KIcsit OFF ebben a topicban, ezért nem választoltam rá korábban, de most valahogy beleakadtam újra, és röviden mégis reagálnék pár szóban:Jabarkas írta: ↑2018.11.18., vas. 01:01Tömör réz kábelen jobban átmegy a mély, ellenben a magas frekvenciák jobban szeretik a sodrott madzagot. Én most úgy oldottam meg ezt, hogy a hangfal mély szekciója felé egy tömör 2 milliméter átmérőjű kábel megy, a magas felé pedig egy hasonló vastagságú sodrott kábel.
-szerk.: noname egyszerű rézkábelekről beszéltem, a több 10 v 100 ezerbe kerülő kábelekkel nincs tapasztalatom. Egyelőre.
Annak idején sokat kísérleteztem mindenféle szerkezetű és vastagságú kábelekkel, és ezek különféle bekötési módjával. Egyértelműen arra jöttem rá, hogy a tömör egyeres kábelből nem jó a vastag, ennek elektromosan igazolható, kiszámolható okai is vannak (ezekhez nem értek) és füllel jól hallható (ezt viszont magam is jól hallottam). Nem véletlenül a téma egyik legjobbja, a DNM Reson hangfalkábel eredetileg 2x0,75 érből áll, az általam ismert utolsó, 4 eres verzió is csak a 4x1 mm. Magas sugárzóhoz pedig eleve nem szokás vastag vezetéket vinni, nálam sodrottból is a 1,5-es volt a maximum ami tetszett, de inkább egy jó 0,75!
Ha tetszik a tömör kábel hangja (én azt használok) akkor keress használtan DNM Reson vagy Audioquest Type2 / Type4 kábelt. Ezekből a 2x3 méter (nem tudom, neked mennyi kell) általában kijön 10-15eFt közé, minőségi dugóval is 20 alatt marad. Annyi, hogy a használtan hirdetett AQ kábeleket nagyon meg kell nézni, mert sok a hamisítvány. De ha van otthon nagyon régi 2x0,75-ös MZsL sima "lámpazsinórod" , akár tényleg valami régi lámpáról vagy más öreg készülékről levágva, azt bekötve igen meglepő dolgokat lehet hallani. Megjegyzem, csináltak már haverok tápkábelt öreg klasszikus vasalózsinórból, oxt lestek mint a moziba' ... de ez már itt valóban OFF! Még annyi, hogy ha a komáddal szerettek kísérletezni a biwire madzagozással, akkor próbáljátok ki, hogy a (-) és a (+) pólushoz kössetek eltérő kábeleket úgy, hogy a (-) érhez kössétek a vastag kábeleket. Más lesz a hang, aztán hogy mi-hogyan-mennyire tetszik, azt majd eldöntitek! De tapasztalásnak igencsak hasznos, ha már ...
Sorry, ezzel ITT zárom is a témát!