Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1429

Re: tápösvény

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
Tegnap, 17:59

Tehát keresztmetszet önmagában nem minőség arányos, de úgy látom többségben vannak a jónak értékelt vastagabb power kábelek.
Nem minőség arányos, de hangszínarányos. :smile53: :napsut:
Akár gyári, akár diy tápkábellel volt dolgom, azt tapasztaltam, hogy azonos konstrukción belül a keresztmetszet növelésével mélyül a tónusa a kábeleknek.
( Ezt kb. mindenki így hallja szerintem.)
Az olcsóbb kategóriákban az egyszerűbb felépítés és anyagfelhasználás révén az optimálisnak érzett keresztmetszet lejjebb tolódik, míg a nemesebb anyagokat és szofisztikáltabb konstrukciós megoldásokat felvonultató kábeleknél feljebb van a határ.
Ebből adódhat, hogy a drága és jó kábelek nagyrészt nagyobb keresztmetszetűek az átlagosnál. Szerintem...
Ákost - VallhallA - kérdeztem egy alkalommal, hogy az RXV kábele a nagy keresztmetszete ellenére nem túl mély tónusú ?
Azt válaszolta, hogy persze, hogy nem, hiszen nem rézből van...

Az alsó - közép katagóriában eszembe jutott két kábel, ami a vékonyabb keresztmetszetű tábort gyarapítja - alig vastagabbak egy PC drótnál - és kategóriájukban nagyszerű kritikákat kaptak a független ítészektől.
Audio Note Isis és Black Rhodium Stream. ( Itt vannak bedugva a konnektorba.)

Van a nagyon felső kategóriában is olyan vékony kábel, ami alig vastagabb az Isis-nél, és aminek a hangjától konkrétan elájultak az ítészek.
Sajnos, olyanok nálam nincsenek bedugva a konnektorba. sad.gif
Audio Note Sootto - 11000 Dollár. :D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3516

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
Tegnap, 17:24
istvan01 írta:
2023.12.23., szomb. 15:29

Ahogy ezen a szinten már mindenki tudja, hangzás szempont szerint nem a kábel keresztmetszet az elsődleges tulajdonság. A nagyobb keresztmetszet egyszerű villamossági közelítésben annyit tesz, hogy a készülékek terhelő árama minden szinusz periódusban alacsonyabb feszültség változást eredményez ezen a szakaszon. Ez a feszültség mozgás részben teljesítmény erősítő dinamika gyengülésben hangzik. De van egy kevésbe hangsúlyozott hatása is abban, hogy az egy ösvényről táplált készülékek egymásra hatása, interferenciája nagyobb keresztmetszetnél alacsonyabb.
Érdekes ellentmondás, hogy a nagyobb keresztmetszetnek elméletileg a fentiek szerint csak előnye lehetne hangzás tekintetében, míg a gyakorlatban sokan számolnak be - nem mindenki - a keresztmetszet emelkedésével együtt járó kellemetlen mélyhang-dúsulásról és részletvesztésről. gondolkodik.gif

Ezek szerint hangzás szempontjából mégis csak fontos tulajdonság a keresztmetszet, hiszen majd' mindenki ezen a paraméteren agyal, míg megtalálja a számára optimálisat.
Ezzel szemben azt olvasom felhasználók pozitív és kiváló értékeléseinél, hogy többségben vannak a nagyobb vezető keresztmetszetű áram kábelek. Persze ez márka függő is, mert van néhány brand, ahol éppen fordítva, kis keresztmetszettű áram kábeleket is kiválónak tartanak független ítészek, felhasználók. Erre példa, Crystal Cable.
A vastag kábelek között jellemző a 4mm2, 6mm2, de még néha a 8mm2 vezető keresztmetszet is, Furutech Neotech, Oyaide zászlóshajó kábelei.
Tegnap emlegetett Furutech DPS4.1 kábel, ami 4,02mm2, továbbá FP-S55N 5,26mm2, Neotech NEP-3200G 9AWG, NEP-3001G 5,2mm2. Oyaide Vondita 4mm2 ...stb.
Tehát keresztmetszet önmagában nem minőség arányos, de úgy látom többségben vannak a jónak értékelt vastagabb power kábelek.
ok, a felsorolt típusok nem igazán ösvény optimálisak a magas áraival.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:

