Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3290
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: alto »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 17:24
Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 16:34
chord_ írta:
2025.10.31., pén. 14:21
... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Konszenzusnak hallgatói, vásárlói oldalon kellene lenni ahhoz, hogy arra egy fejlesztést, esetleg kutatást el lehessen indítani. Tehát szedj össze néhány ezer hobbitársat és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek mindenféle rendszerben a legjobb eredményt adja. OK, ilyet biztosan nem fogtok találni, ezért könnyítsünk a feladaton és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek a legjobban tetszik egy bizonyos tesztrendszerben. Szerintem ilyet sem fogtok találni, de hajrá!

Ha sejtésemnek megfelelően a vélemények szerteágazóak lesznek, akkor hogyan várható el a tudománytól, hogy alkossa meg a tökéletes receptet?
OK.
De akkor minek is a szakértői vagytok?
A nem-konszenzusé?
Egy ennyire szerteágazó mátrixban lehülyézni valakit, aki gondol egy szisztémát? Milyen alapon???
Próbáld már megérteni, hogy nem Rudi bá szisztémájával van a baj, és ezért ő senki nem hülyézte le.
Mindenki úgy fejleszt kábel ahogy akar vagy tud, ki rézből ki ezüstből, ki tömörből ki sodrottból, ki fonva ki egyenesen, ki árnyékolva ki árnyékolásmentesen, ki szigetelve ki csupaszon.

A baj azzal van, ha a fejlesztéseit tudományosnak tűnő, de hamis állításokkal próbálja alátámasztani. Mivel egy mérnökemberről van szó, ezt ügyesen csinálja, és bár egy kívülállónak elsőre furának tűnhet az, hogy a szigetelés (a vezetőt körülvevő dielektrikum) anyaga befolyásolja egy kábel elektromágneses tulajdonságait, a valóságban ez egy tudományosan alátámasztott tény, és egyenesen következik az elektromágnesesség fizikáját leíró már említett Maxwell-egyenletekből.

Azonban az nem következik a Maxwell egyenletekből, és semmilyen más módon tudományosan nem igazolt, hogy a levegő mint dielektrikum használata volna a lehető legjobb egy kábel hangminőségének szempontjából. Tehát tudományosan igazolt tények közé csomagol hamis, valótlan, igazolatlan állításokat.

Engem ez nem azért zavar, merthogy Rudi bá tevékenysége bármilyen módon közvetlenül érintené az üzleti tevékenységemet, vagy sértené az üzleti érdekeimet. Egyszerűen annyira más célcsoportokkal dolgozunk, hogy ez nem oszt, nem szoroz. Azért zavar - ahogy már említettem - mert ez a fajta tudományos maszatolás az egész szakma (ez alatt én most az audio ipart értem) hitelességét rongálja, amellett hogy árt a tudományba vetett közbizalomnak is.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: KLajos »

Luxor Audio írta:
Konszenzusnak hallgatói, vásárlói oldalon kellene lenni ahhoz, hogy arra egy fejlesztést, esetleg kutatást el lehessen indítani. Tehát szedj össze néhány ezer hobbitársat és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek mindenféle rendszerben a legjobb eredményt adja. OK, ilyet biztosan nem fogtok találni, ezért könnyítsünk a feladaton és keressétek meg azt a kábelt (erősítőt, lejátszót, hangsugárzót, bármit), ami mindenkinek a legjobban tetszik egy bizonyos tesztrendszerben. Szerintem ilyet sem fogtok találni, de hajrá!
Egyetlen ilyen van a világon, az AN Vz (ha jól emlékszem). Semmi más. SM már egymilliószor leírta, bárhol, bármi helyett csak az és azzal minden szuper lesz.
Sajnos nekem nagyon más(ok) van(nak), így amit hallgatok, az nem zene, csak zaj.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7760

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 17:24
Luxor Audio írta:
chord_ írta:

