Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Aszpirin írta:
2025.11.01., szomb. 09:09
chord_ írta:
2025.11.01., szomb. 08:40
Mindkettő drót érintésvédelmileg, csomagolásilag, funkcionalitásban helyes, de a kereskedő állítja, hogy a drágább jobb, de csak a levegőbe beszélhet, mert egzakt bizonyítási lehetősége nincs. Miből merítse a hitelességét?
Nem éertem, miért írod ezt. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy tévedsz.

A komoly kábelgyártók pontos, mérhető, ellenőrizhrtő műszaki specifikációkat tudnak felmutatni a kábeleikez.
Extrém példának itt van a viléág egyik legdrágább kábele (több millió per méter):
General features
Conductors: Silver-plated 99.999999% solid core Oxygen-Free Copper (OFC).
Insulation: High purity class 1.003 extruded Fluorinated Ethylene Propylene (FEP).
Technology: Dual Mono-Filament technology and Total Signal Control (TSC) shielding are used across the line.
Terminations: Proprietary HOLO:PLUG® connectors are used for a variety of connections.

Specific product specifications
Odin 2 Speaker Cables:
Conductors: 24 silver-plated 20 AWG conductors in a flat array.
Capacitance: 8.3 pF/ft (27 pF/m).
Inductance: 0.125 µH/ft (0.41 µH/m).
Velocity of Propagation: 98%.

Odin 2 Power Cord:
Conductors: 7 x 14 AWG conductors.
Capacitance: 9.2pF/ft.
Inductance: 0.15μH/ft.
Velocity of Propagation: 88%.

Odin 2 Analog Interconnects:
Conductors: 10 silver-plated 23 AWG conductors.
Capacitance: 18.5pF/ft (Odin 2 RCA Pair).
Inductance: 0.05μH/ft (Odin 2 RCA Pair).
Shielding: Dual-Layer Shielding.
Ezeket az értékeket együttesen más általam ismert, ennél olcsóbb kábel nem képes hozni. Fontos az "együttesen". Egy-egy paraméterben lehet jobb egy olcsóbb kábel, de az a többi alapján sokkal rosszabb lesz. Tévedés joga fenntartva.

Az árakért guglizz rá a Nordost Odin 2-re. Lehet vitatkozni azon, hogy van-e értelmük hangminőség szempontjából, illetve hol van a "point of diminishing returns" , de tény, hogy aki abban hisz, hogy a kiemelkedően jó technikai paraméterek kiemelkedően jó hangzáést biztosítanak, és emiatt iilyen kiemelkedően magas objektív (mérhető) minőségű kábelt szeretne, az nagyon mélyen a zsebébe kell nyúljon, mert ezt az objektív jóságot ennél olcsóbban nem kapja meg.
Szerintem lehet, hogy tévedsz.
Mert akkor simán meglenne a 'jó kábel' receptje, és a gyártók erre gyúrnának.
Nem teszik.
És az Odin2 vajon mindenhol jó?
Csak kérdem.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3922

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Aszpirin írta:
2025.11.01., szomb. 09:09
chord_ írta:
Mindkettő drót érintésvédelmileg, csomagolásilag, funkcionalitásban helyes, de a kereskedő állítja, hogy a drágább jobb, de csak a levegőbe beszélhet, mert egzakt bizonyítási lehetősége nincs. Miből merítse a hitelességét?
Nem éertem, miért írod ezt. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy tévedsz.