Ahogy ezen a szinten már mindenki tudja, hangzás szempont szerint nem a kábel keresztmetszet az elsődleges tulajdonság. A nagyobb keresztmetszet egyszerű villamossági közelítésben annyit tesz, hogy a készülékek terhelő árama minden szinusz periódusban alacsonyabb feszültség változást eredményez ezen a szakaszon. Ez a feszültség mozgás részben teljesítmény erősítő dinamika gyengülésben hangzik. De van egy kevésbe hangsúlyozott hatása is abban, hogy az egy ösvényről táplált készülékek egymásra hatása, interferenciája nagyobb keresztmetszetnél alacsonyabb.
Érdekes ellentmondás, hogy a nagyobb keresztmetszetnek elméletileg a fentiek szerint csak előnye lehetne hangzás tekintetében, míg a gyakorlatban sokan számolnak be - nem mindenki - a keresztmetszet emelkedésével együtt járó kellemetlen mélyhang-dúsulásról és részletvesztésről. gondolkodik.gif

Ezek szerint hangzás szempontjából mégis csak fontos tulajdonság a keresztmetszet, hiszen majd' mindenki ezen a paraméteren agyal, míg megtalálja a számára optimálisat.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 789

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Megpróbáltam 1 hsz-be összeszedni a válaszokat. Bocsánat, ha kicsit kusza lett.
supravox írta:
2025.08.23., szomb. 00:19
tonya írta:
2025.08.23., szomb. 00:12
....
Végül is ez gazdaságos megoldás....nekem 36 méter kábel kell, ezt ugye minőségi vezetékből (Neotech, Audioquest, vagy akár AN ) kábelből eléggé drága lenne összehozni, egyáltalán ezek a márkás kábelek hoznának-e annyit... gondolkodik.gif
Szerintem az is nagy nyereség,hogy ha megszakítás nélkül el tudod vinni a kapcsolószekrénytől a delejt a hifiig.
Igen, bármilyen dedikált tápösvény nagyon sokat dob a hangon.

Építés előtt érdemes elolvasni az alapokat, Long sokat ír róla, én is ezzel kezdtem:
https://longkft.hu/audioblog/long-osven ... zavarai-6/
https://longkft.hu/audioblog/long-osven ... zavarai-7/

36 méter az jó hosszú, Long szerint az utolsó pár méter számít sokat. Javasolt, legalább az utolsó 1-2 méterrre egy jobb tápkábelt beiktatni az ösvány végére, és azt dugni az elosztóba. Ha pénz nem számít, akkor persze mehet végig a minőségi vezeték (Neotech, Audioquests, stb.).

A keresztmetszet és az MCU/polimerszigetelés kérdése további olvasást igényel:))
fülelek írta:
2023.11.13., hétf. 19:57
NHXMH-J 3x2.5, közbenső kötés nélkül kell vezetni, ezt még senki sem bánta meg. Többet ér, mint az mcu sodorva. Az igaz, hogy minél nagyobb a keresztmetszet, annál (kellemetlenül)dúsabb a basszus, hogy miért, csak sejtem.

istvan01 írta:
...
Ahogy ezen a szinten már mindenki tudja, hangzás szempont szerint nem a kábel keresztmetszet az elsődleges tulajdonság. A nagyobb keresztmetszet egyszerű villamossági közelítésben annyit tesz, hogy a készülékek terhelő árama minden szinusz periódusban alacsonyabb feszültség változást eredményez ezen a szakaszon. Ez a feszültség mozgás részben teljesítmény erősítő dinamika gyengülésben hangzik. De van egy kevésbe hangsúlyozott hatása is abban, hogy az egy ösvényről táplált készülékek egymásra hatása, interferenciája nagyobb keresztmetszetnél alacsonyabb. Aztán ugye van a nagyobb keresztmetszetű tömör vezetőknek az előbb említett hajlításoktól származó keményedés, kristály szerkezet romlása, amit 100%-ban nem lehet visszalágyítani, helyreállítani.

