Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Vendég

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Melyik az utolsó

Az emberi hülyeség, ami mint tudjuk, végtelen.

bibababa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 47

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: bibababa »

Ismeri valaki e készüléket ?

DUNAUDIO ( jelenleg hiVOX ) lemezjátszó előerősítő + MM/MC fokozat

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Big »

Az egyszerű válasz helyett kár volt regényt írni. Tudom hogy épül fel egy hangszedő, s nyilván az eredő erőre gondoltam, s nem a tekercstest egyes pontjai meg egyéb alkatrészek által kifejtett millió kis lokális erőre. De hogy ne tudj terelni, ne a csillapításra ható erőre gondolj, hanem mondjuk a tűszár (tudod, az a boron, vagy alumínium kis rúd ) által a hangszedő egyéb részeire kifejtett vízszintes (eredő) erőre. Ezt kicsit érintetted a 4.-es pontban, sikerült is, hogy is mondjam finoman, mellélőni a valóságnak.

Eszembe jutott egy egyszerűbb, de igen érdekes kérdés, kíváncsi vagyok ki adja rá az első helyes választ: Milyen anyag az a bizonyos boron? Mi a magyar neve? :bigball:

Bór? Kicsi súlya és nagy szilárdsága miatt használják a repülőiparban.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Vendég

Lemezjátszó

Az egyszerű válasz helyett kár volt regényt írni. Tudom hogy épül fel egy hangszedő, s nyilván az eredő erőre gondoltam, s nem a tekercstest egyes pontjai meg egyéb alkatrészek által kifejtett millió kis lokális erőre. De hogy ne tudj terelni, ne a csillapításra ható erőre gondolj, hanem mondjuk a tűszár (tudod, az a boron, vagy alumínium kis rúd ) által a hangszedő egyéb részeire kifejtett vízszintes (eredő) erőre. Ezt kicsit érintetted a 4.-es pontban, sikerült is, hogy is mondjam finoman, mellélőni a valóságnak.

Eszembe jutott egy egyszerűbb, de igen érdekes kérdés, kíváncsi vagyok ki adja rá az első helyes választ: Milyen anyag az a bizonyos boron? Mi a magyar neve? :bigball:

Nevetségesnek tartom ezt a felsőbbrendű hangnemben folyó vizsgáztatást, hiszen mi itt nem vagyunk az ön diákjai, de hogy legyen egyszer karácsanya: A boron magyar neve bór.

Ps.: Ja és a részemről befejeztem, mert méltatlannak tartom ezt a nevetséges "játékot" mind a topikkal mind a fórumtársakkal szemben.

.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1395

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Néhány kép különböző hangszedők különböző csillapítás megoldásaira.
Az utolsó egy elöregedett, repedt csillapítás - javítása: csere.
Más tekercsek, más, tekercstest, más tűszár, más előfeszítés.... végtelen paraméteres egyenlet.

Melyik az utolsó
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 58

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Marci bácsi »

1. A tűszárat egy vékony acélszállal a hangszedő tengelyirányában rögzítik úgy, hogy előfeszítik. Azaz a tekercset "ráhúzzák" az általad "tűszár csillapításnak" hívott, valóban csillapító gyűrűre, felfüggesztésre. Ezt az erőt senki sem ismeri, akkor is megvan, mikor a hangszedőt nem tesszük a lemezre.
2. Tovább megyek. Ez az előfeszítés nem egyenletesen oszlik el a csillapító gyűrűn. Alapból a gyűrű alsó oldalát jobban nyomja, mint a felsőt (a tűszár lefelé lóg). Így állítják be gyárilag szándékosan (ezért károsodik a hangszedő használatlan állapotban).
3. Amikor a nyugalomban lévő lemezre optimális VTF-el ráhelyezed a tűt, A tűszár felveszi a hangszedő tengelyirányát, a tekercsek egyforma erővel fogják nyomni a felfüggesztést alul, felül, oldalt, mivel a tekercstest merőleges lesz a tengelyirányra, ahogy a felfüggesztő gumigyűrű is.
4. Ha elindítod a lemezt a kart a skating erő befelé igyekszik húzni, a tűszár kifelé hajlik, a tekercsek a felfüggesztő gyűrű külső felét nagyobb erővel nyomják, mint a belsőt. Hogy ez az erő mekkora?
Senki se tudja, nem is határozható meg, mivel a tekercsek felfekszenek a felfüggesztés teljes felületére, annak minden pontját nyomják. A tengelyhez közelebbi pontokat kevésbé (kisebb erőkar). Az erő nagysága függ a tűszár hosszától, a tekercsek kialakításától (hagyományos kereszt tekercstest, négyzetes lapka tekercstest...), a tekercstest nagyságától, a felfüggesztő gumigyűrű nagyságától, alakjától.....