A komoly kábelgyártók pontos, mérhető, ellenőrizhrtő műszaki specifikációkat tudnak felmutatni a kábeleikez.
Extrém példának itt van a viléág egyik legdrágább kábele (több millió per méter):
...
Lehet vitatkozni azon, hogy van-e értelmük hangminőség szempontjából, illetve hol van a "point of diminishing returns" , de tény, hogy aki abban hisz, hogy a kiemelkedően jó technikai paraméterek kiemelkedően jó hangzáést biztosítanak, és emiatt iilyen kiemelkedően magas objektív (mérhető) minőségű kábelt szeretne, az nagyon mélyen a zsebébe kell nyúljon.
Nemcsak azért kellenek a mérések, hogy megítélhessük a hangminőség szempontjából. Hanem azért is, hogy megvizsgálhassuk, illeszkedik-e a kábel a rendszerbe. A kábel két végén ugye általában valamilyen eszközök szoktak lenni, hacsak nem antennáról beszélünk. Ahol aktív/passzív elektronikák vannak, nedisten egy hangszóró, ott érdemes megnézni a kábel a paraméterek alapján OPTIMÁLISAN használható-e velük. Még akkor is ha kevés az esély rá, hogy nem. Minél nagyobb mennyiséget gyárt a kábelgyártó, annál biztosabb, hogy részletes méréseket is kap a vásárló mellé.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
kaef2 írta:
2025.10.31., pén. 21:43
..
De.
Az a felvetés, hogy egy hifi (vagy bármilyen) kereskedő (vagy akár egy nagy kábelgyártó) nem lehet hiteles, egészen abszurd, vagy legalábbis nem ugyanazt jelenti számodra és számomra a hitelesség fogalma.
A hifiben képtelenség arányítani a hangminőséget az árral, pont azért, mert nem hiteles a rendszer, mert nincs semmiféle etalon, amihez lehetne skálázni, fentebb megbeszéltük, hogy miért.
Az a kereskedő, aki ezt kiszolgálja, és $3k-ért kezembe nyom egy összekötő kábelt, amelyről az égvilágon semmilyen méréssel nem deríthető ki, hogy tényleg korrekt-e ez az ár az öntött MediaMarkt-os $5-os árához képest, ő mitől lenne hiteles? Vagy a kábelgyártó?
Segítek: csak a pszichológiával és leginkább az árral tud operálni, semmi mással, hogy bizony, ez nem véletlenül drága, mert x helyen y az írta, hogy q.vajó.
Ez lenne a kereskedői hitelesség?
Asszem, pont te írtad valahol, hogy a 'HighEnd' kritérium az rendszerszemléletileg kizárólag a fogyasztási ár szerint sorolható be a csoportba.

Ne érts félre, én is ezen a játszótéren vagyok, elfogadom, hogy maga a rendszer ilyen, én is vásárolok dolgokat, elfogadom, hogy ez van. Nem haragszom a kereskedőkre, ők a rendszer részei, és mert némelyikük a kolosszális hasbaakasztás mellett azért finom zenei dolgokkal fertőzhet be embereket, és a minőségi zenehallgatás felé terelheti a népet.
De kezeljük helyén a dolgokat
Na akkor beszéljünk még a "kapitalizmusról" egy kicsit.

A hifi az un luxus iparágak egyike. Tetszik, nem tetszik. Mint a parfümök, kozmetikumok, a drága ruhák, az elit borok/pezsgők, a sport autók, ékszerek, a Michelin csillagos éttermek és még egy rakás luxus árú és szolgáltatás piacai.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ezeken a piacokon a brand ismertsége, az árú tálalása, reklámozása, vagyis a "pszichológia" , ahogy írod, az egyik legfontosabb eladási eszköz. A vásárlók elvárják, hogy mindezzel ki legyenek szolgálva. Ennek az ára a haszon, ezeket a költségeket és a fejlődés, terjeszkedés, növekedés árát meg kell termelni, legalábbis a piaci növekedési potenciál formájában, még akkor is ha az adott cége hitelből növekszik, az sem ördögtől való ugyanis.

Amiről Te beszélsz, és elvárnád tőlük, az az un kisipari működés a "gyártók" és esetleg kereskedők meg a luxus cikkek gyártói részéről. Ahol általában nem kell brandet építeni, alkalmazottak tucatjait, százait esetleg fizetni, megjelenni kiállításokon, folyamatosan hirdetni, szakfolyóiratokba bekerülni, jópofizni az újságírókkal, fizetni egy-két munkatársat a közösségi média kezelésére, és persze a termék fejlesztés is sokba kerülhet, stb. Azért mert az első pillanatban a kisipari termék olcsónak látszik (itt most általánosságban beszélek ilyen termékekről, nem egy konkrét termékre gondolok) nem biztos, hogy a haszon nem nagyobb egy-egy eladáson, mint a luxus cikkeken, habár nem jellemző, de nem ritka az akár több száz százalékos haszonkulcs sem. Ha valakinek 10 ezer forint az anyagköltsége és 2-3 órát dolgozik az összeszerelésen, csomagoláson, stb, akkor a 100 ezer forintos eladási ár is jelentős, több száz százalékos hasznot hozhat. Van idehaza is ilyen. Csak a haszon és persze az eladási ár nagyságrendje, nem irritáló, mint a luxus cikkek esetében és ezért ezen el sem gondolkozunk igazán.
Nem nagyon érdemes tehát a gyártók, kereskedők zsebében turkálni, Ha nem lesz vevő, nem lesz cégük sem. Nekünk vásárlóknak az az érdekünk, hogy minél nagyobb legyen a választék, termékben és árkategóriában egyaránt és persze hogy a gyártók és kereskedők a verseny hatására rá legyenek szorítva arra, hogy érdemben foglalkozzanak velünk, ki legyünk szolgálva, akkor is ha baj van. Ez a helyzet meg csak akkor állhat elő, ha megéri terméket, szolgáltatást előállítani és a fejlesztésekkel kockázatot vállalni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6163

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

chord_ írta:
Nem értem, miért írod ezt. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy tévedsz.

