Mission 778x
Messziről kell indítanom a dolgot de azért talán nem lesz túl kesze-kusza a sztori.
Van egy Quad 306-os végfokom amit nagyon szivesen hallgatok.
Egy diy sztreamer volt kötve rá ami egy rpi4-ből és Allo Boss-dac kártyából áll. Erra van egy volumio felpakolva és egy az egyben a végfokra kötve. Roon-ból állítható a hangerő (igaz nem a legelegánsabb...) tehát kész a minimalista hifi.
Igen ám de nekem három digit bemenet kellene mert egy a sztreamer (ami mostmár egy Auralic Aries) egy a tv és egy a cd-futómű (ami lejátszik mindenféle lemezt csak hangot nem ad ki de ez egy másik kaland lesz

) .
Korábban érdeklődtem itt hátha van valakinek infója az Atoll termékekről de nem sok reakció jött.
Kértem hát kipróbálásra egy HD120-as előfokot.
Hangra nem volt rossz de elég magas volt az alapzaj úgyhogy nem lett hosszú a barátság.
Négy nap után visszaküldtem. A hangjukról (az MA100-as végfokkal együtt) most itt nem értekeznék de szerintem nem rossz , amolyan tisztességes iparosmunka.
Közben már régóta nézegettem a Mission-t de nem volt sehol készleten. Aztán eljött a nap amikor lerakták az ajtóm elé (persze korábban már indítottam egy rendelést így automatikusan kihozták amint készletre került).
Szóval akkor a Mission 778x
Ahhoz , hogy valahol el tudjuk helyezni ezt a készüléket a képzeletbeli polcon tisztáznunk kell , hogy "ez mi ?" és "mi nem".
ELőször is ez nem Cyrus termék! Ez nem egy jóárasított Cyrus 6 , inkább egy újracsomagolt Quad Vena II de ne szaladjunk ennyire előre.
Ahogy azt már korábban fejtegettük a Mission az IAG tulajdona , úgy mint a Quad , Audiolab , Leak ...and so on.
Nem meglepő módon egy kínai befektetőről van szó , manapság már megszokott dolog amint régi európai valaha jónevű márkák távol keleti tulajdonba kerülnek.
A kínai üzletember rendkívül okos , tudja mit csinál és jól csinálja.
Olyan márkaneveket vesz meg és porol le amiknek hallatán nekünk érzelmeink támadnak és nyílik a pénztárcánk.
Így fordulhat elő például , hogy egy régi könnyű angol sportkocsikat gyártó manufaktúra nevével most elektromos autókat lehet venni.
Így fordulhat elő az , hogy egy régen népszerű kisméretű erősítő most újra felbukkan a mai kor igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal.
Van benne bluetooth , teljes körű távvezérlés , egész jó dac , phono és annyi teljesítmény ami egy átlag nappaliba bőven elég.
De lépjünk hátrébb egy lépést!
A készülék felszereltsége és belvilába kísértetiesen hasonlít néhány korábbi testvérére úgymint Quad Vena II , Audiolab M-One , Leak Stereo 130.
Nagyon hasonlít a távvezérlő , ugyanaz a végfok ic (LM3886) bár a Mission-t nem szedtem szét , csupán netes rewiew-t olvastam róla.
Audiolab M-one volt nálam és nem nagyon dobtam le tőle az ékszíjat. Quad Vena-t nem hallottam de Leak Stereo 130-at igen. Az olyan egész jó hifi erősítő , de semmi extra.
Ez a kis ujjáéledt "legenda" (égnek áll a maradék hajam is ezektől a legendázásoktól

) az első bekapcsoláskor elég bután szólt. Van két default beállítása amik közül az egyik hamar kihúzta a gyufát. Ha nem hallgatunk semmit akkor húsz perc után automatikusan kikapcsol. Ez szuper ! Csakhogy ha olyan halkan szól , hogy csak egy vagy két led világít a hangerő gomb körül az neki nem zenélés és húsz perc után elalszik. A másik funkció a hangerő gomb körüli ledek csak pár másodpercig világítanak amikor allírjuk a hangerőt. Ez nem rossz de szerencsére nem olyan éles a fénye úgyhogy átkapcsolható ez is.
A hangja.
Két pár hangsugárzóval teszteltem. Monitor Audio Silver 100 és Spendor S5e.
A Monitor Audio jobban fekszik neki , ott jobban kinyílik míg a Spendornál érződött , hogy oda bizony kevés az ic-s végfok.
Mindkét doboznál hiányoltam a szubtartományt. Felső basszusok-nál volt egy kis kiemelés (MA). Kézepek selymesek de határozottak voltak a Monitor Audio-val , az énekes a szoba közepén nekünk tart előadást , mintegy kilépve a zenekar elé. Spendornál ugyanez az énekes a dobozok mögött énekel , kicsit szégyenlősebb.
Magasak a Monitor Audio-val részletesek de nem bántóak, finomak a lecsengések , ami fém annak fémes hangja van. Spendornál megvan a finomság de feljebb kel tekerni a hangerőt , érződik a jelenlét de nem annyira partnerek.
Internet rádiókat hallgatva semmi érdemlegeset nem fedeztem fel , jön belőle a hang és ennyi.
CD vagy annál nagyobb felbontású anyagokkal megindul a tér szélesedni és a dobozok mögött is kezdenek dolgok történni.
Alacsony hangerőnél összemegy a dinamika és elveszneka mélyhangok , ez mondjuk roon-nál ügyesen korrigálható a dsp-vel.
Sajnos nincs jelenleg analóg kimenetű forráskészülékem így nem tudom,hogy amiket tapasztaltam azok a dac miatt olyanok amilyenek vagy az erősítő analóg oldala is nagyjából ugyanerre képes.
Összeségében nem egy rossz darab de nehezen tudom elképzelni , hogy az előd 778 vagy a Cyrus 1 vagy 2 nyomdokaiba tudna lépni. Jó kis erősítő , könnyen használható , sok funkcióval de kb ugyanezt már hallottuk más csomagolásban.
Még annyit , hogy árban viszont elég jó mert nekem 5899.-sek ami kb 525€.
Ennyiért mondjuk nem rossz de gondolom ez csak bevezető ár és tuti később drágább lesz...