Egy szó mint száz, hülye kérdésre nem lehet válaszolni.
A kérdés feltevésének sincs értelme.

Ha másra gondoltál, oszd meg velünk.

Még csak annyit, hogy a tűszárnak nincs csillapítása.

Big
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Lemezjátszó

Marci bácsi!

HG által leírtak tükrében, kiváncsi lennék mire gondoltál? ( nem provokáció, csak mások hibáiból is lehet tanulni)

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Vendég

Lemezjátszó

Néhány kép különböző hangszedők különböző csillapítás megoldásaira.
Az utolsó egy elöregedett, repedt csillapítás - javítása: csere.
Más tekercsek, más, tekercstest, más tűszár, más előfeszítés.... végtelen paraméteres egyenlet.

Vendég

Lemezjátszó

Látom, fene okos itt mindenki. Lássuk mennyire! Lássuk, kinek is van lövése itt a fizikához elemi szinten. Kitaláltam egy kérdést, melyre nincs tapasztalati válasz, kiguglizni sem lehet (valószínűleg), s tankönyvek sem szólnak róla (ugyancsak valószínűleg). Várom mindenki válaszát, NJ, HG, bta, Klaca, Tunerman, gaborka8X8 stb. hajrá!

Tehát: Ha az antiskating erőt nullára állítom, akkor a tűszár csillapítására mekkora oldalirányú erő hat? És ez az erő befelé, vagy kifelé mutat? (Nem tangenciális karról beszélek, hanem offsetes csapágyasról.)

1. A tűszárat egy vékony acélszállal a hangszedő tengelyirányában rögzítik úgy, hogy előfeszítik. Azaz a tekercset "ráhúzzák" az általad "tűszár csillapításnak" hívott, valóban csillapító gyűrűre, felfüggesztésre. Ezt az erőt senki sem ismeri, akkor is megvan, mikor a hangszedőt nem tesszük a lemezre.
2. Tovább megyek. Ez az előfeszítés nem egyenletesen oszlik el a csillapító gyűrűn. Alapból a gyűrű alsó oldalát jobban nyomja, mint a felsőt (a tűszár lefelé lóg). Így állítják be gyárilag szándékosan (ezért károsodik a hangszedő használatlan állapotban).
3. Amikor a nyugalomban lévő lemezre optimális VTF-el ráhelyezed a tűt, A tűszár felveszi a hangszedő tengelyirányát, a tekercsek egyforma erővel fogják nyomni a felfüggesztést alul, felül, oldalt, mivel a tekercstest merőleges lesz a tengelyirányra, ahogy a felfüggesztő gumigyűrű is.
4. Ha elindítod a lemezt a kart a skating erő befelé igyekszik húzni, a tűszár kifelé hajlik, a tekercsek a felfüggesztő gyűrű külső felét nagyobb erővel nyomják, mint a belsőt. Hogy ez az erő mekkora?
Senki se tudja, nem is határozható meg, mivel a tekercsek felfekszenek a felfüggesztés teljes felületére, annak minden pontját nyomják. A tengelyhez közelebbi pontokat kevésbé (kisebb erőkar). Az erő nagysága függ a tűszár hosszától, a tekercsek kialakításától (hagyományos kereszt tekercstest, négyzetes lapka tekercstest...), a tekercstest nagyságától, a felfüggesztő gumigyűrű nagyságától, alakjától.....

Egy szó mint száz, hülye kérdésre nem lehet válaszolni.
A kérdés feltevésének sincs értelme.

Ha másra gondoltál, oszd meg velünk.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Forog a lemez vagy sem?

Forog. Nincs semmi becsapás a kérdésben. Ajánljak valami jutalmat?

Big
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Lemezjátszó

Látom, fene okos itt mindenki. Lássuk mennyire! Lássuk, kinek is van lövése itt a fizikához elemi szinten. Kitaláltam egy kérdést, melyre nincs tapasztalati válasz, kiguglizni sem lehet (valószínűleg), s tankönyvek sem szólnak róla (ugyancsak valószínűleg). Várom mindenki válaszát, NJ, HG, bta, Klaca, Tunerman, gaborka8X8 stb. hajrá!