A komoly kábelgyártók pontos, mérhető, ellenőrizhető műszaki specifikációkat tudnak felmutatni a kábeleikez.
Extrém példának itt van a világ egyik legdrágább kábele (több millió per méter):
General features
Conductors: Silver-plated 99.999999% solid core Oxygen-Free Copper (OFC).
Insulation: High purity class 1.003 extruded Fluorinated Ethylene Propylene (FEP).
Technology: Dual Mono-Filament technology and Total Signal Control (TSC) shielding are used across the line.
Terminations: Proprietary HOLO:PLUG® connectors are used for a variety of connections.

Specific product specifications
Odin 2 Speaker Cables:
Conductors: 24 silver-plated 20 AWG conductors in a flat array.
Capacitance: 8.3 pF/ft (27 pF/m).
Inductance: 0.125 µH/ft (0.41 µH/m).
Velocity of Propagation: 98%.

Odin 2 Power Cord:
Conductors: 7 x 14 AWG conductors.
Capacitance: 9.2pF/ft.
Inductance: 0.15μH/ft.
Velocity of Propagation: 88%.

Odin 2 Analog Interconnects:
Conductors: 10 silver-plated 23 AWG conductors.
Capacitance: 18.5pF/ft (Odin 2 RCA Pair).
Inductance: 0.05μH/ft (Odin 2 RCA Pair).
Shielding: Dual-Layer Shielding.
Ezeket az értékeket együttesen más általam ismert, ennél olcsóbb kábel nem képes hozni. Fontos az "együttesen". Egy-egy paraméterben lehet jobb egy olcsóbb kábel, de az a többi alapján sokkal rosszabb lesz. Tévedés joga fenntartva.

Az árakért guglizz rá a Nordost Odin 2-re. Lehet vitatkozni azon, hogy van-e értelmük hangminőség szempontjából, illetve hol van a "point of diminishing returns" , de tény, hogy aki abban hisz, hogy a kiemelkedően jó technikai paraméterek kiemelkedően jó hangzást biztosítanak, és emiatt iilyen kiemelkedően magas objektív (mérhető) minőségű kábelt szeretne, az nagyon mélyen a zsebébe kell nyúljon, mert ezt az objektív jóságot ennél olcsóbban nem kapja meg.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

kaef2 írta:
2025.10.31., pén. 21:43
..
De.
Az a felvetés, hogy egy hifi (vagy bármilyen) kereskedő (vagy akár egy nagy kábelgyártó) nem lehet hiteles, egészen abszurd, vagy legalábbis nem ugyanazt jelenti számodra és számomra a hitelesség fogalma.
A hifiben képtelenség arányítani a hangminőséget az árral, pont azért, mert nem hiteles a rendszer, mert nincs semmiféle etalon, amihez lehetne skálázni, fentebb megbeszéltük, hogy miért.
Az a kereskedő, aki ezt kiszolgálja, és $3k-ért kezembe nyom egy összekötő kábelt, amelyről az égvilágon semmilyen méréssel nem deríthető ki, hogy tényleg korrekt-e ez az ár az öntött MediaMarkt-os $5-os árához képest, ő mitől lenne hiteles? Vagy a kábelgyártó?
Segítek: csak a pszichológiával és leginkább az árral tud operálni, semmi mással, hogy bizony, ez nem véletlenül drága, mert x helyen y az írta, hogy q.vajó.
Ez lenne a kereskedői hitelesség?
Asszem, pont te írtad valahol, hogy a 'HighEnd' kritérium az rendszerszemléletileg kizárólag a fogyasztási ár szerint sorolható be a csoportba.