Én 2,5mm2 vagy 4mm2 valamelyikét választanám.
De a keresztmetszet mellett a vezeték/kábel hangzás minősége is fontos, fontosabb. Erre már többször javasoltam azt, hogy a konnektor és elosztó/erősítő között keressük meg a nekünk tetsző jó hangú power kábelt, ami 1,5-3m lehet. Ha meg van az optimum, akkor tegyük azt is az ösvénybe szükséges hosszban.
fülelek írta:
2023.12.23., szomb. 23:19
MCU-t ne. Ezen már túl kellene lépni végre.
NHXMH-J 3x2,5 mm2 Alig drágább, biztonságosabb és még jobban is szól.
Aki nem hiszi, járjon utána.
Utánajártam...

12 jan. 2024 15:36
ANDS írta:
2024.01.12., pén. 15:36
....
Van egy Mcu 3* 2,5 mm2- es, egy polimer 3* 2,5 mm2- es, ...
A 2,5- ös mcu nagyon jó, a pvc szigetelés ellenére, a polimeres hangja fakóbb. Első véleményem is ez volt, pár hétnyi járatás után is ez. A polimeresnek jobb a tere, de kevesebb a részlet benne.
....
Később, további járatás után megváltozott a véleményem.

29 jan. 2024 11:57
ANDS írta:
2024.01.29., hétf. 11:49

Most kb. 100 óra járatás után talán az “eca” besorolású jobbnak tűnik, ami polimer szigetelésű, nem pvc.
Erről a kábelről írom, hogy szerintem jobb, mint az mcu.38272795-B375-4D39-A6CE-AD871A5BAD64.jpeg
...
Mivel Long javasolja a fázisduplázást, megtettem, valóban jobban tetszik úgy a hang.

23 ápr. 2024 09:00
gyongyhalas írta:
2024.04.23., kedd 09:00
ANDS írta:
2024.04.23., kedd 01:23
istvan01 írta:
2024.04.20., szomb. 09:43

Azzal számolj, hogy az ösvény építés legmacerásabb fejlesztésű, cserélgetésre nagyon nem optimális eleme a falban vezetett kábel. Nem a méterenkénti kábel ára miatt, hanem amit egyszer valaki beletuszkolt abba a csatornába, azt kihúzni, másikat bele próbálni, nagy stressz. Minél hosszabb ez a csatorna/cső, minél több kanyar van benne, annál nagyobb munka ezt a cserét elvégezni. Tehát annak típus kiválasztása hosszú időre, későbbi hifi rendszer kiszolgálásra is alkalmasnak kéne lenni.
…..
.....
Szerintem az ösvény hossza is befolyásolja a hangot, nemcsak a kábel típusa, erre jutottam kb. 5 hónap kísérletezés és járatás után. ....

A polimer szigetelésűeket jól be tudtam járatni, a pvc szigetelésűek hangja hosszabb járatás után szerintem nagyon elmaradt a polimeresektől. Én nem a nyers hangból indulnék ki, hanem a bejáratottból.

A -drága rendszerhez drága ösvény kell - rendszerelméletedhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy szerintem akkora különbséget okoz már egy dedikált tápösvény, a villanyszerelési boltban kapható anyagból is, (polimer szigeteléssel kb. 1000-2500.- forint métere), hogy én inkább egy tápszűrő- tápkondícionálóra költeném a fennmaradó összeget.
A piros mondandó nagyon ott van ..maximálisan ...
Én véleményem szerint is ,költséghatékonyabb , olcsóbb kábelből de mégis külön tápösvény és a végére nem szűrőt , hanem inkább egy aktív tápfeszültség reget javasolok ....Talán 300 - 1 milláig mindenki megtalálja a neki megfelelőt.....Persze aki túl tolja az hajrá, a csillagos ég a határ..SZ.V.SZ.
MOT64 írta:
2025.08.23., szomb. 15:31
...
Érdeklődni szeretnék, hogy a halogénmentes kivitel miért olyan fontos? Mennyiben tesz jót a hangnak?
A polimer szigetelésűeket jól be tudtam járatni, a pvc szigetelésűek hangja hosszabb járatás után szerintem nagyon elmaradt a polimeresektől. Én nem a nyers hangból indulnék ki, hanem a bejáratottból.

