesakkoznom. Kisebb darabkak maradtak.
Oda vissza próbát nem csináltam mert a mérés után csak kevésidőm volt hallgani, és utána a az első adandó alkalommal a két saját készítésű panelt, és a gumi lapot is a rendeltetési helyére tettem.
Nehéz megìtélni a hatását, mert most nagyon sok a változás, de talán hozott némi melegséget, és veszített a harsányságból, de ez tényleg mintha.
Amit még nem említettem, és még kezdenem kell vele valamit, az a rendszer mellett, ill. feletti vitrinek tartama. A mérés közben, bizonyos frekvencián megcsörrent ez-az. Üveg polcok vannak, amikre a bennük lévő tárgyak alá e miatt kell valami, mondjuk valami textília, ami nem engedi a "csetreszeket" rezegni, de ez mármtényleg részletkérdés.
Hogy megéri-e a mérésre fordított összeg? Véleményem szerint, az utolsó fillérig! Még úgy is, hogy én nem budapesti vagyok, így az utiköltség miatt nálam egy kicsit magasabb a tarifa.
De igen, jól mondod ekkora összeget sok más, sokkal haszontalanabb dolgokra is kiadunk feleslegesen.
- zoli73
- V.I.P.

Viccelsz? Az üvegek maradnak!Alex_Aston írta: ↑2022.02.06., vas. 08:08És akkor a karnisról repültek az üvegek...?![]()
(Bocs magas labda volt)
Komyra fordítva.
Jól értem, az ablakok elé teszel paneleket, mert ha jól emlékszem, azt mondtad, hogy a fotel mögött terasz/ablak van? Ezek akkor állóak lesznek, és tologatod majd?
Az a 8mm-es örlemény gumi lap engem is érdekelne. Mert kerestem, viszont csak 25cm körüli szélességbem találtam, az meg nem túl praktikus. Emlékszel, honnan van, és hol lehet beszerezni?
Mindenesetre grarula az eredményhez, és élvezd továbbra is a meg jobb hangot. Gondolom te is látod, hogy a mérés költsége mekkora bagatell ahhoz képest, ami eredménnyel jár (és persze ahhoz képest is, mi minden másra költ ezzel kapcsolatban az ember).
Nekem a legtöbbet a kanapé mögötti 4db panel hozta a hangon. Most a nagyobb új szőnyeg is dobott a hangzáson, de kíváncsi lennék egy nagy méretű gumilapra is alatta, hogy milyen. Ha kiveszed/visszarakod, nálad mi változik?
A többit majd a vastag függöny megoldja. Nem olyan vészes a helyzet, tehát drasztikus beavatkozásra nincs szükség.
Sajnos a nappalink nagyon buta tervezés, "lyuk hátán lyuk". Egy fal kivételével(amin a rendszer van) minden falfelület lyukas. A kanapé, amiről a zenét is hallgatom, a teraszajtó es egy ablak együttese előtt áll, úgy 40-50cm-re. Ez a terasz ajtó is olyan lehetetlen helyen van, hogy nem is használjuk, vagyis az ide tervezett panel, nem lesz útban, csak a megfelelő magasságban való rögzítéset kell még kigondolni.
A gumilap egy darabjáról mellékelek egy képet. Beszerzesi forrás? Az igazából nincs, építőiparban dolgozom... Kb. 4-5 éve az egyik építkezésen ahol dolgoztam, a teljes tetőt(lapos tető) ilyen gumi lapokkal teregették le, majd erre jött a hővédő rétegként szolgáló égetett agyag örlemény réteg.
Innen hoztam ezt a darabot, ami 1m széles tekercsben volt olyan 5m. Nekem 3 darabból sikerült a sznyeg méretét összesakkoznom. Kisebb darabkak maradtak.
Oda vissza próbát nem csináltam mert a mérés után csak kevésidőm volt hallgani, és utána a az első adandó alkalommal a két saját készítésű panelt, és a gumi lapot is a rendeltetési helyére tettem.
Nehéz megìtélni a hatását, mert most nagyon sok a változás, de talán hozott némi melegséget, és veszített a harsányságból, de ez tényleg mintha.
Amit még nem említettem, és még kezdenem kell vele valamit, az a rendszer mellett, ill. feletti vitrinek tartama. A mérés közben, bizonyos frekvencián megcsörrent ez-az. Üveg polcok vannak, amikre a bennük lévő tárgyak alá e miatt kell valami, mondjuk valami textília, ami nem engedi a "csetreszeket" rezegni, de ez mármtényleg részletkérdés.