Ne érts félre, én is ezen a játszótéren vagyok, elfogadom, hogy maga a rendszer ilyen, én is vásárolok dolgokat, elfogadom, hogy ez van. Nem haragszom a kereskedőkre, ők a rendszer részei, és mert némelyikük a kolosszális hasbaakasztás mellett azért finom zenei dolgokkal fertőzhet be embereket, és a minőségi zenehallgatás felé terelheti a népet.
De kezeljük helyén a dolgokat

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 717

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Ilyen pedigrével kezembe nem vennék holmi drótokat. :D
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6163

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

No comment :smile51:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2362

Hozzászólás Szerző: cables »

alto írta:
2025.10.31., pén. 06:55
La_Valse írta:
2025.10.30., csüt. 22:53

„Kezdetben valának a Maxwell egyenletek, és ezek alapján alkotta meg Isten az eget és földet.”
(Simonyi Károly)
Az öreg Simonyi prof, hatalmas tudású ember volt és remek tanár, nekem még ő tanította az Elektronfizikát és az Elméleti villamosságtant.
Nekem is Simonyi professzor úr tanította az Elektronfizikát és az Elméleti villamosságtant. Sőt én nála is szigorlatoztam.

Szigorlatok.jpg
Szigorlatok.jpg (100.92 KiB) Megtekintve 655 alkalommal

De ha már alto behozta ide a végzettség témát elmondanám, hogy kábelekről és általában jelterjedésről a Mikrohullámú ágazaton tanították a legtöbbet.
---

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11099
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 21:17
Nézd, ne tegyél úgy, mintha nem lennél benne nyakig az audio bizniszben. Aktív hangdobozokkal nyomulsz. Kereskedő vagy, fejlesztő, mérnök, vagyis, szakértő, nem? Legalábbis reméljük.
Jómagam a szimpla fogyasztó vagyok. Zenehallgató. Akiknek csinálod a dolgaidat. A közönség. Veszem a drótot, amelyik tetszik. Nemhogy nem keresek rajta, de folyamatos veszteséggel üzemeltetem a hifis dolgaimat...

Ez, akárhogyan is számolom, két pólus. Hogy erőltetett?, hidd el, nem, én, pl., ha megfeszülök, akkor sem tudok hangdobozt tervezni... Én pénzt veszítek folyamatosan a hifivel, te pedig pénzt nyersz (ha jók a cuccok) folyamatosan a hifivel.
Feltételezem, mint itt mindenkinek, neked is megvan a szakterületed, ahol ténykedsz, pénzt keresel, szakembernek vagy mondható.

Nem szívesen jövök itt az életemmel, de ha már ilyesmiket írsz rólam, röviden reagálok. Elsősorban zenésznek tartom magam, aztán vagyok többféle mérnök, fotós, tanár, sportoló, vállalkozóként 3 cég vezetője és tulajdonosa. Kereskedő? Az nem voltam soha, bár gyártok és árulok néhány audio cuccot, viszont egyikkel sem nyomulok, nem is ebből élek, hobbinak tekinthető. Szakértő abban vagyok, amihez igazán értek, de ezek nem, vagy csak érintőleges kapcsolódnak e fórumhoz, ahol szakemberként (pl. hangmérnökként) felszólalni instant seppuku. Bár itt ugye lassan mindenről lehet beszélgetni a bringázástól a kávézásig, néha magam is meglepődöm, milyen topikok nyílnak az egykori HiFi és házimozi fórumon, tehát lassan mindenki szakértő lehet valamilyen témában.

A "két pólus" elméleted sehogy sem stimmel, hiszen mindannyian vásárlók vagyunk, még a kereskedők és "szakemberek" is, egymás által előállított javakat vásárolunk Te is, én is. Attól tartok, van egy erős fenntartásod, frusztrációd a kereskedőkkel és hangtechnikai szakemberekkel szemben, amivel én nem szeretnék foglalkozni. Megvannak a magam démonjai, csak én inkább elkerülöm, mintsem aprókaviccsal dobáljam őket.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 20:52
alto írta:
2025.10.31., pén. 18:48
...Azért zavar - ahogy már említettem - mert ez a fajta tudományos maszatolás az egész szakma (ez alatt én most az audio ipart értem) hitelességét rongálja, amellett hogy árt a tudományba vetett közbizalomnak is.
Fejtsd ki, ha majd ráérsz, ezt az 'audio ipar hitelessége' dolgot. Hogy egy összekötő mitől is $10k. Ez hiteles?
Mert pont finomul el lett magyarázva feljebb, hogy ezek miért nem hitelesek, és ab ovo nem is lehetnek azok.
Hogy nem mérhető paraméterek szerint megy a kereskedés, stb... stb..., meg metrológiailag sem stimmelnek sehogyan.

