juliush írta: ↑2024.12.24., kedd 13:58
Számos mélynyomó gyártó (például a REL is) preferálja a szubok meghajtását a magasjelű hangfalkimenetekről. Ugyanakkor a Pass Labs-hoz hasonló szimmetrikus felépítésű erősítők, vagy épp a D-osztályúak, melyeknél a "negatívként" aposztrofált csatlakozó sem tekinthető földnek, nagyon nem szeretik, ha a szub valódi föld "negatív" bemenete megpróbálja "lerántani" földpotenciálra, ilyenkor gyakran önvédelembe menekülnek. Tudom, mert megtapasztaltam!
Ilyen esetekre általában azt javasolják, hogy a szub magasjelű bemenetének "pozitív" kapcsait kössük a végerősítő "pozitív" kimeneteire, míg a szub "negatív" bemenetét egy meglevő referencia földre, többnyire az előfokon, vagy épp a végfokon, ha van ilyen kialakítva.
Én mindig azt szoktam javasolni, hogy ha az erősítőn van hangerőszabályozott preout vagy sub kimenet, azon keresztül érdemes bekötni a subot, és a nagyjelű hangfalkimenetről csak akkor, ha az előbbire nincs lehetőség. Utóbbi esetben pedig vigyázni kell, mert a földfüggetlen kimenetű erősítők esetén (ilyenek a szimmetrikus felépítésű erősítők és általában a D-osztályuak és a csövesek is) ezt tilos így bekötni, és nincs minden erősítőben ez ellen beépített védelem. Nem is értem igazán, hogy a REL milyen megfontolások alapján preferálja a magasjelű hajtást. Volt olyan ügyfelem aki a figyelmeztetés ellenére ezt "jobban tudta", lett is füst, amper szag, és sírásrívás.
Itt van például a REL ajánlása Audio Research csöves erősítők bekötésére:
https://rel.net/blog/2018-05-18/setup-d ... -that-is/
Furának tűnik elsőre, de működik, az egyik ügyfelemnél pont így lett megoldva a sub bekötése egy Audio Research i/50 erősítővel.