Hogy megéri-e a mérésre fordított összeg? Véleményem szerint, az utolsó fillérig! Még úgy is, hogy én nem budapesti vagyok, így az utiköltség miatt nálam egy kicsit magasabb a tarifa.
De igen, jól mondod ekkora összeget sok más, sokkal haszontalanabb dolgokra is kiadunk feleslegesen.
- Csatolmányok
-
- 20220206_090133.jpg (1.82 MiB) Megtekintve 1882 alkalommal
Azért ez sem minden esetben igaz, hogy a több utas hangsugárzó hangszórói azonos polaritással vannak bekötve. Ez nagyobb részt a hangváltó meredeksége és egyéb eredő viselkedés függvénye szerint gyárilag méretezve is szokás cserélni. Persze jó lenne tudni, mi volt valóban az eredeti bekötés és/vagy változott-e a hangváltó. Természetesen ez szubjektív hangzás változást is elő idéz.
(Bocs magas labda volt
)
Komyra fordítva.
Jól értem, az ablakok elé teszel paneleket, mert ha jól emlékszem, azt mondtad, hogy a fotel mögött terasz/ablak van? Ezek akkor állóak lesznek, és tologatod majd?
Az a 8mm-es örlemény gumi lap engem is érdekelne. Mert kerestem, viszont csak 25cm körüli szélességbem találtam, az meg nem túl praktikus. Emlékszel, honnan van, és hol lehet beszerezni?
Mindenesetre grarula az eredményhez, és élvezd továbbra is a meg jobb hangot. Gondolom te is látod, hogy a mérés költsége mekkora bagatell ahhoz képest, ami eredménnyel jár (és persze ahhoz képest is, mi minden másra költ ezzel kapcsolatban az ember).
Nekem a legtöbbet a kanapé mögötti 4db panel hozta a hangon. Most a nagyobb új szőnyeg is dobott a hangzáson, de kíváncsi lennék egy nagy méretű gumilapra is alatta, hogy milyen. Ha kiveszed/visszarakod, nálad mi változik?
- Alex_Aston
- V.I.P.

És akkor a karnisról repültek az üvegek...?
(Bocs magas labda volt
Komyra fordítva.
De ne szaladjunk ennyire előre...
Talán van aki emlékszik rá, de már a JBL topikban is panaszkodtam, hogy hangsugárzóimmal valami nincs rendben. Hiányzik a mélyenergia, valahogy olyan visszafogott, "horpadt" a megszólalás.
Sok mindennel próbálkoztam, de igazából semmi sem jelentett megoldást, így jött az, hogy szakemberhez fordulok.
Mivel amint tudjuk, az akusztika is előidézhet ilyen anomáliákat, így a tisztán látás végett elhívtam Fapacit egy akusztikai mérésre.
Ides tova 1,5 éve hallgatom ezeket a hangsugarzókat(Ti5000), de folyamatos hiányérzettel, ezért nagyon bìztam benne, hogy Fapaci fényt derít a problémámra. Nem kellett csalódjak, happy end lett a vége.
Az első mérés után kiderült, hogy viszonylag nagy a baj, de nem az akusztikában keresendő.
Annyira drasztikusak voltak a "görbék", hogy ez mögött csakis műszaki probléma állhat.
Laci azonnal tudta hol kell kutakodni...
A megoldás igen banális, mindkét hangsugárzóban, a mélysugárzók fordított polaritással voltak bekötve!
Ez hogy lehetséges? Hát úgy, hogy az előző gazdája, mikor hozzá került, a lakása enteriőrjéhez igazítván, átfényeztette őket lakk feketére. Az egész munkát, laikus lévén mással végeztette, és az összeszerelésnél véthették ezt a hibát. A gazdája, nem egy magunk fajta hifi bolond, aki mindenre odafigyel, hanem egy átlag, de viszonylag tehetős felhasználó, és neki már csak azért sem tünt fel, mert egy mozi rendszer frontjaiként üzemeltek, és ott, aktív sub-al megtámogatva, a mozi erősítő dsp, eq-val kimaxolva nem volt észrevehető a mélyhiány.
Visszatérve hozzánk, és a méreshez.
Mélysugárzó kiszerel, a két kábel átforraszt, visszaszerel, újra mérés, és láss csodát, minden rendben!
A mélyhangok is megjöttek, az átviteli görbe is kiegyenesedett!