A hifis kábeleknél a tudományba vetett közbizalmat citálod? De hát megbeszéltük, hogy nincs tudomány, ill. itt megáll a szokásos mérnöki metodika, mert nem mérhető, nem hasonlítható semmilyen etalonhoz, mert nincs hatósági, meg semmilyen etalon, mint az igazi hiteles dolgoknál... mindenki kb. ex-has nyomul a kábeleivel...
De pont ráérek, meghallgatlak természetesen.

Egy hifis kereskedő hiteles?... még a nyelvi metafizika is tiltakozik az ilyen képtelen szókapcsolat ellen...
Az inkább a maszatolás, amit csinálnak, nem lehet inkább? RR nem-hitelessége mondjuk 50e-be fáj max...
Habár közhely és triviális, de leírnám még egyszer:
a kapitalizmusban az árúk szabad áramlása lényeges dolog - vagyis mindenki szabad akaratából eldöntheti mit és kitől vásárol, na meg azt is hogy mennyiért. A gyártók és a kereskedők is eldönthetik, hogy milyen terméket állítanak elő és forgalmaznak, általában a saját pénzüket, cégüket kockáztatva. Ha tévedtek, nem lesz vásárlójuk és csődbe mennek. Ez az élet rendje.

Egy tartós fogyasztási cikk megvásárlásakor nem csak a minősége számít. Fontos a garancia, a hosszú távú terméktámogatás, fontos a design, a család - és feleségbarát kivitel, a megbízhatósága, a csomagolás és egyéb úri huncutságok. A presztizst, a brand ismertséget és ezáltal a hosszú távú eladási esélyeket nem is említve.

Számon kérni, hogy ki, miért gyárt vagy forgalmaz számodra indokolhatatlanul drágának tűnő termékeket, erősen kontraproduktívnak tűnik.

A hitelesség hiánya iparági probléma. Magam is sokat írtam, beszéltem erről. Megérne egyszer egy értelmes beszélgetést ez a kérdés.

De.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 19:47
chord_ írta:
2025.10.31., pén. 17:24
De akkor minek is a szakértői vagytok?
Mielőtt teljesen bebukunk a béka ülepe alá kommunikációs minőségben, néhány egyszerű kérdésem lenne.

Miért a többes szám? (Semmilyen csoport tagjának nem tartom itt magam.)

Kiket, miben és miért gondolsz itt szakértőnek? (Én biztosan nem neveztem magam szakértőnek ezen a nem szakmai fórumon, részemről szakmainak tekintett kérdéseket nem itt szoktam megvitatni.)

Mi értelme van ennek az erőltetett megosztásnak? (Engem nem vonz a kétpólusú világ, amiben vagyunk "mi", meg vannak "ők".)
Nézd, ne tegyél úgy, mintha nem lennél benne nyakig az audio bizniszben. Aktív hangdobozokkal nyomulsz. Kereskedő vagy, fejlesztő, mérnök, vagyis, szakértő, nem? Legalábbis reméljük.
Jómagam a szimpla fogyasztó vagyok. Zenehallgató. Akiknek csinálod a dolgaidat. A közönség. Veszem a drótot, amelyik tetszik. Nemhogy nem keresek rajta, de folyamatos veszteséggel üzemeltetem a hifis dolgaimat...

Ez, akárhogyan is számolom, két pólus.
Hogy erőltetett?, hidd el, nem, én, pl., ha megfeszülök, akkor sem tudok hangdobozt tervezni...
Én pénzt veszítek folyamatosan a hifivel, te pedig pénzt nyersz (ha jók a cuccok) folyamatosan a hifivel.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9436

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 21:01
asebestyen írta:
2025.10.31., pén. 18:02

Én vittem el annó Rudi bácsit egy fórumtárshoz és kábelezték át az egész rendszerét, végül maradtak a régi drótok. Ebben semmi különleges nincs - és az ellenkezőjében sem lenne-, viszont tény. És még sok ilyen van. Attól, hogy szemed becsukod, füled befogod, még megtörténnek/megtörténtek.
Én is vittem RR drótokat pár helyre. Több helyre, kerültek ilyen drótok, mint valaha gondolnád. És nagyon-nagyon jól szerepeltek, sok neves drót ment utána eladásra, millió felüli is volt nem egy és nem kettő. Ezek tények. Nem én tehetek róla, hidd el.
Látszik, nem egy körbe járunk. Szerencsére.
Szerencsére.
Nekem konkrétan tele a fecskendőm ezzel a témával. Eddig úgy éreztem, hogy nem lenne korrekt részemről a negatív kritika, de eddig tartott.