Ha sejtésemnek megfelelően a vélemények szerteágazóak lesznek, akkor hogyan várható el a tudománytól, hogy alkossa meg a tökéletes receptet?
OK.
A nem-konszenzusé?
Egy ennyire szerteágazó mátrixban lehülyézni valakit, aki gondol egy szisztémát? Milyen alapon???
Nincs lehülyézve senki. Mi nem tehetünk arról, hogy te/ti nem tudod/játok elválasztani a műszaki színvonalat/minőséget és az ízlést.
Én vittem el annó Rudi bácsit egy fórumtárshoz és kábelezték át az egész rendszerét, végül maradtak a régi drótok. Ebben semmi különleges nincs - és az ellenkezőjében sem lenne-, viszont tény. És még sok ilyen van. Attól, hogy szemed becsukod, füled befogod, még megtörténnek/megtörténtek.
A zenei/hangtechnikai ízlés/ízléstelenség nem műszaki terület. Ennek a legnagyobb szakértője magad lehetsz, ha megengeded magadnak, hogy őszinte legyél magaddal.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Luxor Audio írta:
chord_ írta:

OK.
A nem-konszenzusé?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11099
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3922

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

chord_ írta:
PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 12:11
cables írta:
2025.10.31., pén. 11:47

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?
alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Miért kellene konszenzusnak lennie?

A szubjektív, ízlés alapú dolgokban általában nincs konszenzus. Nem kell, hogy legyen egyetlen, mindenki számára üdvözítő megoldás.

Mi a jobb? A vörös vagy a fehér bor? A dízel vagy benzines autó? Túrós csusza sült szalonnával vagy cukorral?
Alapvetően teljesen mindegy, ha valamelyik bejön. Mindkét fajta bortól be lehet rúgni, az autó is elvisz a célhoz, motor típustól függetlenül és jól lakhatunk a túrós csuszával bárhogy is van ízesítve.

Nekem nem hiányzik a konszenzus a sodrott vagy tömör, árnyékolt vagy nem, réz vagy ezüst kérdésekben. Tudok dönteni ipari/közösségi konszenzus nélkül is abban, hogy NEKEM adott körülmények között mi a jó. Az esetleges konszenzus a válaszokban csak egy a sokfajta egyéb jellemző mellett, amiknek mind klappolnia kellene, ahhoz a végén élvezzem, amit kapok.

Tök felesleges tehát számonkérni a "szakmán", hogy még egy vacak konszenzust sem tudott összehozni. Nem dolga.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: tottyi »

chord_ írta:
PgSpa írta:
cables írta:

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?
Azért adják meg, hogy pl. az autódban a kábelkorbács úgy legyen összerakva, hogy élettartam km-ig bizonyosan ne legyen gond.
Vagy a telefon-adótorony betápjánál ne legyen probléma az SMS-eid fogadásánál.
Hogy a metró szerelvény egy f@sza gyorsításnál ne izzítsa fel a vezetékeit.
Hogy tudd nézni a sorozataidat a kellő sávszélességgel.
stb...
Ez az ipar.
Fontos dolgok szerintem.
Az audióhoz, a hifizéshez ezeknek, az égvilágon semmi közük sincs. Hiszen itt, olyan alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.
Talan egy ilyen muszert ami meg tudna hatarozni, hogy melyik kabel a jo ugy lehetne megalkotni, hogy amilyen jel bemegy ugyan az jojjon ki a masik felen mindenfele "rarakodas" nelkul es ne vegyen el belle semmit, talan frekvencia szerint de itt csak talalgatok. Na most mi van ha ez az embereknek nem fog tetszeni mert itt mar irtak akik reszt vettek hangstudios munkalatokban, hogy potmeterekkel valtoztatnak a hangokon, hogy "zamatosabb" (ez csak az en megfogalmazasom) legyen a hangja a felvetelnek lejatszaskor. Mi van ha valakinek nem annyira jo a rendszere es epp egy kabel elviszi abban az iranyba pl tobb basszus, hogy az a kabel szerinte sokkal jobb mint amit az elejen irtam, semleges lenne de ez csak olyan helyre jo ahol mar eleve a rendszer is rendben van. Szerintem az arnyekolast epp azert talaltak fel, hogy vedje a kabelt a kulso zajoktol vagy a belso zajok ne befojasoljak annyira.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7760

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 13:58
tonee73 írta:
2025.10.31., pén. 09:48
chord_ írta:
2025.10.31., pén. 08:59

És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Az élen Rudibával. Azért a többiek nem tolnak akkora izmot abba, hogy tolják a cuccukat... pláne nem ilyen módon. gondolkodik.gif
Ti toljátok.
Csak nézd vissza. RR csak szépen fonogatta a drótjait, csendben volt, és asebestyén szemétkedett vele nyíltan, provokálta, mindenféle retorzió nélkül, (biztos a haverotok, nem tudom....)
Ti toljátok ezt a pazar ingyenreklámot.
Jaja, az az asebestyén (bár akkor ásebestyén, ha már... persze téged a valóság nem érdekel, igy nem tud kizökkenteni) tényleg egy szemét. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