A keresztmetszet választásához érdemes István01 ajánlását elolvasni:
23 dec. 2023 12:37
istvan01 írta:
2023.12.23., szomb. 12:37

Minél vastagabb egy kábel, akár milyen funkcióban, annál hosszabb idejű bejáratás kell hozzá. A tömör vezetőnek még egy nagyságrenddel több kell, pláne ha az a tömör derót a tápösvény teljes hosszán át van küzdve. Minden egyes hajlítás mechanikus keményedést és kristályszerkezet torzulást okoz. Nevezzük a bejáratást relaxációnak, ami alatt részben, lassan visszarendeződik. Ehhez pedig 1nap semmi, hónapok és évek is kellhetnek ehhez. ...
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

Srry, sajnos rosszul fogalmaztam másodjára, kevertem az N és PE - t :smile53:

Eredendően a másik kettőhöz képest kisebb keresztmetszetű - nekem - föld kábel hátránya érdekelne.
( Pl. az öteres kábel dupla fázis, dupla 0, és 1 föld setup...)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Re: Kábelezzünk

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 13:40
Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 13:29

De a " Fő a biztonság " címszó alatt felsorolható érveken túl érdekelt volna valamilyen konkrét műszaki magyarázat arra vonatkozóan, hogy pl. egy 2.5 - es tápkábelben miért nem képes ellátni a feladatát egy 1.5 - es N szál.
Tényleg érdekelne.
Fordítva nem okoz bajt, L 1,5mm2, N 2,5mm2. N-ek az is dolga, a hogy minél közelebbi potenciált biztosítson normál, de zárlati áram esetén is a lakás fő-földelési pontjához, a referencia, közel nulla potenciálú Nullázó sínjéhez. Pl azért is, mert zárlatba került N vezető kapcsolódik több más készülék N csatlakozó pontjához is, lehetőleg maradjanak ekkor is alacsonyabb potenciálon. Fordított keresztmetszeti aránynál romlik az szempont. A többit talán lehetne kérdezni a szabvány alkotók rendszer koncepcióról.
Említek még egy szempontot ami a nulla vezető PE-vel megegyező keresztmetszetére. Abban az esetben, amikor a biztonság növelése céljából ki van építve a T1/T2/T3 túlfeszültség védelem a villamos hálózaton, akkor túlfeszültség eszközök az érkező vezetett és gerjesztett 1000V feletti impulzusoknál rövidre zárják az L/N/PE vezetőket. Két okból. Egyik, az L-N feszültség emelkedését korlátozza. Másik, hogy a túlfeszültség árama minél inkább a föld felé, PE vezetőre terelje. Az N vezető ebben az esetben viszont a PE vezetővel egyenrangú lesz, mert az is a nullázó sínre galvanikusan vezeti az impulzus áramát, vagyis a földre. Ekkor az a jobb, ha közel azonos impulzus áramot visz a PE és N vezető. Mindez persze akkor lesz fontos szempont, amikor közeli a felhő-föld villám hatás. Nem, ez nem a villám áram, nem villám-részáram, ez csupán a 300-400m-nél közelebbi villámok okozta túlfeszültség hatása.

/De ez már megint inkább ösvény téma/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 13:29

De a " Fő a biztonság " címszó alatt felsorolható érveken túl érdekelt volna valamilyen konkrét műszaki magyarázat arra vonatkozóan, hogy pl. egy 2.5 - es tápkábelben miért nem képes ellátni a feladatát egy 1.5 - es N szál.
Tényleg érdekelne.
Fordítva nem okoz bajt, L 1,5mm2, N 2,5mm2. N-ek az is dolga, a hogy minél közelebbi potenciált biztosítson normál, de zárlati áram esetén is a lakás fő-földelési pontjához, a referencia, közel nulla potenciálú Nullázó sínjéhez. Pl azért is, mert zárlatba került N vezető kapcsolódik több más készülék N csatlakozó pontjához is, lehetőleg maradjanak ekkor is alacsonyabb potenciálon. Fordított keresztmetszeti aránynál romlik az szempont. A többit talán lehetne kérdezni a szabvány alkotók rendszer koncepcióról.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 11:39