Az akusztikai mérés viszonylag kevés problémát vettett fel, aminek újfent nagyon örülök. Mindössze néhány apróbb változtatásra, beavatkozásra van szükség, amiknek egy részét ma már el is végeztem.
1-1 saját készítésű akusztikai panelt, aminek saját kútfőből nem igazán találtam a helyét, csak úgy próbálkoztam velük, Laci javaslatára, a hangsugárzók mögötti falhoz, és kicsit összébb helyeztem. Ezek a 110Hz-es enyhe visszaverődést hivatottak tompítani. Illetve a szőnyeg alá tettem(volt itthon véletlenül) 8mm-es gumi örleményből készült lapot, a szőnyeg teljes méretében. Ez a padlóról jövő visszaverődések csillapítását fokozza.
Ezen felül, a hallgatási pozíció mögé, ahol teraszajtó+ablak van, a dupla karnisra, jön egy vastag anyagú, sűrűn ráncolt függöny(azóta a feleségem már ki is választotta), szintén a visszaverődések csillapítására.
Illetve ide jön még 1-2 db(attól függően hányan akarunk zenét hallgatni) egyedi méretű akusztikai panel.
Tehát tegnap óta, annyi pozitív változás történt, hogy még komolyan emésztenem kell, az "új" hangsugárzóimmal alig tudok betelni.
Lacinak ez úton is köszönöm!
Ui.: Ha valaki hasonló helyzetben van, ne legyenek kétségei, ne habozzon, kérjen segítséget a hozzáértőtől.
Már csak azt nem értem, hogy én miért vártam ezzel ennyit?
Köszönöm, hogy elolvastad!
- zoli73
- V.I.P.

Nos, ez az ominózus tegnapi akusztikai mérés nálam/nálunk történt, és több mint tanulságos volt.fapaci írta: ↑2022.02.05., szomb. 10:10Nem szoktam győzködni senkit, csak elmondom a véleményem és a javaslataimat. Hogy ebből ki mit fogad meg, ahhoz már nem sok közöm van. Jellemzően felnőtt, döntésképes emberekkel találkozom, néha feleségekkel is. Több olyan esetem is volt, hogy a konzultáción férj és feleség is jelen volt végig, sőt a hölgy nagyon érdekes kérdéseket tett fel, a végső akusztikai megoldást hárman találtuk ki közösen. Tegnap is egy olyan családnál jártam, ahol a feleség teljes mértékben támogatja férje zenehallgató hobbiját és az erre használt szoba átalakítását, sőt még eszközöket is készít hozzá textíliából. Számomra ez így természetes, mondhatni normális. Sokkal jobban csodálkozom, mikor a család részéről merev ellenszegülés van, semmit nem szabad elmozdítani, átalakítani, de nyilván ehhez sincs semmi közöm.
De ne szaladjunk ennyire előre...
Talán van aki emlékszik rá, de már a JBL topikban is panaszkodtam, hogy hangsugárzóimmal valami nincs rendben. Hiányzik a mélyenergia, valahogy olyan visszafogott, "horpadt" a megszólalás.
Sok mindennel próbálkoztam, de igazából semmi sem jelentett megoldást, így jött az, hogy szakemberhez fordulok.
Mivel amint tudjuk, az akusztika is előidézhet ilyen anomáliákat, így a tisztán látás végett elhívtam Fapacit egy akusztikai mérésre.
Ides tova 1,5 éve hallgatom ezeket a hangsugarzókat(Ti5000), de folyamatos hiányérzettel, ezért nagyon bìztam benne, hogy Fapaci fényt derít a problémámra. Nem kellett csalódjak, happy end lett a vége.
Az első mérés után kiderült, hogy viszonylag nagy a baj, de nem az akusztikában keresendő.
Annyira drasztikusak voltak a "görbék", hogy ez mögött csakis műszaki probléma állhat.
Laci azonnal tudta hol kell kutakodni...
A megoldás igen banális, mindkét hangsugárzóban, a mélysugárzók fordított polaritással voltak bekötve!
Ez hogy lehetséges? Hát úgy, hogy az előző gazdája, mikor hozzá került, a lakása enteriőrjéhez igazítván, átfényeztette őket lakk feketére. Az egész munkát, laikus lévén mással végeztette, és az összeszerelésnél véthették ezt a hibát. A gazdája, nem egy magunk fajta hifi bolond, aki mindenre odafigyel, hanem egy átlag, de viszonylag tehetős felhasználó, és neki már csak azért sem tünt fel, mert egy mozi rendszer frontjaiként üzemeltek, és ott, aktív sub-al megtámogatva, a mozi erősítő dsp, eq-val kimaxolva nem volt észrevehető a mélyhiány.