PgSpa írta:
cables írta:
Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 10:07

Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801
Azért adják meg, hogy pl. az autódban a kábelkorbács úgy legyen összerakva, hogy élettartam km-ig bizonyosan ne legyen gond.
Vagy a telefon-adótorony betápjánál ne legyen probléma az SMS-eid fogadásánál.
Hogy a metró szerelvény egy f@sza gyorsításnál ne izzítsa fel a vezetékeit.
Hogy tudd nézni a sorozataidat a kellő sávszélességgel.
stb...
Ez az ipar.
Fontos dolgok szerintem.
Az audióhoz, a hifizéshez ezeknek, az égvilágon semmi közük sincs. Hiszen itt, olyan alapkérdésekben, hogy tömör / sodrott, vagy a kb. átmérő, amit kellene használni, kell-e árnyékolás, stb... a konszenzusnak még a leghalványabb jele sincs.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

tonee73 írta:
2025.10.31., pén. 09:48
chord_ írta:

És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Az élen Rudibával. Azért a többiek nem tolnak akkora izmot abba, hogy tolják a cuccukat... pláne nem ilyen módon. gondolkodik.gif
Ti toljátok.
Csak nézd vissza. RR csak szépen fonogatta a drótjait, csendben volt, és asebestyén szemétkedett vele nyíltan, provokálta, mindenféle retorzió nélkül, (biztos a haverotok, nem tudom....)
Ti toljátok ezt a pazar ingyenreklámot.

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég

Alex_Aston írta:
2025.10.31., pén. 13:09
cables írta:

A kérdés ez volt, vagy az, hogy vannak e papírok mérési eredményekkel?
Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.
Ne csúsztassunk már.
Nem, nem ez volt a kérdés.
Persze, hogy vannak papírok mérésekkel.
Az volt a kérdés, hogy ezek korrelálnak-e az otthon észlelt hangminőséggel nálunk, a hifiseknél. Vagy bármivel, ami a fogyasztónak elégedettséget vagy nemtetszést ad.
Hogy alátámasztódik-e pl. egy 1000× árkülönbség egy kábelnél.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 612

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Alex_Aston írta:
2025.10.31., pén. 13:09
cables írta:

Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.
Alex kapsz egy like-ot full igazad van. :D
Bár a mérési eredmények engem sem nagyon érdekelnek, inkább a hangzás, bár élek a gyanúperrel, hogy ennek az is az oka, hogy műszaki analfabéta vagyok, és csak annyit tudok kínaiul hogy "nyi-ha" és ez azt jelenti kb. hogy jónapot. :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3646

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:

Csak a Marantz! :-D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: tottyi »

cables írta:
2025.10.31., pén. 12:15
Darvas kiváló logikával kísérletezett és ha jó értem a cikkét tulajdonképpen pár nap alatt eljutott oda, ahova én kb. 10 év alatt jutottam. Amit írt az én tapasztalataim szerint ma is érvényesek.
Csak kotod az ebet a karohoz. Ugy latszik nem olvasod a forumot es csak irod a sajatodat, kaef forumtars megirta mar tobbszor is, hogy megsem csupasz kabeleket hasznalt a rendszereben evekkel kesobb. Neked igen jol jott az a cikk amirol eddig nem is tudtal, hogy letezik. Komolyan mar csak rolad lehet olvasni a kabeles forumokban. Miert nem eleg, hogy leirtad a velemenyed es ennyi, masnak mas a velemenye. En tudom, hogy meg akarod vedeni a kabeleladasodat de ez mar tul sok.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2362

Hozzászólás Szerző: cables »

Darvas kiváló logikával kísérletezett és ha jó értem a cikkét tulajdonképpen pár nap alatt eljutott oda, ahova én kb. 10 év alatt jutottam. Amit írt az én tapasztalataim szerint ma is érvényesek.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 612

Hozzászólás Szerző: Snipi »