Hidd el, van. Az érintés, zárlat és tűz biztonság mindig együtt értendő, egymástól nem elválasztható. Amihez minden esetben hozzátartozik a redundancia, tehát több szintű biztonság. Lakókörnyezetben ehhez jön az a "gyakorlat", hogy sokan érzik magukat villanyszerőlőnek biztos tapasztalat és főleg szabvány ismeretek nélkül is.
Elhiszem, Te vagy a szakember.
Tényleg érdekelne.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 11:19
istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 08:48

N, PE nem lehet kisebb keresztmetszet L-nél. L 10mm2 felett már PE lehet kisebb, tehát maradhat 10mm2. Azonban más okok miatt ez a határ PE-nél inkább 16mm2.
Ennek otthon a gyakorlatban mi az érintésvédelmi jelentősége ?
Ha az N csak pl. fele akkora keresztmetszetű, mint az L, utóbbi érintésére akkor is leold a firelé, vagy rövidzár esetén ugyan úgy leold az automata, nem ?
hidd el, van. Az érintés, zárlat és tűz biztonság mindig együtt értendő, egymástól nem elválasztható. Amihez minden esetben hozzátartozik a redundancia, tehát több szintű biztonság. Lakókörnyezetben ehhez jön az a "gyakorlat", hogy sokan érzik magukat villanyszerőlőnek biztos tapasztalat és főleg szabvány ismeretek nélkül is. Sőt, erre jön még egy tényező, hogy lakó környezeti helyeken nem kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat, ami ipari, közületi helyeken előírás. Néhány éve vezették be, hogy új és használt lakásingatlan értékesítéshez kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat. Az már más kérdés, ezek a felülvizsgálatok mennyire alaposak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 08:48

N, PE nem lehet kisebb keresztmetszet L-nél. L 10mm2 felett már PE lehet kisebb, tehát maradhat 10mm2. Azonban más okok miatt ez a határ PE-nél inkább 16mm2.
Ennek otthon a gyakorlatban mi az érintésvédelmi jelentősége ?
Ha az N csak pl. fele akkora keresztmetszetű, mint az L, utóbbi érintésére akkor is leold a firelé, vagy rövidzár esetén ugyan úgy leold az automata, nem ?

( Arra a szélsőséges példára rá sem kérdeznék, ahol a 10 érből 5 - öt az L - re, 4 - et a PE - re, és csak 1 - et használ N - re delikvens.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 06:36

( Ennek a szabvány ellentmond, - ha valakinél ez számít :D - elvileg a föld kábel nem lehet kisebb össz-keresztmetszetű, mint a fázis. )

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 15:32
zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 09:01

Az "ösvényes" topicban kitárgyaltuk a témát, és mások tapasztalata alapján döntöttem a 2,5mm² keresztmetszet mellett, ill. a tűzálló kábel mellett, ami nem PVC, hanem Poliolefin szigetelésű. Ez utóbbi a hangminőség tekintetében állítólag jobb, mint a PVC, de én összehasonlítást nem végeztem. A ház hálózatánál mindenesetre egyértelműen jobb. A 2,5mm² keresztmetszet mellett pedig azért döntöttem, mert akik végeztek összehasonlító teszteket, azok megmondták, hogy az egyre vastagabb(4, 6, 10mm²) keresztmetszetű kábelek, egyre rosszabb hangot eredményeztek. A 2,5mm² kb. egy arany középút, és általában bőven elég egy hifi rendszer táplálására.
Mikor én a fejembe vettem az ösvényt, akkor pont olyan vélemények jöttek szembe, hogy a 2,5mm²-es a tuti, a vastagabb már inkább ront a hangon. Bár ez a megállapitás nagyon vélelmes, mert minden rendszer más. Nálam a fenti vélemények miatt, ill. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
Talán nincsenek a kábel témában annyira ellentmondó vélemények, mint az ösvény keresztmetszetben.
Ép ésszel én is azt gondolnám, hogy a 2.5 - es elég kellene, hogy legyen.
Ha mindenképpen nagyobb keresztmetszetben gondolkodunk, jó ötletnek találom - a többek által említett - 5 eres kábelt használva a fázis és a 0 duplázást.