Visszatérve hozzánk, és a méreshez.
Mélysugárzó kiszerel, a két kábel átforraszt, visszaszerel, újra mérés, és láss csodát, minden rendben!
A mélyhangok is megjöttek, az átviteli görbe is kiegyenesedett!
Az akusztikai mérés viszonylag kevés problémát vettett fel, aminek újfent nagyon örülök. Mindössze néhány apróbb változtatásra, beavatkozásra van szükség, amiknek egy részét ma már el is végeztem.
1-1 saját készítésű akusztikai panelt, aminek saját kútfőből nem igazán találtam a helyét, csak úgy próbálkoztam velük, Laci javaslatára, a hangsugárzók mögötti falhoz, és kicsit összébb helyeztem. Ezek a 110Hz-es enyhe visszaverődést hivatottak tompítani. Illetve a szőnyeg alá tettem(volt itthon véletlenül) 8mm-es gumi örleményből készült lapot, a szőnyeg teljes méretében. Ez a padlóról jövő visszaverődések csillapítását fokozza.
Ezen felül, a hallgatási pozíció mögé, ahol teraszajtó+ablak van, a dupla karnisra, jön egy vastag anyagú, sűrűn ráncolt függöny(azóta a feleségem már ki is választotta), szintén a visszaverődések csillapítására.
Illetve ide jön még 1-2 db(attól függően hányan akarunk zenét hallgatni) egyedi méretű akusztikai panel.
Tehát tegnap óta, annyi pozitív változás történt, hogy még komolyan emésztenem kell, az "új" hangsugárzóimmal alig tudok betelni.
Lacinak ez úton is köszönöm!
Ui.: Ha valaki hasonló helyzetben van, ne legyenek kétségei, ne habozzon, kérjen segítséget a hozzáértőtől.
Már csak azt nem értem, hogy én miért vártam ezzel ennyit?
Köszönöm, hogy elolvastad!
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Attól tartok, ez egy másik (felnőtt) topikba tartozó történet.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Vagy mégsem.zoli73 írta: ↑2022.01.16., vas. 18:48Nálam, ellentétben mint nálad van/volt, jelentős felső , ill. közép basszus kioltás van. Nem akarok szakértőnek tűnni, de szerintem erre a problémára nem az akusztikai panelek, diffúzorok, jelentik a megoldást. Felmerült már bennem is az akusztikai mérés, de minden bizonnyal olyan körülményekkel szembesítene, amin nem tudok/lehet változtatni. Gondolok itt pl. a hangsugarzók, vagy a hallgatási pozícióra.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
Nem szoktam győzködni senkit, csak elmondom a véleményem és a javaslataimat. Hogy ebből ki mit fogad meg, ahhoz már nem sok közöm van. Jellemzően felnőtt, döntésképes emberekkel találkozom, néha feleségekkel is. Több olyan esetem is volt, hogy a konzultáción férj és feleség is jelen volt végig, sőt a hölgy nagyon érdekes kérdéseket tett fel, a végső akusztikai megoldást hárman találtuk ki közösen. Tegnap is egy olyan családnál jártam, ahol a feleség teljes mértékben támogatja férje zenehallgató hobbiját és az erre használt szoba átalakítását, sőt még eszközöket is készít hozzá textíliából. Számomra ez így természetes, mondhatni normális. Sokkal jobban csodálkozom, mikor a család részéről merev ellenszegülés van, semmit nem szabad elmozdítani, átalakítani, de nyilván ehhez sincs semmi közöm.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Kapcsolat:
A hangsugárzó és a hallgató közé én maximum levegőt tennék, mást nem, de gyanítom, nem erre gondoltál.
mondanám ha értenék az akusztikához, hogy a hangsugárzó és hallgatási pont között előnyösebb nem elnyelőket, hanem diffuzorokat elhelyezni. Nálam is így van. Nyelő (kőzet gyapotos) eszközök hangafalak mögötti térben, hallgató fotel mögötti fal felületeken és sarkokban van. A padlón szőnyeg volt eddig is csak a nyelő az elsődleges tükör felületeken. Persze tudva azt is, minden anyag féleségnek van valamennyi hang nyelés (abszorpció) és áteresztési képessége is.