Tehát: Ha az antiskating erőt nullára állítom, akkor a tűszár csillapítására mekkora oldalirányú erő hat? És ez az erő befelé, vagy kifelé mutat? (Nem tangenciális karról beszélek, hanem offsetes csapágyasról.)

Forog a lemez vagy sem?

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Nem értem a kérdést, de próbálok írni valamit. Ha nem változtatják meg egymás anyagszerkezetét (nem tépnek ki darabokat egymásból) akkor csúszásról (vagy gördülésről)van szó, súrlódási erő lép fel közöttük, és az un. csúszási súrlódási együtthatóval lehet számolni. (Ezért, ha megnézed, hogy az mi, akkor olyanokat találsz, hogy fém-fa, fém-üveg stb közötti együttható, de olyat nem, hogy reszelő-fa, recés fa-sima fa stb.
De most a belinkelt anyagban látom, hogy éppen ezért (az egyéb, nem számítható erők miatt) a skating erőt nem elvi alapon számolják, hanem méregetik, meg statisztikát állítanak fel, úgyhogy felesleges volt ezen problémáznom.

A fizikai mennyiségek nem Isten teremtményei, hanem ember alkotta fogalmak, melyeknek definíciója van, gyakran ez a definíció a méréssel függ össze. A csúszási súrlódással sincs másképp.

Saját megfogalmazásomban: ha egy felületre egy másik felületet szorítunk állandó erővel, majd az egyik felületet egyenletesen mozgásba hozzuk, akkor az ezen mozgás fenntartásához szükséges erő megegyezik a két felület közötti súrlódási erővel. (Az abszolút értéke, az iránnyal most nem foglalkozom.)

Erre Te mondhatod, hogy mégse. Meg azt is mondhatod, hogy ez az erő most nagyobb, mert mondjuk recés a felület, ezért az általad súrlódási erőnek nevezett valamihez hozzájön még valami, csakhát a fizikában nem igy definiálták ezt az erőt...

Vendég

Lemezjátszó

Látom, fene okos itt mindenki. Lássuk mennyire! Lássuk, kinek is van lövése itt a fizikához elemi szinten. Kitaláltam egy kérdést, melyre nincs tapasaztalati válasz, kiguglizni sem lehet (valószínűleg), s tankönyvek sem szólnak róla (ugyancsak valószínűleg). Várom mindenki válaszát, HJ, HG, bta, Klaca, Tunerman, Gáborka stb. hajrá!

Na, Kisdiákok! Akinek a neve itt szerepel, annak sorakozó!
A tanár úr vizsgáztat.
Nekem nyugodtam írja be az egyest az indexembe, majd jelentkezem az UV. csekkért.

.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Látom, fene okos itt mindenki. Lássuk mennyire! Lássuk, kinek is van lövése itt a fizikához elemi szinten. Kitaláltam egy kérdést, melyre nincs tapasztalati válasz, kiguglizni sem lehet (valószínűleg), s szakkönyvek sem szólnak róla (ugyancsak valószínűleg). Várom mindenki válaszát, NJ, HG, bta, Klaca, Tunerman, gaborka8X8 stb. hajrá!

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Degrell Lászó: Lemezjátszók és hanglemezek

Persze mindig van, aki egy bizonyos dolog alatt mást ért, mást akar érteni, mint az általánosságban elfogadott.

.

Klaca-nak erre a mondatára reagáltam: "Azt feltételezik, hogy egyenes karnál nincs skating erő (legalábbis azt mondják, hogy csak megtört vonalú hangkaroknál lép fel)."

Lehet, hogy én vagyok hülye, de a "megtört vonalú" kontra "egyenes kar" esetén, figyelembe véve a szövegkörnyezetet, egyértelmű volt (nekem), hogy az egyenes kar alatt a hozzászóló ITT arra gondolt, hogy az offset szög nulla. Annál is inkább, mert a kar konkrét görbületétől (azonos offset szögnél) nem füg a skating erő. Ha meg nem függ, akkor nincs is értelme rákérdezni, hogy a kar alakjától hogy függ a skating erő (azonos offset esetén).

Vendég

Lemezjátszó

Majd a shellt a megfelelő szögben hozzá görbítjük...