( Ennek a szabvány ellentmond, - ha valakinél ez számít :D - elvileg a föld kábel nem lehet kisebb össz-keresztmetszetű, mint a fázis. )

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Re: Kábelezzünk94842

zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 15:32

….. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
Ez egy nagyon jó hangú, 5*4 mm2- es. Kerestem 3*4- esben, nem találtam.
Long azt javasolja, duplázzam meg a fázist- ha már úgyis benne van a kábelben, használjam. Tetszik nagyon a kapott hang, csak a kábel nekem már kezelhetetlen. Az 5*6 mm2- es változata olyan masszív, hogy azt még nem teszteltem itthon. Ezeknek az ára nem vészes, 2300-2500 Ft métere.
7C6973B5-9D72-4C76-A2FA-FE5A3D55D86B.jpeg
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2887

Hozzászólás Szerző: trane »

tonya írta:
2025.08.22., pén. 21:00
Sziasztok !
Tápösvényhez milyen kábelt javasoltok ? A dugaljzat már meg van Efapel, ezüstözött érintkezőkkel, tartósan bírja akár a 16 ampert is. A kábel átmérőben 6 mm2 gondolkodom..Előre is köszönöm
anno kísérleteztem 1.5, 2.5, 4, és 6mm2-esekkel, és nekem a 4mm2-es egyszerű bolti tömör réz maZZag vált be, ilyet használok huszonplussz éve a falban leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9107

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

MOT64 írta:
2025.08.23., szomb. 16:10
Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 15:46
MOT64 írta:

Érdeklődni szeretnék, hogy a halogénmentes kivitel miért olyan fontos? Mennyiben tesz jót a hangnak? gondolkodik.gif
Más a köpeny anyaga, ami befolyásolhatja a hangot. Egyébiránt, amikor ég, kevesebb méreganyaggal teszi, de ez már akkor annyira nem szempont. :D
A PVC (halogénes) dielektromos állandója nagyjából kétszer akkora mint a PE (halogénmentes). Azt gondolnám, hogy a PVC a jobb, mert így a kábelnek nagyobb a kapacitása, jobb a zavarszűrése. Vagy ez rossz gondolatmenet?
Fogalmam sincs. Ezt a kérdést másnak tedd fel. Én elégedett vagyok a kapott végeredménnyel. Ezt a kábelt használtam 2 évig tápnak az aktív hangsugárzóhoz is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 15:46
MOT64 írta:
Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 11:23
Én 2,5-es tömör rézkábelt használok, halogénmentes szigeteléssel. Semmi extra, villanyszerelő boltban kapható. Annyi, hogy svájci gyártmány volt, anno fülelek ajánlotta.
Érdeklődni szeretnék, hogy a halogénmentes kivitel miért olyan fontos? Mennyiben tesz jót a hangnak? gondolkodik.gif
Más a köpeny anyaga, ami befolyásolhatja a hangot. Egyébiránt, amikor ég, kevesebb méreganyaggal teszi, de ez már akkor annyira nem szempont. :D
A PVC (halogénes) dielektromos állandója nagyjából kétszer akkora mint a PE (halogénmentes). Azt gondolnám, hogy a PVC a jobb, mert így a kábelnek nagyobb a kapacitása, jobb a zavarszűrése. Vagy ez rossz gondolatmenet?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

MOT64 írta:
Vinkler írta:
Én 2,5-es tömör rézkábelt használok, halogénmentes szigeteléssel. Semmi extra, villanyszerelő boltban kapható. Annyi, hogy svájci gyártmány volt, anno fülelek ajánlotta.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