Rudolf éveken keresztül adott nekem próbára kábeleket. Nálam mindegyik elvérzett egytől egyig. MINDEGYIK. Nem feltétlen sok milliós kábelekkel szemben, volt, hogy kb azonos áru kábelekkel szemben is. Neki minden esetben beszámoltam a tapasztalataimról, megköszöntem és visszaadtam.
Hagyjuk már ezt az áhítatot. Tőle is kértem, hogy szorítkozzon a saját fórumara, más sem tolja a tömjént full kreténbe, kérlek se te, se ő ne tegye. Ha ezt nem értitek meg, akkor mehettek az arckönyvre homokozni.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

asebestyen írta:
2025.10.31., pén. 18:02

Én vittem el annó Rudi bácsit egy fórumtárshoz és kábelezték át az egész rendszerét, végül maradtak a régi drótok. Ebben semmi különleges nincs - és az ellenkezőjében sem lenne-, viszont tény. És még sok ilyen van. Attól, hogy szemed becsukod, füled befogod, még megtörténnek/megtörténtek.
Én is vittem RR drótokat pár helyre. Több helyre, kerültek ilyen drótok, mint valaha gondolnád. És nagyon-nagyon jól szerepeltek, sok neves drót ment utána eladásra, millió felüli is volt nem egy és nem kettő. Ezek tények. Nem én tehetek róla, hidd el.
Látszik, nem egy körbe járunk. Szerencsére.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

alto írta:
2025.10.31., pén. 18:48
...Azért zavar - ahogy már említettem - mert ez a fajta tudományos maszatolás az egész szakma (ez alatt én most az audio ipart értem) hitelességét rongálja, amellett hogy árt a tudományba vetett közbizalomnak is.
Fejtsd ki, ha majd ráérsz, ezt az 'audio ipar hitelessége' dolgot. Hogy egy összekötő mitől is $10k. Ez hiteles?
Mert pont finomul el lett magyarázva feljebb, hogy ezek miért nem hitelesek, és ab ovo nem is lehetnek azok.
Hogy nem mérhető paraméterek szerint megy a kereskedés, stb... stb..., meg metrológiailag sem stimmelnek sehogyan.

A hifis kábeleknél a tudományba vetett közbizalmat citálod? De hát megbeszéltük, hogy nincs tudomány, ill. itt megáll a szokásos mérnöki metodika, mert nem mérhető, nem hasonlítható semmilyen etalonhoz, mert nincs hatósági, meg semmilyen etalon, mint az igazi hiteles dolgoknál... mindenki kb. ex-has nyomul a kábeleivel...
De pont ráérek, meghallgatlak természetesen.

Egy hifis kereskedő hiteles?... még a nyelvi metafizika is tiltakozik az ilyen képtelen szókapcsolat ellen...
Az inkább a maszatolás, amit csinálnak, nem lehet inkább? RR nem-hitelessége mondjuk 50e-be fáj max...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 903

Hozzászólás Szerző: fererencz »

RR jól el is vitte a balhét, ha akarta, ha nem. Pedig Ő csak egy színfolt az átalakuló hifis világban, nem is annyira érinti a változás.

Remélem, ez csak egy fura véletlen, nem pedig tudatos reakció. gondolkodik.gif
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

chord_ írta:
Mielőtt teljesen bebukunk a béka ülepe alá kommunikációs minőségben, néhány egyszerű kérdésem lenne.

Miért a többes szám? (Semmilyen csoport tagjának nem tartom itt magam.)

Kiket, miben és miért gondolsz itt szakértőnek? (Én biztosan nem neveztem magam szakértőnek ezen a nem szakmai fórumon, részemről szakmainak tekintett kérdéseket nem itt szoktam megvitatni.)

Mi értelme van ennek az erőltetett megosztásnak? (Engem nem vonz a kétpólusú világ, amiben vagyunk "mi", meg vannak "ők".)