Csak ne adj "ötleteket", mert még a végén viszontlátjuk az apróban vagy a vaterán

Vendég

Lemezjátszó

Ezért kár volt egy felesleges kört futni. Tudniillik a kar geometriájának szempontjából lényegtelen, hogy a karcső egyenes, vagy görbűlt. Mindkettőnél ugyanaz lesz a tű vízszintes szöge. Na mindegy, ne ragozzuk tovább...

Degrell Lászó: Lemezjátszók és hanglemezek

Persze mindig van, aki egy bizonyos dolog alatt mást ért, mást akar érteni, mint az általánosságban elfogadott.

.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Lehet, hogy ön ezt érti egyenes hangkar alatt, de nem ezt jelenti, mivel attól, hogy a hangszedőt elforgatjuk a hangkarban, azaz, a tengelye nem esik egybe a kar tengelyével, attól még a hangkar maga egyenes marad (ha nincsenek benne hajlítások), mivel a hangkar formája független a pick-up-től, azaz, úgy is meghatározható a hangkar formája, ha nincs benne hangszedő.
(Most már tényleg oda jut ez a topik, hogy még az egyenes fogalmát is definiálni kell?)

.

Ezért kár volt egy felesleges kört futni. Tudniillik a kar geometriájának szempontjából lényegtelen, hogy a karcső egyenes, vagy görbűlt. Mindkettőnél ugyanaz lesz a tű vízszintes szöge. Na mindegy, ne ragozzuk tovább...

Vendég

Lemezjátszó

Egyenes alatt azt értem, hogy a hangszedő tengelye egybeesik a kar hossztengelyével. ilyen csapáhgyasat még nem láttam, ha mégis van, akkor hülyeség.

Lehet, hogy ön ezt érti egyenes hangkar alatt, de nem ezt jelenti, mivel attól, hogy a hangszedőt elforgatjuk a hangkarban, azaz, a tengelye nem esik egybe a kar tengelyével, attól még a hangkar maga egyenes marad (ha nincsenek benne hajlítások), mivel a hangkar formája független a pick-up-től, azaz, úgy is meghatározható a hangkar formája, ha nincs benne hangszedő.
(Most már tényleg oda jut ez a topik, hogy még az egyenes fogalmát is definiálni kell?)

.

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Egyenes alatt azt értem, hogy a hangszedő tengelye egybeesik a kar hossztengelyével. Ilyen csapágyasat még nem láttam, ha mégis van, akkor hülyeség.

Marci, nem hülyeség, csak nem az "audiophile érdeklődés" számára vannak kitalálva, hanem echte munkaeszközök, speciális igényekre, minimális elvárások mellett; egyébként említettem is, és a korábban csatolt egyenes offset-nélküli karok vektoros ábráján is ott volt a kulcsszó, DJ

http://www.kabusa.com/str8_doc.htm

(Az azimuth-állítható hangkarokkal kapcsolatban amit kértél nemsokára leírom, és SFI kérdésre is válaszolok, üdv.)
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Ezt ugye, csak tréfából írta?

.

Egyenes alatt azt értem, hogy a hangszedő tengelye egybeesik a kar hossztengelyével. Ilyen csapágyasat még nem láttam, ha mégis van, akkor hülyeség.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Klaca »

OK. Köszi mindenkinek.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2922

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Majd a shellt a megfelelő szögben hozzá görbítjük...
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Vendég

Lemezjátszó

........ De szerintem egyenes kar nincs is csapágyasban. ..........

Ezt ugye, csak tréfából írta?

.

Marci bácsi
Fórumlakó
Fórumlakó

Lemezjátszó

Csak gyorsan átfutottam, de lenne pár kérdésem.
Azt feltételezik, hogy egyenes karnál nincs skating erő (legalábbis azt mondják, hogy csak megtört vonalú hangkaroknál lép fel). Ezt nem értem. Mivel a kar gyakorlatilag soha nem lesz érintőirányú, a súrlódási erő viszont mindig az, ezért világos, hogy ekkor is fellépne egy karra merőleges erő komponens, nem?
Másrészt a megtört karról illetve a végéről (A Headshellről) meg feltételezik, hogy az mindig, minden barázdában érintőirányú, de úgy első blikkre ez sem tűnik igaznak (ez az előbbiből következni látszik).

Egyenes karnál is van. Lineárnal nincs. De szerintem egyenes kar nincs is csapágyasban. Azért törik meg, mert így lehet (megfelelő szög, túlnyúlás stb.) minimalizálni a szöghibákat.

Másik kérdésedre: csak a két nullpontban nulla a szöghiba.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”