supravox írta:
2025.08.23., szomb. 11:00
zoli73 írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Tápösvényhez milyen kábelt javasoltok ? A dugaljzat már meg van Efapel, ezüstözött érintkezőkkel, tartósan bírja akár a 16 ampert is. A kábel átmérőben 6 mm2 gondolkodom..Előre is köszönöm
Csak hogy bonyolítsam a kérdest, nálam ilyen tűzálló kábelből van az ösvény: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5qEALw_wcB. Nálam nagyjából 12m van beépítve, és mivel építőiparban dolgozom, sikerült szereznem bontott(bejáratott) kábelt, ebből készült az ösvény.
Az "ösvényes" topicban kitárgyaltuk a témát, és mások tapasztalata alapján döntöttem a 2,5mm² keresztmetszet mellett, ill. a tűzálló kábel mellett, ami nem PVC, hanem Poliolefin szigetelésű. Ez utóbbi a hangminőség tekintetében állítólag jobb, mint a PVC, de én összehasonlítást nem végeztem. A ház hálózatánál mindenesetre egyértelműen jobb. A 2,5mm² keresztmetszet mellett pedig azért döntöttem, mert akik végeztek összehasonlító teszteket, azok megmondták, hogy az egyre vastagabb(4, 6, 10mm²) keresztmetszetű kábelek, egyre rosszabb hangot eredményeztek. A 2,5mm² kb. egy arany középút, és általában bőven elég egy hifi rendszer táplálására.
Mivel jártam nálad, láttam a birodalmad, így van elképzelésem, hogy miért gondolkozol nagyobb keresztmetszetben. ;)
Azt javaslom hallgass azokra, aki végeztek "ösvénytesztelést", mert Ők már kitaposták az utat, ezért az Ő javaslatukkal nem nagyon lehet mellélrenyúlni.
Én meg egy, a fórumon soha meg nem nyílvánuló
kereskedő tapasztalata alapján valasztottam a 6mm2.
Ő alaposan kitapasztalta 1.5-2.5-4-6mm2 MCU-kal a kérdést.
Egyértelműen a 6mm2-re tette le a voksát.
És többen is alkalmazzuk nagy megelégedéssel.
Hát ez ilyen sztori.
Kinek a pap kinek a papné:)
Az a lényeg, hogy neked bejött, nálad jó! Valójában csak ez számít.
Mikor én a fejembe vettem az ösvényt, akkor pont olyan vélemények jöttek szembe, hogy a 2,5mm²-es a tuti, a vastagabb már inkább ront a hangon. Bár ez a megállapitás nagyon vélelmes, mert minden rendszer más. Nálam a fenti vélemények miatt, ill. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 111

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Vinkler írta:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Vinkler írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Mindenkitől szeretnek elnézést kérni! Rég volt az építkezés.
Megkerestem a maradékot, amit évekig tápkábelnek használtam az aktív ATC-k hez.
Senkit sem szeretnek megtéveszteni, itt a valóság!

Valójában 3x1,5mm-es és nem Svájci, hanem Olasz gyártmány. leborulok.gif

.
IMG_8154.jpeg
IMG_8153.jpeg

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2612

Hozzászólás Szerző: supravox »

ANDS írta:
2025.08.23., szomb. 12:58
supravox írta:

Hogyan sikerült behúzni a 3*6 mm2- tömör kábelt a falba?
Hát úgy,hogy nem a falban megy,.
A szekrényből fel a padlásra.
Ott van a leválasztótrafó.
Onnan ki az eresz alá.
Barna kábelcsatornával vegigvezetve majd ahol a hifi van ott átfúrtam a falat és átvazettem.
Végére iec dugó az bele az elosztóba.
Kicsit szoptam vele de nagyon megérte.
Ha meg nyűgöm lenne vele aránylag könnyen cserélhető.
De cserélje a hátam😀
Ja és mint írtam csak 2 ér.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2025.08.23., szomb. 14:55-kor.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:

Hogyan sikerült behúzni a 3*6 mm2- tömör kábelt a falba?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

tonya írta:
Sziasztok !

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2612

Hozzászólás Szerző: supravox »

zoli73 írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Csak hogy bonyolítsam a kérdest, nálam ilyen tűzálló kábelből van az ösvény: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5qEALw_wcB. Nálam nagyjából 12m van beépítve, és mivel építőiparban dolgozom, sikerült szereznem bontott(bejáratott) kábelt, ebből készült az ösvény.
Mivel jártam nálad, láttam a birodalmad, így van elképzelésem, hogy miért gondolkozol nagyobb keresztmetszetben. ;)
Azt javaslom hallgass azokra, aki végeztek "ösvénytesztelést", mert Ők már kitaposták az utat, ezért az Ő javaslatukkal nem nagyon lehet mellélrenyúlni.
Ő alaposan kitapasztalta 1.5-2.5-4-6mm2 MCU-kal a kérdést.
Egyértelműen a 6mm2-re tette le a voksát.
És többen is alkalmazzuk nagy megelégedéssel.
Hát ez ilyen sztori.
Kinek a pap kinek a papné:)
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

tonya írta:
Sziasztok !
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”