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3287
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

chord_ írta:
Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 16:34
chord_ írta:
2025.10.31., pén. 14:21
... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Konszenzusnak hallgatói, vásárlói oldalon kellene lenni ahhoz, hogy arra egy fejlesztést, esetleg kutatást el lehessen indítani. Tehát szedj össze néhány ezer hobbitársat és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek mindenféle rendszerben a legjobb eredményt adja. OK, ilyet biztosan nem fogtok találni, ezért könnyítsünk a feladaton és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek a legjobban tetszik egy bizonyos tesztrendszerben. Szerintem ilyet sem fogtok találni, de hajrá!

Ha sejtésemnek megfelelően a vélemények szerteágazóak lesznek, akkor hogyan várható el a tudománytól, hogy alkossa meg a tökéletes receptet?
OK.
A nem-konszenzusé?
Egy ennyire szerteágazó mátrixban lehülyézni valakit, aki gondol egy szisztémát? Milyen alapon???
Próbáld már megérteni, hogy nem Rudi bá szisztémájával van a baj, és ezért ő senki nem hülyézte le.
Mindenki úgy fejleszt kábel ahogy akar vagy tud, ki rézből ki ezüstből, ki tömörből ki sodrottból, ki fonva ki egyenesen, ki árnyékolva ki árnyékolásmentesen, ki szigetelve ki csupaszon.

A baj azzal van, ha a fejlesztéseit tudományosnak tűnő, de hamis állításokkal próbálja alátámasztani. Mivel egy mérnökemberről van szó, ezt ügyesen csinálja, és bár egy kívülállónak elsőre furának tűnhet az, hogy a szigetelés (a vezetőt körülvevő dielektrikum) anyaga befolyásolja egy kábel elektromágneses tulajdonságait, a valóságban ez egy tudományosan alátámasztott tény, és egyenesen következik az elektromágnesesség fizikáját leíró már említett Maxwell-egyenletekből.

Azonban az nem következik a Maxwell egyenletekből, és semmilyen más módon tudományosan nem igazolt, hogy a levegő mint dielektrikum használata volna a lehető legjobb egy kábel hangminőségének szempontjából. Tehát tudományosan igazolt tények közé csomagol hamis, valótlan, igazolatlan állításokat.

Engem ez nem azért zavar, merthogy Rudi bá tevékenysége bármilyen módon közvetlenül érintené az üzleti tevékenységemet, vagy sértené az üzleti érdekeimet. Egyszerűen annyira más célcsoportokkal dolgozunk, hogy ez nem oszt, nem szoroz. Azért zavar - ahogy már említettem - mert ez a fajta tudományos maszatolás az egész szakma (ez alatt én most az audio ipart értem) hitelességét rongálja, amellett hogy árt a tudományba vetett közbizalomnak is.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 89

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Luxor Audio írta:
Konszenzusnak hallgatói, vásárlói oldalon kellene lenni ahhoz, hogy arra egy fejlesztést, esetleg kutatást el lehessen indítani. Tehát szedj össze néhány ezer hobbitársat és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek mindenféle rendszerben a legjobb eredményt adja. OK, ilyet biztosan nem fogtok találni, ezért könnyítsünk a feladaton és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek a legjobban tetszik egy bizonyos tesztrendszerben. Szerintem ilyet sem fogtok találni, de hajrá!
Egyetlen ilyen van a világon, az AN Vz (ha jól emlékszem). Semmi más. SM már egymilliószor leírta, bárhol, bármi helyett csak az és azzal minden szuper lesz.
Sajnos nekem nagyon más(ok) van(nak), így amit hallgatok, az nem zene, csak zaj.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7760

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord_ írta:
Luxor Audio írta:
chord_ írta:

Ha sejtésemnek megfelelően a vélemények szerteágazóak lesznek, akkor hogyan várható el a tudománytól, hogy alkossa meg a tökéletes receptet?
OK.
A nem-konszenzusé?
Egy ennyire szerteágazó mátrixban lehülyézni valakit, aki gondol egy szisztémát? Milyen alapon???
Nincs lehülyézve senki. Mi nem tehetünk arról, hogy te/ti nem tudod/játok elválasztani a műszaki színvonalat/minőséget és az ízlést.
A zenei/hangtechnikai ízlés/ízléstelenség nem műszaki terület. Ennek a legnagyobb szakértője magad lehetsz, ha megengeded magadnak, hogy őszinte legyél magaddal.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Luxor Audio írta:
chord_ írta:

OK.
A nem-konszenzusé?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

chord_ írta:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 12:11
cables írta:
2025.10.31., pén. 11:47

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?
alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Miért kellene konszenzusnak lennie?