GTomi írta:
2025.10.31., pén. 12:03
... de a technológia fejlődése évtizedek közben rácáfolt? ...
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy amikor apám elkezdett "hifizni" kb. a 70-es évek közepe (én kb. tizenkevés éves lehettem) , hülyének nézték volna az embert, ha olyat mond, hogy a "kábel jelentős hatással van a hangra". Olyannyira, hogy pl. az én első "komolyabb" hangsugárzóm (KEF Cantor) beépített kábellel volt. Vagyis a hangfalból jött ki a drót. Ha meg még a tápdrótokra vagy IC kábelekre mondtunk volna ilyet, simán kihívták volna az orvosi segítséget. :D

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

cables írta:
Luxor Audio írta:

Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

Luxor Audio írta:
PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 08:33
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak.
Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

Bocsánat, pontosítok, a hifi kábelgyártókra gondoltam. A Belden, canare és társai természetes, hogy megadnak mindent, de most gyorsan ránéztem három hifi gyártóra: Audioquest, Viablue, Nordost. Adatokat csak nyomokban tartalmaznak, a Nordost adja meg a legtöbbet, de az is csak uzsonnásfecni a Beldenhez képest.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: GTomi »

cables írta:
2025.10.30., csüt. 23:08
alto írta:
2025.10.30., csüt. 21:06

[...i]Továbbra is fenntartom, hogy egy szakmabeli ilyet nem tehet, és ez rontja az egész szakma hitelességét.[/i]
Nem az én mondatom rontja a "szakma" hitelességét, hanem az a mérhetetlenül sok félrevezető reklám/marketing szlogen amivel gyártók a drága kábelek eladását támogatják.

És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.

Darvas László Az ideális kábel ismérvei.jpg
Minden tisztelettel Darvas László felé, de mi van akkor, ha akkor és ott, mikor ezeket írta, jó pár esztendővel ezelőtt, aktuális volt, de a technológia fejlődése évtizedek közben rácáfolt? Én most csak az itt kiragadott linkelt részre gondolok, de amúgy meg parttalan vitának látom az egészet, mint laikus felhasználó.

Megkérdeztem az AI-t, ez volt az összegzése:

Összegzés – mennyire “választja ki hallással” a gyártó a terméket

A válasz: részben igen, de nem kizárólagosan.

Igen: sok gyártó használ hallgatási teszteket (vagy legalább hallgatási ellenőrzést) a végleges termék fejlesztése során.

Nem: a hallgatás nem az egyetlen vagy elsődleges módszer — a mérés és a műszaki vizsgálat alap, mind tervezéskor mind minőségellenőrzéskor.

Fontos: a hallgatási tesztek gyakran kontrollált feltételek mellett zajlanak (vakban, azonos rendszerben, referencia-kábellel), és nem mindig vonatkoztathatók minden felhasználó rendszerére vagy hallgatói fülre.

Gyakran: a termék akkor került befejezésre, amikor a mérési paraméterek megfelelnek elvárásoknak és a hallgatási tesztek is “csak” azt mutatják, hogy nincs jelentősebb negatív hallható különbség — tehát inkább biztonsági/hallgatói validáció, mint vad hallható “ugrás”.
Rega Brio/ DacMagic200M/ TMP táp/ Revox B226/ Pc/ Hivox zárt 3 utas/ hangfalkábel és rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premier és Initium ill. Hivox, koax: QED QE6200 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2362

Hozzászólás Szerző: cables »

Luxor Audio írta:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Nagyon érdemes lenne a hifi jelenségei megismerhetőségben szkeptikusoknak ezen az "Ismeret elméleti" tudomány alapjain elgondolkozni.
Egy rövid szösszenet a linkből, ami egyébként is csak laikus szinten igyekszik leírni ezt a nem is egyszerű módszertant:

"Az ismeretelmélet egyik fő feladata, hogy megmondja, mikor igazolt egy hit, mikor mondhatjuk valamiről, hogy igazoltan tudjuk, hogy igaz vagy hamis. Általános sémája a következő:

S akkor és csak akkor tudja, hogy P igaz, ha

P igaz
S azt hiszi, hogy P igaz
S igazoltan hiszi, hogy P"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ismeretelm%C3%A9let

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3922

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Kapcsolódva az előttem szólóhoz, annyit tennék a leírtakhoz hozzá, hogy semmilyen hifi eszközt, így a kábelt sem lehet önmagában meghallgatni, kizárólag egy rendszer és egy akusztikai környezet részeként, ráadásul az érzékelésünkön (nemcsak hallás) keresztül. Ebből az következik hogy a hangminőség meghatározása komplex dolog, általános értelemben. Személyre szabottan (számomra milyen egy megszólalás) pedig talán lehetetlen is, jelenlegi tudásunk és mérési módszereink mellett.