A szubjektív, ízlés alapú dolgokban általában nincs konszenzus. Nem kell, hogy legyen egyetlen, mindenki számára üdvözítő megoldás.

Mi a jobb? A vörös vagy a fehér bor? A dízel vagy benzines autó? Túrós csusza sült szalonnával vagy cukorral?
Alapvetően teljesen mindegy, ha valamelyik bejön. Mindkét fajta bortól be lehet rúgni, az autó is elvisz a célhoz, motor típustól függetlenül és jól lakhatunk a túrós csuszával bárhogy is van ízesítve.

Nekem nem hiányzik a konszenzus a sodrott vagy tömör, árnyékolt vagy nem, réz vagy ezüst kérdésekben. Tudok dönteni ipari/közösségi konszenzus nélkül is abban, hogy NEKEM adott körülmények között mi a jó. Az esetleges konszenzus a válaszokban csak egy a sokfajta egyéb jellemző mellett, amiknek mind klappolnia kellene, ahhoz a végén élvezzem, amit kapok.

Tök felesleges tehát számonkérni a "szakmán", hogy még egy vacak konszenzust sem tudott összehozni. Nem dolga.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: tottyi »

chord_ írta:
PgSpa írta:
cables írta:

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?
Azért adják meg, hogy pl. az autódban a kábelkorbács úgy legyen összerakva, hogy élettartam km-ig bizonyosan ne legyen gond.
Vagy a telefon-adótorony betápjánál ne legyen probléma az SMS-eid fogadásánál.
Hogy a metró szerelvény egy f@sza gyorsításnál ne izzítsa fel a vezetékeit.
Hogy tudd nézni a sorozataidat a kellő sávszélességgel.
stb...
Ez az ipar.
Fontos dolgok szerintem.
Az audióhoz, a hifizéshez ezeknek, az égvilágon semmi közük sincs. Hiszen itt, olyan alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Talan egy ilyen muszert ami meg tudna hatarozni, hogy melyik kabel a jo ugy lehetne megalkotni, hogy amilyen jel bemegy ugyan az jojjon ki a masik felen mindenfele "rarakodas" nelkul es ne vegyen el belle semmit, talan frekvencia szerint de itt csak talalgatok. Na most mi van ha ez az embereknek nem fog tetszeni mert itt mar irtak akik reszt vettek hangstudios munkalatokban, hogy potmeterekkel valtoztatnak a hangokon, hogy "zamatosabb" (ez csak az en megfogalmazasom) legyen a hangja a felvetelnek lejatszaskor. Mi van ha valakinek nem annyira jo a rendszere es epp egy kabel elviszi abban az iranyba pl tobb basszus, hogy az a kabel szerinte sokkal jobb mint amit az elejen irtam, semleges lenne de ez csak olyan helyre jo ahol mar eleve a rendszer is rendben van. Szerintem az arnyekolast epp azert talaltak fel, hogy vedje a kabelt a kulso zajoktol vagy a belso zajok ne befojasoljak annyira.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7760

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 13:58
tonee73 írta:
2025.10.31., pén. 09:48
chord_ írta:
2025.10.31., pén. 08:59

És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Az élen Rudibával. Azért a többiek nem tolnak akkora izmot abba, hogy tolják a cuccukat... pláne nem ilyen módon. gondolkodik.gif
Ti toljátok.
Csak nézd vissza. RR csak szépen fonogatta a drótjait, csendben volt, és asebestyén szemétkedett vele nyíltan, provokálta, mindenféle retorzió nélkül, (biztos a haverotok, nem tudom....)
Ti toljátok ezt a pazar ingyenreklámot.
Jaja, az az asebestyén (bár akkor ásebestyén, ha már... persze téged a valóság nem érdekel, igy nem tud kizökkenteni) tényleg egy szemét. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

PgSpa írta:
cables írta:
Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 10:07

Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801
Azért adják meg, hogy pl. az autódban a kábelkorbács úgy legyen összerakva, hogy élettartam km-ig bizonyosan ne legyen gond.
Vagy a telefon-adótorony betápjánál ne legyen probléma az SMS-eid fogadásánál.
Hogy a metró szerelvény egy f@sza gyorsításnál ne izzítsa fel a vezetékeit.
Hogy tudd nézni a sorozataidat a kellő sávszélességgel.
stb...
Ez az ipar.
Fontos dolgok szerintem.
Az audióhoz, a hifizéshez ezeknek, az égvilágon semmi közük sincs. Hiszen itt, olyan alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”