A Pennában anno azt mondogattuk, hogy majd, ha lesz az erősítőn egy libabőr gomb, akkor tudni fogjuk hogyan működik a zenei érzékelésünk. Ettől szerencsére még messze vagyunk.

Nézzük milyen szakmák és szakemberek szükségesek ahhoz, hogy neki merjünk vágni a hangminőség megitélésének, valamilyen általános, mindenkire vonatkoztatható módon és tanulságokkal (még mindig nem a személyes ízlésünk kategórizálásárl beszélek).

A hangminőség komplex agyi és fizikai jelenség, ezért egyszerre kell modellezni a hallást (pszichoakusztika), a tesztek során kontrollálni a környezetet (EBU 3276), betartani az ajánlásokat (BS.1116, BS.1534), mérni az eszközöket (CTA-2034, IEC 60318-4), és statisztikailag igazolni az eredményeket (SDG, ABX), amit, ahogy említettem, csak több szakterület összehangolt munkája tud garantálni. Vannak figyelembe vehető előírások is, mint a már említett ITU-R BS.1116, ITU-R BS.1534 (MUSHRA) mellett, az EBU Tech 3276, ISO 532-1 (Zwicker-hangossság), IEC 60318-4, valamint ANSI/CTA-2034 szerinti környezet, mérés.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
(Ha megvalósulna az audio kultúra klub elképzelésünk, akkor ott fogunk csinálni ezen szabályok betartásával vakteszteket)
Szakmák, szakemberek:
- Hangmérnök/producer/mastering mérnök
- Zenészek (un valóságteszt esetében)
- Rendszermérnök
- Pszichoakusztikus vagy kísérleti pszichológus
- Hallgatói panel menedzser és tréner
- Statisztikus/adatelemző
- Kettős vak/ABX metodológiai tanácsadó
- Akusztikai mérnök
- Elektroakusztikai mérnök
- Bizonyos esetkeben mérnök/DSP szakértő
- Dokumentáció és minőség biztosítási szakember
- Esetleg audiológus is a potenciális hallgatói panel szűréséhez

Ide tartozik még a neurológia témaköre is, és Daniel Levitin több évtizedes kutatásai. Régóta foglalkozik a zenei érzékelés neurokémiájával, a hosszú távú zenei emlékezet meglétével és fontosságával, a dopamin hatásának viszgálatával. Kutatásai segitségével tudjuk, hogy a zenei élvezet, jutalmazás, emlékezet és feldolgozás idegi, kémiai és viselkedéses összefüggései hogyan működnek a zenehallgatás során. A személyiség és zenei preferenciák összefüggéseit is kutatja.

Vagyis: amikor valaki a szájára veszi a "szakmát" pejoratíve, akkor mindezekről a szakmákról beszél.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kaef2 írta:
2025.10.31., pén. 08:23

Ha már szóba került a szakma.

Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:

- anyagtudomány/metallurgia,
- villamosmérnöki és EMC, RFI zavarvédelmi szakember,
- gépész- és gyártástechnológus mérnök (hidegalakító, mint jó magam),
- polimer-/vegyészmérnök,
- minőségbiztosítás/mérés (villamos vagy gépészmérnök),
- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
- logisztikával, csomagolással foglalkozó szakember
- értékesítésnél pedig kereskedelmi és mareting szakember szükséges
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.

A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.
Én még tennék a kábel szakmához érintőlegesen kapcsolódó ipari és tudomány területeket, amik nélkül nem itt tartana a szélesebb körhöz tartozó ipari villamoskábel gyártás, annak speciális részterülete az audio kábel gyártás:

-fémkohászat
-kémia, azon belül műanyag technológia
-anyagvizsgálati, spektroszkópia tudomány
-elektromos, optikai, és sok egyéb méréstechnika
-atomfizika
-ha tetszik ha nem, újrahasznosító hulladék feldolgozás is

ami viszont csak az audio részterülethez tartozik:
-audio neurológia
-audio pszichológia /amit talán nem így neveznek/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11099
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 08:33
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak.
Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6364

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

chord_ írta:

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”